6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Ehliyetsiz Kullanılabilen Motosikletler

ehliyetsiz kullanılan motorsikletler

Motosiklet kullanmak isteyenlerin en çok merak ettikleri konulardan biri, ehliyet olmadan motosiklet kullanılıp kullanılamayacağı konusudur. Hangi motosikletlerin ehliyetsiz kullanılabilir olduğu da araştırılan konular arasındadır. Peki, ehliyetsiz kullanılabilen motosikletler hangileridir? Ehliyet olmadan motor kullanmak mümkün mü? Motor ehliyeti olmadan hangi motosikletler kullanılabilir?

Sürücü adayları ehliyet sorulmayan motorlar hakkında sık sık araştırma yapsalar da ehliyetsiz kullanılacak olan motosikletler var mıdır? Sorusunun yanıtı net bir şekilde “hayır” olacaktır. Tüm motosiklet türlerini kullanmak için ehliyet sahibi olma zorunluluğu vardır. Ehliyetsiz, plakasız ve ruhsatsız hiçbir motorlu taşıt trafiğe çıkarılamaz. Ehliyetsiz olarak kullanılabilecek araçlar yalnızca elektrikli araçlardır. Elektrikli olan motosikletlerde ehliyet aranmaz. Bisikletler ve scooter elektrikli olan aletlerdir. Bu araçlar dışında kalan bütün araçlar için ehliyet sorulur, fakat bazı araçlar vardır ki motosiklet ehliyetine gerek kalmadan normal B sınıfı ehliyet ile kullanılabilir. Sonuç olarak bu araçları kullanmak için de muhakkak bir ehliyetiniz olması gerekmektedir.

Ehliyetsiz Kullanılabilen Motosiklet Modelleri

Kişilerin kullanmakta oldukları bazı motosiklet modellerinin illa ki ehliyet gerektirmemesi son dere avantajlı olduğundan ehliyetsiz kullanılan motosiklet modelleri doğru şekilde bilinmelidir. Bu nedenle kişilerin ehliyet almamış olması ya da ehliyet olmadığı için de motosiklet alamaması gibi durumlara karşılık olarak en iyi şekilde bu modelleri öğrenip kullanmaya başlaması sağlanır.

Birden çok çeşidi ve modeli olması sayesinde kişiler istedikleri bu modeller içerisinden kendilerine uygun olanı alarak pratik şekilde kullanmaya başlayabilir. Hem daha iyi sonuç alabilmek hem de ehliyet zorunluluğu olmaması sayesinde istenen bu modellere erişmek için modellerin neler olduğunu doğru şekilde bilmekte fayda vardır.

Kişilerin ehliyet olmasa dahi kullanabilmesinin mümkün olduğu motosiklet modelleri içerisinde elektrikli motosikletler yer alır. 45 km hız yapma kapasitesi olmayan motosikletler, 250 Watt altında olan ve 50 cc altında olan modeller de ehliyetsiz kullanılabilir. Motorlu bisikletler, mopetler, mobiletler, elektrikli scooter ve de kaykaylar da aynı şekilde ehliyet olmadan kullanılabilir.

Mobilet tarzında olan araçlar da aynı şekilde kolaylıkla ehliyet olmaksızın kullanılabilmeye uygundur. Bu nedenle kişilerin belirtilmekte olan niteliklerdeki motosiklet modellerini kullanmasında en ufak şekilde sakınca olmamaktadır. Hem daha kolay kullanımı olan hem de hız konusunda sınırlayan bu motosiklet modellerini kullanabilmek oldukça mantıklı olur.

Ehliyetsiz Motosiklet Kullanmak Mümkün Mü?

İnsanlar tarafından kullanılmak istenen ve de ehliyet olmasa dahi rahatlıkla kullanmaya uygun olan motosiklet modelleri ve türleri bulunur. Bu sayede kişilerin ehliyet almasına gerek olmadan istedikleri bu modeller içerisinden tercih yaparak istedikleri modeli kullanması söz konusudur. Ehliyetsiz motosiklet kullanmak mümkün mü? Kişilerin istedikleri şekilde belirtilmekte olan tüm motosiklet çeşitleri içerisinde ehliyet gerektirmeyen motosikletleri kullanması mümkündür.

Bu durumda kişilerin elbette ki ehliyetsiz şekilde motosiklet kullanması gayet mümkün olur. Bu nedenle beğenilmekte olan ve kişilerin maddi açıdan bütçelerine uygun olan istedikleri ehliyetsiz şekilde kullanıma elverişli motosikletleri kullanmaları söz konusudur. Hem daha iyi şekilde sorunsuz olarak trafiğe çıkabilmek hem de istene motosiklet tutkusunu yaşayabilmek adına kişiler motosiklet modelleri içerisinden tercihini yapabilir.

