4.450 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Motorlu Taşıtlar Vergisi

Motorlu taşıtlar vergisi (MTV), bir takvim yılı içinde belirli bir süre için ödenen, şartları Karayolları Trafik Kanunu ile belirlenen ve şube tarafından izin verilen bir motorlu taşıtlar vergisi türüdür.

Araç sahipleri, belirli bir süre için yılda iki kez araç vergisi ödemekle yükümlüdür. Motorlu taşıtlar vergisi sadece kara taşıtları üzerinden alınan bir vergi türü olmayıp uçak, helikopter ve motorlu tekne gibi hava taşıtlarında da bu vergi ödenmektedir.

Taşıt vergisi, aracın tescil edildiği andan itibaren başlar ve o araca ait yol kayıt kaydı silinene kadar araç sahibi araç vergisini öder.

MTV Ücreti Ne Kadar?

MTV ödeme miktarı 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nun 10. Maddesinde bulunan yetki çerçevesinde belirlenmektedir. MTV tek bir standart vergi türü değildir.

MTV, silindir sayısı, yaş grubu, araç tipi ve değeri, ilk kayıt tarihi gibi özelliklere bağlı olarak farklı hesaplanır. MTV oranları, enflasyon oranına bağlı olarak yıllık olarak değişen, yeniden değerleme oranına dayanmaktadır.

MTV Ne Zaman Ödenir?

Taşıt sahibi, taşıtın trafiğe çıktığı andan itibaren motorlu taşıtlar vergisi mükellefi olur. Bireylerin bu taahhüdüne uygun olarak, MTV borç ödeme her takvim yılının Ocak (1-31 Ocak) ve Temmuz (1-31 Temmuz) aylarında olmak üzere iki eşit taksitte yapılır.

MTV tutarı tamamen aracın özelliklerine bağlıdır, bu nedenle hesaplama işlemini yaparak önceden fikir edinebilirsiniz.

MTV Hangi Araçlar İçin Geçerlidir?

MTV ödeme zorunluluğu, kanunda öngörülen gümrük vergisi oranına göre her araç türü için geçerlidir. Aracın otomobil, kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs veya panelvan gibi kapalı minibüs olmasına göre ödenen MTV vergi miktarı da değişiklik gösterecektir.

Ulaştırma Bakanlığı’na veya Daire Başkanlığı’na kayıtlı motorlu taşıt sahipleri ile Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı ve tescilli uçak ve helikopter sahipleri MTV ödemek zorundadır.

  • Karayolları Trafik Kanunu kapsamında bir trafik şubesi veya ofisinde kayıtlı ve ruhsatlı motorlu kara taşıtları,
  • Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne tescil edilen uçak ve helikopterler,
  • Liman veya şehir siciline kayıtlı olan araba taşıyıcıları MTV ödemek zorunludur.

MTV Ödeme Nasıl Yapılır?

Otomobil, motosiklet ve benzeri tüm motorlu taşıt sahipleri için zorunlu yol vergisi, araca özel bir fiyat üzerinden yılda iki taksitte ödenir. İsteğe bağlı olarak, MTV ödeme yapmak için kullanabileceğiniz çeşitli yöntemler vardır.

MTV, 1963 yılında kabul edilen 167 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nda düzenlenen ve ülkemizde kayıtlı otomobil, motosiklet vb. tüm motorlu taşıtların sahipleri tarafından ödenen bir vergidir.

MTV için nasıl ödeme yapılacağı sorulduğunda, birçok seçenek vardır. Çünkü ödemelerinizi online olarak anlaşmalı bankalar, vergi dairesi siteleri ya da eski yöntemlerle yapabilirsiniz. Tüm vergi ödemeleri için kullanılabilecek bir mobil uygulama da bulunmaktadır.

MTV ödemesinin yapılabileceği seçenekler şu şekildedir:

  • Her ilde bulunan Vergi Daire Müdürlüklerine giderek MTV ödemesi yapılabilir.
  • Bankaların internet bankacılıkları ya da direkt olarak banka şubelerine giderek ödemeler yapılabilir.
  • E-Devlet Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden siteye giriş yaparak MTV ödemesi yapılabilir.
  • Mobil uygulama olan GİB üzerinden MTV ödemelerini gerçekleştirebilirsiniz.

