2.500 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Zilliyet Ne Anlama Gelir? Zilliyet Arazi Alınır Mı?

zilliyet

Zilliyet, emlak sektöründe özellikle tapuda kullanılmaktadır. Zilliyet, bir eşyanın üzerindeki hakkı ifade etmektedir. Zilyet için en iyi örnek; kiracılardır. Zilyet sahibi kişiler, bir mülk üzerinde hakimiyet sahibi olmaktadır. Zilyet; aslen, devren, tesisen ve miras yoluyla da elde edilebilmektedir. Zilliyet, değişken bir durumdur.

Zilliyet tapusu ise tapusu olmayan gayrimenkullerin kullanım durumunu ifade etmektedir. Zilliyet tapusu resmi bir belge değildir. Kısaca taşınabilir ya da taşınamaz mallara kurulan hakimiyet olarak ifade edebileceğimiz zilliyeti şimdi daha detaylı inceleyelim…

Zilliyet Nedir?

Zilliyet, bir emlak kavramıdır. Zilliyet kavramı, özellikle tapularda kullanılmaktadır. Zilliyet, birinin bir mal varlığı üzerindeki hakimiyetini tanımlamaktadır. Zilliyet kelimesi TDK sözlüğünde ise ‘’Sahibi kendisi olsun ya da olmasın bir malı kullanmakta olan, elinde tutan kimse, eldeci.’’ İlgili malın taşınır ya da taşınmaz oluşu Zilliyet için önem arz etmemektedir. Zilliyet, fiilen kullanım hakkı anlamına gelmektedir. Zilyetlik ise mülk sahibinin mal üzerindeki hakimiyet hakkına denilmektedir. Zilliyet hakkına sahip olanlara ‘’Zilyet’’denilmektedir. Zilliyet hakkı elde eden kişiler, gayrimenkul üzerinde hakimiyet sahibi olurlar. Zilyet hakkı kişinin kendisi tarafından bırakılması ya da başkası tarafından sonlandırılması ile ortadan kalkmaktadır.

Gayrimenkulde Zilliyet Hakkı Ne Demek?

Zilliyet, mülkiyet hakkıyla ile de karıştırılır. Zilliyet, bir eşyanın üzerindeki hakkı ifade etmektedir. Zilyet olan kişiler bir yeri satın almadan o yeri kullanma hakkına sahiptir ve o yerin giderlerinin sorumluluklarını da üstlenmek ile yükümlüdür. Zilyet için en iyi örnek; kiracılardır. Kiracı, mülkü kullanırken aynı zaman da giderlerinden de sorumlu tutulmaktadır. Ev sahibi ise evini başkasına kiraladığı an, kendisi o mülkün zilyetliğinden kopmuş olmaktadır. Evin zilyeti, evi kiralayan kişiye geçmiş olmaktadır. Zilliyet, bu yönüyle de değişken bir durumdur.

Zilliyet, söz konusu malın taşınır yada taşınmaz oluşu önem taşımamaktadır. Zilyet kişiler, bir gayrimenkulün ya da arsanın üzerinde hakimiyet sahibi olurlar. Örneğin arsa gibi taşınmaz mülklerin zilliyet tapusu ile kullanımı gösterilebilir ve bu durum, arsa üzerinde kimin hakimiyeti olduğunu ispatlar. Zilyetlik; aslen, devren, tesisen ve miras yoluyla da elde edilebilir. Bunun dışında dolaylı, tek başına, birlikte, hakka dayanan ve asli zilyet türleri de vardır.

Tapuda zilliyet hakkı da sık sık merak edilenler arasındadır. Peki tapuda Zilliyet hakkı ne demektir?

Tapuda Zilliyet Ne Demek?

Zilliyet tapusu, aslında resmi bir belge değildir. Zilliyet tapusu, tapusu olmayan gayrimenkullerin kullanım durumunu ifade etmektedir. Zilliyet durumu olan bir mülkün son durumu ile ilgili bilgiler Kadastro Müdürlüğü’nden edinilebilir. Zilliyet tapusu olan bir mülkün satışı gündeme geldiğinde bu mülkle ilgili detaylı araştırma yapmak gerekir. Bu araştırmayı yapmak için Kadastro Müdürlüğü’ne gitmek gerekir.

Zilliyet, Tapu Yerine Geçer mi?

Zilliyet, gayrimenkul üzerindeki kullanım hakkıdır. Bu hak sayesinde kişiler bir gayrimenkul üzerinde hakimiyet sahibi olurlar. Ancak kanuni bir bağlayıcılığı olmadığı için zilliyet tapu yerine geçmez.

Zilliyet Tapu Alınır mı?

Zilliyet tapusu, bir mülk üzerindeki hakimiyeti göstermek amacıyla düzenlenmektedir, ancak bu tapuların kanuni bir bağlayıcılığı yoktur. Zilliyet tapusu, resmi olarak tapu özelliği olan belge değildir. Zilliyet tapusu, tapusu olmayan gayrimenkullerin kullanım durumunu belirtmektedir. Zilliyet tapunun alınması mümkündür. Ancak bu taşınmaz ile ilgili Kadastro Müdürlüğüne giderek detaylı bir araştırma yapmak gerekmektedir.

Benzer Yazılar
Bilgi Bankası

Engelliler İçin ÖTV Muafiyetli Araç Satışı

Bilgi Bankası

Engelli ÖTV İndirimi Nedir, Kimler Yararlanabilir?

Bilgi Bankası

Engelli Raporu ile Araç Alımı ve Şartları Nelerdir?

Bilgi BankasıBirevim

Taksitle Araba Nasıl Alınır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

nineteen − nineteen =