Kullanımı oldukça mümkün olan ve kişileri de zorlamamakta olan bazı motosikletlerin varlığı ile insanların aradıkları konforda ve kalitede en iyi şekilde ehliyet olmadan motosiklet kullanımı sağlamaları söz konusudur. Ehliyet konusunda sorun yaşamamak ve kişilerin trafiğe de çıkmak istemeleri anında ehliyet yüzünden sorun yaşamamasını sağlamak adına en doğru şekilde modellere bakarak almak mümkündür.

Hangi Motosikletler İçin Ehliyet Gerekmez?

Ehliyet olmadan kullanılacak olan motosikletler, internet üzerinde sık sık aranan konulardan biridir. Ehliyetsiz olarak kullanılabilen motosikletler genelde elektrikli olan motosikletler kategorisindedir. Son yıllarda çıkan bazı düşük seviyeli motosikletler de kullanırken ehliyet zorunluluğu olmayan araçlar arasına girmişlerdir. Kanun çıkmadığı takdirde bazı markaların çıkardığı motorlar da şimdilik ehliyetsiz kullanılmaktadır. Yalnız bu modelleri kullanırken de B sınıfı ehliyetine sahip olmak gerektiğini bir kez daha hatırlatalım.

Bir motosikleti ehliyetsiz olarak kullanmak cezaya tabi olmayı gerektirecek bir durumdur. Ehliyetsiz olarak bir motosikletle trafiğe çıktığınız zaman ceza ile karşı karşıya kalırsınız. Peki ehliyetsiz hangi motosikletleri kullanmak mümkündür? Ehliyetsiz olarak kullanacağınız motosikleti satın alırken çok dikkatli davranmalısınız. Bilmediğiniz ve duymadığınız bir markayı araştırmadan asla almamalısınız.

Ehliyetsiz Kullanılabilen Motosikletler Hangileri?

Motosiklet alarak şehrin kalabalıklı karşısında sorun yaşamak istemeyen kişiler ehliyetsiz kullanılan motor olup olmadığını merak etmektedirler. İnternette çoğu sitede ehliyetsiz olarak kullanılabilen motorlar başlığı altında yazılar olsa da bunlar bir miktar yanıltıcı olabilmektedir. Söz konusu ehliyetsizlikten kasıt, bazı model motorlarda, A2 sınıfı olarak nitelendirilen motosiklet ehliyetine ihtiyaç duyulmamasıdır.
Yani motor kullanabilmek için kişinin en az B sınıfı ehliyeti olması zorunluluğu mevcuttur. İlgili motosiklet elektrikli olsa bile kişinin B sınıfı ehliyeti olması bu motosikleti kullanabilmesi açısından zorunludur. Bu kapsamda B sınıfı ehliyet ile söz gelimi ehliyetsiz kullanılan araçlar kategorisine girebilen motorlar şunlardır;

  • Elektrikli motosikletler
  • 45 km hız üzerine çıkma kapasitesi olmayan motorlar
  • 250 watt altında olan motosikletler
  • 50 cc altında olan motosikletler
  • Motorlu bisikletler
  • Mopetler
  • Mobiletler
  • Elektrikli scooter ve kaykaylar

Ehliyetsiz kullanılacak olan motosikletler hakkında bilmeniz gereken şeylerin başında bu motosikletleri kullanabilmeniz için de B sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekmeniz gelmektedir. Sonuç olarak motosiklet kategorisine giren bir aracı trafikte aktif olarak kullanabilmeniz için yine de ehliyete sahip olma zorunluluğu vardır.

Ehliyetsiz motor kullanmak çok tehlikeli bir durumdur ve yakalanıldığı zaman sürücüler ciddi cezalarla karşı karşıya kalırlar. Motosiklet ile ilgilenen genç nesil, motor kullanmayı erken yaşlarda öğrendikleri için, ehliyet alım sürecini erteleyebiliyorlar. Bu durum, sürücünün trafiğe çıktığı zamanlarda oldukça risk taşıyan bir durumdur. Trafikte yaşanacak herhangi bir durum karşısında, sürücülerin ehliyet gösterebilmeleri gerekmektedir. Bunu yapamayan sürücülere ise ciddi oranda cezalar uygulanır.

Motosiklet hayaline ulaşmak isteyen ancak bunun için birikimi yetersiz kalan sürücü adayları için banka kredileri ilk seçenek gibi dursa da ödenecek dosya masrafları, ek masraflar ve yüksek faizler nedeniyle geri ödemelerde yoğun bir stres süreci yaşanmaktadır. Birevim motosiklet finansmanı fırsatından faydalanarak aradığınız motosiklet için ihtiyaç duyduğunuz finansmanı faizsiz olarak edinebilirsiniz. İhtiyacınız olan finansman desteğine, ister birlikte motosiklet finansmanı, isterseniz de kişiye özel motosiklet finansmanı seçeneğini tercih ederek kısa sürede ulaşabilir, motosiklet hayallerinizi kısa zamanda gerçeğe çevirebilirsiniz. Birlikte motosiklet finansmanını seçtiğinizde motosiklet sahibi olma hayalinize dahil olduğunuz tasarruf grubu ile ulaşırsınız. Kişiye özel motosiklet finansmanını seçtiğinizde ise istediğiniz motosiklet bireysel koşullarınıza uygun tasarruf planınız ile sizin olur.

