6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Yumuşak Kat Nedir?

yumuşak kat

Bina imarı sırasında karşımıza çıkan kavramlardan biri yumuşak kat olurken ne anlama geldiği de öğrenilmek istenir. Bina imarında yumuşak kat kavramı yer alırken, ne olduğuna geldiğimizde bina katları arasındaki kuvvet etkisi olarak ifade edilir. Bina katları arasındaki rijitliğin farklı olması durumunda yumuşak kat olarak tabir edilmektedir.

Yumuşak kat sorunu ne yazık ki ülkemizde de ciddi diyebileceğimiz bazı problemlere neden olabiliyor. Özellikle bu durum daha çok deprem gibi çeşitli yaşanacak vakalar sonrasında ciddi tehlikeye sürüklemeye neden olur. Bu durum ülkemiz açısından bakıldığı zaman en riskli konuların başında yer almaktadır. Yapılaşmanın belirgin örneklerine göz atmaya başladığımız zaman şüphesiz karşımıza yumuşak katlar çıkıyor.

Yumuşak Kat Riskli Midir?

Ülkemizde ne yazık ki deprem tehlikesiyle karşı karşıya kalma durumları oluyor. Hal böyle olunca da yaşamın ciddi oranda risk altına sürüklenmeye başlamasına neden olacaktır. Deprem olan binalar ile ilgili olarak yapılan araştırmalar neticesinde rastlanan bulgulardan biri de ara bölümlerin yumuşak kat şekilde hazırlanmış olmasıdır. Doğal olarak böyle bir durum ile karşı karşıya kalmaya başladığımız an yumuşak kat riskli midir şeklinde birtakım soruların sorulması da kaçınılmaz bir durum oluyor.

Deprem sonrası hasara uğramış binalara göz atıldığı zaman en çok riskli olanların yumuşak katlı olanları oluyor. Çünkü deprem olduğundan itibaren yumuşak katlar yaşanan bu tür yüklere karşı aniden farklı davranışlara geçiş yapmaya başlar. Yumuşak katların diğer yandan plastik kesit oluşturması halinde binalarda çökme ve kullanılamaz bir hale gelme durumu yaşanmaya başlanır.  Bu sebeple yumuşak katlar ile ilgili olarak inceleme yapıldığı zaman çok fazla güvenli olmadığı gerçeği ile karşı karşıya kalıyoruz. Genelde çökme ve benzeri tarzda sorunlara sebebiyet vermesinden dolayı bu durumda ister istemez ciddi diyebileceğimiz bazı sıkıntıların ortaya çıkmasına neden oluyor.

Yumuşak Kat Olan Binalar Nasıl Olur?

Binalarda yumuşak kat olayı olduğu zaman doğal olarak nasıl bir durumun ortaya çıkacak olduğu da son dönemde sorgulanmaya başlanır. Çünkü yumuşak katlı binalar ile ilgili olarak da son dönemde sıklıkla araştırma yapılır. Yapılan araştırmalar neticesinde yumuşak katlı şekilde imarı gerçekleşmiş olan binaların deprem etkisiyle titreşim halinde olmaya başlaması ve hemen akabinde çökme sorunların yaşanması kaçınılmaz bir durum oluyor. Tabi ki yaşanan bu durumda risk açısından baktığımız zaman ciddi diyebileceğimiz bazı tehlikelerin açığa çıkmasına neden oluyor.

Duvar olmayan kısımlardaki taşıyıcıların ortadan kalkması sonrasında istenmeyen çökmeler yaşanır ve bu durumda tehlikenin ortaya çıkmasına neden olmaya başlar.

Yumuşak Kat Nasıl Düzeltilir?

Deprem olayı yaşandığı zaman binalardaki çökme gibi yaşanan sıkıntılar yumuşak kat ile ilgilidir. Bunun önlenmesi amacıyla mutlaka gerekli kontrollerin yapılması gerekmektedir. Eğer ki gerekli kontroller yapılmazsa bir süre sonra insan hayatı açısından olumsuz bazı durumların yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Böyle bir durumun yaşanmaması için mutlaka gerekli kontrollerin yapılmasına dikkat edilmesi daha doğru olacaktır.

Yumuşak kat nasıl düzeltilir şeklinde cevap aranan bazı sorular gün yüzüne çıkabiliyor. Çünkü olası bir risk süreci içerisinde olmamak amacıyla her şey a’dan z’ye sorgulanır. Yumuşak katlar ile ilgili olarak düzensizlik sorunlarının ortadan kaldırılması için izlenecek bazı adımlar olduğunu söylemekte yarar var. Bu adımlar nelerdir diye detaylı bir şekilde ele aldığımız zaman şu şekilde olduğu görülmektedir;

  • Zemin katlardaki kolon kesitlerinin arttırılması gerekir
  • Binalardaki perde oranını arttırmak ya da perde eklemek bir başka izlenmesi gereken çözüm yollarından biridir
  • Yumuşak katlarla ilgili yaşanan düzensizlik sorunlarının ortadan kaldırılmasını sağlamak amacıyla tüm kat boyunca da mutlaka etriyelerle sarmanız gerekiyor. Bunları yaptığınız zaman yumuşak kat düzensizliğini gidermiş olursunuz.

