6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

BirevimEkonomi & FinansGenel

Tasarruf Finansmanı Ekonomiye Nasıl Katkı Yapacak?

tasarruf finansmanı ekonomiye katkısı

BİREVİM Yönetim Kurulu Başkanı Murat ÇİFTÇİ ve Türkiye’nin önde gelen CEO’larından Renault Mais CEO’su Berk ÇAĞDAŞ, Oto.net CEO’su Yonca ULUSOY, NEF CEO’su Erden TİMUR ve GYODER Başkanı Mehmet KALYONCU, 10 Ağustos Salı günü Fast Company iş birliğinde gerçekleştirdiğimiz Webinar’da bir araya geldi.

Fast Company iş birliğinde ve Fast Company Türkiye Dergisi Kurucusu ve Yayın Yönetmeni M. Rauf ATEŞ moderatörlüğünde gerçekleştirdiğimiz Webinar’da BİREVİM Yönetim Kurulu Başkanı Murat ÇİFTÇİ ve Türkiye’nin önde gelen CEO’larından Renault Mais CEO’su Berk ÇAĞDAŞ, Oto.net CEO’su Yonca ULUSOY, NEF CEO’su Erden TİMUR ve GYODER Başkanı Mehmet KALYONCU, “Tasarruf Finansmanının Türkiye ekonomisine nasıl katkı sağladığını ve Tasarruf Finans sektörünün ilerleyişini birlikte değerlendirdiler.

“Tasarruf Finansmanı Ekonomiye Nasıl Katkı Yapacak?” başlıklı Webinar’ımızın tamamını aşağıdaki YouTube videosu üzerinden izleyebilirsiniz.

Webinar’ımızın öne çıkan başlıklarını aşağıdaki YouTube videosu üzerinden izleyebilirsiniz.

Tasarruf Finansman Sektörünün Önü Çok Açık!

Tasarruf finansman şirketlerinin denetimini içeren kanun teklifi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanunla birlikte sektörümüz çerçeveleri belirgin bir yasal zeminde ve eskisine oranla çok daha kurallı, çok daha düzenli bir şekilde gelişmeye devam edecek.

Bu süreçte, Birlikte Tasarruf Finansı yöntemi ile konut, iş yeri ve taşıt ihtiyaçlarına finansal çözümler üretirken; insan merkezli finans anlayışımızı girişimciliğimiz, teknolojimiz ve inovasyonlarımızla desteklemeye devam edeceğiz. Tasarruf kültürümüzü, insan merkezli hizmet anlayışı ve birliktelikle buluşturan “Birlikte Tasarruf” modelinin uygulanabilir olması için BİREVİM olarak yeniliklerimizi sürdürecek ve sektörün öncü markası olarak hizmet vermeyi sürdüreceğiz.

Milli Kalkınma Modeli: Birlikte Tasarruf Finansı

Ülkemizin geleceğinin hepimizin tasarrufunda olduğunun bilinci ile “Sosyal Finans”ı bir milli kalkınma hamlesi olarak görüyoruz. Birlikte Tasarruf Finansı’nın avantajlarını tasarruf sahiplerimize sunmaya ve hep birlikte planlı bir finansal birikim üretmeye devam ediyoruz. Böylece, borçlanmadan konut, araç ve iş yeri ihtiyaçlarının karşılanmasına vesile oluyoruz. Biz buna, “birlikte tasarruf” diyoruz. Çünkü “bir” olur, tasarrufumuzu “birlikte” yapmayı öğrenirsek daha da güçlü olacağımızı biliyoruz. Bu doğrultuda, Birlikte Tasarruf Finansı’nın bireysel tasarrufların ekonomiye kazandırılması anlamına geldiğini, milli tasarrufların güçlendiğini ve bu vesileyle de ülkemizin kalkınmasına hizmet eden bir yöntem olduğunu anlatmaya devam edeceğiz.

Tasarruf Seferberliği

BİREVİM olarak, “Tasarruf Seferberliği” ilan ettiğimiz 2020-2023 yılları arasındaki en büyük hedefimiz, toplumumuzun tasarruf bilincini artırmak ve tasarruf kültürünü ulusal kalkınmanın yakıtı haline getirmek. Tasarruf Seferberliğimiz kapsamında, tüm ailelerimizi konut, araç ve iş yeri ihtiyaçları için Tasarruf Finansı’na davet ediyoruz.

Tasarruflarıyla Güçlü Bir Toplum

Tasarruflarıyla güçlü bir toplum oluşturmak için BİREVİM olarak, tüm çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Toplumsal kalkınmayı hızlandıracak olan Birlikte Tasarruf Finansı anlayışımız ile hem tüketim kültüründen uzaklaşacak hem de tasarruf kültürümüzü koruyacağız.

Tasarruf Finansı ile Tarihte Gücüne Güç Katan Ülkeler

Tasarruf Finansının tarihi yüzyıllar öncesine dayanır. İlk kez uygulanmaya başladıktan sonra; sağladığı fayda ile zamanla dünyaya yayılmış ve pek çok farklı ülkede kullanılagelmiştir. Ancak, birbirinden farklı coğrafyalarda kullanılsa da özündeki “Birliktelik Gücü” dünyanın neresinde olursa olsun hep aynı kalmıştır.