Ehliyet Olmadan Araç Kullanmak Yasak Mı?

Trafiğe girecek olan her araç kapsamında alınması gereken ehliyet söz konusudur. Bu anlamda ehliyetsiz olarak araç kullanmaktan kasıt motor, otomobil, kamyon, tır gibi pek çok araç modelini içerisinde barındırmaktadır. Söz konusu olan sürücü belgesi bulunmadan araç kullanıldığı takdirde kanunlarca belirlenmiş yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu anlamda kullanılmak istenen araba, elektrikli motor ehliyetsiz kullanılamaz en az B sınıf ehliyet gerektirir.

Motosiklet Ehliyeti Alma Aşamaları

Motosiklet kullanmak isteyen herkesin en az bir açıdan ehliyet sahibi olması gerekmektedir. Bu ehliyet türleri motosikletin modeline göre değişmektedir. Bazıları M sınıfı ehliyet için yeterli ilen bazıları A sınıfı ehliyet gerektirebilmektedir.

Bu kapsamda motosiklet ehliyeti almak için yapılması gereken ilk şey öncelikle kullanılmak istenen motorun türünü belirlemek ve hemen akabinde bir sürücü kursuna kayıt yaptırmaktır. Sürücü kursu kapsamında derslerden sonra yazılı ve direksiyon sınavları uygulanacak başarılı olunursa motosiklet ehliyeti almaya hak kazanılacaktır. Bu belge yaklaşık olarak 1 ay gibi bir sürede alınabilmektedir.
Tüm bunlar göz önüne alındığında tekrar belirtilmelidir ki tüm motosikletler için en az B sınıfı ehliyet gerekmektedir. Bu kapsamda mopet, elektrikli motosiklet, 50 cc motor ehliyetsiz kullanılamamaktadır.

Ehliyetsiz Kullanımın Riskleri ve Güvenlik Önlemleri

Kişiler için her geçen yıl güncel şekilde düzenlemelerde bulunulmakta ve de güncel olan bilgiler sayesinde de kişilerin bazı kurallara uyarak istedikleri gibi araç kullanımını sağlaması söz konusudur. Bu durumda ehliyet olmadan trafiğe çıkılması ve kişilerin bunun ardından büyük bir sorunla karşılaşması da gayet mümkün olur. Bu nedenle kazalar ya da olası hasarlar için en doğru şekilde önlem almak adına ehliyetsiz araç kullanmamakta fayda vardır.

Kişilerin ehliyet olmadan en önemli risklerden biri olarak karşılaşacakları sorun elbette ki kazalardır. Hem kendi hayatlarının hem de karşı tarafın hayatının riske atılması ehliyetsiz araç kullanımında son derece mümkün olur. Bunun yanında kişilerin maddi olarak da yaptırımlarla karşılaşması söz konusudur. Ehliyetsiz kullanım riskleri olarak bunları belirtmek doğru olur.

Kişilerin ehliyet olsa da olmasa da son derece dikkatli ve de özenli şekilde araç ya da motosiklet kullanması gerekir. Bu durumda kişiler hem daha kazalara karşı önlem almış olmakta hem de olası riskleri de en aza indirebilmektedir. Ehliyet olmadığı zaman önlem olarak ise hız yapmamak, kurallarla uymak ve de dikkatli olmakta fayda vardır.

Yasal Düzenlemeler ve Ehliyetsiz Kullanım Cezaları

Her yıl dikkat edilmekte olan ve güncellenen yeni düzenlemeler, yasalar ya da kişilerin almasının muhtemel olduğu cezalar elbette ki her geçen yıl farklılık oluşturur. Bu durumda insanların yasal düzenlemelere bağlı kalması ve ehliyet cezalarını da bilerek araç kullanımına devam etmesi son derece doğru olur.

Ehliyetsiz şekilde araç kullanmanın cezası 8.190 TL olmakla beraber bu her yıl güncellenerek kişilerin karşısına çıkmaktadır. Bu durumda ehliyetsiz araç kullanım cezaları yasal olarak da kişiler için belirlenmekte ve araç başkasına aitse kişiler bu cezanın iki katını ödemektedir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

Kredi Kartı ile Araç (Araba) Alınır Mı?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Plaka Çıkarma Ücreti Ve İşlemler

Bilgi BankasıBirevim

Engelli Raporuyla Alınabilecek Araçlar 2024

Bilgi BankasıBirevim

İstanbul’un Depreme En Dayanıklı İlçeleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

13 + eleven =