6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Buçuklu Evler Nedir, Ne Anlama Geliyor?

Her sektörde olduğu gibi, dünya ekonomi süreçleri, gelişen ve değişen dünya, doğal olarak emlak sektörünü de etkilemektedir. Diğer sektörlere göre daha az değişim yaşansa da yine de ciddi bir değişim ve dönemsel trendler her zaman olmaktadır. Bu trendlerin en başında gelen ise buçuklu evler kavramıdır. Peki buçuklu ev ne demek? Özellikleri nelerdir? Buçuklu evleri nereden bulurum? gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

Buçuklu evler, konut sahibi olma isteğinde olan ve arayışta olan kişilerin talepleri doğrultusunda son yıllarda trend olan bir ev tipi olarak öne çıkmaktadır. İnşaat firmaları da, bu trendlerin karşılığını verebilmek için doğal olarak trend doğrultusunda inşaat projeleri sunmaktadır. Bu sayede alternatifin çok olduğu bir alan halini alan buçuklu evler, eskiden nadir bulunurken günümüzde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.

Buçuklu ev tipleri hangileridir diye düşünüldüğünde ilanlara bakıldığında farklı şekillerde sunulduğunu göreceksiniz. Örneğin; 1.5+1, 2,5+1, 3,5+1 gibi opsiyonlar buçuklu daireler için geçerli olmaktadır.

Buçuklu Ev Ne Demek?

Son yıllarda sıklıkla duyduğumuz bir kavram halini alan, gayrimenkul sektörünün ve dolayısıyla inşaat sektörünün parlayan yıldızı ve trendi olan buçuklu daire nedir? Genel olarak konut projeleri dahilinde sıklıkla 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 veya bunlara ek olarak ters ve düz dubleks gibi konut alternatifleri karşımıza çıkmaktadır.

Buçuklu dairenin anlamı; giyinme odası, kiler, kütüphane, yemek odası veya ütü odası gibi normalde olan odalara ek odaları olan daireler olarak bilinir. Bu odaların farkı diğer odalardan yani yatak odası, oturma odası, salon gibi odalardan ayrı olarak bulunan odalar olmalarıdır. Bazı dairelerde mal sahipleri, teras ve balkon gibi alanları kapatarak buçuklu bölümler haline getirebilmektedir.

Buçuklu Evlerin Özellikleri Nelerdir?

Buçuklu evler kavramı genel itibariyle kalabalık nüfusa sahip ailelerin tercih ettiği bir daire türüdür. Kalabalık ailelerde doğal olarak fazla oda ihtiyacı oluşmaktadır. Birçok ailede bu tip odalar çocukların çok olması durumunda ötürü, çalışma odası olarak çocuklar tarafından kullanılmaktadır. Buçuklu evlerin özellikleri arasında en önemli olan, ekstra odalar olmalarından dolayı ana odalardan sayılmamaları ve de farklı durumlar için kullanıma açık olmalarıdır.

Örneğin; pandemi döneminin getirisi olarak, daha çok evde bulunmamız, eğitim ve işlerin evden online şekilde yapılmaya başlanması, evleri bir ofise veya okula döndürmeye başlamıştır. Bu nedenle de bu tip alanları olanlar doğal olarak bu alanları ofis veya okul yerine kullanmaktadırlar. Bu nedenlerden ötürü de, buçuklu evler birçok evde her geçen gün daha büyük bir ihtiyaç halini almaktadır.

Buçuklu Ev Kullanım Şekilleri Nelerdir?

