6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

2023 Deprem Sigortası Ne Kadar, Nasıl Yapılır?

Deprem Sigortası

Depremlerin neden olduğu maddi hasarlardan insanlar üzerindeki etkiyi en aza indirmek amacıyla devlet tarafından Zorunlu Deprem Sigortası kurulmuştur. Zorunlu Deprem Sigortası’nın (DASK) temel amacı, özel sigortacılar ve devlet ile iş birliği içinde geliştirilmiş bir deprem sigortası sistemini düzenlemek ve denetlemektir.

DASK poliçesinin işlevi, olası bir deprem durumunda kişisel mali kayıplar için nakit tazminat sağlamaktır. DASK sigortası devlet tarafından zorunlu kılınan bir sigortadır. Zorunlu deprem sigortasının amaçları şu şekildedir:

  • Türkiye’de sağlıklı mimariye katkı
  • Tüm apartmanların depreme dayanıklılığı
  • Depremler nedeniyle devlet harcamalarının kısılması ve olası zararlar için fon oluşturulması,
  • Maddi zararın yükünü paylaşmak
  • Sigorta konusunda toplumsal farkındalığın artmasına katkı.

Deprem Sigortası Zorunlu Mu?

1999 Gölcük depreminden bu yana tüm meskenlerde DASK zorunluluğu getirildi. Mevcut sismik haritalar üzerinde yapılan bir çalışma, ülkemizin deprem tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koymaktadır.

Türkiye’nin her yerinde farklı derecelerde tehlike arz eden fay hatları ve sismik bölgeler bulunmaktadır. Nüfusumuzun %98’i bu bölgelerde yaşamaya devam ediyor.

Peki, deprem sigortası zorunlu mu? Marmara bölgesinin 1999 depremiyle ağır hasar görmesinin ardından DASK, adrese bakılmaksızın tüm meskenlere zorunlu hale getirildi. Böylece tekrarlama ihtimali olan bir deprem sonrasında oluşan maddi hasar DASK tarafından karşılanmaktadır.

Deprem Sigortası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yurt genelinde tüm ev ve işyerlerinin DASK sigortası yaptırması zorunludur. Deprem sigortası satın almak için DASK adres kodu gerekmektedir. DASK adres kodu, Türkiye sınırları içindeki tüm kayıtlı konutlar için bir tür kimlik numarasıdır.

DASK adres kodunun diğer adı UAVT numarasıdır. Bir UAVT numarası, ülke çapındaki herhangi bir konut için mülk, mal sahibi ve konum bilgilerine erişim sağlar. Bu numara sayesinde daire hakkında bilgi alabilir ve zorunlu deprem sigortası yaptırma zahmetinden kurtulabilirsiniz.

Deprem sigortası sorgulama çeşitli şekillerde yapılabilir. Bireyler, ait oldukları belediyenin DASK adres kodu, Nüfus Müdürlüğü veya Kaymakamlığı, Nüfus Müdürlüğü, Doğal Afet Sigorta Kurumu ve e-Devlet uygulamalarının resmi internet sitesine erişebilirler. DASK Adres Kodu sorgulama kişiler için tamamen ücretsiz bir uygulamadır.

Deprem Sigortası Nasıl Hesaplanır?

Devletin tüm ev ve iş yerleri için zorunlu kıldığı zorunlu deprem sigortasının oranı birkaç faktöre göre hesaplanıyor. DASK primi hesaplanırken Türkiye’nin yedi riskli bölgesi ve iki farklı yapısal tarzı dikkate alınmaktadır.

Fiyat listesi her yıl güncellenmektedir. DASK priminizi hesaplarken ücreti sigorta bedeli ile çarpın. Garanti edilen miktar, mimari üsluba göre belirlenen metrekare birim fiyatının kat mülkiyeti toplam metrekaresi ile çarpılmasıyla hesaplanır.

Deprem sigortası fiyatları, konut inşaatına ve bulunduğunuz riskli bölgeye göre değişir, ancak en iyi bilgi bir doğal afet sigorta acentesinin veya sigorta şirketinin web sitesinden alınabilir.

Deprem Sigortası Ne Kadar?

