6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Motosiklet Trafik Sigortası Fiyatları 2023 Ne Kadar?

motosiklet trafik sigortası

Motosiklet sahiplerinin ödemekle yükümlü olduğu motosiklet trafik sigortası fiyatları ne kadar? Motosiklet trafik sigortası, her yıl farklı miktarlarda belirleniyor olup 2023 yılına ait fiyatlar birtakım faktörler hesaba katılarak yenileniyor.

Motosiklet trafik sigortası için net bir rakam vermek mümkün değildir. Şöyle ki motosiklet trafik sigortasının miktarını yapacak olan sigorta şirketinin fiyat politikası, motosikletin hasar geçmişi ve bulunulan şehir gibi faktörler şekillendiriyor. Motosiklet sahiplerini ve karşı tarafı koruma altına motosiklet trafik sigortası ile ilgili merak edilen tüm bilgiler şöyle aktarılıyor.

Zorunlu Motosiklet Trafik Sigortası Nedir?

Motosiklet sahiplerinin her sene yaptırmasının zorunlu olduğu zorunlu motosiklet trafik sigortası araç sigortasının bir çeşididir. Devlet tüm araç sahiplerini araç sigortasına mecburi tutuyor. Çünkü zorunlu motosiklet trafik sigortasıyla trafikte yapılan bir kaza sonucunda kazayı yapan kişinin karşı tarafın aracını ve kendi aracının alacağı zararı güvence altına alıyor.

Zorunlu motosiklet trafik sigortasını yaptıranlar yılın belirli dönemlerinde sigorta işlemlerini yenilemeleri gerekiyor. Motosiklet trafik sigortası, motosiklet sahiplerinin kaza sırasında zarar verdiği üçüncü kişilerin zararını tazmin etmeyi amaçlıyor. Yalnızca tazminat değil, kaza sırasında karşı tarafın hastane masraflarını da karşılayan motosiklet trafik sigortası, karşı tarafın hayatını kaybetmesi durumunda hayatını kaybeden kişinin ailesine bir ödeme gerçekleştiriyor.

Motosiklet Trafik Sigortası Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Her yıl farklı miktarlarda belirlenen motosiklet trafik sigortası ücreti Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından tayin ediliyor. Motosiklet sahiplerinin ödemesi gereken sigorta ücreti, birtakım kriterlere göre belirleniyor. Peki, motosiklet trafik sigortası fiyatları nasıl hesaplanır?

Motosiklet trafik sigortasının fiyatı; motosikletin modeline, yılına ve markasına göre belirleniyor. Aynı zamanda motosikletin trafikteki geçmişi ve hasar kaydı gibi faktörler, motosiklet trafik sigortasının fiyatını belirlemede oldukça etkili oluyor.

Motosikletlerin trafikteki geçmişi olumsuz değil ve geçmiş hasar kaydı bulunmuyorsa, kurum tarafından ciddi bir indirime tabi tutuluyor. Şöyle ki her sene motosiklet trafik sigorta poliçeleri yenilenecek olan motosikletler, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından basamak sistemine dahil ediliyor. Yedi basamak şeklinde oluşturulan sistemin en üst basamağında hasar kaydı bulunmayan motosikletler yer alıyor olup, en fazla indirime hak kazanıyor.

Motosikletine zorunlu trafik sigortası yaptırmak isteyen kişiler, sigorta şirketlerinden teklif alıyor. Motor sahipleri, en uygun fiyat teklifinde bulunan sigorta şirketine zorunlu trafik sigortasını yaptırıyor.

 Motosiklet Trafik Sigortası Zorunlu Mu?

Motosiklet sahiplerinin yakından merak ettiği bir konu olarak motosiklet trafik sigortası zorunlu mu? Motosiklet sahipleri her yıl motosiklet trafik sigortasını yaptırmak zorundadır. Her yıl yaptırılması mecburi olan motosiklet trafik sigortası, her türlü motosiklet sahibi kişilerin ödemesi zorunlu olan bir sigorta türü olarak karşınıza çıkıyor.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, motosiklet trafik sigortasını 50 CC’nin altındaki motorlar için kapsam dışı bırakıyorken, 2022 yılında yaptığı bir düzenleme ile bu sistemi değiştiriyor. 2022 yılında yapılan düzenleme ile birlikte 50 CC’nin altındaki motosikletler de motosiklet trafik sigortası kapsamına dahil ediliyor.

