6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Tapu Harcı Hesaplama 2023

Tapu Harcı Hesaplama

Tapu harcı, tapu işlemlerinin tamamlanması için ödenmesi zorunlu bir vergidir. Tapu harcı hesaplama işlemi Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nde yapılmaktadır. Tapu harcı, gayrimenkulün satış fiyatı, tescil edileceği yerin nüfusu, cinsi ve özellikleri gibi birçok faktöre göre hesaplanmaktadır. Tapu harcı ödenmesi, nakit veya Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından anlaşmalı bankalar aracılığıyla yapılabilmektedir. Ayrıca harcı, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından SMS ile gönderilen 12 veya 13 haneli seri numarasını Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesine veya Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tahsilat sayfasına girerek banka veya kredi kartı ile harç ödemesi yapabilirsiniz. Tapu harcı ödemesi sırasında, harç ödeme talimatı, ödeme tutarı ve işlem ücreti ile birlikte ödeme yapılması gerekmektedir.

Tapu Harcı Nedir?

Gayrimenkul satışı veya teslimi sırasında ödenmesi gereken emlak, harcırah, çeşitli resmi harçlar ve çeşitli vergilerden oluşan tapu harcı, tapu işlemlerinin yapılması için ödenmesi gereken masraftır. Tapu harcı, alım satım işleminin yasal olarak geçerli olmasını sağlarken, değerine ve tescil edilecek işlemin türüne göre değişmektedir. Tapu harcı miktarı, gayrimenkulün satış bedelinin %4’üne eşittir.

Tapu Harcı Nasıl Hesaplanır?

Tapu harcı hesaplamak için, gayrimenkulün satış fiyatının yüzde 4’ünü alınmaktadır. Satış fiyatı 100.000 TL olan bir mülkün tapu harcı miktarı 100.000 TL x 4/100 = 4.000 TL’dir. Tapu harcı miktarı, alıcı ve satıcı tarafından eşit olarak yani %2’lik halinde karşılanmaktadır. Alıcı ve satıcı her biri 1.500 TL tapu harcı ödemesi yapması gerekmektedir.

Tapu harcı ödemesi sırasında, gayrimenkulün satış fiyatının daha az gösterilmesi halinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, çekilen konut kredisi miktarı, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne bildirilen tutar ile karşılaştırılıp para cezası ile cezalandırılmaktadır. Gayrimenkulün satış fiyatlarının tapuda doğru şekilde gösterilmesi önemlidir.

Tapu Harcını Kim Öder?

Gayrimenkulün tapusu çıkarılırken ödenmesi gereken tapu harcı, satışı gerçekleştirilen taraf arasında eşit şekilde ödenmektedir. Ülkemizde %4 olan tapu harcı alıcı ve satıcı arasında %2, %2 şeklinde ödenmektedir.

Tapu çıkarılırken tapu sigortası, noter masrafı gibi ekstra masraflarda çıkabilir. Bu masraflar, tapu harcı tutarının üzerine eklenerek ödeme sırasında yapılır.

Tapu Harcı Hesaplama Örneği:

Tapu harcı oranı %4 olan ülkemizde 600.000 TL’lik bir ev için tapu harcı tutarı 24.000 TL’dir. Bu da hem alıcı hem de satıcı için iki eşit parçaya bölünerek 12.000 TL olarak yansıtılmaktadır.

Tapu Harcı Ne Zaman Ödenir?

Tapu harcı ödemesi, tapu işlemlerinin yapıldığı anda yani tapu işlemleri tamamlanmadan önce ödenmesi gerekmektedir. Ödeme yapıldıktan sonra tapu memuru tarafından alıcıya tapu seneti verilir.

Tapu Harcı Nereye Ödenir?

Tapu harcı, Türkiye Tapu Müdürlüğü’nün kendi şubeleri veya anlaşmalı olan bankalar veya özel finans kuruluşları üzerinden yapılmaktadır.

Tapu harcı ödemesi, anlaşmalı bankalar aracılığıyla SMS yoluyla bildirilen seri numarası ile online ortamda da ödenebilir.

Tapu Harcı Hangi Bankalara Ödenir?

Tapu harcı, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödenebilir. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından anlaşmalı olarak hizmet veren bankalar şunlardır:

  • Akbank
  • Anadolubank
  • Denizbank
  • Garanti Bankası
  • Halkbank
  • ING Bank
  • İş Bankası
  • Odeabank
  • QNB Finansbank
  • Türkiye Finans Katılım Bankası
  • Türkiye İş Bankası
  • VakıfBank
Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

20 + four =