Deprem sigortası ne kadar diye merak edenler için deprem sigortası, deprem özel sözleşme bedeli ve notları ile belirlenir. DASK fiyatı birkaç temel faktör dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Bu faktörler:

  • Bina tipi
  • Binanın kat sayısı
  • İnşaat işi için izin yılı
  • Binanın bulunduğu şehir
  • Binanın bulunduğu ilçe
  • Binanın bulunduğu köy
  • Binanın bulunduğu bölge
  • Toplam inşaat alanı

Bu faktörlere bağlı olarak fiyatları değişen zorunlu deprem sigortası, birçok kamu ve özel banka ve sigorta şirketi aracılığıyla sağlanmaktadır. Ancak sigorta şirketlerine göre teminat kapsamındaki kişisel ekonomik zararları karşılayan zorunlu deprem sigortası sorgulama esnasında çıkan primler değişmeyecek.

2023 Deprem Sigortası Fiyatları

2023 yılından itibaren olası bir deprem anında tüm ev ve işyerlerini kapsayan ve ülke genelinde zorunlu kılınan zorunlu deprem sigortası fiyatları güncellenmiştir. Bu fiyat betonarme yapılar için 3.016 TL, diğer yapılar için 2.080 TL’dir. En uygun DASK fiyat teklifini almak için sigorta acentelerinden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Deprem Sigortası Nerede Yapılır?

Bireyler, yerel sigorta acenteleri aracılığıyla zorunlu deprem sigortası satın alabilirler. DASK sigortası, sigorta acenteleri dışında banka şubelerinde de yapılmaktadır. Birçok özel ve kamu bankası DASK sigorta poliçesi düzenlemektedir.

Deprem sigortası yaptırmak istiyorsanız, gerekli DASK belgelerini kendiniz almanız gerekecektir. Gerekli belgeleri aldıktan sonra DASK başvuru sürecini başlatmalısınız. DASK Politikası yıllık olarak yayımlanır ve poliçenin süresi dolmadan yıllık olarak yenilenmesi gerekir.

Deprem Sigortası Geçerliliği Ne Kadar?

DASK sigortası, sigorta başlangıcından itibaren bir yıl boyunca insanları depremden kaynaklanan ağır ekonomik kayıplardan korur. DASK sigortası bir yıl süreyle geçerlidir. Poliçenin süresi dolmadan her yıl yenilenmesi gerekir.

DASK politika güncellemeleri yıllık olarak devam etmelidir. DASK yenileme işlemleri anlaşmalı bankalar veya sigorta acenteleri aracılığıyla yapılabilmektedir. Deprem sigortası için zorunlu yenileme işlemi, DASK numaranız, banka veya sigorta şirketinizin web sitesi veya çağrı merkezi telefon numaranız kullanılarak online olarak yapılabilir.

Deprem Sigortası Neleri Kapsar?

1999 Gölcük depreminin neden olduğu büyük yıkımın ardından, devletin zorunlu kıldığı deprem sigortası, olası bir depremde insanların ekonomik kayıplarını karşılıyor. Deprem, yangın, infilak, toprak kayması, tsunami gibi doğal afetler nedeniyle oluşan maddi hasarlar poliçede belirtilen limitler dahilinde nakit olarak karşılanır.

Zorunlu devlet sigortası, yıkıcı bir depremden sonra evleri kısmen veya tamamen hasar gören kişileri kapsar. Zorunlu DASK deprem sigortası, bir deprem anında binanın birçok ek yerinde oluşabilecek hasarları teminat altına alır.

Sigortalının konutunda deprem hasarı meydana geldikten sonra sigortalı hasarı DASK’a bildirmek zorundadır. Doğal afet sigorta şirketi bu hasar raporunu aldığında, sigorta şirketinin tuttuğu konu uzmanı, deprem ve tsunami, heyelan, patlama ve deprem sonucu evlerde meydana gelen hasarlar hakkında araştırma yapar. Bir uzman incelemesi, tahsil edilen DASK miktarını belirleyecektir. Peki, herkes için deprem sigortası zorunlu mu? Evet deprem sigortasını ev ve iş yeri sahibi olan herkes yaptırmak zorundadır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

ten − 8 =