6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Değerli Konut Vergisi Nedir?

Merak edilen konulardan biri de resmi gazetede yayınlanan değerli konut vergisi uygulaması genel tebliğ ile ülkemizde yeni bir vergi noktalarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle değerli konut sahibi kişiler her yıl ödenen emlak vergisi haricinde bir de eğer şartları taşıyorsa değerli konut vergisi adı altında ek bir vergi ödemeleri gerekecektir.

Yaptırımlar ve düzenlemeler gereğince kişilerin bu konut vergisini ödemesi ve değerli konut vergisi kapsamında belirlenen ücretin tarihi ve test edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle oldukça dikkat edilmesi gereken süreçlerden biri olarak yeni bir vergi olarak ortaya çıkarılmıştır.

Değerli Konut Vergisi  

Oldukça merak edilen sorulardan biri değerli konut vergisinin ne olduğudur. Emlak vergisinden ayrı bir vergi olarak karşımıza çıkan bu vergi turunun emlak Vergisi Kanunu kapsamında yer alırken bu hüküm altına alınmasına rağmen emlak vergisinden farklı yönleri bulunmaktadır. Farklı olarak vergi değeri belli bir tutarın üzerinde olan konutları vergilendirmeyi amaçlar ve aynı zamanda emlak vergisi ise taşınmazlarını değerine bakılmaksızın yıllık olarak alınan bir vergi çeşidi olarak da karşımıza çıkar.

Emlak vergisinde taşınmazların değerine bakılmaz her yıl 2 taksit halinde ya da tek seferde ödenmesi mümkündür. Bu süreçte ilk taksit mart Nisan ve Mayıs aylarında yapılırken ikinci taksit ise Kasım ayında ödenmelidir.

Hangi Konutlar Değerli Konut Vergisi Kapsamına Girmektedir? 

Değerli konut vergisine konu olacak gayrimenkullerin belirlenmesi için tapu ve kadastro Genel Müdürlüğüne gidilmeli ya da yetkili değerlendirme şirketleri tarafından bu değerlendirmeler yapılmalıdır. Aynı zamanda değerli konut olduğu belirlenen gayrimenkullerin sahiplerine belli bir şekilde bildirim yapılmakta ve buna bağlı kalarak tapu kadastro Genel Müdürlüğü sayfasından ilan edilmektedir.

2022 yılından itibaren Türkiye sınırları içerisinde bulunan mesken nitelikli taşınmazlar emlak vergisi kanununa göre bina değeri 2022 yılında 6.000.000 TL üzerinde olanların 2023 yılında değerli konut vergisi beyannamesi vermesi gerekmektedir. Bu konutlar 20 Şubat 2023 günü sonuna kadar beyanda bulunulması ve tahakkuk eden vergi Şubat Ağustos aylarının son gününe kadar 2 eşit taksit halinde ödenmelidir.

Bu noktada 2023 yılında Türkiye sınırları içerisinde bulunan mesken nitelikli taşınmazların emlak vergisi kanununda 29 maddesi gereğince düzenlenen bina vergi değerleri kapsamında 10.000.000 üzerinde olanların 2024 yılında değerli konut vergisi beyannamesi vermesi gerekecektir.

Değerli Konut Vergisi Oranlarının Hesaplanması Nasıl Yapılmaktadır? 

Bu süreçte dikkat edilmesi gereken hususlardan biri olarak gayrimenkul değerlerine göre 3 vergi dilimi hesaplanmaktadır. Bu süreçte hesaplamalar özellikle binde 3 binde 6 ve binde onluk dilime göre hesaplanmakta ve gelirler buna bağlı olarak netleştirerek değerli konut vergisi oranlarının tespit edilmesi sağlanmaktadır.

Konut Vergisinden Kimler Muaf Tutulmaktadır? 

Genel ve özel bütçeli idareler kapsamında belediyelerin üniversitelerin ya da toplu konut idaresi Başkanlığının Maliki olduğu mesken nitelikli taşınmaz değerli konut vergilerinden muaftır. Ayrıca bu noktada dikkat edilmesi gereken noktalardan biri olarak da karşımıza kurumların intifa hakkına sahip olması ve mesken nitelikli taşınmazlar için değerli konut vergisinden muaf olmaları söz konusu olmaktadır. Aynı zamanda bu süreçte değerli konut vergisinden ve vergi söz konusu taşınmazların kuru mülkiyet sahiplerinden de bu maliyet alınmaz.

Bu kesimleri içerisinde bulunan mesken nitelikli taşınmazları olanların bu taşınmazı ile birden fazla konut vergisinin konusuna girerek en düşük değerli mesken nitelikli tek taşınmazı değerli konut vergisi alınması için uygulanması gerekmektedir. Konut vergisinden muaf tutulmak için bu kriterlerin eksiksiz bir şekilde sağlanması şartı aranmaktadır.

