6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Kira Şerhi Nedir, Ne İşe Yarar?

Mülk sahibi ve de kiracı arasında hazırlanmakta olan kira sözleşmesinin tapu kütüğünün kira şerhi olarak işlenmesi durumudur. Kira şehrinin yapılması durumunda genellikle daha uzun kira kontratında gerekli olmakta ve de bu işlem noter tarafından yapılmaktadır. Ev sahibi ve kiracı arasındaki sözleşmesinin yapılması ve şerh ile de güvence altına alınması ileride herhangi bir sorunun yaşanmaması sağlanmaktadır. Kira sözleşmesinin yapılması esnasında kiracılar kendilerini güvence altına almaktadır.

Uzun dönemli olan kiralamalarda son derece mantıklı ve de olması gereken bir işlemdir. Kişilerin kiralamak istedikleri evler için ev sahibi ve de kiracı arasında bunu yaptırması insanların daha güvenilir şekilde sözleşmelerini korumalarına ve de bu şekilde bazı işlemler resmi olarak da güvence altına alması sağlanır. Bunun sayesinde kira sözleşmesindeki hak ve yükümlülükler kayıt altına alınmaktadır.

Kira Şerhi Önemli Mi?

Son zamanlarda özellikle de kiracılar için önem arz etmekte olan bu işlem takip edilmekte ve sıklıkla birçok kişi tarafından yapılmaktadır. Giderek daha fazla tercih edilmekte olan bu durum ile kişiler durdukları evde ne gibi haklarının olduğuna ilişkin olarak bir sorun yaşanması durumunda haklarını koruyarak en iyi şekilde kaydedebilir. Kira şerhinin yapılması ile kişiler kiracı olarak kaldıkları evde yaşadıkları mağduriyetler konusunda önlem almaktadır.

Kira şerhi önemli mi? Konusunda ise elbette ki kiracıların evde kaldıkları süre boyunca en iyi şekilde sonuç alması ve de sorunsuz olarak bu evde kalması sağlanmaktadır. Konutun mülk sahibi tarafından satılması durumunda dahi kiracının tapu şerhine işlenmekte olan süresi boyunca konutta ikamet etme durumu vardır. Kira şerhinin yapılmasını kabul etmekte olan ev sahibi her ne olursa olsun kiracıya baskı uygulayamaz ya da mağdur edemez.

Kiracının hiçbir şekilde mağduriyet yaşamaması adına yapılmakta olan bu işlem ile ev sahibinin satmak istediği ev hakkında herhangi bir eylemde bulunması söz konusu değildir. Bundan dolayı insanların kendilerini düşünmesi ve yaşadıkları evde dair yaşanan sorunlarda önlem almış olması son derece mantıklı ve de faydalı olmaktadır. Kira şerhi kiracıya ne kazandırır? Konusunda ise kesinlikle kiracının apar topar ya da aniden beklenmedik şekilde evden çıkarılmasını önlemiş olur.

Kişiler tarafında imzalanan ve de kayıt altına alınmakta olan bu şerh ile kişiler pek çok avantajı elde eder. Hem daha iyi şekilde kiralanmakta olan evde oturulabileceği gibi hem de en iyi anlamda mağduriyetlerin önüne geçilmektedir.  Hatta evin habersizce satılması durumunda dahi mal sahibi hiçbir şekilde kiracıyı evden çıkaramaz. Bu nedenle de insanlar süresi belli olsun ya da olmasın kendi rızalarının dışında bu evden çıkarılamamaktadır.

Her anlamda önemli ve gerekli olan bu şerhin uygulanması ile kiracıların ve de ev sahiplerinin arasında sorun yaşanmaması ve de kiracıların haklarının korunması için son derece gerekli olan bir işlemdir. Bu durumda insanlar tüm gerekli olan adımları atarak sorun yaşamayacak şekilde bu şerhi kayıt altına alabilir. Kira şerhi ne işe yarar? Konusunda kiracıların haklarının ve de yükümlülüklerinin korunması olduğu kadar ev sahibine yönelik olarak da en iyi adımlar atılmaktadır.

Yeni bir mülk sahibi olsa dahi bu şerhin sayesinde kiracılara bir şeyi dayatamayacağı gibi aynı şekilde kiracıları bir şeye mecbur bırakamamaktadır. Dikkatli ve de özenli şekilde yapılmakta olan bu şerh işlemleri sayesinde insanlar yaşadıkları evlerdeki varlıklarını kabul ettirip herhangi bir durum karşısından en ufak sorun yaşamadan bu şerh ile haklarını muhafaza edebilir.

Kira Şerhi Nasıl Yapılır?

