6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Kira Gelirimin Vergisini Nasıl Hesaplarım?

Kira geliri, birçok kişinin pasif gelir kaynakları arasında yer almaktadır. Kira gelirinden elde edilen kazançlar ile ödenmesi gereken vergiler vardır. Bunlara kira gelir vergisi denmektedir.

Vergi ödemenizin gerekli olup olmadığını belirlemek için kira gelirinizi doğru şekilde beyan etmeniz gerekir. Kira geliri, kira sözleşmesinde yazan aylık kira bedeli ile sınırlı kalmamaktadır.

Kira gelir vergisi hesaplama için iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki götürü gider yöntemidir. Bu yöntem ile kira vergisi hesaplanırken ilk olarak yıllık kira bedelinden o yılın istisna bedeli çıkarılmaktadır. Ardından kalan tutarın %15’i hesaplanır ve sonuç kalan tutardan çıkarılır. Elde edilen sonuç vergiye tabi tutulan tutardır. Son olarak o yılkı damga vergisi tutarı eklenerek toplamda ödenecek tutar elde edilir.

Bir diğer yöntem ise gerçek gider yöntemidir. Bu yöntem ile vergi hesaplaması yapılırken yıllık kira bedelinden faturalı tüm giderler çıkarılmaktadır. Hesaplama içerisine gayrimenkul alınırken ödenen krediler, sigortaya yapılan ödemeler ve idare harcamaları da dahil edilmektedir.

Kira Gelir Vergisi Nedir?

Ev sahibi olan kişiler, bu konular hakkında uzun uzun araştırma yapmaktadır. “Kira gelir vergisini nasıl hesaplarım?” sorusu ile ilgilenenler, kira gelir vergisinin ne olduğu ile ilgilide sık sık sorular duymaktadır. Gelir Vergisi Kanunu’nun 70. maddesi gereğince mal ve hakların kiraya verilmesi sonucunda elde edilen gelirlerin “gayrimenkul sermaye iradı” olarak adlandırıldığını ve bu gelirlerin belirli koşullarda gelir vergisi ödenmesi gerektiğini belirtmektedir.

Kira Gelir Vergisi Ne Kadar?

Kira gelir vergisinin ödenmesi zorunludur ve farklı tutarlar içerisinde farklı oranlar bulunmaktadır. “Kira gelir vergisi ne kadar?” sorusunun cevabı her yıl değişiklik göstermektedir. Her yıl farklı vergi beyannamesi verildiği için ek olarak damga vergisi ödemesi yapılmaktadır.

Örneğin 2023 yılında toplam konut kirası 72.000 TL olan kişiler, eklenen vergi talepleri ile 6.797,90 TL vergi ödemektedir. Kişinin gelir durumuna göre vergi dilimi oranı ve istisna tutarı uygulaması değişiklik gösterebilmektedir.

Size ait olan masrafları da kira gelirinden düşebilirsiniz. Kira gelirinizi beyan ettikten sonra vergilendirilecek gelir dilimine göre vergi hesaplamasını yapabilirsiniz. Vergilendirme oranları, çeşitli düzenlemelere göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle yerel vergi oranlarının dağılımı oldukça önemlidir.

Kira Gelir Vergisi Ödememenin Cezası Nedir?

Kira gelir vergisi ödememe cezası, özellikle kira gelir mükellefi olan gayrimenkul sahibi kişiler tarafından oldukça merak edilmektedir. Her yıl iki taksit ile ödenen kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu tarafından zorunlu kılınmıştır. Kira geliri elde etmesine rağmen bu geliri bildirmeyen ya da düşük bildiren kişilere cezai işlem uygulanmaktadır. Kiranın bankadan ödenmemesi ve beyanname verilmemesi için ayrı ayrı ceza kesilmektedir. Bu ceza, kişinin aldığı kiranın %5’i kadardır. Ayrıca bu ceza yalnızca ev sahibine değil, belirli durumlarda kiracı içinde geçerlidir.

Kira gelirinden elde edilen belirli miktar istisna olarak kabul edilmektedir. Bu istisna kısım için vergi ödenmesine gerek yoktur. Eğer kira gelir vergisi, vergi ödeme tarihleri içerisinde yapılmazsa, bu istisna tutar ortadan kalkmaktadır. Ödenecek olan vergi tutarına bu tutarda eklenerek daha fazla vergi ödenmesi yapılmaktadır. Bunun yanı sıra beyan edilmeyen ya da eksik beyan edilen tutarlar üzerinden hesaplama yapılır ve verginin bir katı oranında cezası alınmaktadır.

Kira Gelir Vergisi Zamanında Ödenmezse Ne Olur?

Kira vergisinin zamanında ödenmemesi ya da beyanname verilmemesi gibi durumlarda cezai işlemler uygulanmaktadır. Bu ceza miktarı, kira bedelinin %5’lik dilimine göre değişiklik göstermektedir. Bu gibi durumlarda istisna tutarından yararlanılmamaktadır. Ayrıca gecikme zammı aylık olarak vergiye eklenir ve usulsüzlük cezası eklenebilmektedir. Konutlar için istisna durumlar hariç cezalar konut sahibine kesilmektedir. İş yerleri için ise ceza hem mülk sahibine hem de kiracıya kesilmektedir.

Kira Geliri Nasıl Beyan Edilir?

Mülkünü kiraya veren kişiler, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden gelirlerini beyan edebilmektedir. İkametgahın bulunduğu ilçedeki vergi dairesi üzerinden de bu işlem yapılabilmektedir. Bir diğer yöntem ise 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu gereği elektronik beyanname gönderme yetkisi almış aracı meslek gruplarını kullanmaktır.

“Kira gelir vergisi nasıl ödenir?” diye düşünüyorsanız, vergi daireleri ve banka şubeleri ile ödeme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Kira vergisi mükellefinin ödeme yapmak için bizzat başvuru yapması gerekir. Ayrıca ödeme yapabilmek için belirlenen süre içerisinde başvuru yapmak da oldukça önemlidir. Bu tarihler içerisinde ödeme yapılmaz ya da tarih geçtikten sonra ödeme yapılmak istenirse cezai işlem uygulanmaktadır. Her sene Mart ve Temmuz aylarında, kira mükellefi olan kişilerin ödeme tarihlerini yakından takip etmesi gerekir. Ödemeler her yıl 1 Mart’ta başlar ve 25 Mart’a kadar devam etmektedir. Beyanname veren kişilerin 5 gün içerisinde vergi ödemesi yapması gerekir. 31 Mart’ta yapılan ödemeler, hafta sonu tatiline denk geliyor ise sonraki iş gününde de yapılabilmektedir.

Kira Gelir Vergi Beyannamesi Nedir?

“Kira gelir vergi beyannamesi nedir?” olarak sorulan bir soru, mülk sahibi olan kişiler tarafından oldukça fazla merak edilmektedir. Belirli bir miktarı aşacak şekilde konut kira geliri ya da işyeri kira geliri elde eden kişilerin, yılın ilk aylarında bu geliri beyan etmesi zorunludur. Kira gelir vergi beyannamesi de bu bildirimin yapıldığı dokümana denmektedir.

Kira Gelir Vergi Beyannamesi Ne Zaman Verilir?

Kira gelir beyannamesi, kira gelirinin elde edildiği yılı takip eden yılın mart ayında verilmektedir. Örneğin 2023 yılına ait olan kira gelirine ait beyanlar, 2023 yılının Mart ayında verilmektedir. Kişi beyannameyi sunduktan sonra gelir hesaplanır ve bu hesaplanan gelir ile ödenecek vergi, mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenmektedir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

16 − fourteen =