6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Arsa Tapulu Daire Nedir? Arsa Tapulu Ev Almak Mantıklı Mı?

arsa tapulu daire

Herkesin isteği, tamamlanmış ve iskanı alınmış oturuma hazır bir konut satın almaktır. Ancak, ev sahibi olmak isteyenler daha uygun fiyatlı olduğundan, henüz inşaat aşamasında olan konutları tercih edebilir. Bu durumda, “Arsa Tapulu” kavramı ortaya çıkar. Arsa Tapulu Daire, henüz inşaatı tamamlanmamış ancak arsa üzerinde inşaat hakkı bulunan konutları ifade eder.

Arsa Tapulu Ev Nedir?

“Arsa Tapulu” olarak adlandırılan evler, kat irtifakı bulunmayan veya iskanı alınmamış binalarda bulunan dairelerdir. Gerçekte, “arsa tapulu” terimi, bir binanın yapıldığı arsadan bir payın satın alındığı anlamına gelen “hisseli tapu”yu ifade eder. Arsa tapulu bir konut satın alırsanız, aslında daire değil binanın yapıldığı arsadan bir pay satın almış olursunuz.

Arsa tapulu daireler, tapu kayıtlarında bulunmaz. Bunun yerine, herkes arsa hissedarı olarak kaydedilir. Bu durum, binanın kat irtifakı ve iskanının alınmasına kadar devam eder. Binanın kurallara uygun bir şekilde inşa edildiğini gösteren iskan belgesinin alınamaması, ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Arsa Tapulu Daire Alınır mı?

Kat mülkiyetli tapulu dairelerin tüm ayrıntıları, büyüklükleri, kapı numaraları ve bulundukları katlar gibi, tapu kayıtlarında yer alır. Bu dairelerin mülkiyeti resmi olarak tanımlanır ve tapuda kaydedilir. Sadece bu tür daireler için ev kredisi kullanılabilir. Evin satın alınmasından sonra, kiralama veya satma işlemleri sadece mülk sahibinin tasarrufundadır.

Arsa Tapulu bir daire sahibi olarak tapu kayıtlarında dairenin sahibi olarak görülmezsiniz, ancak arsanın hissedarlarından birisisiniz. Bu nedenle, diğer hissedarlardan onay almak gerekir alım satım işlemlerinde. Ayrıca, çoğu banka tarafından ev kredisi için uygun olmayabilir.

Arsa tapu harcı, arsa tapulu daire satın alma veya satma sürecinde ödenmesi gereken bir vergidir. Alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı satış bedelinin %2’si olarak hesaplanır ve vergi dairesine yatırılır. Arsa tapu harcı hesaplama işlemi için, satış bedelinin %4’lük oranı kullanılır.

Arsa tapulu daire satın alma, birçok açıdan risk içerebildiğinden uzmanlar tarafından tavsiye edilmez.

Arsa Tapulu Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Satın aldığınız arsa tapusu, kat mülkiyetli tapuya geçilemeyeceği anlamına gelmez. Gerekli işlemlerin tamamlanmasından sonra, arsa tapulu daireler kat mülkiyetli tapuya dönüştürülebilir.

Eğer arsa tapulu ev satın alma kararı alırsanız, aşağıdaki unsurlara dikkat etmeniz gerekir:

  1. Müteahhit ve firmanın geçmişi hakkında araştırma yapın ve güvenilirliğini doğrulayın,
  2. İmar planı ve tapu kayıtlarını inceleyerek, inşaat alanının konut yapımına uygun olduğundan emin olun,
  3. Sözleşme şartlarını iyi okuyun ve her ayrıntının sözleşmede yer aldığından emin olun,
  4. Noter huzurunda imzalanan sözleşmeye dikkat edin.

İskan Nedir? başlıklı blog içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Ev sahibi olma fırsatınızı riske atmak istemiyorsanız, BDDK lisanslı Birevim size güvenli bir alternatif sunuyor. Formu doldurarak veya 444 23 53 numarasından bize ulaşarak, peşinat ve faiz ödemeden, kira tutarında taksitlerle istediğiniz özelliklere sahip bir evin sahibi olabilirsiniz. Fırsatlarımızdan yararlanın ve yüksek konut fiyatlarından kurtulun.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

14 + 9 =