6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

SPK Değerleme Lisansı Nedir Ve Nasıl Alınır?

SPK değerleme lisansi

Finans konularına yönelik yapılan araştırmalar kişilerin hangi alanda nasıl yatırım yapacağını belirlemektedir. Konuya ilişkin yapılan araştırmalar ise SPK değerleme lisansı nedir ve nasıl alınır sorgulaması ile öne çıkmaktadır. SPK adlı kısaltma sermaye piyasası kurulu anlamını taşımaktadır. SPK değerleme lisansı veya belgesi ise finansal piyasanın yatırım danışmanlıklarını veya alanında uzmanlaşmış olan kişilerin belirlediği finansal yatırım tavsiyelerini içeren belgedir.

SPK değerleme kapsamında fon yönetimi veya gayrimenkul değerlendirmesi rahatlıkla yapılabilmektedir. Herhangi bir mülk veya gayrimenkulle ilgili ileriye dönük finansal tavsiyeler, binlerce kişinin yatırım alanındaki en büyük destekçisi sayılır. Bu nedenle günümüz koşullarına en uygun finansal danışmanlık türü SPK değerleme ile yapılabilmektedir.

SPK Değerleme Lisansı Nasıl Alınır?

SPK değerleme lisans belgesinin gayrimenkul alanında çok fonksiyonlu rol üstlendiğini belirtmek mümkündür. Bu yönde öne çıkan SPK değerleme lisansı nasıl alınır sorusuna ilişkin olarak ise öncelikle belgenin talep eden kişilere verilebilmesi açısından uzmanlık gerektirdiğini belirtmeliyiz. SPK lisansına dâhil olmak isteyen kişilerin belirlenen lisans bölüm türüne göre mezun olma gerekliliği vardır. Ayrıca Sermaye Piyasası Kurulu kapsamında 8 türde lisans alanı mevcuttur. Hangi alanda bu belgeyi edinmek ve uzmanlaşmak istiyorsanız ona göre seçim yapmanız gerekmektedir.

SPK değerleme lisans belgesinin alınmasında konut değerleme lisans belgesi haricindeki geriye kalan tüm bölümlerde en az 2 veya 4 yıllık bölüm mezunu olma zorunluluğunuz bulunmaktadır. Konut değerleme uzmanı olmanız kapsamında üniversite mezunu olmanız gerekmez. Ancak başarılı bir alan çalışması sürdürmek ve emlak alanında uzmanlaşmak amaçlı en az 2 yıllık üniversite mezunu olmanız gerekir.

SPK Değerleme Lisans Çeşitleri

Emlak alanında uzman bir kişi olmak ve verimli çalışmalar sürdürmek amaçlı öncelikle üniversitelerin ilgili bölümlerini okumanız tavsiye edilmektedir. Bu sayede SPK değerleme uzmanı olabilir ve emlak alanında birçok kişiye danışmanlık hizmeti verebilirsiniz. Konuya ilişkin merak edilen SPK değerleme lisans çeşitleri ise Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kurulu A.Ş bünyesinde Sermaye Piyasası Kurumuna bağlı olarak 8 çeşide ayrılmakta ve aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.

  • Sermaye Piyasası Faaliyetleri Lisansı Düzey 1
  • Sermaye Piyasası Faaliyetleri Lisansı Düzey 2
  • Sermaye Piyasası Faaliyetleri Lisansı Düzey 3
  • Konut Değerleme Lisansı
  • Gayrimenkul Değerleme Lisansı
  • Türev Araçlar Lisansı
  • Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı
  • Kredi Derecelendirme Lisansı

Genel bakımdan Konut Değerleme Lisans alanında diğerlerinde gereksinim duyulan 4 yıllık ve 2 yıllık mezuniyet şart koşulu aranmadığı bilinir. Ancak yine de kurallar çerçevesinde 2 yıllık üniversite okunması gerekliliği bulunmaktadır.

SPK Lisansı Alma Şartları Nedir?

SPK lisans türü kapsamında üst başlıkta belirtmiş olduğumuz 8 çeşit alan SPK lisansı alma şartları nedir sorgulamasını da öne çıkarmaktadır. Bu lisans belgesinin alınmasının kolay olmadığı gibi emlak alanında doğru bir danışmanlık veya belirlenen çeşitli alanlarında uzmanlık yapabilmek için bazı kuralların öne çıktığı görülmektedir. SPK lisansı alma şartları ise aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.

