6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Kapora Nedir, Neden Verilir? Kapora Rehberi

Özellikle kapora gayrimenkul yatırımlarında oldukça duyulan fıstık sık denk gelinebilecek bir kelimedir. Evini satmayı düşünen ya da kiralamayı düşünen bir ev sahibiyseniz bu durumda kaparak hakkında bilgi sahibi olmak istiyor olabilirsiniz. kapora özellikle birçok açıdan her iki tarafın da birbirine olan kendini sağlanmasına tercih ederim önemli ödeme yöntemi olarak da söylenebilir.

Aynı zamanda kapora sayesinde alıcıların ürünü veya hizmet alacağı kesinleştirilecek karşılıklı olarak birbirlerine vermiş olurlar. Özellikle bu kapora sayesinde hizmet dayalı içim söz niyetine küçük bir ödeme yapılmış olur. Ayrıca bu kapora ödemesi sonrasında ürünün satışının alıcının tüm ücreti ödeyeceği güne kadar alıcılar ücret ödemesi durdurulur.

Özellikle kapora nedir sorusunu merak ederseniz, bunun cevabı alıcının ürünü kendine ayırması ve başkasına katılmasını engellemesidir. Ayrıca tüm ücretin ödeneceği tarih alıcı ve satıcı tarafından ortak bir tarihi ile kararlaştırılır. Ayrıca borçlar kanununun 177 nci maddesine bağlı kalarak kapora sözleşmenin yapıldığına dair bir kanıt niteliği de taşımaktadır.

Tüm ayrıntılar imzalanacak olan yazılı sözleşmede açık ve net bir şekilde mutlaka belirtilmelidir. Bunun sebebi ise kapora cayma bedeli yerine geçmeyecek sözleşmede kapora ya dair bir bilgi bulunmuyorsa satıcı taraf olarak kaporayı cayma bedeli olarak alabilmektedir. kapora geri alınır mı sorusunun cevabı ise hayırdır.

Kapora Nasıl Yapılabilir? 

Kapora yapmak için iki farklı tür bulunmaktadır. Bunlar yazılı ve sözlü olarak ikiye ayrılır. Bu seçenekler arasında yazılı bir kapora sözleşmesini imzalamak daha güvenli olacaktır. Özellikle de kaporanın elden verildiyse bunu yazılı bir şekilde kanıt niteliğine düşünmek evet çıkan her iki kişinin de güvenliğinizi sağlayabilmek adına önemli noktalardan biri olacaktır.

Ayrıca kapora çevrim içi olarak ödenmişse açıklama kısmına ise mutlaka bu ücretin ne için olduğu belirtilmelidir. bu tarz bir durumda dekont kanıt olarak kullanılabilir ve yazılı bir kanıt niteliği taşır. Bu açıdan düşünüldüğünde oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken hususlardan biri olarak da karşımıza çıkacaktır.

Özellikle yazılı olarak yapılan sözleşmelerde kaportaya dair bilgilerin detaylı bir şekilde yer alması gerekmektedir bu bilgileri eksiksiz bir şekilde belirlemek her iki tarafın da haklarının güvence altına alınması adına önemlidir.

Kapora Bilgilerinde Neler Olmalıdır? 

Eğer kapora verdiyseniz karşılıklı olarak bir kapı anlaşması yapmak ve bunu bir dekont haline getirmek ya da kanıt niteliğinde yazılı bir belgeye dönüştürmek oldukça önemli noktalardan biridir. kapora dekontu hazırlamak bu açıdan her iki tarafın da haklarını koruyacaktır.

Özellikle kaporanın ne için verildiği, kaporanın kime verildiği, kaporanın ne kadar verildiği, kaporanın veriliş tarihi ve satışın yapılacağı tarih gibi hususlar yazılı metinde mutlaka eksiksiz bir şekilde yer almalıdır.

Yukarıdaki bilgiler eksiksiz ve tam bir şekilde verildiğinde kapora yanması yaşanmaz. Kaporayla cayma payı karıştırılmaz ve alıcı kaportasını geri almak istediğinde bunu kanıtlara dâhil olarak yapabilir.

Kapora Yanması Nedir? 

Kaparo ücretleri ödendikten sonra satışın tamamlanması için her iki tarafın da anlaştığı bir süre belirlenir. Taraflar arasında bu süreye uyulması gerekmektedir. Aynı zamanda bugün de kapora geçerliliğinin son günü olarak belirlenir.

Eğer ürünü satın alınması zaman aşımına uğrarsa bu durumdan kapora yanması durumu gerçekleşir. Yani bu durumda alıcı kapora ücretinin iadesine herhangi bir şekilde alamayacaktır. kapora ücretinin geri alınmamasından ise kapora yanması adı verilmektedir. kapora yanmasının gerçekleşmemesi için verilen tarihlere sadık kalınması gerekir.