Gayrimenkul sahibi olan kişiler ve de kiracılar arasında yapılmakta olan sözleşmenin kayıtlara geçmesi anlamına gelmekte olan bu işlem ile kişiler pek çok açıdan avantaj ve fayda elde etmektedir. Kira şerhi nasıl yapılır? Konusunda kişiler her şeyi baştan sona bilerek doğru adımları atıp tüm şerh işlemlerini yerine getirebilir. Mal sahibi ya da kiracı arasından birinin başvuruyu yapması ve de bu şekilde işlemleri yürütmesi gerekmektedir. Kiracıya eğer tek taraflı olarak şerh yetkisi verilmişse ve kira kontratı noterde imzalanmış ise kiracının başvuruda bulunması yeterli olur.

Kiracıya şerh yetkisi verilmemiş ise ve de kira sözleşmesi noterde imzalanmamışsa bu kez şerh için ev sahibinin başvuruda bulunması gerekir. Daha iyi şekilde işlemleri halledilmesi ve daha fazla uzamadan son bulması adına kişiler tüm aşamaları ve adımları bilerek hareket etmelidir. Aksi takdirde şerhin yapılması ve uygulanması işlemi yerini bulmaz. Bu kadar ok fayda ve avantajı olan şerh sayesinde kişiler en doğru adımları atarak tüm işlemleri halledebilir.

Kira şerhinde dikkat edilmesi gerekenler içerisinde tüm süreçler ve de aşamalar oldukça önem arz eder. Bu nedenle insanların şerh için sorun yaşamamak ve işlemlerde aksama olmasını önlemek adına bu adımlara dikkat etmesinde fayda vardır.

Kira Şerhi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kira sözleşmesinin tapu kaydının şerhler bölümüne işlemsini sağlamak adına bazı belgelerin tam ve de eksiksiz şekilde hazır edilmesi gerekmektedir. Bu durumda kişiler ilk olarak kira kontratı, tapu senedi, tapu senedi yoksa gayrimenkulün ada ve parsel numaralarını belirtmekte olan belge ya da mülk sahibinin sözlü beyanı olmalıdır. Bunun yanında TC kimlik numarası ve vergi numarası da yer almaktadır.

Kiracı ya da gayrimenkul sahibinin fotoğraflı olan nüfus cüzdanı, pasaportu ya da avukat kimliği de yer almalıdır. Kira sözleşmesi noterde yapılmış veya şerh yetkisi verilmişse de kiracının başvuruda bulunması gerekir. Kira kontratı noterde onaylanmamış ve kiracıya da şerh yetkisi verilmişse gayrimenkul sahibinin başvuru gerekmektedir. Kira şerhinde gerekli belgeler bunlardan oluşmakta ve de kişilerin eksiksiz şekilde bulundurması gerekmektedir.

Tarafların başka biri tarafında temsil edilmesi durumunda temsil yetkisini belirtmekte olan belgenin ibraz edilmesi önemlidir. Kira şerhini tam olarak bitmesi için de son olarak yapılması gereken işlem kira şerh harcının ödenmesidir.

Kira Şerhi Neden Olmalı?

Ev sahibi ve de kiracı haklarını korumak, herhangi bir sorun çıkması anında bu sözleşmeyi dayanak göstererek en doğru kararların verilmesini sağlamak adına kişilerin imzalaması ve de yapması gereken işlemlerdendir. Bu nedenle kişilerin lira şerhi ile daha güvenilir ve ileride sorun olsa da evleri hakkında hiçbir sıkıntı yaşamadan oturmalarını sağlayan bir durumdur. Kira şerhi nedir? Konusunda kiracı ve de ev sahibi baz alınır.

Hem kiracının hem de ev sahibinin hak ve yükümlülüklerinin yer aldığı bu sözleşme ile kişiler her açıdan kendilerini güvence altına almış olur. Bununla beraber sözleşme dışında yaşanmakta olanlar ya da alınan kararlar da hiçbir şey ifade etmemektedir. Yani ev sahibi evini satıp başka bir mülk sahibi gelse de kiracıyı mağdur edemez.

Ev sahibinin kiracıyı mağdur edememesi ve de kiracının da sözleşmede belirtildiği şekilde kira durumlarına itaat etmesi ile tam olarak sözleşme uygulanmış olur. Evin kullanılması ve kullanıma devam edilmesi gereken tarihe kadar hiç kimse kiracıyı evden çıkaramaz. Kira şerhi neden olmalı? Konusunda tam olarak tüm bu önlemlerin alınması söz konusudur.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

e-Devlet Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Bilgi BankasıBirevim

En Az Yakan SUV Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Taks ve Kaks Emsal Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bilgi BankasıBirevim

Ülkemizde Satılan 3 Tekerlekli Motosiklet Modelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

thirteen + 1 =