6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Araç Değer Kaybı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bir trafik kazası sonucunda ciddi şekilde hasar almış olan ve de kayıtlara geçen araç değer kaybı yaşar. Aracın kaza sonrasında ne kadar iyi şekilde tamir edildiği ve hatta eskisinden daha iyi şekilde kullanılmaya başlandığı söz konusu olsa da insanların hasar alan araç için değer kaybını belirten işlemleri yapılmaktadır. Bu nedenle kişilerin araçlarında yaşamakta oldukları hasarlar ve kaza sonrasındaki ciddi işlemler kayıtlara geçer.

Meydana gelmekte olan bir hasar sonucunda kişilerin araçlarını yeniden tamir edilmesi ve eskisinden daha iyi bir hale gelmesi aracın hasar aldığının gerçeğini değiştirmemektedir. Araç için yapılmakta olan her türlü onarım, bakım ve tamir aracın değerinin düşmesine kadar ciddi anlamda sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Bundan dolayı kişilerin araçlarının almakta olduğu her türlü hasar kayıtlara geçmektedir.

Aracın yeniden yapılması ve onarılması piyasadaki değerinin düşmesine neden olur. Aynı marka ve de modelde olan iki araçlardan ikisinin de özellikleri ve yenilikleri aynıdır. Ancak bu araçlardan biri kaza yapmış ve de ağır şekilde hasar almıştır. Daha sonrasında kişilerin aracının bir parçası ya da motoru değişirse bu durumda parça orijinal dahi olsa değiştiği ve de yeniden bakım onarım yapıldığı için diğer kaza yapmayan araca göre değeri düşmüş olur.

Araç değer kaybı nedir? Konusunda bu örneğe bakılacak olursa kişinin hasar gören ve de belirli bir parçası değişmiş olan aracının değeri de otomatik olarak düşmektedir. Kaza yapan ve de parçası değişmekte olan bir aracın elbette ki 2. El piyasasındaki değeri düşmektedir. Bunun engellenmesi ve de yaşanmaması adın kişilerin araçları ile kaza yapmamış olması gerekmektedir.

Kişilerin kusursuz olan kazalarda aracının almakta olduğu hasar karşılansa dahi araç yine değer kaybeder. Parçalar her ne kadar orijinal olursa olsun buna dikkat etmek ve de kazalar sonucunda parçası değişen araçların değer kaybettiğini bilmek son derece önemlidir. Bu tarz durumlarda değer kaybının karşılanması oldukça gereklidir. Araç değer kaybı nasıl karşılanır? Konusunda kişinin yapmakta olduğu bir kaza sonucunda trafik kaskosu kaza yapan kişinin değer kaybını otomatik olarak karşılamaktadır.

Kişilerin yaptığı kazadan sonra kusura bakılarak bu oran hangi tarafta daha fazla ise onun ödeme yapması ve bu kaybı karşılaması gerekmektedir. Bu yüzden insanların maddi anlamda bir zorluk yaşamaması adına kazanın durumu ve de kusur oranları son derece önemlidir.

Araç Değer Kaybı İçin Nasıl Başvurulur?

Kişilerin karşı taraf ile yapmakta oldukları kazalarda değer kaybının karşılanması ve de maddi anlamda karşı taraftan tutar alabilmesi için başvuruda bulunulması gerekmektedir. Kişiler bunun için birden fazla olacak şekilde yöntem ve yollar izleyebilmektedir. İlk olarak sigorta tahkim komisyonu başvurusu yapılabilir. İcra takibi ile başvuruda bulunulabilir. Asliye ticaret mahkemeleri dava yolu ile de başvuruda bulunulması söz konusudur. Araç değer kaybı başvurusu bu şekilde farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilmektedir.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Neye Göre Belirlenir?

Kişiler tarafından yapılmakta olan kazalarda değer kaybını karşılanması adına belirli şekilde hesaplamalar yapılmaktadır. Bunun hesaplaması yapılırken de birçok şekilde değişkenler devreye girmektedir. Bundan dolayı kişiler değer kaybının hesaplanması hususunda en nemli olarak bu değişkenleri ve de kriterleri bilmelidir. Dikkat edilmesi gereken ve de hesaplamalar yapılırken kriterler ilk olarak aracın markası ve modelidir.

Aracın üretim yılı, hasar geçmişi ve niteliği, kilometresi, trafiğe çıkış tarihi, Pazar değeri, aracın kaza tarihinden itibaren diğer örneklerinin piyasadaki değeri, yede parçalara ulaşımın kolaylığı, işlem gören araç parça sayısı, boya onarımı, değişim yapılmakta olan parçanın araçtaki konumu, kullanılmakta olan yedek parça türü, parça değişiminin nasıl yapıldığı, geçmiş hasar durumu ve detaylar, onarımın yetkili servisle yapılıp yapılmadığı dikkate alınır.

