6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Sitelerde Araç Şarj İstasyonu Nasıl Kurulur?

Sitelerde Araç Şarj İstasyonu

Apartmanlarda sitelerde elektrikli şarj istasyonları kurmak epey önemli hale gelmiştir. Çünkü elektrikli araç kullanıcıları sayı bakımından giderek çoğaldığı için bu istasyonlara da sıkça ihtiyaç duyulmaktadır. Elektrikli araç şarj istasyonlarının siteleri rahatlatıcı olabileceği ve beklentileri de karşılayacağı düşünülmektedir.

Araç Şarj İstasyonu Nedir?

Araçları elektrikle çalışacakları şekilde şarj eden yerlere, cihazlara araç istasyonu ismi verilmektedir. Aracın enerjisini yeniden alarak yola devam edebilmesi için durduğu alanlardır. İstasyon olarak ifade edilmesinin nedeni, durarak elektrik enerjisini araçlara yüklemesidir. Bu süre benzinli veya dizel araçlara göre daha çok olduğu için istasyonda daha fazla bekleme olabilmektedir.

Sitelerde Araç Şarj İstasyonu Nedir?

Araç istasyonu şayet geniş metre karelere kurulu bir site varsa, bu alanlara kurulabilmektedir. Yönetmelik gereksinimlerine uygun elektrikli araç şarj istasyonu başvuruları neticesine göre site içerisine kurulum sağlanmaktadır.

Kendi aracınıza özel adaptör taktırmak için başvuru yapacağınız alanla alakalı bir ön hazırlık gerekebilmektedir. Otoparka akü taktırmak isteyen bireylerin, bu tür faydalı yenilikler konusunda prosedüre uygun şekilde hareket etmesi gerekmektedir.

Faydalı Yenilik ve Elektrikli Şarj İstasyonu

Otoparklarda kurulması istenen elektrikli şarj istasyonlarında, faydalı yenilik durumu ele alınmaktadır.  Genel kurul kararı %51 olmalıdır.  Eğer kendinize ait bir alanda elektrikli şarj bölümü kurdurtmak istiyorsanız, tüm kat maliklerinden 5’te 4 oranında yazılı bir onay almanız istenmektedir.

Sitelerde Araç Şarj İstasyonu Kurmanın Riskleri

Başlangıç aşamasında yeterli onay almanız durumu yasal ve sorunsuz şekilde görünse de riskler bulunmaktadır. Bu riskler daha çok teknik değil, ikamet eden ve edecek olan insanlardan kaynaklanmaktadır. Araç şarj istasyonu kurmak için teknik alt yapı uygun olabilir fakat ilerleyen dönemlerde bu istasyona ve kurduran kişiye dava açılması halinde mahkemelik durumlar da olabilmektedir.

Yeni oluşabilecek mahkemelik durumlarda, avukat parası ödemek gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu noktada genel olarak ihtiyacı karşılayan bir şarj istasyonu olması faktörüne bakmalısınız. Site genelinde bu şarj istasyonuna olan ihtiyaç çoksa, ortak karar niteliği ile sorun yaşama riskiniz de azalacaktır. Yani bireysel olarak ortak karar almaksızın, otoparka akü istasyonu kurdurmak, gelecekte sorunlara yol açabilmektedir.

Siteye Şarj İstasyonu Kurulumu Hakkında Bilgi

Siteye şarj istasyonu kurulumuna dair bilgi almak istediğinizde, bu konuda uzman bir firma, danışman vs. bulabilirsiniz. Bağlı olduğunuz yeri temsil eden belediyeleri de ziyaret edebilirsiniz. Bilgiyi direkt olarak alabileceğiniz resmi kamu kurumlarını tercih etmeniz tavsiye edilmektedir.

Hukuk bürolarında da bilgilendirme ve elektrikli şarj istasyonu kurmak konusunda danışmanlık alabilirsiniz.

Elektrikli Şarj İstasyonu Site Elektriğine Zarar Verir mi?

Elektrikli şarj istasyonunu bireye göre kurulum yapan kişi veya firma, site elektriğini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Şöyle ki, apartman sakini kendi elektrik saatine istasyonu eklettiğinde, ana elektrik bölümünde ısınma düzeyi de artmaktadır. Bu nedenle artan sıcaklık nedeniyle voltajda dengesizlikler ve kesintiler olabilmektedir.

Site Elektriğine Zarar Vermemesi İçin Ne Yapmak Gerekir?

Siteye şarj istasyonu kurulacağı zaman, teknik alt yapıyı hazırlaması gereken firma gerekmektedir. Şarj istasyonu kurulumu öncesinde, tüm hesaplamalar ve gerekli güçlendirici cihazlar vs. detaylı bir şekilde incelenmelidir. İstisnalarla dolu şarj istasyon kurulumunda, gelecek senelerde daha sık başvurular olması beklenmektedir.