MTV Nasıl Hesaplanır?

İnternet üzerinden MTV nasıl hesaplanır? Web sitelerinde bulunan MTV hesaplama aracından; sadece araç tipini, motor silindir kapasitesini ve ilk kayıt tarihini seçin. Hesap makinesinde ve MTV vergi oranı tablosunda yer alan aracın ilk kayıt tarihi, ödenecek MTV vergisi tutarını etkiler.

Araç ilk kez ve 1 Ocak 2018’den sonra kaydedildiyse, araç için de bir değer seçmelisiniz. Bu, 1 Ocak 2018’den sonra tescil edilen araçlar için araç MTV hesaplamasına araç fiyatının da dahil edildiği anlamına gelir.

Araç vergisi, MTV fiyat listesinden de hesaplanabilir. Ödeyeceğiniz MTV yıllık ücretini aracınızın özelliklerine göre belirleyebilirsiniz. MTV’nin yıllık ödemesi iki taksit halinde olduğu için MTV tutarını iki taksitte ödemeniz gerekiyor.

MTV Geç Ödenirse Ne Olur?

MTV ücretleri yılda iki kez ödenir. MTV herhangi bir nedenle ödenmezse, o tutara faiz tahakkuk ettirilir. Aylık ödemelerde %2,5 faiz uygulanacaktır. Ödemelerin uzun süre yapılmaması durumunda Maliye Bakanlığı müdahale eder.

Bu gibi durumlarda Hazine öncelikle mükellefe ödeme talebinde bulunan bir talep yazısı gönderecektir. Bu ihtar sonucunda ödeme yapılmadığı takdirde mükellefin banka hesabı bloke edilebilecektir.

Bu nedenle tahsilat bir banka hesabından değilse başka bir yöntem kullanılır. Bu süre zarfında borç faiz işlemeye devam eder. MTV hala ödenmemiş ise araca Vergi Dairesi tarafından el konulabilir.

MTV Sorgulama Nasıl Yapılır?

MTV sorgulama talep bilgi prosedürünü tamamladıktan sonra, ilk ödeme yöntemi Gelir İdaresine bağlı web sitesidir. İlgili finansal yönetim sayfasına giriş yaptıktan sonra araç bilgilerinizi girip sistemimizde onaylayarak borç ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz.

MTV, anlaşmalı bankalar aracılığıyla kredi kartı ödemelerini ve vergilerini kabul etmektedir. Halkbank, ING, Denizbank, Kuveyt Türk, Şekerbank, QNB Finansbank, Yapı Kredi, TEB, İşbank, Vakıf Bank, Türkiye Finans Katılım, Alternatif Bank, Akbank, Albaraka Türk, HSBC, Odea Bank, Ziraat Bankası’ndan MTV ödemesi yapabilirsiniz.

Ayrıca, plakadan MTV sorgulama için sayfalarda yer alan bölüme plaka ve T.C. kimlik numaranızı yazarak vergi borcunuzu öğrenebilirsiniz.

ATM’lerden veya banka şubelerinden PTT dahil herhangi bir ödeme yöntemi ile doğrudan yatırım yapabilirsiniz. Bugünlerde neredeyse her banka resmi ödemelerin yapılabildiği bir mecra gibi görünüyor, ancak önceden biraz araştırma yapmak mantıklı.

MTV hesaplanırken aracınızla ilgili bilgileri doğru girmeniz gerekmektedir. Yanlış veya eksik bilgi girilmesi, yanlış hesaplama sonuçlarına yol açacaktır. Doğru bilgi verebilmek için MTV borç sorgulama işlemini yaparken ehliyetinizi yanınızda bulundurmanız mantıklıdır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

Araç Kiralamak İçin Gereken Belgeler

Bilgi BankasıBirevimKampanya

Birevim’den Senetle Araba Almanın Şartları Neler?

Bilgi BankasıBirevim

BMW Motosiklet Fiyat Listesi Eylül 2023

Bilgi BankasıBirevim

Suzuki Motosiklet Fiyat Listesi Eylül 2023

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

eighteen − 7 =