Kurum 50 CC’nin altındaki motosikletlerin üçüncü kişilere herhangi bir zarar vermeyeceği yönünde bir fikre sahipken, trafikte 50 CC’nin altındaki motosikletlerin verdiği zararlar ortaya çıkınca bu kural devre dışı bırakılıp, tüm motosiklet araçları sigortaya dahil ediliyor.

Motosiklet Sigortası Kaç Yılda Bir Yapılır?

Kişilere kullandıkları motosiklette kaza yapmaları ve kayıplarının olması durumunda büyük avantaj sağlayan motosiklet sigortasıdır. Sağlamakta olduğu teminatlar ve güvenceler açısından son derece önemli ve avantajlı olan durumlar söz konusudur. Bundan dolayı motosiklet sigortası yaptırmak ve bunun katkılarından faydalanmak kişilere en iyi şekilde yarar sağlar.

Bilindiği üzere zorunlu trafik sigortası kişilerin karşılaşmakta olduğu kazalardaki hasarları karşı ve üçüncü tarafa verilen olumsuzlukları en iyi şekilde giderir. Motosiklet sigortasının olmadığı durumlarda kişileri istemedikleri şekilde kötü sürprizler ve de kayıplar bekleyebilir. Sigorta şirketi tarafından belirlenen sınırlara göre de taraflara hasarlarını en aza indirgeyecek şekilde destek sağlanır.

Maddi ve manevi olacak şekilde tarafların en doğru ve istenen oranda kayıplarının karşılanması da insanları belki de maddi olarak da büyük bir külfetten kurtarabilir. Bu durumda insanlar için en faydalı ve gözden kaçırılmaması gereken şekilde motosiklet sigortası tatmin ederek yardımcı olur.

Kişilerin yaptırması gereken bu sigorta türü her yıl yaptırılması gereken zorunlu olan bir araç sigortasıdır. Bundan dolayı motosiklet sigortası kaç yılda bir yapılır? Bu sigorta türü her yıl olmak üzere düzenli şekilde yaptırılmalıdır. 1 yıllık poliçe döneminin bitmesinden hemen sonra kişilerin poliçeyi yenilemesi gerekmektedir. Bu yüzden her yıl yenilemek gerekir.

Motosiklet Trafik Sigortası Neleri Karşılar?

Motosiklet trafik sigortası hem motosiklet sahibine hem de zarar gören karşı taraf için büyük avantajlar sağlıyor.  Peki, motosiklet trafik sigortası neleri karşılar? Motosiklet trafik sigortası, sigorta şirketinin teminat olarak belirlediği sınıra kadar geçerli olan zararları karşılıyor.

Motosiklet trafik sigortası, motosiklet sahibinin kusurlu olduğu kazalarda hem karşıdaki aracın hem de araç sahibinin zararını karşılıyor. Şöyle ki aracın zarar gören masraflarının yanı sıra araç sahibinin hastane masraflarını da karşılayan motosiklet trafik sigortası, karşı tarafın ölmesi veya sakat kalması halinde maddi manevi tazminatını da karşılıyor.

Motosiklet Trafik Sigortası Neden Yaptırmalısınız?

Kullanılmakta olan araçların kişilere ne zaman kaza ya da herhangi bir hasar oluşturacağı bilinmediğinden kişilerin her zaman için bunlara hazır olmasını sağlamak adına kesinlikle sigorta yaptırılmalıdır. Peki motosiklet trafik sigortası neden yaptırılır? Kişilerin daha güvenceli olarak ve maddi anlamda kendilerini garantiye alarak yola çıkmasını sağlayan sigortalar her zaman için kişilerin en doğru şekilde maddi anlamda hasarlarının karşılanmasına yardımcı olur.

