6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Adrese Göre Deprem Riski Sorgulama

Deprem riski sorgulama

Son dönemlerde Türkiye’de meydana gelen depremler sebebiyle bilindiği üzere çok fazla can ve mal kaybı yaşanmıştır. Bu da pek çok kişinin strese girmesine neden olmuştur. Bu anlamda adrese göre deprem riski sorgulama gibi çeşitli uygulamalar yapılmaya başlanmıştır.

Türkiye’de Deprem Riski

Türkiye tam olarak bir deprem bölgesidir. Çünkü Türkiye’nin coğrafya geçmişine bakıldığı zaman aslında yeni yapılı olan bir ülkedir. Yeni ülkeler daha çok depreme yatkın olan ülkelerdir. Çünkü daha masif alan tam olarak oluşturulmamıştır. Yeryüzünün yerine oturabilmesi için bu anlamda düzenli olarak depremlerin gerçekleştiği bilinmektedir.

Türkiye’de ise toplamda üç büyük fay hattı bulunmaktadır. Bu üç büyük hattan birisi son dönemlerde çok fazla kişinin mal ve can kaybı yaşamasına sebep olmuştur. Bu anlamda adrese yönelik olarak deprem riskini sorgulayarak kişiler kendince önlem alabilir. Çünkü son dönemlerde alınması gereken önlemler tamamen kişilerin kendi için yapması gereken önlemler arasında yer alır. Özellikle büyükşehirlerde çok fazla şehirleşme gerçekleşmiştir.

Depremlerin ne zaman gerçekleşeceği belli olmadığı için depreme dayanıklı olmayan binaların tespiti ve düzenlemesi de kısa bir süre içerisinde yapılmayacaktır. Bu sebeple kişiler adrese göre deprem riski sorguladıktan sonra tamamen kendi önlemlerini alarak depremden kurtulabilme ihtimallerini göz önünde bulundurmalıdır. Yani örneğin kişilerin bulunduğu alanda deprem riski çok yüksekse ve evi deprem için dayanıklı bir ev değilse bir an önce taşınarak hem can hem de mal kaybının önüne geçebilir.

Adrese Göre Deprem Riski Nasıl Sorgulanır?

Kahramanmaraş temelli olarak gerçekleşen depremden sonra kişiler Türkiye’deki fay hatlarını daha yakından incelemeye başlamıştır. Türkiye’de ana fay hatlarının geçmiş olduğu bölgeler için deprem riski oldukça yüksektir. Bu sebeple devlet afet bölgelerindeki yerleri belirlenmiştir. Bu süreç içerisinde deprem coğrafyası üzerinden her türlü bilgi e- devlet haritası üzerinden oluşturulmuştur. E- devlet üzerinden deprem riski sorgulama işlemi oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirebilmektedir. Ev ve işyerlerinin deprem haritasına yönelik olarak risk bölgeleri üzerindeki değerlendirmeleri kolay bir şekilde sağlanabilmektedir. Bu anlamda kişiler kendi önlemlerini tamamen alabilir.

E Devlet Üzerinden Deprem Riski Sorgulama Nedir?

Türkiye’de Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü ile beraber Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı çok çeşitli araştırmalar yapmıştır. Bu araştırmalar ile 2020 senesinde riskli olan bölgeler detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Ancak son dönemde meydana gelen deprem sebebiyle bu analiz yenilenmiştir.

Deprem için riskli olan bölgeler mahalle ve semt üzerinden değerlendirilmektedir. Aynı zamanda online bir şekilde gözlenebilmesi de sağlanır. Bu anlarda bulunan risk oranı üzerinden AFAD danışma hattından yararlanma pek çok kişiye tavsiye edilir. Risk sorgulama haritası adına yapılacak olan düzenlemelere özel seçenekler de sunulmuştur. AFAD ve MTA güvencesi verilerek kişilerin ikametine göre il, ilçe ya da mahalle üzerinden kolay bir şekilde giriş değerlendirilmesi de yapılabilmektedir.

Kişiler sadece yaşadığı yerin yer yapısını değil aynı zamanda konutunu da kolay bir şekilde sorgulayabilmektedir. Bu değerlendirmeler tamamen e- devletten deprem riski sorgulama işlemi üzerinden kolayca yapılabilmektedir. Kişiler buradan eğer riskli bölgede yaşadığını öğreniyorsa bir an önce yaşadığı konutun depreme ne kadar dayanıklı olup olmadığını incelemesi adına başvuruda bulunması gerekir. Bu anlamda deprem için büyük bir önlem alınmış olacaktır.

E Devlet Üzerinden Deprem Riskini Sorgulama ve Sonuçları Nasıldır?

