6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Airbnb Cezası Ne Kadar? İzinsiz Günlük Ev Kiralama

Airbnb Cezası

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik olarak yapılan düzenleme ile herkesin en merak ettiği soru Airbnb cezası ne kadar? Düzenleme öncesinde kısa dönem ev kiralamak ve uzun dönem ev kiralamak arasında yasal olarak net bir ayrım bulunmamaktaydı. Ancak yeni gelen düzenleme ile birlikte 100 günden az sürek kiralamalar, kısa kiralama olarak sayılmaya başlıyor ve turizm konutu kiralama kategorisine alınmaya başlamaktadır. Bu durum, günlük ev kiralama yapan kişiler için birtakım sorunları beraberinde getirmektedir.

Yeni gelen düzenlemede uzun süreli yani 100 günden fazla kiralama yapanlar için herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır. Asıl önemli değişiklikler kısa süreli kiralama yapan kişiler için gelmektedir. Artık 100 günden az kiralama yapan kişilerin e-devlet üzerinden izin belgesi alması zorunludur. Aksi takdirde bazı cezai yaptırımlar uygulanabilmektedir.

Turizm ve Kültür Bakanlığı yönetiminde, 100 gün altında konut kiralayan kişiler için geçerli olan “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına İlişkin Yönetmelik” resmi gazetede yayınlanmaktadır. Bu yönetmelik ile beraber günlük ya da kısa dönem kiralama yapmak isteyen kişilerin yönetmelikte yer allan gereklilikleri yerine getirmesi zorunludur. Airbnb gibi uygulamalar üzerinden kiralama yapan kişilerin izin belgesi alması gerekmektedir.

Airbnb Kısa Dönem Ev Kiralama Cezası Ne Kadar?

Yeni yayınlanan düzenleme ile kişilerin kimlik bilgilerini kolluk kuvvetlerine bildirmemekte artık ciddi bir suç olarak sayılmaktadır. Ev sahiplerinin e-devlet üzerinden alacağı izin belgesi oldukça önemlidir. İzin belgesi olmadan kısa süreli ev kiralamanın cezai yaptırımları bulunmaktadır. Apartman dairesinde oturan kişilerin komşularından da kiralamaya dair rıza ve onay alması gerekmektedir. Bu onay belgesini hallettikten sonra izin belgesini alabilirsiniz.

Turizm konutunu da kısa ya da orta dönem kiralamak isteyen kişilerin bazı prosedürleri yerine getirmesi gerekir. 100 günden fazla süreli kiralama, uzun dönem kiralamaya girdiği için izin belgesi gerekli kalmamaktadır. Ancak 100 günden az kiralama yapan kişilerin turizm amaçlı konut beyanı ve izin belgesi alması zorunludur.

Turizm amaçlı kiralanacak olan ev için alınacak olan izinde e-devlet üzerinde kolayca alınabilmektedir.

Airbnb Cezası Nedir?

Airbnb ile kişiler konutlarını kolaylıkla kiralayabilmektedir. Yeni düzenlemeler ile izin belgesi olmadan kiralama yapan kişiler 100 bin TL para cezası ödemek zorunda kalmaktadır. İzin belgesi çıkarmanız için size 15 günlük bir süre verilmektedir. Airbnb cezası bu şekilde ifade edilmektedir.

Eğer size verilen 15 günlük süre içerisinde izin belgesi çıkarmaz ve kiralama işine devam ederseniz, yeni bir günlük ev kiralama cezası ödemeniz gerekecektir. Bu gibi durumlarda para cezası 50 bin TL’yi bulabilmektedir. Eğer bu durumu tekrar eder ve yakalanırsanız cezanız 1 milyon TL’yi bulabilmektedir.

Airbnb İzni Nasıl Alınır?

Airbnb ile ev kiralamak, son zamanlarda oldukça popülerdir. Dünyanın her yanından birçok ev sahibi bu uygulama ile evini kiralamaktadır. Bu şekilde birçok misafir geleneksel otel deneyiminin yanı sıra farklı bir konaklama deneyimi yaşamaktadır. Ancak Airbnb ile ev kiralamayı hiçbir kontrol ve yasal düzenleme ile olmadan güvenli bir şekilde yapmak zordur. Bu nedenle ülkeler Airbnb ile ev kiralamaya belli başlı kurallar koymaktadır.

Bu kural koyma işlemi ülkemizde de uygulanmaya başlamaktadır. Çünkü Airbnb ile ev kiralamak oldukça yaygın bir hal almış durumdadır. Kiralamanın belirli kurallar çerçevesinde yapılması, hem ev sahipleri için hem de misafirler için güvence olacaktır. Bu nedenle evinizi kısa ya da orta süreli kiralamak istiyorsanız yeni Airbnb yasasının maddelerine göz atmanız sizin için iyi olacaktır. Artık Airbnb ile kısa süreli ev kiralamak için izin belgesi almanız gereklidir.

Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın 100 gün altında konut kiralamayı kapsayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin yönetmelik resmi gazetede yayınlanmaktadır. Bu yönetmelik ile beraber günlük ve kısa dönem kiralama yapmak isteyen kişilerin yönetmelikte yer alan gereklilikleri yerine getirmesi zorunludur. Uygulama üzerinden kiralama yapan kişilerin izin belgesi yani Airbnb izini alması zorunludur.

Airbnb İzini Alınmazsa Yaptırımlar Ne Olur?

İzin belgesi almadan Airbnb ile izinsiz günlük ev kiralama yapan kişiler tespit edilirse idari bir yaptırım söz konusudur. Evini izin belgesi olmadan kiralayan kişilere 100 bin TL idari ceza kesilmektedir.

Evinizi izin belgesi almadan kiraladığınız tespit edilirse idari para cezası ödeyip izin belgesi almak için başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca bu izini almak için 15 günlük bir süreniz bulunmaktadır. İzin belgeniz olmadan kiralama yapmaya devam ederseniz 500 bin TL tutarında ikinci bir ceza ile karşılaşabilirsiniz. Bunun üzerine 15 günlük bir süreç daha size tanınacaktır.

Hakkınız olan 15 günlük süre içerisinde izin belgesi almaz ve kiralama işlemine devam ederseniz bir idari para cezası daha kesilecektir. Bu seferki cezanız 1.000.000 TL miktarında olacaktır. Ayrıca izin belgesi olmayan konutların kiralanmasına yardımcı olan ve başkasının evini turizm amaçlı kiralayan kişilerde bu Airbnb yaptırımları ile karşılaşacaktır.

Airbnb Belgesi Neden İptal Olur?

İzin belgesi belirli durumlarda iptal olmaktadır. Bu durumun ilk sebebi ev sahibinin izin belgesinin yetkili kurumlarca iptal edilmesini istemesidir. Bu durum olumlu şekilde sonuçlandıktan sonra ev sahibi evini kısa ya da orta dönem kiraya verememektedir. Eğer verirse idari para cezası kesilmektedir.

Airbnb belgesi iptal edilmesinin bir diğer nedeni ise turizm amaçlı kiralanan evin yapılan denetimler sonucunda kusurlu bulunmasıdır. Kamu güvenliği ve ahlaka aykırı olduğu gerekçesi ile izin belgesi iptal edilebilmektedir. Miras yolu dışında evi kiraya veren kişinin hukuki bir işlem ile değişmesi durumu da bulunmaktadır. Mevzuat gereğince gerekli yerlere bildirim yapmayan kişilerin izin belgesi iptal edilmektedir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

five × four =