6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası

Özellikle günümüzde muayenesiz araç kullanma cezasının neler olduğunu merak eden birçok kişi bulunmaktadır. Motorlu araçların trafiğe çıkması için belirli dönemlerde araç muayenesinden geçmesi zorunlu olarak kanunen tespit edilmiştir. Bunun için araçların trafikte güvenilir bir şekilde gidebilmesi ve aracın kusurları bu muayene sonucunda tespit edilmesi en önemli hususlardan biri olarak da karşımıza çıkar.

Tüm süreçlerde araç tipine göre muayeneye girme süreleri de farklılık göstermektedir. Aynı zamanda araç muayeneleri sayesinde hem kendi hem de sizinle birlikte seyahat eden diğer yolcuların can güvenliğini de en iyi şekilde sağlamış olursunuz. Ancak belirlenen tarihlerde araç muayenesinin yaptırmadıysanız bu durumda muayenesiz araç kullanma cezası ödemek zorunda kalırsınız.

Muayenesiz Araç Kullanma Cezaları 2024

Trafikteki denetimle beraber sürücülerin ve yayaların güvenliğini sağlamak için belirlenmiş olan bazı trafik kuralları bulunmaktadır. Bu kurallara uymayan kişiler, yaptıklarına kural ihlaline göre devletin belirlediği para cezasını ödemektedir. Muayenesiz araç kullanma cezası, bu cezalardan biridir.

Muayenesiz araç kullanma cezası 2024 yılında 1.507 TL olarak belirlenmiştir.

Araç Muayene Cezası Nereye Ödenir? 

Araç muayene rızaları bilindiği üzere araç muayenesine gitmek için trafik cezalarını ödemesi gerekmektedir. Tüm bu süreçlerde eğer muayenesiz araç kullanmanın cezasını ödemeniz gerekiyorsa öncelikle trafik cezalarını da ödemeniz gerekmektedir. Eğer bu trafik cezalarını ödemezseniz TÜVTÜRK üzerinden de randevu almanız mümkün olmayacaktır. Bu sebeple trafik cezalarını bankalardan ya da web sitesi üzerinden kolay bir şekilde öğrenebilmeniz mümkündür.

Bu konuda hassas olmak be trafik cezası muayenesine geciktirmeden yaptırmak en önemli hususlardan biri olurken hem sizin hem de diğer yolcuların güvenliği açısından önemli hususlardan da biri olarak karşımıza çıkar. Bu nedenle bu konuda oldukça hassas davranılmalı ve buna bağlı olarak süreç yönlendirilmelidir.

Muayenesiz Araç Bağlanır mı?

Kısa bir cevap vermemiz gerekirse muayenesiz araç kullanırsanız aracınız bağlanır. Ancak bu durum belirli şartlara bağlıdır. Muayenesiz araç kullanma sonrasında uygulanan işlem gününden itibaren 7 gün içerisinde ilgili olan aracın muayene yapılması gerekir. Eğer araç bu 7 günlük süre içerisinde muayeneye götürülmez ise yetkili çekici tarafından çekilerek muayeneye götürülmektedir. Bu doğrultuda muayenesiz araç bağlanmaktadır

Muayenesiz Araç Cezasına İtiraz Edilebilir Mi? 

Eğer tarafınıza muayenesiz araç kullanma cezası kesildiyse diğer tarafı cezalarının da olduğu gibi bu cezaya itiraz etme hakkınız bulunmaktadır. Bunun için belli bir süreç işlemekte ve buna bağlı olarak bu süreci eksiksiz bir şekilde yerine getirmeniz gerekmektedir. Özellikle bu süreçlerde ilk önce trafik cezasına itiraz dilekçesi yazıp dilekçeyi su Ceza Mahkemesinde vermeniz gerekmektedir.

Ancak tüm bu süreçlerde itiraz sonucunda haksız bulunursanız cezai faiziyle birlikte ödemeniz gerekecektir. Bu sebeple muayenesi para cezasına itiraz etmek istiyorsanız öncelikle haklılık payınıza düşünerek hareket etmeniz gerekmektedir.

Araç Muayene Cezası Nasıl Hesaplanmaktadır? 

Özellikle araç muayene sürecinizi geçtiğinde muayene süresini geçerlilik gününden itibaren gecikme ücreti tarafımıza talep edilmektedir. Cezayı muayene tarihinin geçtiği her ay ve muayene ücretinin %5 i kadar ödenir. Bu süreçte dikkat ederek araç muayenesinin getirilmemesi en önemli hususlardan biridir. Araç muayene cezası hesaplama sürecinin doğru bir şekilde yapmakta aynı zamanda ayrıca muayene cezası hesaplanırken aracın cinsine ve muayeneye geleceği tarihe bakıldığında bilmeniz gerekmektedir.