E- devlet üzerinden deprem riski sorgulamasını yapabilmek için ilk olarak web sitesinden giriş yapmak gerekiyor. Giriş yapabilmek adına kişilerin e- devlet şifresinin bulunması önemlidir. Kişiler daha önce hiçbir şekilde e- devlete giriş yapmadıysa eğer PTT üzerinden şifrelerini almalıdır. PTT’ye başvurduktan sonra şifreleri direkt olarak verilmektedir. Bu şifreyle e- devlette giriş yapılabilir. E- devletin web sitesine giriş yaptıktan sonra kişilerin ikamet ettiği adresi verilir. Gösterilecek olan harita üzerinden ikamet edilen adres seçilebilir. Bu anlamda riskli olan bölgeler tamamen kişinin kendi haritasına göre düzenlenmiş olan online sistemde matematiksel bir çizim tekniği de kullanılmıştır. Bununla beraber risksiz olan ve riskli olan bölgenin ayrışması içinde farklı renklere yer verilmiştir.

Açık sarı olan kısımlar genel anlamda en az riske sahip olan bölgeler olarak ayrılabilir. Bununla beraber koyu kırmızı olan bölgeler en riskli bölgeler olarak belirlenmiştir. Aslında kırmızının koyu tonlarına yönelik olarak bazı bölgelerin de daha riskli ve risksiz olduğu anlaşılabilir. Koyu kırmızı riskli bölgelerken, açık kırmızı olan bölgelerin daha az riskli bölgeler olarak düşünülebilir. Aynı şekilde sarının tonları da riski belirler. Sarı koyulaşmaya başladıkça riskli olan bölgelerin arttığı da kolay bir şekilde anlaşılabilmektedir. Kişiler kendi bulunduğu bölgelerin hangi renk olduğunu tespit ederek buna yönelik olarak bir önlem almalıdır.

E Devlet Üzerinden Deprem Riski Sorgulama Adımlar

Deprem riskini sorgulamak isteyen kişiler herhangi bir kurum ve kuruluşa başvurmadan evlerinden e- devlet üzerinden kolayca sorgulama yapabilmektedir. Bunun için belirli adımların gerçekleştirilmesi de gerekir. E- devletten deprem riski sorgulama adımları şu şekilde sıralanmaktadır;

  • İlk olarak e- devlet T.C. kimlik numarası ve şifre ile AFAD’ın sistemine giriş yapmak gerekir. Yani AFAD için belirlenmiş olan bir internet sitesine giriş yaparken e- devlet girişi tercih edilmelidir. Bu sayede siteye e- devlet bilgileri ile beraber giriş yapılabilmektedir. Bu da AFAD için ekstra bir giriş yapılmasına gerek olmadığını gösterir.
  • Türkiye’deki depremin tehlikeli olduğu yerleri gösteren harita sayfasına buradan direkt olarak bağlantı kurulabilmektedir. Daha sonra ekrana çıkacak olan adres sorgulama linkine tıklamak gerekir. Bu anlamda gereken bilgiler ekranda yer alır.
  • Kişiler tüm bilgileri doğru bir şekilde yazmalıdır. İl ve ilçe bilgileri girildikten sonra mahalle ya da köy üzerinden her türlü bilgi de eksiksiz bir şekilde buraya yazılmalıdır.
  • Türkiye deprem tehlike haritasının sol üst kısmında oldukça detaylı bir şekilde adrese girme kısmı yer almaktadır. Bu kısımdan gerekli olan her türlü bilgiye kısa bir sürede ulaşılabilmektedir. Bu sayede renk üzerinde belirlenmiş olan haritalar ekrana çıkacaktır. Kullanıcılar ise oturmuş olduğu bölgenin depreme karşı ne kadar riskli ya da risksiz olduğunu kolay bir şekilde görebilmektedir.
  • Sayfanın sol kısmında yer alan pek çok farklı bilgiye de ulaşım sağlanabilmektedir. Deprem konusunda genel görünüm ya da katman kontrolü gibi değişik bilgiler de bu sayfa üzerinden detaylandırabilmektedir.

Fay Hattı Sorgulama

Kişiler kendi oturdukları yerdeki deprem riski dışında evinin ya da iş yerinin altında fay hattının geçip geçmediğinde merak edebilir. Adrese göre deprem riski sorgulama işlemi aynı zamanda MTA tarafından açılmış olan internet sitesi üzerinden de kolay bir şekilde sorgulanabilmektedir. Kişiler ilk olarak yer bilimleri.mta.gov.tr sayfasına gitmelidir. Bu sayfaya girdikten sonra kendi konumlarına kolay bir şekilde ulaşabilirler. Burada ekranın yan sayfasında bulunan ‘Faylar’ sekmesi ve ‘Depremler’ sekmesi kullanılabilir. Buradan son 30 gün, son 7 gün ve son 24 saat şeklinde olan kutucuklara tıklamak gerekir. Kişiler bu sayede hangi zaman diliminde evinin ya da iş yerinin altında bulunan fayı adrese göre deprem riski sorgulama işlemini yapabilir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

10 + nine =