6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Kütük Ev (Ahşap) Modelleri ve Fiyatları

kütük ev

Müstakil bir eve sahip olmak isteyen çoğu kişinin aklından geçen seçeneklerden olan kütük evler, isminden de anlaşılabileceği gibi yekpare ağaç kütükler kullanılarak inşa ediliyorlar. Yüzlerce, belki de binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan bu evler, dünyanın pek çok bölgesinde çok uzun zamandır kullanılıyorlar. Esas olarak İskandinavya ve diğer kuzey bölgelerinde yaygın olan kütük evler ülkemizde de oldukça köklü bir geçmişe sahip olsalar da Anadolu’da kütük evlere benzer bir yapılanmadan söz etmek pek mümkün değil. Şimdi bu evlerin teknik özelliklerini, maliyetlerini, avantaj ve dezavantajlarını ele alalım…

Kütük Evlerin Özellikleri

Kütük evlerin özellikle yangına dayanıksız olduğu iddiası tamamen yanılgıdan ibarettir. Özellikle son teknoloji kullanılarak işlenmiş ahşap malzemelerin kullanıldığı bu evlerin yangın dayanımları son derece yüksektir. Kütük evlerle ilgili bir diğer yanlış düşünce de bu evlerin sürekli ve zorlayıcı bir bakıma muhtaç olduklarıdır. Birkaç senede bir asgari bir bakım yapıldığında kütük eviniz torunlarınıza bile rahatlıkla kalacak kadar uzun süre ayakta duracaktır.

Kütük evler ilkel malzemelerle yapılan evler olarak akıllarda yer etmiş olsa da bu durum kütük evlerin betonarme evlerden çok daha üstün olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Kütük evler bir taşıyıcı olmaksızın uzun ve tek parça ağaç kütüklerinin birbirlerine kenetlenmesi prensibiyle inşa edildikleri için hem bu kenetlenmeden hem de oldukça hafif olmalarından ötürü depreme son derece dayanıklı yapılar olarak ön plana çıkıyorlar. Bu evlerin en önemli özelliklerinden biri de şaşırtıcı bir yalıtım değeri sunuyor olmalarıdır. Kütükler kullanılarak inşa edilen evler, içerideki ısıyı korur, ısınma bütçesini aşağıya çekerken aynı zamanda nefes alan sağlıklı bir ortam yaratırlar.

Kütük Ev Fiyatları

Kütük ev her bakımdan betonarme yapılardan avantajlı olsalar da maliyeti itibariyle biraz zorlayıcı olabilirler. Son derece şık ve iddialı olan bu evlerin maliyetleri benzer yapılara göre yüksektir. Fiyatları itibariyle pahalı sayılabilecek kütük evlerin metrekare bazında fiyatları, her firmaya göre değişken olmak üzere ortalama 500 ile 1000 Euro arasında farklılık gösteriyor.

  • 240 metrekare büyüklüğünde dubleks 4 oda ve 1 salondan oluşan bir kütük ev 385.000 TL’dir.
  • 108 metrekare büyüklüğünde tek katlı 2 oda ve 1 salondan oluşan kütük ev 150.000 TL’dir.
  • 147 metrekare büyüklüğünde tek katlı bir kütük ev fiyatı 180 TL’dir.
  • 60 metrekare asimetrik tasarıma sahip ikiz ahşap kütük ev 75.000 TL’dir.
  • 70 metre kare büyüklüğünde 2 oda ve açık mutfak tasarımına sahip bir kütük ev 88.000 TL’dir.

Kütük Evlerin Avantajları

Kütük evler yalıtım değerleri, yangın ve deprem dayanımı ve estetik özelliklerinden dolayı betonarme yapılara oranla çok daha avantajlıdırlar. Bunların dışında bu evler çok kısa sürelerde ve aklınıza gelebilecek hemen her yere kurulabilirler. Örneğin, iki oda ve bir salondan oluşan 60 metrekarelik bir kütük ev modeli, uzman ekipler tarafından bir hafta gibi bir sürede tamamen kurulabiliyor. Bu da betonarme yapılara göre zaman avantajı sağlıyor. Kütük evlerin bir diğer önemli avantajı da en sıcaktan en soğuğa kadar her türlü iklim için elverişli olmaları olarak göze çarpıyor.

Kütük evinizi gittiğiniz yere götürebilmeniz de bir diğer avantaj. Bulunduğunuz bölgeden taşınmanız gerektiğinde evinizi söküp gittiğiniz yere götürerek onlarca yıl kullanmaya devam edebilirsiniz. Maliyet dışında kütük evler için herhangi bir dezavantajdan bahsetmek mümkün görünmüyor. Bu maliyet de uzun vadede kullanımda kendini defalarca amorti ettiğini belirtmekte fayda var.

