6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Emlak Alım Satım Vergisi Nedir?

Emlakçılık ile uğraşan kişilerin merak ettiği sorulardan biride emlak alım satım vergisi nedir? Emlak alım satım vergisi halk arasında tapu harcı olarak da bilinmektedir. Bu vergi herhangi bir gayrimenkulün alıcı ve satıcı arasında el değiştirmesi sonucunda uygulanır.

Emlak alım satım vergisi, gayrimenkulün değerine, yerel vergi yasalarına ve bölgesel olarak yapılan düzenlemelere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu vergi ile emlak piyasasındaki işlemler düzenlenir, devir işlemleri kayıt altına alınır ve kamu gelirleri artar.

Tapu dairesine ödenen bu vergi, mülki devralan kişi tarafından ödenmektedir. Emlak alım satım vergisi, gayrimenkul piyasasını düzenlemenin yanı sıra yerel hükümetlere ek gelirler sağlayarak kamu hizmetlerine fayda sağlamaktadır.

Emlak alım satım vergisi, tüm gayrimenkullerin tapu işlemlerinde ödenen harç ücreti olarak adlandırılmaktadır. İş yeri, konut, arazi ve alışveriş merkezi gibi yerlerin tapu harcı değişiklik gösterebilmektedir. Söz konusu harç bedelinin ödenmesi ile beraber tapu işlemleri tamamlanmaktadır.

Emlak Alım Satım Vergisi Nasıl Hesaplanır? 

Emlakçılar ve ev almak isteyen kişiler tarafından merak edilen sorulardan bir diğeri de emlak alım satım vergisi nasıl hesaplanır? Emlak alım satım vergisi ya da diğer adıyla tapu harcı, satışı gerçekleşen konut, daire ve arsa gibi gayrimenkullerin gerçek değerleri üzerinde hesaplanmaktadır. Bu vergi, emlak vergisinden yüksek olmak zorundadır.

Gayrimenkul harcı tapu dairesine ödenir ve iktisap bedeli üzerinden bulunur. Bazı durumlarda gayrimenkulün gerçek değeri, bilirkişiler tarafından belirlenmektedir. Gayrimenkul fiyatının %4’ü tapu harcı olarak ödenmektedir.

Emlak Alım Satım Vergisi Kim Tarafından Ödenir? 

Emlak alım satım vergisi ile ilgili merak edilen sorulardan bir diğeri de emlak alım satım vergisini kim öder? Emlak alım satım vergisi, hem alıcı hem de satıcı tarafından bireysel olarak ödenmektedir. Toplam vergi ikiye bölünür ve üzerine döner sermaye harcı ve kadastro ücreti eklenir. Ödemeyi yapabilmeniz için taşınmazın kayıtlı olduğu belediyeden alınan edilen asgari değerin alınması gerekmektedir. Bu bir zorunluluktur. Belediye beyan değerinden düşük satış bedelinin konulması yasaktır ve böyle bir durumda vergi cezası uygulanmaktadır. Eğer alıcı ve satıcı arasında belirli bir anlaşma yapılır ise bu ücreti sadece alıcıda alabilmektedir.

Tapu Harcı Nasıl Ödenir? 

Tapu harcı ödemek isteyen kişilerin merak ettiği sorulardan biride tapu harcı nasıl ödenir? Tapu harçları doğrudan banka şubelerine ödenebilmektedir ya da online olarak kredi kartı ile ödenebilmektedir. Bu işlem, Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesindeki Tapu Harcı Ödemeleri bölümünden de kolayca yapılabilmektedir.

Başka bir şekilde E – Devlet üzerinden hesabınıza giriş yaparak Tapu Kadastro Harç ve Döner Sermaye Sorgulama bölümüne girmeniz ve Döner Sermaye Ödeme seçeneğine tıklamanız gerekir. Bu bölümde karşınıza çıkan bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurarak harç ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Emlak Alım Satım Vergisi Hangi Bankalara Ödenir?

Emlak vergisi ödeyecek olan kişilerin merak ettiği sorulardan bir diğeri de emlak alım satım vergisi hangi bankalara ödenir? Emlak alım satım vergileri, birçok bankaya kolay bir şekilde ödenebilmektedir. Ödeme yapabileceğiniz banka şubeleri ile ilgili bir sıralama yapacak olursak;

  1. Akbank,
  2. Ziraat Bankası,
  3. Halk Bankası,
  4. Yapı ve Kredi Bankası,
  5. Garanti Bankası,
  6. Şekerbank,
  7. Oyak Bank,
  8. Türkiye Finans Katılın Bankası.

Bu bankalara giderek emlak alım satım verginizi kolay bir şekilde ödeyebilirsiniz. Ödeyeceğiniz miktar, diğer ek ödemelerinde eklenmesi ile net olarak belirlenecektir. Şubelere giderek belirlenen miktarı ödeyebilirsiniz.

Emlak Alım Satım Vergisini Kimler Ödemez?

Emlak vergisi ödeyecek olan kişilerin merak ettiği sorulardan biride emlak alım satım vergisini kimler ödemez? Ev hanımları, emekliler ve işsizler, belirli bir miktarı geçmeyen faiz, repo ve fon gibi menkul sermaye iradi gelirleri hariç başka gelirle yok ise 200 m2’ yi aşmayan brüt alana sahip bir konut için emlak vergisinden muaf tutulurlar.

Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olupta on sekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hariç tutulmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyen kişiler, bu vergiyi ödemek zorunda değildir. Ayrıca kentsel dönüşüm uygulanmış evlerden de emlak vergisi alınmamaktadır.

Emlak Alım Satım Vergisi Ne Kadardır?

Her gayrimenkulün değerini, kendi tapu masrafı belirlemektedir. Tapuda belirtilen satış bedeli baz alınarak, tutardan belirli bir yüzde hesaplanmaktadır. Aynı sene içerisinde çıkan vergi yasalarına göre tek bir gayrimenkulden daha fazla taşınmaza sahip olan kişiler, her bir gayrimenkulü için daha farklı oranlarda emlak vergisi ve emlak alım satım vergisi ödenmektedir.

Bu vergi genellikle satılan yerlerin gerçek değerleri üzerinden hesaplanmaktadır. Tapu üzerinde bulunan devir ve alış bedelleri üzerinden hesaplanırlar. Aynı zamanda emlak bedelinin belirli bir yüzdesi tapu harcı olarak ödenmektedir.

Emlak alım satım vergisi yanı sıra satış sırasında da ödenmesi gereken döner sermaye bedeli de bulunmaktadır. Alıcı ve satıcının anlaşma sağlaması durumunda emlak alım satım vergisini tek alıcı tarafta ödeyebilmektedir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

two + fourteen =