6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Birevim

Engelliler İçin Motorlu Taşıt Alımında Sunulan Hizmet ve Muafiyetler

Engellilik oranında belirlenen şartları taşıyan kişiler ÖTV istisnasından yararlanabilir. Bu yazımızda şartlar ve muafiyet durumları hakkında detaylı açıklama bulunacağız.

Engelliler için motorlu taşıt indirimi engellerin hayatını daha kolay hale getirmek için oluşturuldu. Engelli bireylerin araç alımı ve araç kullanımı ile ilgili bu muafiyet ile uygun fiyatlarla araç sahibi olabilirsiniz. ÖTV ödemeden sıfır bir araca sahip olabilirsiniz.

Motorlu Taşıtlar Vergisi, araç sahiplerinin belli zamanlarda düzenli olarak ödemesi gereken vergi konularından bir tanesidir. MTV aracın niteliklerine göre de belirlenir. Engelliler için Motorlu Taşıtlar Vergisi bulunmamaktadır. Motor silindir hacmine bağlı olarak araçlarda farklı oranlarda ÖTV alınır. Engelli vatandaşlar, ÖTV indirimi uygulamasından yararlanarak araç satın alabiliyor. ÖTV muafiyetinden yararlanmak için engelli araç alımı şartlarından yararlanmanız gerekir.

%40 Engelli Raporu İçin ÖTV İndirim Oranı

%40 engelli raporu ile araç alımı yapılabilir mi? Sıfır araç alımında kişinin engellilik yüzdesi %40-89 arasında bulunuyorsa ÖTV indiriminden yararlanabilirsiniz. Engelli raporu ile araç alma şartları şu şekildedir;

  • 18 yaşından büyük olmak,
  • Engelli kişilerin en az %40 uzuv kaybının olması,
  • Tam teşekküllü hastaneden engelli raporu almak,
  • Aksamlı bir araç kullanması gerekiyorsa bu durumun belirtilmesi,
  • Engelli kişinin raporunda bulunan koşullara göre araç satın alması,
  • Engelli raporu ile araç almak isteyenlerin gerekli araç kullanım belgesine sahip olması gerekir.

%40-89 arası engelli raporu bulunan kişiler ayrıca %1 KDV indiriminden de yararlanabilir.

Engelli Araç Limiti Nedir?

ÖTV muafiyetinden yararlanırken belirli üst limitler bulunuyor. Bu sınır, engelli araç limiti olarak bilinir. Muafiyetten yararlanmak için satın alınacak olan aracın fiyatının belli bir limitin altında bulunması önemlidir. Engellilik koşullarını taşıyor olsanız bile belirlenmiş olan üst sınırın üzerinde fiyata sahip olan araçlarda muafiyet bulunmamaktadır.

Engelli ÖTV Muafiyeti İndirim Oranları

Engelli araç limiti, fiziki yaşanılan zorlukların durumuna göre değişebilir. Aracınızı ÖTV’den tamamen muaf tutmak için bu indirimden yararlanabilirsiniz. %90 ve üzeri engele sahip olan kişiler, ÖTV’den destek alır. İkinci el ya da sıfır engelli araç fiyatları hesaplanırken satış fiyatlarını dikkate almalısınız. Söz konusu satın alımlarda, ÖTV’nin yanı sıra KDV muafiyeti de yer almaktadır.

%40 ile %89 arasında bir engel dereceniz bulunuyorsa belirlenen araçları indirimli olarak satın alabilirsiniz. Engelli araç indirimi hesaplamalarında %26,3’lük ÖTV muafiyetine %15.24’lük KDV iskontosu eklenmektedir. ÖTV ve KDV indirimleri dikkate alındığında piyasa fiyatından %40 daha uygun bir rakam karşılığında satın alım gerçekleştirebilirsiniz. Engelli araç alımı hesaplaması yaparken ÖTV muafiyetleri dikkate alınır. Belirli engel durumuna sahip kişiler, araç yenileme ve tamir işlemlerinde vergisiz satın alım gerçekleştirebilir.

%60, %70 ve %80 Engelli Raporu ile Araç Alımı

Yüzde 60, 70 ve 80 oranında engelli raporunuz bulunuyorsa genel alım ve satım şartlarına göre işlem gerçekleştirirsiniz.

%90 Engelli Raporu ile ÖTV’den Muaf Araç Alım Şartları

ÖTV muaflı araç satın alabilmek için bazı şartları yerine getirmelisiniz. Engelli kişiler %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV’den muaf tutulmaktadır. %90 engelli bireylerin H sınıfı ehliyete sahip olması gerekir.  Engelli kişi adına alınan aracı kimin kullanamayacağı yönetmeliklerde belirlemiştir. ÖTV istisnasından yararlanmak için aracın engelli birey üzerine alınması gerekir. Tam teşekküllü hastaneden alınan Engelli Sağlık Kurulu raporunda bu durumun da ifade edilmesi gerekir. Kişinin raporunda “Sürücü ehliyeti alabilir” ibaresi yer almıyorsa bu aracı herkes kullanabilir.

%90 engelli kişilerin trafiğe çıkmasının uygun olmaması durumunda ise araç ruhsatına üç kişinin da a ismi eklenecektir. %90 ve üzerinde engelli olan kişilerin namına araçları 2. ve 3. dereceye kadar akrabaları da kullanabilir. Noter tarafından teyit edilen bu kişilerin ruhsata işlenmesi hakkı saklı tutulmaktadır. Ruhsatta ismi olmadığı durumunda aracı kullanan kişilerin aracı bağlanabilir.

