6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

İBB Kira Yardımı Ne Kadar, Şartları Neler?

İBB Kira Yardımı

Çeşitli açıklamalarla gündeme gelen kentsel dönüşüm yardımları çok sayıda kişiyi yakından ilgilendiriyor. İBB kira yardımına başvuru yapacaklara zamlı ödemeler olacağı açıklansa da dönemsel olarak değişimlerden bahsedilebilir. Bu yüzden, konuyla alakalı kişileri direkt olarak ilgilendiren ayrıntılara değinmek faydalı görünmektedir.

İBB Kira Yardımı Ne Kadar?

Geçtiğimiz senelerde 4.500 TL olan dönüşüm fiyatları, görüldüğü üzere daha da artmıştır. Emlak piyasasındaki kiralık ev alt limitlerinin bu artışta etkisi olduğu biliniyor. Çünkü emlak sektörünün fiyatlandırma konusunda değişimlere maruz kalması, yeni kira yardımı ücretlerini de gündeme getirmiştir.

İBB, riskli sayılan binalar kapsamında, yardım desteğine zam geldiğini açıklamıştır. Geçen senelerdeki fiyatlara göre bu seneki kentsel dönüşüm ödemelerinin belirgin oranda arttığını görebilirsiniz. Daha net rakamlarla İBB kira yardımı ne kadar sorusuna bakılırsa, 7 bin TL olarak değerlendirilmektedir.

İBB Kira Yardımı Nedir?

İBB kira yardımı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen, kentsel dönüşüme giren binalardaki ikamet edenlere ödenen destektir. Yani yasal olarak yerinden edilmesi zorunlu olan kişilere, belirli bir miktar kira ödeneği ayrılmaktadır. Verilen bu destek, İstanbul’da artan kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle daha da önemli hale gelmiştir.

İstanbul bilindiği gibi deprem fay hatlarına çok yakın bir şehir olarak devamlı risk altındadır. Bu nedenle binalardaki kötü inşaat durumunun değişmesi için devamlı bir kentsel dönüşüm projesi gündeme gelmektedir.  Olabildiğince çok yapılması gereken ve istenen kentsel dönüşüm çalışmaları, konaklamakta olan kişilere yeni yardım ücretleri de sağlamaktadır.

İBB Kira Yardımı Şartları Neler?

İBB kira yardımı şartları neler sorusuna gelince Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kuralları önem kazanmaktadır. Bakanlık tarafından belirlenmiş olan evrak ve şartlara uygunluk aranmaktadır. Bu kurallar, ev ve iş yerlerinin kiracıları, mülk sahipleri durumuna göre değişebilmektedir. Aşağıda belirtilenler haricinde direkt olarak bakanlık sayfası üzerinden de güncel evrak ve koşul takibi olması gerekmektedir.

İşyeri kiracısı yardım başvurusunda kimlik fotokopisi, ıslak imzalı riskli bina tespit raporunu mutlaka getirmelidir. Ek olarak, firmayı temsil eden kişilerin imza sirküleri evrakı da hazır olmalıdır. Ziraat Bankası hesap cüzdan fotokopisi, doldurulması gereken dilekçeler vs. mutlaka yer almalıdır.

İş yeri sahibi başvuracaksa, vergi beyanı gibi ek belgeler olabilmektedir. Belediyelerin taleplerine göre durum değişebilmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne direkt giderek veya telefonla, belgeleri isteyebilirsiniz.

Ev kiracıları ve ev sahipleri için gerekli evrak listesi illere göre dağıtılmakta ve zamanında teslimi istenmektedir. İBB kira yardımı kentsel dönüşüm projeleri başlamadan önce işlem gerektirmekte önceden yardım başvuruları talep edilmelidir.

Konut ve iş yerlerinde, riskli bina raporunun aslı ve diğer evrakları eksiksiz şekilde belediyeye teslim etmeniz gerekmektedir. Ev kiracısıysanız dilerseniz ev sahibinizden yardım isteyebilir ve başvuru aşamasında ortak hareket edebilirsiniz. Ev sahibi yurt dışında olan kiracılar için bu durum daha da önem kazanmaktadır.

Kira Yardımı Onaylandıktan Sonra Ne Kadar Süre Verilecek?

İBB kira yardımı, başvurunuzun onaylanması ardından,  12 ay boyunca verilmektedir. 7 bin TL veya yenilenmiş bir fiyat varsa, o miktar kadar, Ziraat Bankası’ndan açmış olduğunuz hesabınıza yatırılmaktadır.  Bankadan hesap açtırırken de gerekçe olarak riskli bina belgesi ve bakanlık talimatlarını gösterebilirsiniz. Bu şekilde İBB kira yardımı 2024 yılına özel olarak hesabınıza yatacaktır.

İBB Kentsel Dönüşüm Ne Zaman Tamamlanır?

