6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Tapu Tahsis Belgesi Nedir?

Tapu Tahsis Belgesi

Ülkemizde pek çok yerde ve bölgede binlerce sayıda gecekondu bulunduğu için bu kişilerin de tapusu olmadığı zamanlarda alınan tapu tahsis belgesi nedir? Kişilerin aslında kendilerine ait olan ve bunu kanıtlamakta olan tapularının olmaması durumunda tapu yerine tapu tahsis belgesinin kullanılması söz konusudur. Gecekondu ve bu tarz yapılarda yaşamakta olan kişiler için verilen tapu tahsis belgesi de tapu yerine geçer. Bu nedenle tapu ile ilgili olan işlerde belgenin geçerliliği söz konusudur.

İl özel idareler, belediyeler, vakıflar ve de arazilere ait olan gayrimenkul içinde bulunan gecekondular için kişilere şahsi hak sunmakta olan bu belge verilir. Tapu tahsis belgesinin kullanımı da tapunun henüz kişilerde olmaması durumunda geçerliliği bitene kadara rahatlıkla kullanılır. Ancak bunu artık tapuya dönüştürmek isteyen kişiler de belirli yerlere başvuruda bulunarak kolaylıkla belgenin tapuya dönüştürülmesini sağlar.

Tapu tahsis belgesinin tapuya en pratik ve de olması gerektiği gibi dönüştürülmesi için bazı şartların ve de bazı kuralların uygulanması gerekir. Kişilerin bunu sağlaması ile en sağlıklı şekilde sonuç alması, istedikleri an gidip bu işlemleri yaparak bir tapuya sahip olmaları söz konusudur. Bu durumda insanların eğer ki belgeleri tapuya çevrilmezse de ilgili yere dava açılması mümkün olur.

İnsanların belediyeye giderek başvuruda bulunması ve işlemleri, şartları, olması gereken her türlü noktayı uygulaması ile en sağlıklı ve kolay şekilde tapu almaları sağlanır. Tapu tahsis belgesi tapuya nasıl dönüşür? Kişilerin ellerinde bulunan ve kaldıkları gecekondu için verilen bu belgeyi tapuya dönüştürmesi için yaşadıkları yerdeki belediyeye giderek buradan başvuru yapabilirler.

Tapuya dönüştürmek konusunda insanların sorun yaşaması durumunda ise eğer ki dönüştürmemek adına bir geri dönüş alınırsa belediyeye dava açılması söz konusu olur. Çünkü insanların bu en temel haklarından biri olduğu için sorun yaşanmaması için kişilerin haklarını savunması adına en hızlı şekilde sonuç almaları da sağlanır.

Tapu Tahsis Belgesi Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kişilere ait olan bir gecekondu için geçerli süre olarak verilen bu belgenin tapuya dönüştürülmesi oldukça mümkündür. Bu nedenle insanların sorun yaşamadan ve en hızlı şekilde işlemlere başlayarak sonuç alması adına tapuya dönüştürmesine yardımcı olunur. Bunun için de Belediye kişileri yönlendirmekte ve tüm işlemlerin de buradan yapılması gerekmektedir. Bu durumda insanların dikkat etmesi gereken noktalar da şunlardır:

1.    Tapu Tahsis Belgesinin Tapuya Dönüştürülmesi

Kanun içerisinde belirtilmekte olan şartların mevcudiyeti halinde kişilerin ellerinde bulunan bu belgenin kolaylıkla tapuya dönüştürülmesi söz konusudur. Daha sonrasında Belediyelere yapılması gereken bir başvuru sonrasında insanların tapu tahsis belgesini tapuya dönüştürmesi mümkün olur. Tapu tahsis belgesi kişilerin gerekli şartları taşıması ve de eksiksiz olarak başvuruları yaparak tüm istenen unsurları yerine getirmesi ile tapuya dönüşür. Kişilerin unutmaması ve de dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biri olarak bunun tarihinin ve zamanının geçmemesinde fayda vardır.

