6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıKampanya

Ev Almak İsteyenlere Tavsiye: Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Tasarrufla Ev Alma Dönemi

Hayalinizdeki evi satın almak hayatınızın en heyecan verici ve stresli anlarından biri olabilir. Zira ev satın alırken pek çok şeye dikkat etmelisiniz. Uzun yıllardır yüzbinlerce aileyi ev sahibi olmasına vesile olan BİREVİM olarak bu yazımızda ev almak isteyen kişilere dikkat etmeleri gereken birkaç önerimiz var.

Satın Alınacak Eve Karar Verirken Dikkat Edilecekler

Satın alma işleminden önce mutlaka ihtiyaçlarınızı ve bütçenizi değerlendirerek ev aramalısınız. Evinizi bütçenize göre aramaya odaklanın ancak bütçenize uygun her eve bakarak da vakit kaybetmeyin. Ardından satın alacağınız yöntemin avantajlarını ve dezavantajlarını değerlendirin. Örneğin BİREVİM’de; faizsiz, peşinatsız, ek maliyet olmadan tasarruf ile ev almanıza vesile olan yöntemler vardır. Bu tasarruf yöntemlerinde ek maliyet çıkarılmadan satın alacağınız eve satış fiyatıyla sahip olabilirsiniz. Bu yüzden, ev seçiminin iyi yapılması tavsiye edilir. Ödeyebileceğinizden emin olduğunuz tutarın altına imza atmak çok önemlidir.

Satın alınacak olan evin fiyatından sonra özellikleri de dikkat etmeniz gereken unsurlardır. Evin konumu, güvenliği, kullanışlılığı, hasarı, risk durumu gibi tüm durumlar incelenmelidir. Bu ev bundan sonra sizin olacağı için, içerisinde yaşamanıza uygun olmalıdır.

Ruhsatsız Ev Almayın

Ev sahibi olmak herkesin hayalinde var olurken ev alırken siz siz olun ruhsatsız ev almayın, uyarısını yaparak yazımıza başlamak istiyoruz. Barınma ihtiyacı tarih boyunca birincil ihtiyaçlar arasında yer alır.

Aile ile mutlu bir yaşamın ilk şartlarından biri de imkanlar ölçüsünde eve sahip olmak geçmektedir. Ev fiyatlarının sürekli arttığı günümüzde ruhsat ev almayın. Çünkü ileri de bu sebepten başınız ağrıyabilir.

Ruhsatsız yapılar aynı zamanda kaçak yapılar olduğundan bir gün evsizi kalmanıza hatta her şeyinizi kaybetmenize sebep olabilir.  Kaçak yapıların denetimi yapılmadığından malzemeden çalma veya kötü malzeme kullanılmış olma ihtimali yüksektir.

Ayrıca zemin ev yapmaya uygun olmayabilir. Ruhsatsız evler hakkında yıkım kararı çıkabilir. Bu durumda hiçbir hak talep edemezsiniz.

Deprem Riskini Sorgulayın

Ülkemiz 1. Derece deprem kuşağında yer alır ve sürekli deprem riskiyle karşı karşıyadır. Maalesef ki depremde ilk yıkılacak evler eski ve kalitesiz malzemelerden yapılanlardır. Ayrıca malzemenin az kullanılması da bu yıkımı tetiklemektedir.

Alacağınız evin fay hattına olan yakınlığını kontrol ederek deprem riskini sorgulayın ve evinizin, zemini sağlam yerden seçin.  Ayrıca mutlak deprem riskini de sorgulayın. Deprem risk yönetmeliğine uygun yapıldığına emin olmadığınız evleri, almamanızı tavsiye ederiz.

Alacağınız ya da yaşadığınız evin deprem riskini sorgulamak için ilgili belediyelere başvuru yapmalısınız.

Binanın deprem risk kaydı bulunmuyorsa, depreme dayanıklılığını öğrenmek için mutlaka ama mutlaka deprem testini yaptırın. Aksi takdirde hem hayalleriniz hem birikiminizi hem de yaşamınızı kaybedebilirsiniz.

Depremin yeri ve saati belli olmadığı için tedbirinizi önceden almanız gerekmektedir.

İpotek ve Haciz Kaydını Sorun

Gayri menkullerin üzerinde ipotek olup olmadığını sorgulamak oldukça kolaydır. İlgili belediyelere ya da tapu müdürlüklerine giderek gerekli sorgulamalar yapılabilir.

E devlet üzerinden de kolaylıkla sorgulama yapabilirsiniz. İpotek ve haciz sorgulaması yapılmadan alacağınız ev başınıza dert açabilir. Evin devri ile birlikte geçmişteki borcunu da devir almış olabilirsiniz.

Ev alırken ipotek ve hacizden haberdar değilseniz topu devrinden sonra borç size geçer. Böyle bir risk ile karşı karşıya kalmamak için alacağınız evin ipotek ve haciz kaydını sorun ve ona göre alın.

Sözlü beyandan ziyade haciz ve ipotek haciz olmadığına dair belge isteyin. Şunu da eklemekte fayda olabilir, Tapu üzerindeki ipotek ve borçlar 3. Taraf kişiler tarafından görülemez. Bu yüzden mutlaka mülk sahibinin olması gereklidir.

Ev Alırken Cephe Seçimi Nasıl Olmalı?

