6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Motorlu Taşıtlar Vergisi

Motorlu taşıtlar vergisi (MTV), bir takvim yılı içinde belirli bir süre için ödenen, şartları Karayolları Trafik Kanunu ile belirlenen ve şube tarafından izin verilen bir motorlu taşıtlar vergisi türüdür.

Araç sahipleri, belirli bir süre için yılda iki kez araç vergisi ödemekle yükümlüdür. Motorlu taşıtlar vergisi sadece kara taşıtları üzerinden alınan bir vergi türü olmayıp uçak, helikopter ve motorlu tekne gibi hava taşıtlarında da bu vergi ödenmektedir. Taşıt vergisi, aracın tescil edildiği andan itibaren başlar ve o araca ait yol kayıt kaydı silinene kadar araç sahibi araç vergisini öder.

Araç sahipleri senede iki kere motorlu taşıtlar vergisi ödemekle yükümlüdür. Motorlu taşıt kapsamındaki tüm araçlar için geçerli MTV için sorgulama yaparak ödeme işlemlerine geçebilirsiniz.  Ödemeleri yapılandırma ile şekillendirebilir, avantajlardan yararlanabilirsiniz. MTV borcu sorgulayarak ödemelerle ilgili daha net ilerleme kaydetmeniz faydalı olacaktır.

MTV Ücreti Ne Kadar?

MTV ödeme miktarı 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nun 10. Maddesinde bulunan yetki çerçevesinde belirlenmektedir. MTV tek bir standart vergi türü değildir.

MTV, silindir sayısı, yaş grubu, araç tipi ve değeri, ilk kayıt tarihi gibi özelliklere bağlı olarak farklı hesaplanır. MTV oranları, enflasyon oranına bağlı olarak yıllık olarak değişen, yeniden değerleme oranına dayanmaktadır.

MTV Ne Zaman Ödenir?

Taşıt sahibi, taşıtın trafiğe çıktığı andan itibaren motorlu taşıtlar vergisi mükellefi olur. Bireylerin bu taahhüdüne uygun olarak, MTV borç ödeme her takvim yılının Ocak (1-31 Ocak) ve Temmuz (1-31 Temmuz) aylarında olmak üzere iki eşit taksitte yapılır.

MTV tutarı tamamen aracın özelliklerine bağlıdır, bu nedenle hesaplama işlemini yaparak önceden fikir edinebilirsiniz.

MTV Hangi Araçlar İçin Geçerlidir?

MTV ödeme zorunluluğu, kanunda öngörülen gümrük vergisi oranına göre her araç türü için geçerlidir. Aracın otomobil, kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs veya panelvan gibi kapalı minibüs olmasına göre ödenen MTV vergi miktarı da değişiklik gösterecektir.

Ulaştırma Bakanlığı’na veya Daire Başkanlığı’na kayıtlı motorlu taşıt sahipleri ile Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı ve tescilli uçak ve helikopter sahipleri MTV ödemek zorundadır.

  • Karayolları Trafik Kanunu kapsamında bir trafik şubesi veya ofisinde kayıtlı ve ruhsatlı motorlu kara taşıtları,
  • Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne tescil edilen uçak ve helikopterler,
  • Liman veya şehir siciline kayıtlı olan araba taşıyıcıları MTV ödemek zorunludur.

MTV Borç Sorgulama ve Ödeme Nasıl Yapılır?

Banka hesabı olan herkes kendi bankası tarafından verilen hizmetler kapsamında MTV borç sorgulaması yapıyor. İnternet şubesi ve direkt banka şubelerine giderek, aracı vergi borcu bakımından sorgulatabilirsiniz.

  • Kolay bir işlem olması nedeniyle mobil bankacılık uygulamalarını indirerek MTV borcu sorgulaması yapabilirsiniz. Banka internet adresi de aynı işlevi görüyor ve online bankacılığı kullanabilirsiniz.
  • MTV sorgulamasını gib.gov.tr adresi üzerinden yaptığınızda hemen sonuç alabilirsiniz. İnteraktif vergi dairesi tüm borç ve ödemeler için uygun alandır.
  • E devletten MTV sorgulama için kimlik doğrulama ardından şifre ve T.C kimlik numarası girişi yapabilirsiniz. Sorgulama ekranına MTV borcu, MTV sorgu gibi kelimeleri yazarak arama butonuna basmanız gerekmektedir.
  • E devlet ve diğer kanallardan MTV ödeme için arama bölümüne motorlu taşıt vergisi ödeme yazmalısınız. Ardından ödeme işlemleri kredi kartı ile gerçekleşmektedir. Alternatif ödeme sunan alt yapılarda diğer ödeme seçeneklerini kullanabilirsiniz.

Motorlu taşıtlar vergisi ödemeleri konusunda sıkıntı yaşamamanız adına güncel miktarları takip etmek gerekiyor. Her sene enflasyonla beraber vergiler değiştiği için hazırlıklı olmak gerekiyor. Ödeme miktarının değişme oranlarını senelere göre tahmin edebilir, analizler ve değişikliklere dair yorumlarda bulunabilirsiniz.

Plakadan MTV Sorgulama Nasıl Yapılır?

