6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Emlak Beyannamesi Nedir?

tapu beyannamesi nedir

Taşınmaz sahibi olan kişi veya kurumların emlak beyannamesi için gerekli evrakları sağlayarak devlete ve belediyeye bu bildirimi yapması anlamına gelen emlak beyannamesi yapılması zorunlu olan bir işlemdir. Bu işlem genel anlamda taşınmazlar üzerinden elde dilen kira gibi gelirlerin hesaplanması ile ilgili olarak yapılmaktadır. Bildiri yapıldıktan sonra kişinin ödemesi gereken emlak vergileri hesaplanmakta ve bu anlamda vergi kaçırma gibi bir durum oluşmasının önüne geçilmektedir.

Emlak beyannamesinin taşınmaz bildirimi olarak açıklanabileceği nettir. Bunun dışında merak edilen bir konu emlak beyannamesi nasıl verilir? Bunun için iki farklı yol mevcuttur.

Emlak beyannamesi yapılabilmesi için ilk seçenek taşınmazların ait olduğu mekâna ait olan belediyeye istenen evraklar ile başvurulması olarak söylenebilir. Belediye içerisinde bulunan emlak servisi birimi üzerinden işlemler kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir.

İkinci olarak da emlak beyannamesi, devletin sosyal portalı olarak da tanımlanan e – devlet üzerinden hızlıca gerçekleştirilebilmektedir. Bunun için kişinin e – devlet şifresi almış olması ve hesabını aktifleştirmesi gerekmektedir.

Emlak Beyannamesi Nereye Verilir?

Emlak beyannamesi, gayrimenkul ya da gayrimenkullerin bağlı olduğu belediyelerin emlak birimlerine verilir. Gerekli bilgiler taşınmaz mal bilgileri ile taşınmazın bağlı olduğu belediyelere giderek Emlak Servisi biriminden öğrenilebilir. Emlak beyannamesi aynı zamanda internetten de verilebilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi sayfasına göz atarak emlak beyannamesini internetten verebilirsiniz.

Emlak Beyannamesi İçin Hangi Evraklar Gerekir?

Emlak beyannamesini elden verecek olan vatandaşlar bazı belgeleri hazır etmelidir. Emlak beyannamesi belgeleri şu şekildir:

  • Mal sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Yapı ruhsatı
  • Mülke ait iskân fotokopisi
  • Tapu kayıtlarına göre doldurulmuş emlak bildirim formu
  • Tapu fotokopisi
  • Adres ve telefon numarası

Emlak Beyannamesi Ne Zaman Verilir?

Emlak beyannameleri yasalara göre, yılın son gününe kadar verilebilir. Örnekle açıklamak gerekirse 2018 yılına ait emlak beyanı, 31 Aralık 2018 tarihine kadar; 2019 yılı için emlak beyanı ise 31 Aralık 2019 tarihine kadar yapılabilir. Emlak beyannamesi yıl sonuna kadar yapılmazsa mülk sahibi çeşitli cezalara maruz kalabilir. Konutunu yeni alanlar, evlerini aldıkları yılın sonuna kadar emlak beyannamelerini vermek zorundadırlar.

Emlak Beyannamesi Her Yıl Verilir Mi?

Emlak beyannamesi, kişinin üzerinde olan taşınmazların devlete bildirilmesi yükümlülüğü kapsamında gerçekleştirilmektedir. Bu anlamda mevcut taşınmaz satılmadıkça bir kez beyannamenin verilmesi yeterli olacaktır. Kişi üzerine yeni taşınmazlar edinirse veya ilgili taşınmazlar satılırsa o zaman emlak beyannamesinin tekrardan düzenlenmesi ve verilmesi gerekmektedir. Bu anlamda emlak beyannamesi örneği incelenerek bir kez verilmesinin yeterli olduğu görülebilir. Her sene verilmesine gerek yoktur.