Bu süreçlerde internet sitesine girerek ceza miktarı hakkında bilgi alabilir ve detaylı bir şekilde sütlaç hakkında merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz. Ardından son muayene geçerlilik tarihini girip sorgula butonuna basarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası Öderken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Muayenesiz araç kullanımı için ceza öderken dikkat etmeniz gereken belli başlı noktalar bulunmaktadır;

  1. Cezanın ödeme süresini ve miktarını belirleyen bilgileri kontrol edin. Size belirtilen süre içerisinde ödeme yapmazsanız ceza miktarı artabilir,
  2. Cezayı nasıl ödeyeceğinizi öğrenin. Çeşitli ödeme yöntemleri bulunmaktadır. Bu nedenle size en uygun yöntemi seçmelisiniz,
  3. Cezanın nedenini ve hesaplama detaylarına dikkat edin. Bu itiraz etmek ya da hakkınızdaki bilgileri kontrol etmek için oldukça önemlidir.
  4. Eğer ceza ile ilgili haklı savunmanız var ise itiraz etme hakkınızı öğrenin ve bu süreci nasıl başlatacağınızı öğrenin,
  5. Gerekirse cezanın yanlış olduğunu ya da indirim almanızı sağlayacak olan belgeleri ya da ispatları toplayın. Bunlar itiraz süresi içerisinde kullanabileceğiniz kanıtlar olabilir.
  6. Ceza ödemesi yaptıktan sonra ödeme makbuzunu ve işlem onayını saklayın. Bu belgeler ilerleyen zamanlarda herhangi bir sorun yaşamanızı engelleyecektir.
  7. Cezayı belirlenen süre içerisinde ödemeye özen gösterin. Süresinde ödeme yapmadığınız halde ceza miktarı yükselebilir ya da diğer yaptırımlara tabi tutulabilirsiniz.

Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınmaktadır? 

Dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de araç muayene randevusu alırken öncelikle tarihin geçmediğine dikkat etmeniz gerekmektedir. Araç muayene tarihini takip ederek belirtilen tarihlerde randevu alarak kolay bir şekilde işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle bu süreçte devlet üzerinden kolay bir şekilde araç muayene randevusu alabilirsiniz. Eğer e devlet üzerinden almayı bilmiyorsanız ya da e devlet şifreniz bulunmuyorsa bunun için farklı alternatifler de yer almaktadır.

Bunun için yapmanız gereken bir diğer işlem TÜVTÜRK internet sitesini aramak ya da TÜVTÜRK çağrı merkezini arayarak gerekli işlemleri kolay bir şekilde yapma olanağınız bulunmaktadır. Böylelikle süreci kolay bir şekilde yapabilir araç muayene randevusunu alabilirsiniz.

Araç Muayene Randevusunda İstenilen Yerde Olmak 

Araç muayene randevusunu unutmamaya ve buna bağlı olarak işlenen tarihlerde aracınızla birlikte muayene yerinde olmaya özen göstermelisiniz. Böylelikle kolay bir şekilde işlemlerinizi gerçekleştirecek ve en kısa sürede sizler de aracınızı muayene ettirerek aracınızı muayeneden kalıp kalmadığını ya da hassasiyetinin olup olmadığını kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Eğer bir eksik ya da kusur varsa buna bağlı olarak süreci yönlendirebilir ve pratik bir şekilde aracınızdaki sorunları muayene sonucunda tespit ettirerek sağlıklı bir şekilde yola çıkma imkânlarından yararlanabilirsiniz. Bu süreçler oldukça önemli olup sizler için de birçok açıdan fayda ve yararı sağlarken aynı zamanda bunu sorunsuz bir şekilde çıkmanızı ve risk oluşturmanızı sağlamaktadır.

Araç Muayenesinde Gerekli Evraklar

Araç muayenenizi tek seferde bitirip sorunsuz bir şekilde tamamlayabilmeniz için bazı evrakları yanınızda bulundurmanız gerekir. Eğer gerekli olan evraklar yanınızda bulunmazsa, muayene görevlileri işlemi tamamlayamaz ve size belgeleri tamamlayabilmeniz için bir süre verir. Yeni randevu tarihine kadar belgeleri tamamlayıp yeniden gitmeniz gerekir. Araç muayenesinde gerekli olan evraklar ile ilgili bir sıralama yapacak olursak;

  1. Kimlik,
  2. Aracın size ait olduğunu gösteren ve aracın son hali ile güncellenmiş olan ruhsatı,
  3. Zorunlu trafik sigortası poliçesi,
  4. Ceza ve vergi borcu olmadığını gösteren belge,
  5. Egzoz gazı ölçüm muayenesi,
  6. LPG’li araçlarda sızdırmazlık rapor.