Kütük evlere karşı mesafeli olunmasının bir diğer nedeni ahşap malzemelerden hoşlanmamak olabilir fakat bu anlamda bir kütük evi yakından görmeden karar verilmemesi gerekiyor; çünkü bu evler son derece estetik yapıları ile göz doldurmaktadırlar. Kütük evler her zevke göre farklı tasarım, model ve renk seçeneği sundukları için her beğeniye hitap ederler.

Ahşap Ev Yapmak Ne Kadara Mal Olur?

Depreme karşı dayanıklılığı, ısı tutuculuğu, her mevsime uygun yapısı ve doğa ile iç içe olarak konumlandırılabilen ahşap evler, maliyet açısından da oldukça düşük fiyatlar ile kullanıcılarına ulaşmaktadır. Bu anlamda kişileri hem ev sahibi yaparken hem de bütçesini yormayan özellikler göstermektedir. Genel olarak bakıldığında ağaç fiyatı, işçilik, yalıtım, ekstra özellikler gibi pek çok maliyet hesabı bir arada düşünülerek bu fiyatlandırma sağlanmalıdır. Peki, genel anlamda ahşap ev yapmak ne kadara mal olur?

Genel maliyetlere bakıldığında oturum alanı göz önünde bulundurularak ağaç miktarı hesaplanmalı ve bu şekilde de ücret bulunmalıdır. Örneğin 70 m2 bir ahşap ev için öncelikle 100.000 TL civarı ağaçlar için ödenecektir. Bunun yanında işçilik 30.000 şeklinde olacak, yalıtım da 50.000 TL şeklinde düşünülürse ek özellikler olmadan 180.000 ile 200.000 TL arasında bu evin maliyeti olabildiğinden bahsedilebilir. Hazır almak planlanıyor ise de modern ve dubleks olan ahşap evlerin metre kare fiyatları şimdilerde 11.000 TL olarak belirlenmektedir.

Kütük Ev Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğa ile iç içe olunacak ve daha az maliyetli olan ahşap, kütük evleri yaparken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Bunlara dikkat edilmediği takdirde evlerde sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak bakıldığında kütük ev yaparken dikkat edilmesi gerekenlerden en önemlisi doğru ağaç ve ahşap seçimi olmalıdır. Maliyetin daha az olması için seçilen beyaz çamlar, dayanıklılık açısından düşük özellikler göstermektedirler. O nedenle sarı çam kullanımı buralarda saha sık tercih edilmektedir.

Bunun yanında kerestelerin yoğun reçineli, sert ve ithal olması da evin sağlamlığı açısından önemlidir. Dış cephe için de kütük ev yapımında dikkat edilmesi gerekenler kontrplak kullanımı be bu eve monte edilirken su kontrası kullanımı gerçekleştirilmelidir. Bu hem suya dayanıklılık hem de güzel görüntü için önem arz etmektedir.

Tüm bunların dışında kütük ev yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasında ev yapılmadan ahşap ön koruma denilen emprenye sistemlerinden geçirilmeli ve koruma altına alınmalıdır. Bu şekilde ahşabın çürümesi, böceklenmesi ve mantarlanması engellenmiş olmaktadır.

Kütük Ev Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

Kütük ev yapmak isteyenlerin kullanması gereken ağaç, kütük, yalıtım ürünü gibi malzemeler bulunmaktadır. Peki, bu anlamda genel olarak kütük ev yapımı için gerekli malzemeler nelerdir?

Öncelikle ağaç seçimi önemlidir. Burada sarı çamdan üretilmiş olan kerestelerin kullanımı doğru olacaktır. Dış cephe kaplama için ise PVC yalıbaskı, ahşap yalıbaskı, yer döşemesi kullanılmaktadır. Bunlar farklı kalınlıklarda ve seçeneklerde tercih edilebilir. Çatı kaplaması için de yine cam elyaf, ondüline gibi sistemler kullanılabilmektedir. Bunlar yalıtım malzemeleri olarak evi korumaktadır. Bunun dışında çelik kapılar, cam kapılar gibi iç ve dış kapılar gerekmektedir. Pencere seçimi de yapıldıktan sonra kütük ev tamamlanmaktadır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

Kredi Kartı ile Araç (Araba) Alınır Mı?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Plaka Çıkarma Ücreti Ve İşlemler

Bilgi BankasıBirevim

Engelli Raporuyla Alınabilecek Araçlar 2024

Bilgi BankasıBirevim

İstanbul’un Depreme En Dayanıklı İlçeleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

7 + eleven =