Buçuklu evler günümüzde ciddi anlamda evlerde bir gereksinim halini almaya başlamıştır. Peki neden buçuklu ev, bu kadar ön plana çıkmıştır? buçuklu ev alanları, çamaşır odası, ütü odası, kiler gibi gereksinimler için kullanılabildiği gibi, çalışma odası olarak ta kullanımı fazlasıyla artmıştır. Buçuklu ev kullanım şekilleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Çamaşırları tek bir odada toparlama fikri herkese makul ve mantıklı gelmektedir. Bu fikir hem evi daha derli toplu göstermektedir. Çünkü tüm çamaşırlar tek bir alanda toplanacaktır.
  • Giyinme odası olarak kullanımda bir diğer etkin kullanımlardan biridir. Gereksiz gibi gözükse de aslında sağladığı rahatlıkla oldukça efektif bir oda ve konfor imkanı sağlamaktadır. En önemli yararı ise; tüm kıyafetlerin bir arada olması ve kıyafet arama derdinin olmamasıdır. Hepsini bir arada görüp istediğini veya aradığını bulma ve rahat bir şekilde giyinme imkanı vermektedir. Buna ek olarak odaları küçülten bir obje olan dolapların tek bir odaya konması doğal olarak ev için alan kazanımı da sağlayacaktır.
  • Buçuklu daire alanlarını kiler olarak kullanmakta, evdeki birçok stok olarak tutulan malzemeleri ve gıdaları, ortada değil de belli bir bölgede toplu halde tutulmasını sağlayarak evi, hem dağınık bir görüntüden uzaklaştırır hem de daha ferah bir ev haline çevirir.
  • Ütü odası olarak kullanım da sıklıkla karşılaşılan bir kullanım şeklidir. Ev hanımlarının en büyük dertlerinden biri ütü yapacakları bir alan olmamasıdır ve evin farklı alanlarında ütü masası ve düzenini kurmak zorunda kalmalarıdır. Böyle bir ütü odasının varlığı, doğal olarak ütü masası ve düzeninin sabit şekilde tek bir yerde olmasını ve ütü işlemlerinin bir odada yapılabilmesini sağlamaktadır.
  • Çalışma odası kullanımı da pandemi sonrası sürecin etkisiyle son dönemlerin en popüler kullanım modeli olmuştur. Buçuklu evlerin birçoğunda buçuklu alanlar, evdeki öğrencilerin veya online çalışan yetişkinlerin çalışma odası haline çevrilmiştir. Buçuklu evlerin sağladığı avantajlar arasında bu kullanım türü oldukça öne çıkmaktadır.

Buçuklu Ev Çeşitleri Nelerdir?

Emlak sektörünün son yıllarda gittikçe popülerleşen tercihi; buçuklu evler. Her geçen gün artan talep doğrultusunda, inşaat sektörü firmaları bu yönde de projeler üretmeye başlamışlardır. Önümüzdeki yıllarda bu trendin çok daha fazla artış göstereceği, sektör uzmanları tarafından tahmin edilmektedir. Buçuklu ev çeşitleri şuan için; 1.5+1, 2.5+1, 3.5+1 ve de 4.5+1 olarak yapılmaktadır. Ayrıca bazı firmalar bu çeşitleri 2+1.5 ve 3+1.5 gibi farklı şekilde de adlandırmaktadır.

Buçuklu Evler İle İlgili Merak Edilenler

Temel ihtiyaç olan odaların dışında kalan ekstra odalara verilen ad olan buçuklu evler veya buçuklu odalar kavramları ve etrafında oluşan sorulardan oluşan buçuklu evler ile ilgili merak edilenler aşağıdaki gibidir.

Buçuklu Ev Nereden Bulurum?

Buçuklu daireler geçmişte sıklıkla karşımıza çıkan daire tipleri değildi. Ancak son yıllarda çeşitli nedenlerle bu tip evlere ihtiyacın artması ile birçok inşaat firması gerçekleştirdikleri projelerinde bu tip konutlara ağırlık vermektedir. Buçuklu ev nereden bulurum sorusuna en güzel cevap, proje olan inşaatları ve firmaları takip etmek ve size uygun bir projeye dahil olmanız olacaktır.

Uygun Fiyatlı Buçuklu Ev Bulmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Buçuklu daire arıyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı kriterler vardır. Buçuklu daire bulmanın püf noktaları şu şekildedir;

  • İnşaat firmalarının projelerini ve kampanyalarını takip etmek gerekir.
  • Bu projelerin lansman tarihlerini takip etmek ve kaçırmamak gerekir.
  • Ev almayı düşündüğünüz bölgenin gelişim sürecini incelemek gerekir.
  • Uygun fiyatlı bölgeler olarak Anadolu illerini de değerlendirebilirsiniz.
  • Bölgedeki emlak endeksine mutlaka bakmalısınız.
  • Devlete ait TOKİ projelerini de inceleyebilirsiniz.
Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

one × three =