E – Devlet Üzerinden Emlak Beyannamesi Nasıl Yapılır?

Emlak beyannamesi belediyelerin ilgili kurumları kapsamında gerçekleştirildiği gibi teknolojik imkânlardan faydalanılarak e – devlet üzerinden de kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Bu kapsamda ilk olarak yapılması gereken e – devlet şifresi edinmek olacaktır. Şifre PTT’ ler üzerinden edinilebilir. Ardından şu süreç izlenmelidir;

  • TC kimlik numarası ve şifre ile e – devlet hesabına giriş yapılmalıdır.
  • Ardından sitede yer alan kutucuğa ‘ tapu taşınmaz beyan ‘ ifadesi girilmeli ve arama tuşuna basılarak açılan kısma tıklanmalıdır.
  • Açılan kısımda ilgili yönergeler takip edilerek emlak beyannamesi e – devlet üzerinden de kolaylıkla bildirilebilmektedir.

Emlak Beyannamesi Cezası Ne Kadar?

Emlak beyannamesi verilmediği ya da geç beyan edildiği takdirde mevcut olan gelir tutarı üzerinden ceza hesaplaması yapılır. Ayrıca bu cezaya aylık %1,4 oranlı gecikme faizi de eklenir. Mülkün değeri satış işlemi esnasında vergi düşük çıksın ya da hiç vergi çıkmasın diye düşük gösterilirse, bu durum emlak beyannamesinde usulsüzlük anlamına gelir. Böyle bir işlemde konutun değeri düşük görüneceğinden, gelir vergisi de düşük çıkacaktır, fakat bu durum fark edildiğinde ciddi cezalar gündeme gelebilmektedir. Bu cezaya maruz kalmamak için beyannamenin zamanında teslim edilmesi ve usullere uygun bir şekilde hazırlaması gerekmektedir. Emlak beyanı 1 kereye mahsus verilmektedir. Satış durumunda ise yeni alıcı tarafından tekrar emlak beyanı verilmesi gerekmektedir. Emlak beyannamesi verilmesinin amacı, mülkün o kişiye ait olduğunu kanıtlamaktır.

Emlak beyanı verilmezse:

  • Kişinin vergiden kaçtığı düşünüldüğü için ceza uygulaması yapılır.
  • Kaçak yapı olarak malın satış ve alım işlemlerinde dava açılabilir.
  • Mal sahibi ağır ceza yaptırımlarıyla karşı karşıya kalır.
  • Geç verilen beyanlarda ceza bedeli ödenmektedir.
  • Mülke aylık olarak %14 oranında beyan edilmeyen gecikme faizi uygulanmaktadır.

Emlak beyannamesinin vermenin en kolay yolu dijital platformları kullanmaktır. Bunun için e-Devlet uygulamasını kullanmanız gerekmektedir. Tapu taşınmaz mal beyanını e-Devlet üzerinden yapmak için sisteme giriş yaparak, devlet şifresinin girilmesi gerekir. Daha sonra tapu taşınmaz beyanı ile ilgili arama yapmanız ve karşınıza çıkan direktiflerle, malın tapu bilgilerini eksiksiz doldurmanız yeterlidir. Bu bilgiler arasında gayrimenkul sahibi ve tapu bilgileri de bulunmaktadır. Beyannameyi elden yapacaksanız beyan yapacak kişinin adres ve telefon bilgilerini, tapu aslını ve fotokopisini yanında götürmesi gerekmektedir. Bunun yanında yapı ruhsatı ve mülk sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi ile emlak bildiri formu da belediyeye iletilmelidir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

Tarım Arazisi İmara Nasıl Açılır?

Bilgi BankasıBirevim

İpotek Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bilgi BankasıBirevim

Ruhsat Gerektirmeyen Yapılar Nelerdir?

Bilgi BankasıBirevim

Hisseli İfraz Nedir? İfraz Şartları Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

two − 1 =