Kapora Ve Cayma Bedeli Arasında Bir Fark Var Mıdır? Varsa Bu Farklar Nelerdir? 

Özellikle kapora sözleşmenin kurulduğuna dair bir kanıt olarak karşımıza çıkarken cayma bedeli ise sözleşmenin iki tarafının da belirli bir miktar ödeyerek sözleşmeyi kaldırabilme hakkına ses edebilme imkânını tanımaktadır. Özellikle cayma parasında veren taraf sözleşmeyi fesih ederse bu tara ödemekle yükümlüdür cayma parasını alan taraf ise sözleşmeden dönerse bu tutarın iki katına diğer tarafa ödemekle yükümlüdür.

  • kapora iade olarak alınabilirken cayma bedelinin herhangi bir şekilde iadesi bulunmamaktadır.
  • Ayrıca kaporayı sadece taraflardan biri öderken cayma bedelini ise 2 taraf birlikte ödenebilmektedir.
  • Yapılan kapora sözleşmesi başta verilirken cayma hakkı sonuna doğar.

Kaporanın Geri Alınabilmesi Mümkün Müdür? 

Alıcı ve satıcı arasında yapılacak olan para sözleşmesine bağlı kalarak paranın iade edilip edilmeyeceğine dair bu bilgiler net bir şekilde alınabilir.

Eğer bu süreçte ev ya da mal sahibi olarak sizden kaynaklı bir sebebe bağlı kalarak sözleşme geçerliliğini yitirmek durumunda kaldıysa kapora bedeli İade olarak alınacaktır.

Gayrimenkul sektöründe kapora mutlaka alınması gereken karşılıklı olarak haklarınızı koruyan önemli hususlardan biri olarak da karşımıza çıkar. Bu açıdan gayrimenkul alım ya da satımlarında mutlaka önden kapora verilerek her iki tarafın da haklarının güvence altına alınması sağlanmaktadır. Böylelikle süreç sorunsuz bir şekilde işleyecek ve net bir şekilde haklarınızı korumanıza sağlanacaktır.

Kapora İçin Ürünün % Kaçı Uygun Olmaktadır?

Raporu ödemek için öncelikle iki tarafın belli bir miktarda anlaşması da önemli hususlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneğin bu süreçte verilecek olan kapora miktarının belirlenmiş ya da kabul gören bir yüzdesi bulunmamaktadır.

Bunun için tarafların ortaklaşa bir fiyat belirlemesi yapması gerekmektedir. Yani genel olarak bu süreçte zorunda olunan bir miktar bulunmamaktadır. Ancak genel olarak en az ürünün % onu olarak kabul edilirken bu yüzde en fazla % 20 olarak tercih edilecektir. kapora fiyatlarının genel olarak % yirminin üzerine geçtiği de görülmemiştir. Bu hususlara dikkat ederek kapora oranının belli bir % üzerinden alınması tercih edilecektir. Her iki tarafın da bu konuda anlaşmaya varması önemlidir.

Ev Kiralarken Ne Kadar Kapora Verilmektedir? 

Genel tanımı ile kapora bir güvence parası olarak karşımıza çıkar. Bir ürünü birden fazla kişi talep ederse bu durumda kapora veren kişiye bu ürünün satışının sözü verilmiş olur. Bu açıdan kiralama işlemlerinin yapılamadığı durumlarda konutun başka biri tarafından kiralanmasını engellemek adına kapora verilmesi gerekmektedir.

kapora belirli bir süre için verilir bu nedenle ne kadar süre için verileceğine net olarak belirtilmeli 2 taraf içinde onayı alınmalıdır. Ayrıca güvence parası olan kapora evi tutmaktan vazgeçtiğiniz durumlarda size İade edilmez. Bu süreçte kaporayı iadesi yapılmayacağı için kapora ödemeleri de buna bağlı olarak sürdürülmelidir.

Her Üründe Kapora Ödenir Mi? 

Her üründe kaparo ödenmesi söz konusu olmayabilir bunun için öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken hususlardan biri satıcının kapı oraya onay verip vermediği ve iki tarafın da karşılıklı olarak bu hususta anlaşıp anlaşmadığıdır. Özellikle karşılıklı olarak bu hususta bir anlaşmaya varılırsa ürünün türü ve cinsi fark etmeksizin kaparo ödemesi yapılabilir.

Özellikle bazı maliyetlerin üzerine çıkan satışlarda kapora ödemesi her iki taraf için de hakların korunmasını sağlamakta ve bu nedenle yapılması gereken kapora sözleşmesi arasında da bulunmaktadır. Kişilerin haklarını güvendiğini sağlanabilmesi ve ürünün alınacağına dair söz verilmesi adına bu yöntem de sıklıkla kullanılmaktadır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

4 + eight =