İstanbul’daki eviniz veya iş yerinizin kentsel dönüşüme girmesi, yeniden yapılandırılması bir seneyi bulabilmektedir. Fakat onarım süresi binanın durumuna göre değişebildiği için kira yardımı ve onarım süresi konusunda eşitsizlik durumunu araştırmanız önerilmektedir.

Kira desteği almayı bıraktıktan sonra yeni evinize geçmiş olabilmeniz gerekmektedir. Aksi durumlarda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birimlerine ilgili konularda soruları iletebilirsiniz. Kentsel dönüşümden mağdur olmamanız adına, süreler ve kira desteği sürelerinin çakışmaması açısından ayrıca özenli olabilirsiniz.

Binada İkamet Etmeyenlere Ne Kadar Ödeme Olacak?

İBB kira yardımı nasıl alınır sorusunun ikamet etmeyenler açısından yanıtı,  4 bin 500 olarak açıklanmıştır.  Bu miktarda da 3 bin TL’den 4 bin 500 TL’ye çıkarılan bir zam söz konusudur. Riskli binada ikamet etmeyen maliklere ödeme süresi 18 ay olarak belirlenmiştir.

Binada oturmayan, bir kiracısı da olmayan ve daire, iş yeri sahibi olan kişiler için yapılacak ödeme, başvuru sonrası gerçekleşmektedir. Kiracı veya ikamet eden ev sahibi başvurularında olduğu gibi malik başvurusu da aynı prosedüre göre devam etmektedir. Malikleri ilgilendiren evrak listesine de Çevre Şehircilik Bakanlığı destek hattı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Başvurular Hangi Siteden Yapılır?

İBB kira yardımı için başvuru yapacağınızda “istanbulyenileniyor.com” adresini kullanabilirsiniz. Sayfaya geldiğinizde, İBB tarafından gerçekleşen yenilenme süreçleri hakkında detayları öğrenebilirsiniz. Güçlendirme ve yenileme çalışmaları bölümlerini tıklayarak ne tür faaliyetler olduğunu görebilirsiniz.

Giriş yaparak İBB kira yardımı bölümüne devam etmek için kimlik bilgileriniz ve kayıt detayları istenmektedir. Önce kaydınızı yaptırarak işlemi sürdürebilirsiniz. Hangi sayfadan işlem olacaksa kayıt istenmektedir.

İBB Bina Risk Tespitleri Nereden Öğrenilir?

İBB bina risk tespiti yapmak için “binatespiti.ibb.istanbul” sayfasını kullanabilirsiniz. Buradan giriş yaptıktan sonra, inceleme ve başvuru sonucu ile başvuru durumu bölümlerini tıklayarak görüntüleme alabilirsiniz. Binalarda risk tespitinin yapılması için başvuru sayfasını doğru kullanmalı ve bilgileri eksiksiz şekilde girmelisiniz. Bu tespitin sonuçları için de diğer kategoriden işlemlere devam edebilirsiniz. Bu bağlantıları, kira yardımı gibi konulardan daha önceki prosedürler olarak düşünebilirsiniz.

İBB kira yardımı için binanızın risk raporunda kentsel dönüşüm kararının alınmış olması gerekmektedir. Her risk raporu için kira yardım talebi edilememektedir.

Talep edilse bile İBB kira desteği kentsel dönüşüme alınacak binalardaki ikamet eden ve etmeyenler içindir.

Kira Yardımı Gelecekte Artar mı?

Kira yardımları belirlenirken her dönemki enflasyon oranları vs. belirleyici olmaktadır.   Her sene kamudaki vatandaşlara yapılacak ödeme miktarları değiştiği için güncellemeleri takip etmeniz önerilmektedir.  Bu yıl geçerli enflasyon oranı ve gelecekteki oranlar, ödemelerde belirli miktar değişikliklere neden olmaktadır.

İBB ödemeleri ve diğer şehirlerdeki kentsel dönüşüm yardımları genelde pek de farklı değildir. Kamu açıklaması yapıldığı için kira yardımı başvuru miktarları da eşit oranda dağıtılmaktadır.

Son senelerdeki ani gayrimenkul fiyat değişiklikleri, ortalama kira bedellerini yükseltmiş olsa da İstanbul dışı şehirler açısından 7 bin TL kira ödemesini idare edebilecek niteliktedir.  Elbette bazı İBB kira yardımı başvurusu taleplerine göre 12 bin TL’den aşağıda bir kira olmaması gerekmektedir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

Tarım Arazisi İmara Nasıl Açılır?

Bilgi BankasıBirevim

İpotek Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bilgi BankasıBirevim

Ruhsat Gerektirmeyen Yapılar Nelerdir?

Bilgi BankasıBirevim

Hisseli İfraz Nedir? İfraz Şartları Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

19 + 15 =