Ayrıca karşılıklı olmak şartıyla yabancı devletlere ait olup elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan mesken nitelikte taşınmazlar elçilerin ikametine mahsus mesken nitelikli taşınmazlar bunlara bağlı olarak müştemilatı ve merkezi Türkiye’de bulunan milletlerarası kuruluşlara ya da milletlerarası kuruluşların Türkiye’deki temsilciliklerine ait mesken taşımazlar değerli konut vergisinden muaf sayılmaktadır.

Ayrıca bu noktada esas faaliyet konusu bina inşası olanların işletmelerine bağlı olarak henüz ilk satışta devir ya da tehlike konu edilmemiş yeni inşa edilen meskenlerde nitelikli satışlarda devir ve temliki konu edilmediği sürece vergiden muaf olarak sayılmaktadır. Bu muafiyet hükmü arsa karşılığı inşaat işlerinde sözleşme gereği taahhüt işine üstlenen müteahhitte kalan mesken edecekleri taşınmazlar için de uygulanmaktadır.

Değerli Konut Vergisi Süreci Nasıl İşler? 

Bu noktada derde konut verdiğini süreçlere mesken nitelikli taşınmazların değerli konut vergisine sabi oldu tapu kadastro Genel Müdürlüğünce çeşitli yetkilendirme şirketleri tarafından belirlenmektedir. Ayrıca bu müdürlük kapsamında konuğumuz işin bir darbe belirlenmediği için ve bu takdirde mesken nitelikli taşınmazın yer aldığı belediye tarafından ve hiç bedeli dikkate alınmaktadır.

Eğer ev sahibi olduğunuz evin değerli kanıt kategorisi içerisinde yer aldığını belirlemiş iseniz bu size tebligat ile iletilmektedir. Aynı şekilde mesken nitelikli taşınmazların da bu kategoride değerlendirilmesi ve buna bağlı olarak tapu kadastro müdürlüğü sayfasından ilan edilmesi gerekmektedir.

Değerli Konut Bedeline İtiraz Edilmesi Mümkün Mü? 

Ev konut bedellerine itiraz edilmesi kitabı kadastro Müdürlüğünün konutunuz için belirlediği bedeli ilk 15 gün içerisinde itiraz etme hakkınız bulunmaktadır. Eğer ilk 15 gün içerisinde itirazınızı gerçekleştiremezsiniz ve yetkililerce itirazınızı geçersiz görüldüğü takdirde değerli konut vergisine üzerinden ödemekle yükümlü sayılmaktasınız.

Bu süreçlerin buna bağlı olarak gerçekleştirilmesi ve aynı zamanda değerli konutu ve devrine itiraz edilmesi gerekmektedir. 15 gün içerisinde itiraz talebinize belirtmek ve buna bağlı olarak süreci başlatmak uygun olacaktır

Değerli Konut Herkesi Hesaplama Nasıl Yapılır? 

Ev sahiplerinin ödemesi gereken değerli konut vergisinin bedeli senelik olarak değişiklik göstermektedir. Bu vergi türü için yıllık olarak belirlenen vergi dilimleri mevcuttur. Aynı zamanda değerli konut vergisini hesaplayan mesken nitelikli olarak gayrimenkulünüzün belirlenen mali değerleri üzerinden bulunduğu vergi diliminde temel alınarak süreç belirlenir. Buna göre 3 farklı vergi dilimi arasından konutunuzun yer aldığı dilim belirlenerek oran doğrultusunda vergi ödemeniz gerekecektir.

  • Konutunuzun değeri 9.967.000 TL ve 14.951.000 TL ise binde 3
  • Konutunuzun değeri 14.951.000 TL veya 19 936.000 TL arasındaysa binde 6
  • Konutun değeri 19.936.000 TL üzerindeyse binde 10 değerinden vergi oranı alınmaktadır.

Konut Vergisi Ne Zaman Ödenir? 

Özellikle dikkat edilmesi gereken konulardan biri de konut vergisi ödeme tercihinin net bilinmesi ve buna bağlı olarak eksiksiz bir şekilde ödeme yapılmasıdır bu noktada mesken nitelikli gayrimenkullerin değerli kuru kapsamında değerlendirildiğini öğrenmenizde birlikte takip eden Şubat ayında mükellefiyetler başlamış olacaktır. Bu nedenle bulunduğunuz ya da Şubat ayının yirmisine kadar vergi beyannamesini vermeniz gerekecektir.

Değerli Konut Vergisi Mükellefiyeti Ne Zaman Sona Erer? 

Merak edilen değerli konut vergisi mükellefiyeti konutu vergisinde mükellef olmanızdan itibaren ve bazı durumların gerçekleşmesi halinde maskenin terakki taşınmazın üzerinden vergi mükellefiyetini sona erebilir.

  • Yıllarda kanunda belirlenen değerinin altında kalırsa
  • Mesken nitelikli taşımanızı vergiye tabi sayılırken sonradan muafiyet şartları kazanırsanız

Mesken nitelikli taşınmazın yanması yıkılması ya da kullanılması haline gelmesi durumunda konut vergisi ödenmesi gerekmeyecektir. Değerli konut vergisi beyannamesi vererek muafiyet sağlanabilir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

15 − eight =