%90 Engelli Aracı Kimler Satın Alabilir?

Engelli kişiler engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖT tutarını ödemeyecektir. Ancak kişinin ÖTV muaflı araç alabilmesi için belirli şartları yerine getirmelidir. Engelli raporu ile araç alımının tamamlanması için 18 yaşından büyük ve zihinsel engeli olmaması gerekir. Kişi 18 yaşından küçükse anne ve babasının muvafakatname vermesi önemlidir. %90 engelli raporu ile araç satın almak için;

  • %90 ve üzeri olanlar engel nedenine bakılmaksızın araç alabilir.
  • Ağır engelli bir birey için araç alımı yapılacaksa alacak kişinin 18 yaşından büyük olması şartı aranmaz.
  • 18 yaşından büyük ve zihinsel engeli bulunmayan kişi, kendi başına alım işlemlerini yapabilir.
  • 18 yaşından küçük kişilerin anne ve babasının muvafakatname vermesi gerekir.
  • 18 yaşından büyük ve zihinsel engelli kişiler için ise vasi atanmalıdır.

Araç satın almadan önce aracı kullanacak kişilerin gerekli ehliyetlere sahip olması da diğer bir konudur.

%90 Engelli Kişiler için ÖTV İndirim Uygulaması

ÖTV indirim uygulaması %90 ve üzeri engeli bulunan kişiler için iki farklı şekilde uygulanır. Bu uygulamalar;

Sürekli tekerlekli sandalye kullanan ve engellilik raporu %90 üzeri olan kişiler ÖTV istisnasından yararlanabilir. Bu tür kişilerin araçlarını yakınları kullanabilir.

Aracı satın alacak kişinin aracın kullanımına engel olacak herhangi bir sorun olmaması durumunda ÖTV istisnası uygulanmaktadır. Bu tür durumda aracın engelli kişi tarafından kullanması gerekir.

Engelli Araç İndirimi Hesaplama Nasıl Yapılır?

ÖTV indirimi araçlar için hesaplanırken şu yöntemlerden yararlanılır.  Engelli araç indirimi hesaplaması yapılırken;

  • Engelliler ÖTV’nin dışında KDV indiriminden de yararlanabilir. Engelli indiriminde %15’lere KDV indirimi gerçekleştirilir.
  • KDV ve ÖTV ile indirimleri toplamda %30-32 oranındadır.

Engelli Araç Limiti Ne Kadar?

Özel Tüketim Vergisi engelli araç limiti 2023 yılında 1.004.000 TL’ye yükseltilmiştir. Motor hacmi 1.6 litreyi geçmemek kaydıyla sıfır kilometre otomobil satın alabilirsiniz.

Engelli Raporu Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

Engelli raporu nasıl alınır? Engelli raporu almak için gerekli belgeler şunlardır;

  • Engelli kişinin nüfus cüzdanı,
  • Beş adet vesikalık fotoğraf,
  • Vasi kararının belgesi,
  • Engellilere özel başvuru formu,
  • Muayene belgesi,
  • Engelli kişiye ait engel raporu,
  • ÖTV ödeme belgesi
  • Sürücü belgesi bulundurulması gerekir.

ÖTV Muafiyeti Olan Araçlar Nelerdir?

330.800 TL altında olan binek araçlar için ÖTV indirimi yapılırken motor silindir hacmine bakılmaz. Üzeri fiyatlarda ise motor hacimlerine bakılır. Belirlenen limitler şu şekildedir;

  • Motor silindir hacmi 2800 cm³’ü geçmemelidir.
  • 6 motor hacmi ve altında olan binek araçlar alınmalıdır.
  • Motosikletlerde motor silindir hacmi aranmaz. Alım yasaktır.

ÖTV İndirimli Araç Satılır Mı?

Özel Tüketim Vergisi Kanununa göre beş yıl içerisinde aracın satılmaması gerekir. Satılması durumunda kişinin ÖTV ödemesi zorunludur. ÖTV istisnasından yararlanılan tüm araçlar için bu durum geçerlidir. Araç beş yıl geçmeden olağanüstü durumlarda kullanılamaz hale gelirse yeni bir araç alımında ÖTV ödenmesine gerek yoktur.

MTV Muafiyetinden Nasıl Faydalanılır?

Motorlu Taşıt Vergisi, yılda iki kere alınan vergilerden bir tanesidir. Bu verginin tutarı araçların yaşına, koltuk sayısına ve karbon emisyon oranına göre değişmektedir. Engelli bireylerden ise MTV alınmamaktadır. Engelli kişiler için MTV hakkında kolaylıklar sunulur. Engellilik dereceleri %90 ve daha fazla olan kişilerin adına taşıtlar bu vergiden muaf tutulmaktadır. Engellilik dereceleri %90’dan az olan malul ve engelliler bu durumlarını devlet hastanesinden aldıkları sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri gerekir.

İstisnadan yararlanmak isteyen engellilerin, gerekli olan belgelerle birlikte ilgili vergi dairesine vermeleri önemlidir. Sağlık raporunda belirtilen duruma göre kişi vergilerden muaf tutulur.

Araç Alımında Bankalar Kredi Veriyor Mu?

Bankaların araba alımında, engellilere özel kredi şartları bulunur. Ancak kredi ödemeleri engelli kişiler için zorlu olabilir. Birevim.com üzerinden engelli araç alımı için gerekli desteği alabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

5 × 1 =