Yaptırılmakta olan bu sigorta sayesinde kişilerin kaza yapması ve maddi anlamda da hasarlarla karşılaşması halinde tarafların en doğru şekilde bunları ödeyebilmesini sağlamak adına fayda sağlar. Kazaya karışan kişilere ve de herhangi şekilde bu konuda hasar alan kişilere yardımcı olmak adına kişilere sigortalar destek verir.

İnsanların maddi ya da manevi olarak hasarlarının kapatılması için de şirket tarafından sağlanmakta olan bu fırsat kazaya, araca ve de türlere göre değişiklik gösterdiğinden bu tamamen hesaplamalara ve de sigortanın içeriğine göre oluşturulur. Bu sayede kişilerin kazalardaki hasarlarının karşılanması için son derece önem arz eden bir noktadır.

Yaptırılmamakta olan ve kişilerin gözden kaçırdığı bu motosiklet sigortasının olmaması halinde ise kişilerin kazalarda hasarlarının karşılanması söz konusu değildir. Ciddi şekilde yaptırımları beraberinde getirmekte olan bu durum karşısında kişiler istemedikleri halde maddi olarak kayıplarla karşılaşabilir. Olumlu yanları olan ve kişilere faydası dokunan motosiklet sigortası yoksa ne olur? Kişilerin yaptırmadıkları sigorta için her yıl güncellenen ücrete göre ceza ödemeleri söz konusudur.

Motosiklet Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Ne Kadar?

Motorlu araç sahibi olan herkes trafik sigortası yaptırmak zorundadır. Dolayısıyla motosiklet trafik sigortası yaptırmamanın cezası önemli yaptırımları kapsıyor.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, motosiklet sahiplerini, trafik sigortası yaptırmaması durumunda her yıl belli bir maddi yaptırıma tabi tutuyor. Kurum tarafından her yıl belirlenen ceza miktarı artış gösteriyor.

Motosiklet araç sahipleri trafik sigortası yaptırmamanın cezasını ilk 15 gün içinde ödemesi halinde yüzde 25 indirime hak kazanıyor. Fakat trafik sigortası yaptırmamanın cezası bununla sınırlı kalmayıp, poliçe primlerinde yaşanan her geciken ay için yüzde 5 oranında zam uygulamasına tabi tutuluyor. Sigorta priminin geciken zam oranı ilk aydan itibaren yüzde 5 oranında, yüzde 10 ve yüzde 15 şeklinde artarak ilerliyor.

Trafikte sigortası bulunmayan motosikletler tespit edildiğinde, emniyete bağlı trafik ekipleri, motosikleti trafikten men etme yoluyla otoparka götürüyor. Araç sahibine bildirildikten sonra, otopark masrafları da motosiklet sahibi tarafından aracın kaldığı her gün için toplu olarak ödeniyor.

Motosiklet Trafik Sigortasında Hasarsızlık İndirimi Geçerli Mi?

Trafiğe çıkan tüm araçlarda olduğu gibi motosikletler için de basamak tarifesi uygulanıyor. Basamak tarifesi ile birtakım kriterler eşliğinde sigorta primlerinde indirim uygulanıyor. Kurumun basamak tarifesini uygulamaktaki amacı ise, hasarsız motosiklet sahiplerini ödüllendirmek oluyor. Motosiklet trafik sigortası hasarsızlık indirimi için uygulanan basamak tarifesi 7 aşamadan meydana geliyor.

İlk basamak motosiklet trafik sigorta poliçesini en yüksek rakamlarda ödeyenlerin bulunduğu, 7.basamak ise, en yüksek indirim oranlarının uygulandığı basamak olarak tanımlanıyor. Poliçe süreci motosiklet sahibi tarafından hasarsız olarak tamamlanırsa, bir sonraki poliçe döneminde indirime hak kazanıyor.

Trafiğe ilk defa çıkan motosiklet sahipleri öncelikli olarak 4.basamakta yer alıyor. İlk yıllarını kazasız olarak tamamlayan motosiklet sahipleri yüzde 10 hasarsızlık indirimi almaya hak kazanıp, 5.basamağa ilerliyor. Kazasız olarak ikinci yılını tamamlayan motosiklet sahipleri sırası ile yüzde 22 ve yüzde 42 hasarsızlık indirimine hak kazanıp 7.basamağa ilerleyebiliyor.

