6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

BirevimEkonomi & Finans

BDDK’dan 21 Tasarruf Finansman Şirketine Tasfiye

BDDK Düzenlemesi Evim Şirketleri

Yeni düzenleme ile 35 Tasarruf finansman şirketinden 21’i tasfiye edilirken; sektörünün lider ve öncü markası BİREVİM, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından intibak onayı aldı. BİREVİM, ilgili kanun maddesinin tüm gerekliliklerini yerine getirerek sürece en hazırlıklı tasarruf finansman şirketi olduğunu bir kez daha gösterdi. İntibak planının onayıyla faaliyetlerine devam eden Birevim, konut finansmanı başvurusu ve  taşıt finansman başvurusu almayı sürdürüyor. Ayrıca, BDDK intibak onayının yanı sıra tasfiye edilen 21 tasarruf finansman şirketlerini de açıkladı. Peki, BDDK intibak onayı nedir? Faizsiz konut ve araç sektöründe neler değiştirecek?

BİREVİM’in İntibak Planı Onaylandı

Tasarruf Finansman sektörünün mimarı BİREVİM, TBMM’de kabul edilerek yasalaşan “Tasarruf Finansman Kanunun” ardından BDDK tarafından belirlenen yönetmelik gereği intibak başvurusunu gerçekleştirmişti. 1 Temmuz 2021’de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yapılan intibak açıklamasına göre, yönetmelikte yer alan 100 milyon TL sermaye şartı, bilgi teknolojileri, hizmet kalitesi ve operasyonel süreç konularındaki tüm gereklilikleri eksiksiz bir şekilde yerine getiren BİREVİM, BDDK Lisansı almaya bir adım daha yaklaştı.

BİREVİM faaliyete başladığı 2016 yılından itibaren sektörün standartlarının oluşması için çalışarak, yasa henüz çıkmadan önce de yasanın getirdiği gereklilikleri uyguluyordu. Daha önce de yasal düzenlemenin hazırlanmasına, terminolojisinin belirlenmesine kadar tüm çalışmalarda aktif rol alıp bu yasanın ana hatlarının da belirleyicisi olmuştu. Nitekim intibak onayı alan BİREVİM, sürece en hazırlıklı tasarruf finansman şirketi olduğunu bir kez daha kanıtladı.

İntibak Onayı Nedir?

4 Mart 2021 tarihinde, “7292 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek, 7 Mart 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Bu kanunla birlikte tasarruf finansman şirketleri BDDK’ya intibak başvurusunu gerçekleştirmişti. BDDK tarafından yayımlanan yönetmelikle tasarruf finansman şirketlerinin, ilgili yasanın tüm gerekliliği yerine getirmesi zorunlu kılındı.

Bu süreçte faaliyetlerine devam etmek isteyen tasarruf finansman şirketlerin, BDDK tarafından belirlenen tüm şartları yerine eksiksiz getirmesi gerekiyor. Bu süreç sonunda ise tüm gereklilikleri başarıyla tamamlayan tasarruf finansman şirketlerine BDDK tarafından LİSANS verilecek.

BDDK, tasarruf finansı şirketleri için lisans sürecini henüz bitirmedi. BDDK yapmış olduğu intibak açıklamasıyla, bu süreci başarıyla sürdüren ve çeşitli kriterleri sağlayan şirketleri duyururken ayrıca gereklilikleri yerine getirmeyen tasarruf finansman şirketlerinin 21’inin faaliyetlerine son verildiğini açıkladı.

BDDK Lisanı, Konut Sektörünü Büyütecek

BDDK Lisansı alan şirketlerle birlikte tasarruf finansmanı sektörüne yönelik güven her geçen gün artmaya devam edecek. Tasarruf Finansının bilinirliğinin artması ve yasanın getirdiği güvenle sektörün büyümesi de hız kazanacak.

Yüksek maliyetleri nedeniyle mevcut finans modellerden yararlanamayan dar ve orta gelire sahip kişiler için önemli bir finansman modeli olan tasarruf finansmanının, yasayla birlikte çok daha geniş kitleler tarafından kullanılacağı öngörülüyor. BDDK tarafından verilen Lisans ile birlikte tasarruf finansmanın gayrimenkul satışlarındaki payının %35’lere çıkması bekleniyor.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

3 + 2 =