6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

2024 Otoban ve Otoyol Hız Sınırları

Bir yolun ya da yol parçasının belirli bir hızda sürülmesine izin vermekte olan 2024 yeni hız limitleri ne oldu? Kişiler tarafından kullanılmakta olan araçların yolda ilerleme hızları ve de maksimum süratleri her yıl en uygun şekilde belirlenmektedir. Bu limitler de yolun ve de yol parçasının durumuna göre belirlenerek kişilere duyurulur. Trafik yoğunluğuna ve trafik güvenliğine göre hız limitleri belirlenir. Bu nedenle de her yolda aynı hızın yapılması söz konusu olmamaktadır.

Yol işaretleri, hız limitleri, trafik levhaları yol boyunca gösterilmektedir. Bundan dolayı kişiler her nerede olursa olsun ilerlemekte oldukları yolda bu hızlara ve limitlere uyacak şekilde hız yapmalıdır. Belirli olan ölçümler ya da hesaplamalar dikkate aşınarak yapılmakta olan hızların ayarlanması hususunda en önemli olan hız limitleridir. Sürücüler de bu hız limitlerine uyacak şekilde kuralları ihlal etmeyerek diğer sürücüleri ve yayaları da tehlikeye atmayarak hız yapmalıdır.

Hız sınırları ve limitleri araç kullanmakta olan herkes tarafından bilinmesi ve de dikkat etmesi gereken kurallar içerisinde yer alır. Aracın türüne, çeşidine, yolun durumuna ve genişliğine göre hız limitleri belirlenmektedir. Bu nedenle de her yol aya da aracın uyması gereken ayrı kurallar ya da dikkat etmesi gereken hız limitleri bulunur. Ülkemizde şehir içinde ya da şehir dışında olacak şekilde çeşitli şekilde hız limitleri kullanılır. 2024 yeni hız limitleri ne oldu? Konusunda ise değişen şartlara göre belirlemeler yapılır.

2024 Yılında Türkiye’deki Hız Sınırları

Hız sınırları, yolun türüne, bölünmüş olup olmadığına ve araç tipine göre değişiklik gösterir. 2024 yılı için genel hız sınırları şu şekildedir:

Yerleşim yerleri içinde:

  • Otomobil: 50 km/saat
  • Kamyonet: 50 km/saat
  • Motosiklet: 50 km/saat

Bölünmüş yollarda:

  • Otomobil: 110 km/saat
  • Kamyonet: 90 km/saat
  • Motosiklet: 90 km/saat

Otoyolda:

  • KGM tarafından işletilen:
    • Otomobil: 130 km/saat
    • Kamyonet: 100 km/saat
    • Motosiklet: 110 km/saat
  • YİD (Yap – İşlet – Devret) otoyollarında:
    • Otomobil: 140 km/saat
    • Kamyonet: 110 km/saat
    • Motosiklet: 120 km/saat

Bazı özel durumlarda:

  • Yoğun sis, kar veya yağmur gibi hava olaylarında: Hız sınırı 50 km/saate düşürülebilir.
  • Okul ve hastane bölgeleri gibi riskli alanlarda: Hız sınırı 30 km/saate düşürülebilir.
  • Yol çalışmaları yapılan alanlarda: Hız sınırı geçici olarak düşürülebilir.

Otoban Çeşidine Göre Hız Limitleri Değişir Mi?

Araç kullanmakta olan ve trafiğe çıkan her sürücünün bilmesi gereken en önemli noktalardan biri hız limitleridir. Hız sınırları araç çeşitlerine ve otomobillere göre çeşitlilik göstermektedir. Otobanın durumuna ve de trafik yoğunluğuna göre elbette ki hız limitlerinde değişiklik olması söz konusudur. Bu nedenle kişilerin bu konu hakkında bilgi sahibi olması ve kural ihlali yapmaması oldukça önem arz eder. Hem daha iyi bir yolculuk hem de olası kazalara ortam hazırlamamak adına kişilerin dikkat etmesinde fayda vardır.

Otoban çeşidine göre hız limiti değişir mi? konusunda her yol ve yol parçasına göre hız limitlerinin değişiklik göstermekte olduğunu belirtmek doğru olur. Aynı zamanda araçlar kategorilere ayrılmakta olduğu için her aracın büyüklüğü ya da genişliği, özellikleri hız limitleri üzerinde etkili olmaktadır. Bu nedenle de otomobiller, kamyonlar ya da diğer araçlar için belirlenmiş olan hız limitlerinin bilinmesinde fayda vardır. Hız sınırları saatlik olarak belirlenerek kişilere duyurulduğundan kişiler bu detaylara dikkat etmelidir.

İlk olarak otomobiller saatlik olarak 120 km, minibüsler ve otobüslerde 100 km, kamyonetlerde 95 km, panelvanlarda 100 km, kamyonlarda 90 km, çekicilerde 120 km, motosikletlerde 80 ve 100 km arasında değişiklikler söz konusu olmaktadır. Motorlu ve de motorsuz olan motosikletlerde ise otobana girme yasağı bulunmaktadır. Tehlikeli madde taşımakta olan araçlar ise 70 km, özel yük taşımakta olan araçlar 60 km, lastik tekerlekli olan traktörler ise otobana girememektedir. Hız limiti aşılırsa ceza alınır mı? konusunda da kişilere yaptırımlar uygulanması mümkündür.