Motosiklet Trafik Sigortası Ne Zaman Yenilenir?

Motosiklet sahipleri her yıl trafik sigortası yaptırmak zorundadır. Peki, motosiklet zorunlu trafik sigortası kaç yılda bir yapılır? Motosiklet trafik sigortasını yaptıran motosiklet sahipleri, 1 yıl aralıklarla sigorta poliçe dönemini yenilemeleri gerekiyor.

Motosiklet trafik sigortası otomatik olarak yenilenmediği için her yıl motosiklet sahibi tarafından sigorta poliçe yenileme işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Geçerlilik süresi 1 yıl olan trafik sigortaları motosiklet sahipleri tarafından yenilenmediği takdirde, cezaya tabi tutuluyor. Aynı zamanda motosiklet trafik sigortası, trafikte olası kazalarda yaşanan maddi ve manevi kayıplar için motosiklet sahibine büyük ölçüde avantaj sağladığı için yaptırılması oldukça önem arz ediyor.

Motosiklet Trafik Sigortası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Motosiklet trafik sigortası fiyatlarını belirleyen birçok faktör bulunuyor. Motosiklet sahibinin yaşadığı il, sigorta şirketinin fiyatlandırma politikası ve motosiklet geçmiş hasar kaydı gibi unsurlar, sigorta fiyatını büyük ölçüde etkiliyor.

Motosiklet trafik sigortasının fiyatını en çok, sigorta şirketinin fiyatlandırma politikası etkiliyor. Dolayısıyla günümüzde birçok sigorta şirketi, motosiklet trafik sigortası hizmeti sağlıyor. Siz de sigorta yaptırmak için sigorta şirketlerine motosiklet trafik sigortası sorgulama işlemi uygulayabilir, sigorta için birçok farklı rakamda fiyat teklifi alabilirsiniz.

Motosiklet Trafik Sigortası Fiyatlarını Etkileyen Unsurlar Nelerdir?

Kişilerin yaptırmak istedikleri motosiklet trafik sigortasının yaptırılması aşamasında fiyat önem arz etmekte olduğundan buna etki eden bazı unsurlar bulunur. Bu nedenle kişilerin motosiklet sigortası fiyatları konusunda en iyi şekilde ödeme yapmak ve de bunun fiyatlarını da bilerek bütçelerini ayarlayabilmesi açısından fiyatlarının neye göre belirlendiğini bilmekte fayda vardır.

Trafik sigortasının doğru fiyatlara ve de kişilerin istedikleri ücrete yapılabilmesi aşamasında kesinlikle aracın özellikleri ve nitelikleri elbette ki önem arz eder. Bu nedenle insanların kullanmakta oldukları motosikletin türü, markası, modeli gibi ayrıntılara bakılarak en iyi şekilde sigorta yaptırmaları söz konusudur. Araçların kullanım alanları ya da amaçları da sigortanın fiyatına etki ettiğinden her türlü unsur önemlidir.

Kişilerin yaptırmak istedikleri bu motosiklet sigortası için motosikletin türü, modeli, markası, hasar kaydı, kayıtlı olduğu il, ruhsat kaydından yer almakta olan tür bilgisi gibi unsurlar sigortanın fiyatını doğrudan etkiler. Bundan dolayı kişilerin motosikletinin özellikleri fiyatta son derece önemli ve de incelenmesi gereken noktalardandır.

Motosikletin trafik sigortasının fiyatlarını etkileyen unsurlar bunlardan oluşmakta ve de kişilerin bunları da göz önünde bulundurarak fiyat konusunda bilgi sahibi olması gerekir. Motosiklet trafik sigortası fiyatları neye göre belirlenir? Yaptırılan sigortanın fiyatı ortaya çıkarken kişilerin tüm bu unsurları göz önünde bulundurması son derece önem arz eder.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

14 − eight =