2.    Tapu Almak İçin Tapu Tahsis Belgesinin Bulundurulması

Tapu tahsis belgesinin imar planı ve kadastro planı yapıldıktan sonra kişilere verilmesi sağlanır. Bu durumda artık bu belge tapu niteliği taşımakta olduğundan sorun olmaksızın en iyi şekilde kullanabilmek adına tapunun alınmasına kadar belgenin olması gerekir. Buna ek olarak kişilerin evlerinin olduğu alan imar planı ya da kadastro ile belirlenmişse de doğrudan tapunun verilmesi söz konusudur.

3.    Apartmanların Tapu Tahsis Belgesindeki Yeri

Tapu tahsis belgesinin hiçbir zaman zenginleştirilme amacı ile kullanılmasına izin verilmemektedir. Tapu tahsis belgesi ne işe yarar? Tam olarak kişilere tapu olmadığı zaman geçici süre için verilmekte olan bu belge kesinlikle apartmanlar gibi çok katlı olan yapılara verilememektedir. Bu yüzden tam olarak amacı maddi durumlardan dolayı zorlanmakta olan kişilere verilmesi gereken bir belge olduğundan sadece gecekondular için geçerliliği olan bir belge türüdür.

Birçok kattan oluşmakta olan apartmanların herhangi şekilde bu belgeye dahil edilmesi ve kullanılması da kanuna göre doğru olmadığı için belgenin apartmanlar için verilmesi söz konusu değildir. Bu yüzden sadece gecekondular baz alınarak verilmesi mümkün olan bir belgedir.

4.    Tapu Tahsis Belgesi Sayı Sınırı

Tapu tahsis belgesi nasıl alınır? Ön tapu belgesi yerine geçmekte olan bu belgenin alınmasında herhangi bir zor durum ya da engel olmadığı için kişilerin yaşamakta olduğu bölgedeki İl Özel İdaresine gitmesi yeterli olur. Bu sayede insanların tapu olmasa dahi kullanabileceği ve de bulunduracağı belgeye ulaşması mümkün olur. Kolaylıkla alınması ile de kişilerin tapu alma zamanına kadar bu geçerli olan belgeyi kullanması söz konusudur.

Aynı idari sınırlar içerisinde yer almakta olan birden fazla taşınmaza ilişkin olarak tapu tahsis belgesinin alınması ve bundan yararlanılması da mümkün değildir. Bu nedenle aynı sınırlar içerisinde kişilerin birden fala taşınmazının olmaması gerekir.

5.    Özel Mülkiyet İçin Tapu Tahsis Belgesi

Tapu tahsis belgesi hazineye ait bulunan arazilerin üzerinde yapılmış olan gecekondular için verilebilmektedir. Tapu tahsis belgesi şartları da taşınmazın kişiye ait olması, belirli sınırlar içerisinde tek olarak yer alması ve de başvurunun da yapılmış olması ile anlatılabilir. Özel mülkiyete tabi olan bir arazi üzerinde bulunmakta olan bir gecekondu için tahsis belgesi düzenlenmesi de söz konusu değildir.

6.    Tapu Tahsis Belgesinin Geçerliliği

Bu belgenin temine edilmesi ve insanlar tarafından kullanılmasıyla bazı geçerli olan ve de sürenin bittiğini gösteren tarihleri de bilmesi gerekir. Tapu tahsis belgesi ne kadar geçerli? 2023 yılının Mayıs ayının 31’ine kadar geçerli olan bir belgedir. Bu nedenle kişilerin belirli şekilde hareket edebilmesi ve en doğru şekilde bu belgeyi kullanması adına belgenin geçerlilik zamanının bilinmesinde fayda vardır.

Tapu Tahsis Belgesi Nasıl İptal Ettirilir?

Bir idari işlem olduğu için kişilerin bu belgeyi iptal ettirmesi adına bazı işlemleri iyi şekilde bilmesi ve de en doğru adımlarla iptal yolunu açması gerekir. Kişilerin bu belgeyi iptal ettirmek istemesi durumunda İdare Mahkemesine gidilerek iptal davasının açılması gerekir. Daha sonrasında burada gerekli işlemler yapılarak dava açılıp kişilerin haklarını arması sağlanmış olur.

Tapu tahsis belgesinden kaynaklı olan bir uyuşmazlık varsa da davanın taşınmazın bulunduğu mahkemelere açılması gerekir. Tapu tahsis belgesi bu şekilde iptal edilerek kişilerin haklarını araması sağlanır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

two + eight =