Site trafosunun patlamaması adına, mühendislik çalışmalarına ekstra önem verilmesi gerekmektedir. Bu durumda, sitedeki sakinlerden resmi onay alınması da yeterli olmamaktadır. Soruna neden olabilecek hallerde şarj istasyonu firması ile anlaşmalı olarak ilerleme kaydedilmelidir.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nasıl Kurulur?

Bireysel araç şarj istasyonu kurulumu için kendinize ait ayrı bir müstakil evinizi değerlendirebilirsiniz. Site gibi yerlerde kurulumda bu tür ayrı bölüm ihtiyacı trafoları daha güvende tutacaktır. Bireysel olarak araç şarj istasyon taleplerini karşılayan firma ile detaylar görüşülerek devam edilebilmektedir.

Site içerisindeki trafonun yeni olması da direkt daire hattına bağlanma için çözüm olamamaktadır.  Çünkü elektriği yoğun ve uzun süre araca yüklerken bireye düşen pay aşımı durumu olacaktır.

Kurulum aşamasına bakılırsa, öncelikle firmayla görüşme yapmalı ve teknik gereksinimleri karşılamalısınız. Ardından da sözleşme kapsamında inşa aşamasına geçilebilmektedir. Bazı işletmelerde işletim sistemi temelli bir elektrikli araç şarj sistemi de kurulmaktadır. Optimizasyon uygulamaları kurulumla birlikte şarj istasyonları için başvuran kişilere aktarılmaktadır.

Evrak İnceleme Sürecinin Önemi

Elektrikli şarj istasyonu talep edeceğiniz firma, sizden bazı evrakları teslim etmenizi istemektedir. Bu evrak listesinin ne olduğunu, talebinize göre direkt olarak görüşmeniz gerekir. İkinci aşamada ise, dağıtım firmasıyla alakalı izinlerin alınması ve gerekli yönlendirmelerin tamamlanması gerekmektedir. Bunun olması için taleplere göre verilen belgeleri teslim etmiş olmanız gerekmektedir.

Başvuru yapacağınız alan site içerisindeyse iş yeri açma ruhsatı gerekebilmektedir. Yasal olarak bireysel başvurularda da iş yeri açma ruhsatına ihtiyaç olduğu aktarılmaktadır. Ancak güncel durum için yine de bir firmayla daha net görüşme yapabilirsiniz.

Başvuru aşamalarında, anlaşmalı olduğunuz firmalar elektrikli şarj istasyonu için gereken işlemleri yapmaktadır. Kuruluma kadar olan bölümde gereken başvurular firma kapsamında verilen hizmetlere dahil edilmektedir.  Elektrik şarj istasyonu kurulumu için gerekli olan iş yeri açma ruhsatını da temin ederek ilerleme kaydedebilirsiniz.

Sitelerde Araç Şarj İstasyon Avantajları

Ek bir yapı ve iş yeri ruhsatı ile bağımsız trafo üzerinden elektrikli şarj istasyonu kurmanın avantajları epey fazladır. Trafo sorunu olmadığı ve gerekli izinlerin alındığı düşünülürse, şarj istasyonu kurulan bir sitede kolaylık elde edilmektedir. Site sakinleri de kolayca araçlarını şarj ederek konforlu bir şekilde kullanıma devam edebilmektedir.

Araç şarj istasyonu sayıları yol haritaları üzerinde sınırlı sayıda olduğu için kendi yaşam alanlarınıza yakın bir tane kurdurtmak zamandan tasarruf sağlamaktadır. İşe düzenli olarak gidip geldiğiniz zamanları da düşünmek gerekirse şarjla alakalı aklınızda kalan sorular da giderilmektedir.

Elektrikli Şarj İstasyonu Fiyatları

Elektrikli araç şarj istasyonu kapsamında nasıl bir süreç olacağı bazı maliyetler oluşturmaktadır. Şarj istasyonu firmasıyla anlaşmanızı nasıl yaptığınıza göre fiyatlar da değişmektedir. Baştan sona gereken tüm prosedürler ve ek hizmetleri tümüyle değerlendiren firmadan bilgi alabilirsiniz.

Elektrikli şarj istasyonları kendi içinde model ve enerji kapasitesi bakımından değişebilmektedir. Ayrıca kurulum işleminde ruhsat ve diğer prosedürleri de ekleyebilirsiniz.  Önceden danışmanlık almak için ayrıca bir miktar ödeme yapmanız gerekebilmektedir.

Aracınızı etikli şekilde şarj etmenizi sağlayan genel hizmetler güncel olarak değişebilmektedir. Maliyet ve hizmet anlamında şarj istasyonu fiyatları araştırmanızı yenileyebilirsiniz.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

MTV Nedir, MTV Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bilgi BankasıBirevim

Web Tapu Nedir? Nasıl Kullanılır? Web Tapu Randevusu

Bilgi BankasıBirevim

En İyi C Segmenti Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Trendyol Araçlı Kurye Nasıl Olunur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

six − six =