Yumuşak Kat Düzensizliğini Önleme

Daha risksiz ve güvenli bir konut yaşamının ön plana çıkması önemlidir. Bu sebeple önem arz eden hususlardan biri de yumuşak kat düzensizliği ortadan kaldırmaya başlamak olacaktır. Tabi burada önem arz eden faktörlerden biri de yumuşak kat düzensizliği nasıl ortadan kaldırılır şeklinde sorularınıza cevap aramanız olacaktır. Zemin katlarda yeterli düzeyde bir kolon kesitleri olmadığı anlarda ister istemez yumuşak katlar ile ilgili düzensizlik durumu gün yüzüne çıkıyor. Böyle bir durumun daha pratik şekilde giderilmesin sağlamak amacıyla ilk etapta izlenmesi gereken en ön emli adımlardan biri de kolon kesitleri ile ilgili kaldırma işlemlerinin pratik şekilde yapılmasını sağlamaya başlamak olacaktır.

Yumuşak katlardaki meydana gelen bu tür sorunların ortadan kaldırılması amacıyla yumuşak katlarla ilgili mutlaka kontrol işlemlerinin yapılmasını sağlayabilirsiniz.  Yapılacak detaylı bire kontrol ve düzensizliği önleme girişimleri sayesinde doğabilecek risk faktörleri de kolay yoldan ortadan kalkar.

Yumuşak Kat Durumları Hangi Katta Oluyor?

Yumuşak katlar ile ilgili olarak pek çok konuda bilgi sahibi olmak isteniyor. Onlardan biri de yumuşak kat durumları hangi katta oluyor sorusuna cevap bulunmasıdır. Çünkü  olası bir deprem tehlikesi yaşandığı zaman yumuşak kat bölümü hangi katta olduğu da merak edilen bir konu olarak bilinmektedir. Bölme duvarlar ve üstte konut olarak kullanılan katlarda yumuşak katlar vardır. Deprem sonrasında kolon yetersizliğinden kaynaklı olarak çökme gibi sorunların daha sık şekilde yaşanmasına neden olur.

Yumuşak katlar ile ilgili olarak risk içeren durumun yaşanmasının altında yatan en önemli sebeplerden biri de bina katları arasındaki rijitliğin farklı olmasından kaynaklı olarak ön plana çıkmaktadır. Doğal olarak yaşanan bu farklı deprem gibi ağır olarak ifade edeceğimiz yüklerin binmesi ile çökme sorunlarının yaşanmasına neden olur.

Yumuşak Kat Nasıl Anlaşılır?

Ne yazık ki ülkemizdeki bazı binalarda yumuşak kat kullanımı söz konusudur. Hal böyle olunca en ufak bir sarsılma sonrasında daha pahalıya patlanacak durumların yaşanmasına neden oluyor. Şüphesiz böyle bir risk içeren durumların olmaması için daha çok dikkatli olunması gerekiyor. Bunun içindir ki en iyi çözüm yollarından biri ilk olarak yumuşak kat nasıl anlaşılır konusunda bilgi sahibi olmanız gelecektir. Yumuşak kat nasıl olduğunu anlayarak bina ile ilgili saptama yapılması sağlanır.

Binaların sağlam olması doğacak can ve mal kayıpların açığa çıkmasını önler. Bu sebeple binalardaki kat düzensizliğinin kontrol süzgecinden geçmesi oldukça önemli diyebileceğimiz konulardan biridir. Eğer ki olumsuz bir durum söz konusu olursa bu durum ister istemez binalar ile ilgili yıkım süreçlerinin yaşanmasına neden olacaktır. Yumuşak katların olduğu tespit edilen binalar olursa burada izlenmesi gereken en iyi çözüm yollarından biri de bu düzensizliğin ortadan kaldırılmasını sağlamaktır. Yapılacak inceleme sonrasında yumuşak katlı binalarda düzensizlik sorunları ortadan kaldırılarak daha da güvenli bir bina oluşmasına neden olabilir.

Binalarda yumuşak katlar ile ilgili olarak saptama yapılması ve gerekli önlemlerin alınması da son derece önemli bir konuyu kapsar. Zira ilk olarak burada önemli olarak ifade edeceğimiz hususlardan biri de yumuşak kat olduğunun en kolay yolda anlaşılmasını sağlamak amacıyla zemin ve giriş katlarda yer alan kolon boyutlarına mutlaka göz atılması gerekmektedir. Çünkü ilk girişte kolon boyutlarına bakılarak yumuşak katın kullanılıp kullanılmadığıyla ilgili bilgi sahibi olmanız mümkün olacaktır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

five + 4 =