Araç değer kaybı hesaplama neye göre belirlenir? Konusunda kişilerin dikkate alması gerektiği ve de hesaplama yapılırken göz ardı edilmemekte olan tüm unsurlar bunlardan oluşmaktadır. Bundan dolayı kişilerin hepsini bilmesi ve de değer kaybının bunlara göre karşılanıp karşılanmadığı bilinmelidir.

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Kişilerin yapmakta olduğu kaza sonrasında değer kaybının karşılanması adına en iyi şekilde hesaplamanın yapılması gerekir. Bunun için de bazı unsurlar ve önemli noktalar dikkate alınmaktadır. Her parçanın ya da her işlemin etkisi aynı olmayacağı için kişilerin bu parçalara ya da bunların değişimindeki etkilere hakim olmakta fayda vardır. Aracın kaza nedeniyle boya işlemi görmekte olan bir araç parçasının tekrar bir kaza yapması durumunda yeniden değer kaybının oluşması mümkün değildir.

Hasarlı olan parçanın yeniden değiştirilmesi değer kaybına neden olabilmektedir. Araçlardaki mekanik motor aksamı ve mekanik aksamı gibi bölümlerinde oluşmakta olan zararlar ve onarım işlemleri de dikkate alınsa da değer kaybı hesaplanırken ciddi anlamda önemsenmeyebilir. Fakat araçta oluşan kaza sonrasında kaportadaki bir hasar değer kaybının hesaplanmasında önem arz edebilir.

Araç değer kaybı hesaplama yapılırken tüm bu unsurlar ve detaylar dikkate alınarak hesaplama yapılmaktadır. Aynı şekilde aracın buna benzer olarak pek çok ayrıntıyı yaşaması ve de kaza anında değişimler olması da hesaplama yapılırken oldukça etkilidir.

Araç Değer Kaybı Davası Nedir, Şartları Nelerdir?

Kişilerin yalamakta olduğu trafik kazalarının sonucunda karşı tarafın kusurlu olması nedeniyle hasar karşı tarafın sigortasında karşılansa da aracın almakta olduğu kasar kadar kayıtlara geçmesi söz konusudur. Bundan dolayı insanların kaza yaptıkları zaman araçlarının değer kaybına uğramaları muhtemeldir. Kişilerin en iyi şekilde sonuç alması ve de mağduriyetinin giderilmesi için araç değer kaybı davası açılması mümkündür.

Kazaya neden olan kişiye açılmakta olan bu davada Borçlar Kanununa göre trafik kazası durumunda daha fazla kusurlu ya da daha az kusurlu olan kişinin kanıtlanması ve tespit edilmesi beklenmektedir. Daha sonrasında ise haklı olan kişinin kazada aracının almakta olduğu kusur, kusurlu olan kişi tarafından ödenmektedir.

Araç değer kaybı talebinde bulunmak ve başvuru yapmak için kişilerin zararının karşılanmasını sağlamak için ekspertiz raporların ihtiyaç duyulur. Bu rapor alındığı zaman kazaya ve de değer kaybına neden olan kişi için dava açılması normal olur. Değer kaybını ödenmesi konusunda da sigorta şirketi ile bir sorun yaşanması durumunda değer kaybını göstermekte olan ekspertiz raporu ile sigorta tahkim komisyonuna başvurulabilir. Araç değer kaybı davası şartları bu şekilde belirlenir.

Değer Kaybında Zaman Aşımı Ne Kadar?

Kişiler tarafından yapılmakta olan kazalar sonucunda değer kaybı gibi işlemlerin yapılması ve haklı olan kişiler için değer kaybının miktarının karşılanması gerekmektedir. Bundan dolayı kişilerin sonuçlanması için hemen başvuruda bulunması ve de prosedürleri yerine getirmesi gerekir.

Kazanın gerçekleşmekte olduğu tarihten itibaren en geç 2 yıl içerisinde davanın açılması ve de bu şekilde haklı olan kişinin hakkını araması gerekmektedir. Aksi takdirde kazada haklı ve e mağdur olan kişinin tekrar hakkını araması söz konusu olmamaktadır. Araç değer kaybı nasıl hesaplanır? Konusunda tüm detaylar, kaza durumu ve de hasarlar gibi içerikler oldukça önem arz eder.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

3 × 4 =