Eğer sürekli aydınlık ev istiyorsanız güney cephedeki evleri tercih etmelisiniz. Yaşadığınız yerin kışları sert ve soğuk geçiyorsa güney cephe sizin için daha idealdir.

Ayrıca ısınma masrafı da güney cepheli evlerde daha azdır. Fakat sıcak memlekette yaşıyorsanız, güney cepheli evlerde yaz mevsiminde soğutma için klima kullanmanız gerekmektedir.

Kuzey cepheli evler kışın biraz daha soğuk olur. Ancak yazında sıcaklardan korunmanıza yardımcı olur.

Sert kış şartlarında korunmak için hâkim rüzgâr yönüne de bakmak gerekir. Yazın esen meltemleri olan evlerde yaz daha rahat yaşanır. Ev alırken cephe seçimini nasıl olmalı, diyorsanız iklim şartları mutlaka göz önüne alın. Unutmayın doğaya karşı koymak kolay bir iş değildir.

Ev Alırken Tapuda Dikkat Etmeniz Gerekenler

Ev alırken tapuda dikkat etmeniz gerekenlerin en başında iskanı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. İskân yapılan binanın çizilen projeye uygun yapıldığını gösterir.

İskân belgesi olmayan evler yasal değildir. Kaçak yapılardır. Bu sebeple haklarında yıkım kararı verilebilir.

Ayrıca ev alırken tapuda dikkat etmeniz gerekenler listesinde alacağınız evin ipotek veya haciz borcu olup olmadığını sorgulamak olmalıdır.

Ev Alırken Ödeme Nasıl Yapılır?

Ev alırken yüksek meblağalar söz konusu olduğu için ödeme şeklinin garantili ve dikkat gerektirici olması gerekmektedir.

Ev alırken online ödeme yapabilirsiniz açıklama kısmına tapu bilgilerini ve tutarını yazmalısınız ki ileride yaşanacak sorunların önüne geçmiş olun.

Bloke çek ile ödeme yöntemi de hala kullanılan ödeme yöntemlerindendir. Ev alırken ödeme nasıl yapılır, diğer bir cevabı ise elden ödeme şeklinde olmaktadır.

Ev Alırken Tapu Harcını Kim Ödemelidir?

Tapu harcı beyanda belirtilen bedelin %4 ü şeklinde ödenir. Tapu işleminin gerçeklemesi için defa da ödenir tapu harcı. Alıcı ve satıcı tapu harcını kimin ödeyeceğini birlikte karar verir.

Alıcı ve satıcı anlaşmamışsa ev alırken tapu harcını kim ödemelidir, sorusunun cevabı kanun iki tarafa da %2 olarak paylaştırır olacaktır.

Başvuru Sırasında Dikkat Edilecekler

Ev başvurusunda dikkat edilecekler arasında BİREVİM’in ev alma yöntemlerinin size uygun olanını seçmek bulunmaktadır. Bu ev alma yöntemleri:

  • Sıra Tespitli Tasarruf Yöntemi
  • Sıra Tespitli tasarruf Yöntemi V2
  • Serbest Planlı Tasarruf Yöntemi
  • Konut Değer Endeksli Tasarruf Yöntemi

Ev almak için sunulan bu tasarruf yöntemlerinden size en uygun olanını seçmeniz gerekir. Başvuru işlemleri sırasında müşteri hizmetleri ya da şubedeki tasarruf finans uzmanlarıyla birlikte size en uygun tasarruf yöntemini ve ödeme yöntemlerini seçebilirsiniz.

BİREVİM’in Avantajlı Tasarruf Planlarını İnceleyin!

Ev Alacaklara Genel Tavsiyeler

Ev alacaklara tavsiyeler arasında taksit sayıları da bulunur. BİREVİM aracılığıyla ev almak isteyenler ödeme yapacakları taksitleri kendileri belirlerler. Evin toplam değeri ve bütçenize göre taksit sayısını 60, 80, 120, 180, 240, 360 ya da 480 ay olarak belirleyebilirsiniz. Taksit sayısını aylık gelirinize göre belirlemeniz tavsiye edilir. Bir an önce bitsin diye ödeyemeyeceğiniz bir yükün altına girmek yerine uzun taksitlerde daha düşük miktarlar ödeyebilirsiniz. Verilebilecek bazı diğer tavsiyeler şu şekildedir:

  • Eğer elinizde imkân olur ve toplu bir para elde ederseniz borcunuzun geri kalanını ödeyerek erkenden bitirebilirsiniz.
  • Gelir yönteminize göre ev seçmeniz tavsiye edilir.
  • BİREVİM’de tercih ederseniz hiç peşinat ödemeden de ev sahibi olabilirsiniz.

Eğer vade sırasında ödemenizde sorun yaşıyorsanız, taksit tutarı size fazla geliyorsa ya da daha fazlasını ödeyebilirim diyorsanız değişiklik yapma hakkınız vardır. BİREVİM’e ulaşarak taksit sayısını arttırabilir ya da ödeme tutarınızı değiştirebilirsiniz.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

Kredi Kartı ile Araç (Araba) Alınır Mı?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Plaka Çıkarma Ücreti Ve İşlemler

Bilgi BankasıBirevim

Engelli Raporuyla Alınabilecek Araçlar 2024

Bilgi BankasıBirevim

İstanbul’un Depreme En Dayanıklı İlçeleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

nineteen − 18 =