Tasarrufa dayalı finans sistemi sayesinde, farklı ülkelerde yüzyıllardır milyonlarca insan gücüne güç katmaya devam ediyor!

Peki, Tasarruf Finansı ilk nasıl doğdu ve ülkelerin gücüne nasıl güç kattı dersiniz?
Hadi gelin açıklayalım…

1. Tasarruf Finansının İngiltere’de İlk Ortaya Çıkışı

Tasarruf Finansının doğmasında, İngiltere’de konut sorununun başlaması etkili olur. Sanayi Devrimi’nden sonra; İngiltere’de köyden kentlere gelen işçiler, kent yaşamı içinde kendine yer bulamaz. Bu dönemde, köyde bir ev sorunu olmayan insanlar için kentlerde ev almak imkânsız hale gelmiştir. Kent nüfusunun bu göçlerle birlikte artması ve artan konut talebi karşısında bir ev sahibi olmanın maliyeti de günden güne yükselir. İngilizlerin kentleşme ve konut sorununun katkısı ile yükselen toplumsal yardımlaşma ve birliktelik ruhu, tasarruf finansının çıkış noktası olacaktır…

2. İngiliz İşçiler Tasarrufla Ev Sahibi Oluyor!

Kentlerde işçi ailelerin kendi evlerine sahip olması bu dönemde iyice zorlaştırmaya başlar. İşte bu noktada bazı işçi grupları güçlerini birleştirme yolunu keşfeder. İşçiler bir araya gelerek tasarruflarını bir fonda birleştirmeye başlarlar. İşçiler, her ay gelirlerinden bir miktarı ortak bir fonda toplayıp, bir ev almak ya da ev yapmak için gereken parayı toplar. Ardından, aralarında kura çekerek bir kişinin ev sahibi olmasını sağlarlar. Gruptaki herkes ev sahibi olana kadar bu devam eder. Bu sistem sayesinde insanlarda birliktelik ruhu daha da artar. Bunun ilk örneği 1775’te İngiltere’de kurulan Ketley’s Building Society’dir. Peşi sıra MidlandsLancashire ve Yorkshire’de olmak üzere ülke genelinde 50’den fazla Tasarruf Finansı birliği kurulur.

3. Almanya’da İlk Tasarruf Finansı Denemesi

İngiltere’de ortaya çıkan bu dayanışma ruhu, kısa sürede başka ülkelere de yayılmaya başlar. Özellikle Almanya, 19. yy’dan itibaren bu sistemin dünyadaki en büyük temsilcisi ve örneği olur. Almanya’da sistemin yayılmasının hikayesi ise ilginçtir. Tasarruf Finansı, ilk uygulandığında Almanlardan yeterli ilgiyi görmez. Çünkü toplumda henüz dayanışma ve birliktelik ruhu zayıftır. Üstelik, bir konut sorunu yoktur ve ekonomik olarak insanların çoğu kolayca ev ya da araba alabilecek güçtedir.

4. Almanya Savaş Sonrası Tasarrufla Güçleniyor

Birinci ve ikinci Dünya Savaşı’nda yenik düşen Almanya, zor günler yaşamaya başlar. Savaşın ekonomik ve toplumsal zorlukları inanlar arasında dayanışmayı ve birlikteliği güçlendirir. Üstelik ekonomik zorluklar sonucunda konut almak güçleşmiştir. Bu dönemde yeniden Bausparkasse olarak bilinen Tasarruf Finansı birlikleri ortaya çıkar. Savaşın olumsuz atmosferinde güçlerini birleştiren Almanlar, bir araya getirdikleri tasarrufları ile yeniden yatırım yapabilmeye ve ekonomik olarak güçlenmeye başlar.

5. Tasarrufun Gücü Tüm Dünyaya Yayılıyor

Almanya, Tasarruf Finansı sistemini geliştirir ve böylece sistem tüm dünyaya örnek olur. 1950’li yıllardan itibaren; ABD, Fransa, Hindistan, Çin, Slovakya, Macaristan, Nikaragua, Fas, Slovenya, Tunus, Peru Avusturya, İsviçre, Hollanda, Bulgaristan ve Romanya’da benzeri yapılar kurulur.

6. Tasarrufla Ülkeler Nasıl Güçlendi?

Tasarruf Finansı uygulandığı ülkelerde tasarruf seviyesinin arttırılmasına ve özellikle dar ve orta gelirli insanların konut finansmanına erişiminin iyileştirilmesine büyük katkı sağladı. Tasarruf Finansı ile büyüyen konut sektörü, toplumun refah seviyesi arttırdı. Konut sektörünün büyümesi ile istihdam da eş zamanlı olarak arttı ve ülkenin makroekonomik göstergelerinde yükseliş sağladı. Bu da, tasarrufa dayalı finans modelinin tüm dünyada ülkelerin gücüne güç katan bir model olarak yaygınlaşmasını sağladı.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

nineteen − 3 =