Araçların hız limiti nedir? Konusunda arızalı bir araç çekmekte olan araç ise 40 km, iş makineleri ise özel izinleri olmaması durumunda otobana girememektedir. Tüm bu limitler belirtilmekte olduğu gibi araçların büyüklüğü, genişliği yada özelliklerine göre belirlendiği iççin kişilerin trafikte dikkat etmesi son derece önemli ve de gereklidir. Tabi ki bu durumlar otoban, şehir içi ya da şehir dışı olacak şekilde değişiklik göstermekte olduğundan kişilerin dikkat etmesi ve hepsini bilmesi gerekir.

Hız Sınırı Ne Kadar Aşılabilir?

Hız sınırlarının ve limitlerinin belirli bir oranda abartılmayacak şekilde aşılmasında herhangi bir mahsur bulunmamaktadır. Ancak kişilerin bazı durumlarda bunu oldukça fazla şekilde ihlal etmesi ya da istifade ederek hız limiti üzerine çok fazla çıkması uygun olmayan bir durumdur. Hız sınırı ne kadar aşılabilir? Konusunda %10 olarak belirli bir orandan bahsedilebilir. Yani kişiler belirlenmiş oranı %10 üzerinde fazla şekilde aşarsalar ceza alırlar. Örnek verilecek olursa eğer aracın saatlik olan hızı 80 km ise 89 kmden fazla olması halinde ceza durumu başlamaktadır.

Sınırı aşmakta olan kişilerin ehliyetlerine el konulabileceği gibi aynı zamanda ceza alması da söz konusu olur. Cezai işlem başlatılarak kişilerin bu durum karşısında yaptırım alması mümkün olur. Ehliyete işlemekte olan ceza puanlarının 100 puana ulaşması halinde kişilerin ehliyeti alınmaktadır. Aynı zamanda para cezası da kesileceği için kişiler her türlü ceza ile karşılaşmaktadır. Hız limitinin aşılması durumunda alınacak olan para cezasının 15 gün içerisinde kişi tarafında ödenmesi halinde cezanın %25 olacak şekilde indirim alması söz konusudur.

2023 yeni hız limitleri ne oldu? Konusunda kişiler en doğru ve de kurallara uygun şekilde araç kullanmak adına bu güncel olan limitleri bilmelidir. Belirtildiği üzere saatlik km olarak kişiler bu hız limitlerini aşmamaya özen göstermelidir. Aynı zamanda kurallara uymak hem insanları tehlikeye atmayı hem de olası herhangi bir olumsuzluğu önler. Kazaların en aza indirilmesi, can ve mal kaybına neden olunmaması adına kişilerin otomobil ve de yol çeşitlerine göre olan tüm hız limitleri hakkında bilgi sahibi olmasında fayda vardır.

Hız Limiti Cezaları Nasıl Öğrenilir?

Kişilerin hız limitinden dolayı almış oldukları cezalar genellikle yaşamakta oldukları adreslere gönderilir. Bu nedenle de ne kadar ve ne şekilde ceza alındığın bilgisine ulaşmak son derece kolay olur. Cezanın adrese bildirilmemesi durumunda da kişiler siteden bunu en rahat ve kolay şekilde öğrenebilir. Hız limiti cezaları nasıl öğrenilir? konusunda kişilerin evlerine gelmemekte olan cezalar için E – Devlet üzerinden de kişiler için bilgilendirme sağlanmaktadır. Bu nedenle kişiler E – Devlet sistemini kullanarak buradan tüm ceza bilgilerine pratik şekilde ulaşabilir. Ü

E – Devlet sistemi üzerinden kişiler aram motoruna emniyet genel müdürlüğüne ait olan araç plakasına yazılmakta olan cezaları sorgula bölümünden öğrenebilir. Araca ne kadar ceza yazıldığını buradan görerek ödeme gerçekleştirilir. Kağıt ya da bildirim gelmemesi halinde kişiler ne zaman isterse E – Devlet üzerinden bu bilgiye sahip olarak en kısa yoldan tüm bilgilerine bakabilir. Cezanın ödenmesini sağlamak için de anlaşmalı olan bankadan yardım ve bilgi almakta fayda vardır.

Hız limiti cezası sorgulama işlemleri için kişiler hiç uğraşmadan ve de zaman kaybetmeden en pratik ve kolay yoldan E – Devlet sistemini kullanabilir. Dijital bankacılık aracılığı ile de kişiler bu sistemden baktıkları cezalarını ödeyebilir. Hem daha kolay ve de daha az uğraştırmakta olan bu sistemler sayesinde kişilerin cezalarını unutmaları ya da günler geçtikçe daha çok katlanması önüne geçilir.

Kişilerin cezalara ve de hız limiti durumlarına son derece önem vermesinde fayda vardır. Çünkü çok daha ciddi olacak şekilde cezalar uygulanması ya da ehliyete el konulması gibi durumlar daha da can sıkıcı olabilir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

Kredi Kartı ile Araç (Araba) Alınır Mı?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Plaka Çıkarma Ücreti Ve İşlemler

Bilgi BankasıBirevim

Engelli Raporuyla Alınabilecek Araçlar 2024

Bilgi BankasıBirevim

İstanbul’un Depreme En Dayanıklı İlçeleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

5 − three =