Araç Muayenesi Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?

  • Plakanızı üzerine kayıtlı olan trafik cezası, otopark, köprüye de otoyol borcu olduğunu muayene işlemi gerçekleşmeden önce iyi bir şekilde tespit etmeniz gerekmektedir. Eğer bu tarz borçlarınız bulunuyorsa öncelikle borçlarınızı ödeyerek randevu sistemine ulaşabilir ve böylelikle randevu almanız sağlanabilmektedir. Bu sebeple öncelikle dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de plakanın da kayıtlı borç olup olmadığıdır.
  • egzoz emisyon ölçümü muayenesini öncesinde yaptırmanız gerekmektedir. Egzoz emisyonunu TÜVTÜRK istasyonlarında ve yetkili servislerde yaptırabilir ve böylelikle muayene öncesinde bu işlemi yaptırarak sonucu tespit edebilirsiniz.
  • Araç muayenesine giderken ruhsatın ve ehliyetinin yanında olduğuna dikkat etmeli ve böylece eksiksiz belgelerle muayene yerine gitmelisiniz. En önemli hususlardan biri de gerekli evrakları aracınızda bulunması gereken bazı ekipmanların eksiksiz olmasıdır.
  • Muayene yerine gitmeden önce araç muayene ücretlerini de öğrenerek buna bağlı olarak ücret bilgisi hakkında detaylı bilgiye sahip olup bu ücretlerle istenilen yere gidebilirsiniz.
  • Aracınızın muayeneden geçerken ne durumda olduğunu sizlere net bir şekilde tespit edilmesini sağlayacak aynı zamanda trafiğe çıkarken sağlık durumunda ne olduğu konusunda detaylı bir şekilde öğrenmenizde olanaklar sunulacaktır.

Bu sebeple tüm bu süreçlere dikkat etmeli buna bağlı olarak süreci pratik bir şekilde yönlendirmeye dikkat etmelisiniz. Özellikle araç muayenesi yaptırırken dikkat edilmesi gereken hususlara yukarıda yazdığımız gibi hassas bir şekilde öncelik vermelisiniz.

Muayene Geciktirme Limiti Var mıdır?

Araç muayene süresi ile ilgili belirli bir araç geciktirme limiti bulunmaktadır. Araç muayenesinin her yıl belirli bir tarihte yapılması gerekir. Bu tarih, aracın tescil tarihine göre belirlenen yıllık bir periyottur. Eğer araç sahibi kişi, muayene süresi gelmiş bir aracın muayenesini belirlenen tarihe kadar yaptırmazsa, aracı trafiğe çıkması yasaklanır ve ilgili trafik cezaları kesilir. Dolayısıyla araç muayenesini geciktirmemek ve belirlenen süre içerisinde yaptırmak oldukça önemlidir.

Limit için belirlenen bir diğer kıstas ise aracın uyarılmasıdır. Eğer araç muayenesiz şekilde yakalanmış ve işlem uygulanmış ise 7 gün içerisinde muayene yapılması gerekir. Muayene geciktirme limiti arttırılırsa kişinin aracı çekilerek muayeneye götürülür ve ilk cezanın 2 katı kesilmektedir.

Hangi Durumlarda Araç Muayeneden Geçemez?

Muayenesiz araç, ağır kusurlu olduğu zamanlar muayeneden geçememektedir. Bir aracın ağır kusurlu olması demek, tamire ihtiyaç duyacak kadar hasarlı olması demektir. Tüm araçların muayeneleri TÜVTÜRK muayene istasyonlarında gerçekleşmektedir. Araç muayene raporuna göre araçlar kusursuz, hafif kusurlu, ağır kusurlu ya da emniyetsiz olarak belirlenir.

Araç Muayenesinde Kontrol Edilen Noktalar Nelerdir?

Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi, ve Araç Muayenesi Yönetmeliği gereğince yayınlanan yönetmeliğe göre tüm motorlu ve motorsuz araçlarda bazı aksam, sistem ya da parçaların kontrol edilmesi zorunludur. Zorunlu olan bu parçalar ile ilgili bir sırlama yapacak olursak;

  1. Fren Sistemi
  2. Direksiyon, Direksiyon sistemi
  3. Görüş Özellikleri
  4. Lambalar, Yansıtıcılar, Elektrik Teçhizatı, Aydınlatma sistemi
  5. Dingiller, Lastikler, Süspansiyon
  6. Şasi ve Şasi Bağlantıları
  7. Zorunlu Ekipmanlar
  8. Gürültü Kirliliği, Gürültü Kirliliği Seviyesinin Kontrolü
  9. Yolcu Taşıyan Araçlar için ilave kontroller

Araç muayenesinde kontrol edilen noktalar bu şekilde sıralanmaktadır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

two × 3 =