Plakadan MTV sorgulama yapmak için dijital.gib.gov.tr/hizliOdemeler/MTVTPCOdeme adresini Google arama çubuğuna yapıştırmanız gerekir. Karşınıza çıkan sayfada kimlik numarası, plaka gibi bilgiler yer alıyor. Buradan tescil tarihi gibi diğer detaylarlı bilmeniz gerekmektedir.  Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesi bölümünden MTV ödeme adımlarını takip ederek işlemleri tamamlamış olursunuz.

MTV Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Ödemeleri geciken araç sahipleri, vergi borçları konusunda ödeme planlaması yapınca daha kolay ödeyebilmektedir. Devlete vergi borcunuzu ödemekte zorlandığınızda yapılandırma bölümüne gelerek talepte bulunabilirsiniz. Araca yazılan trafik cezaları da dahil MTV borcu yapılandırma işlemlerini e devlet vergi borcu bölümünden tamamlayabilirsiniz.

Yeni dönem vergi yapılandırmasından faydalanmak için kurumdan yapılan açıklamaları takip etmeniz gerekmektedir. 2024 yılı vergi yapılandırması takibini basın ve çeşitli kanallardan görebilirsiniz. İlk taksit ödemeleri ve diğer detaylar e devlet vergi hesabınızda yer almaktadır.

MTV borcu yapılandırma için güncel vergi borcu sorgulaması ardından GİB sayfasına girerek yapılandırma isteyebilirsiniz. E devletten de GİB bağlantısı olduğu için isteğe bağlı şekilde buradan yapılandırma talep edebilirsiniz. Ancak zaman ayarlamasına önem vermek gerekir.

MTV borcu yapılandırmada önemli olan ilk borç sorgulamasını takip ederek zamanı kaçırmamaktır. İhlal edilen MTV yapılandırma ödemesi nedeniyle kalan taksitlerin hepsi faizli şekilde risk içine girmektedir.

MTV Nasıl Hesaplanır?

İnternet üzerinden MTV nasıl hesaplanır? Web sitelerinde bulunan MTV hesaplama aracından; sadece araç tipini, motor silindir kapasitesini ve ilk kayıt tarihini seçin. Hesap makinesinde ve MTV vergi oranı tablosunda yer alan aracın ilk kayıt tarihi, ödenecek MTV vergisi tutarını etkiler.

Araç ilk kez ve 1 Ocak 2018’den sonra kaydedildiyse, araç için de bir değer seçmelisiniz. Bu, 1 Ocak 2018’den sonra tescil edilen araçlar için araç MTV hesaplamasına araç fiyatının da dahil edildiği anlamına gelir.

Araç vergisi, MTV fiyat listesinden de hesaplanabilir. Ödeyeceğiniz MTV yıllık ücretini aracınızın özelliklerine göre belirleyebilirsiniz. MTV’nin yıllık ödemesi iki taksit halinde olduğu için MTV tutarını iki taksitte ödemeniz gerekiyor.

MTV Geç Ödenirse Ne Olur?

MTV ücretleri yılda iki kez ödenir. MTV herhangi bir nedenle ödenmezse, o tutara faiz tahakkuk ettirilir. Aylık ödemelerde %2,5 faiz uygulanacaktır. Ödemelerin uzun süre yapılmaması durumunda Maliye Bakanlığı müdahale eder.

Bu gibi durumlarda Hazine öncelikle mükellefe ödeme talebinde bulunan bir talep yazısı gönderecektir. Bu ihtar sonucunda ödeme yapılmadığı takdirde mükellefin banka hesabı bloke edilebilecektir.

Bu nedenle tahsilat bir banka hesabından değilse başka bir yöntem kullanılır. Bu süre zarfında borç faiz işlemeye devam eder. MTV hala ödenmemiş ise araca Vergi Dairesi tarafından el konulabilir.

MTV Sorgulama Nasıl Yapılır?

MTV sorgulama talep bilgi prosedürünü tamamladıktan sonra, ilk ödeme yöntemi Gelir İdaresine bağlı web sitesidir. İlgili finansal yönetim sayfasına giriş yaptıktan sonra araç bilgilerinizi girip sistemimizde onaylayarak borç ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz.

MTV, anlaşmalı bankalar aracılığıyla kredi kartı ödemelerini ve vergilerini kabul etmektedir. Halkbank, ING, Denizbank, Kuveyt Türk, Şekerbank, QNB Finansbank, Yapı Kredi, TEB, İşbank, Vakıf Bank, Türkiye Finans Katılım, Alternatif Bank, Akbank, Albaraka Türk, HSBC, Odea Bank, Ziraat Bankası’ndan MTV ödemesi yapabilirsiniz.

Ayrıca, plakadan MTV sorgulama için sayfalarda yer alan bölüme plaka ve T.C. kimlik numaranızı yazarak vergi borcunuzu öğrenebilirsiniz.

ATM’lerden veya banka şubelerinden PTT dahil herhangi bir ödeme yöntemi ile doğrudan yatırım yapabilirsiniz. Bugünlerde neredeyse her banka resmi ödemelerin yapılabildiği bir mecra gibi görünüyor, ancak önceden biraz araştırma yapmak mantıklı.

MTV hesaplanırken aracınızla ilgili bilgileri doğru girmeniz gerekmektedir. Yanlış veya eksik bilgi girilmesi, yanlış hesaplama sonuçlarına yol açacaktır. Doğru bilgi verebilmek için MTV borç sorgulama işlemini yaparken ehliyetinizi yanınızda bulundurmanız mantıklıdır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

3 × 5 =