  • Sermaye Piyasası Faaliyetleri kapsamında Düzey 1 lisans bölümü en az 2 yıllık üniversite mezuniyeti gerektirmesi
  • Konut Değerleme Lisansı açısından 2 yıllık yükseköğretim gerektirmesi
  • Belirttiğimiz 2 lisans alanı haricindeki tüm bölümlerde 4 yıllık yükseköğretim eğitimi gerektirmesi
  • Lisans sınavlarında başarılı olunma gerekliliğinin bulunması
  • Yaş sınırı bulunmaması
  • Sınav konularıyla ilgili 100 puan üzerinden en az 50 puan alınması, aritmetik not ortalamasına göre ise en az 60 puan alınmış olma gerekliliği bulunması
  • Alanında başarısız olan kişiler için hem kâğıt üzerinde yapılan sınavlara hem de elektronik ortamdaki sınavlara katılım hakkı sağlanabilmesi

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı

Emlak dünyası ile doğrudan ilişkili olan Gayrimenkul değerleme uzmanı yatırım danışmanlığı alma konusunda en iyi yardımcınız olacaktır. Yatırım amaçlı veya oturmak için bütçenize uygun konut seçimi yapacağınız zaman size her yönden bilgi verecek uzmanların Gayrimenkul değerleme uzmanı olduğunu bilmelisiniz. Gayrimenkul kapsamında hemen her konu iç içe geçmiş bir şekilde yorumlanabilir. Her mülk, bahçe, satılık arazi veya sadece konut tipi gayrimenkullerle ilgi bilgi birikimine ihtiyaç duydukları doğrudur.

Mevcut mülk ile ilgili tüm değerlendirmelerin yapılması adına etraflıca araştırma yapılmaktadır. Şuan ki konumu, ileriye dönük zamandaki hali, değeri, satışa yönelik uygunluğu veya emlak alanına girebilen her detay Gayrimenkul değerleme uzmanı tarafından araştırılmaktadır. Gayrimenkul değerleme uzmanları sadece emlak alanında değil banka yönünden de destekçiniz olabilmektedir. Çünkü çalışma alanları oldukça geniştir.

Değerleme Uzmanı Ne İş Yapar?

Gayrimenkuller bünyesinde alanına yönelik doğru yatırım yapmanızı sağlayan kişiler değerleme uzmanlarıdır. Bu yönde araştırılan değerleme uzmanı ne iş yapar sorgulamasına yönelik şu özetlemeyi yapmak mümkündür. Herhangi bir gayrimenkul veya projesi hakkında mülk bünyesindeki faydaların, hakların tespitinin yapılması değerleme uzmanının işidir.

Binaların, arsaların, konutların ve birçok gayrimenkulle ilgili konuların doğru tespit ve incelemelerini gerçekleştirirler. Daha net ifade ile satın almak istediğiniz bir konutla ilgili en doğru fiyat, araştırma ve konumu yönünde bilgi vermektedirler. İleriye dönük durumuyla ilgili veya bina yaşı ya da gereksinimleri, avantaj ve dezavantajları gibi her detayla ilgili size danışmanlık yaparlar. Bu sayede doğru yatırımı yapma şansınız oluşur.

Konut Değerleme Uzmanı

Emlak bünyesinde en çok işinize yarayacak danışman görevliniz konut değerleme uzmanlarıdır. Konut değerleme uzmanı her emlakçının bulundurduğu uzman personeller değildir. Emlak dünyasında uzmanlaşmış olan firmaların bünyesinde veya banka gibi finans yatırım ortaklarında görebileceğiniz kişilerdir.

Konut seçenekleriyle ilgili en doğru bilgiyi sunan kişilerdir. Her yerdeki konut veya gayrimenkul seçenekleriyle ilgili bütçenize yönelik en doğru bilgiyi sizinle paylaşırlar. Bu sayede imkânlarınız dâhilindeki en iyi seçeneğe ulaşmış olursunuz.

Kredi Derecelendirme

İleriye dönük gayrimenkul yatırımları öncesinde belli miktarlara ihtiyaç duyulduğu görülmektir. Özellikle emlak alanında artış gösteren fiyatlar kapsamında alım-satım işlemlerinde gayrimenkule yönelik kişiler talep üzerine kredi sisteminden faydalanmayı tercih etmektedir. Bu sistem bünyesinde kişiye ileriye dönük vadelerde ödeme imkânları hesap edilmektedir. Ödeme durumu, kişinin bütçesi, mali tablo ve finans araçları kapsamında borcun ödenmesine yönelik hesaplama olasılıkları yapılmaktadır. Tıpkı kredi çekmeniz halinde geri ödeme tablosu şeklinde değerlendirilir. Çünkü bir nevi benzerlik taşımaktadır. Bu durum borçlunun geri ödeme olasılık planı şeklinde değerlendirilen kredi derecelendirme ismini almaktadır. Bu nedenle gayrimenkul alım işlemlerinde kullanılan bir sistem olup en iyi ödeme sistemini sağlayan uzmanlık alanı diyebiliriz.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

MTV Nedir, MTV Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bilgi BankasıBirevim

Web Tapu Nedir? Nasıl Kullanılır? Web Tapu Randevusu

Bilgi BankasıBirevim

En İyi C Segmenti Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Trendyol Araçlı Kurye Nasıl Olunur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

eight + three =