6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Engelli ÖTV İndirimi Nedir, Kimler Yararlanabilir?

engelli ötv indirimi

Araç satın alırken toplam bedel üzerinden yapılan bir indirim türü olan engelli ÖTV indirimi nedir, kimler yararlanabilir? Engel oranı yüzde 40 ile yüzde 90 aralığında olan kişiler, rahat ulaşım sağlamak adına araç alırken ÖTV indirimi ve muafiyetinden yararlanıyor.

Araç satın alma sırasında toplam fiyatın bir kısmını oluşturan ÖTV oluşturuyor. Engelli bireyler bağımsız ve rahat ulaşım sağlamak için araç satın almak istiyor. Yüksek ÖTV oranları bulunan lüks araç satın almak isteyen engelli bireylere, devlet çeşitli indirim ve muafiyet hakları sunuyor. Tam teşekküllü hastaneden alınan engelli raporuna sahip olan bireyler, engelli raporunun oranı, satın alınmak istenen aracın türü ve modeline göre engelli indiriminden faydalanabiliyor. Engelli ÖTV indirimi ve muafiyeti ile araç satın almak isteyen adaylar için merak edilen bilgiler şöyle aktarılıyor.

Engelli ÖTV İndirimi Nedir?

Türkiye’de yaşayan engelli bireyler araç satın alırken ÖTV’den indirim alma hakkından yararlanabiliyor. Engelli bireylerin araç satın alma işleminde ÖTV indiriminden yararlanabilmesi için Türkiye’de hizmet veren tam teşekküllü hastanelerden engelli raporu alması gerekiyor. Diğer tüm koşulları karşılayan engelli bireyler devletin sunmuş olduğu ÖTV indiriminden araç satın alırken yararlanabiliyor.

Bireylerin engellilik oranı yüzde 40 ile yüzde 90 aralığında değişiyor. Engellilik oranı yüzde 90 olan bireyler engelli indiriminden değil, muafiyetinden faydalanabiliyor. Engellilik oranı yüzde 40 ile yüzde 89 aralığında değişen bireyler araç satın alırken yüzde 26,3 oranında bir indirim hakkı elde ediyor.

Engelli ÖTV İndiriminden Kimler Yararlanabilir?

Bazı ürün ve malları satın alırken tüketicilerden toplam bedel üzerinden Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınıyor. Oransal veya maktu olarak iki farklı şekilde alınan ÖTV, araç satın alma işlemi sırasında engelli bireylere belirli bir oranda indirim hakkı sunuyor.

Engelli bireylerin araç satın alma işlemi sırasında ÖTV indiriminden faydalanması için yüzde 40 ile yüzde 90 aralığında bir engelli raporuna sahip olması gerekiyor. ÖTV indiriminden yararlanabilen kişi grupları şöyle sıralanıyor:

  • Bireylerin engellilik oranının yüzde 40 ile yüzde 90 aralığında olması gerekiyor.
  • Engelli bireylerin ehliyet sahibi olması gerekiyor.
  • Engelli raporunun tam teşekküllü bir hastaneden alınmış olması gerekiyor.
  • Araç satın alma sırasında raporda tertibatlı araç kullanma izninin yer alması gerekiyor.
  • Engelli raporunda bireylerin otomatik vites kullanıp kullanmayacağının belirtilmesi gerekiyor.

Engelli ÖTV Muafiyeti Nedir?

Araç satın alırken sıklıkla araştırılan konular arasında yer alan engelli ÖTV indirimi nedir, kimler yararlanabilir? Engellilik oranı yüzde 40 ile yüzde 90 olan kişiler ÖTV indiriminden faydalanıyor. Fakat engelli ÖTV indiriminin yanı sıra devlet engelli bireyler için muafiyet hakkı da getiriyor.

Türkiye’de yaşayan engelli bireyler araç satın alma sırasında ÖTV ödeme yükümlülüğünden kurtuluyor. Muafiyet olarak tanımlanan bu haktan faydalanabilecek olan engelli bireylerin rapor oranının yüzde 90 olması gerekiyor. Dolayısıyla tam teşekküllü hastaneden alınan yüzde 90 engelli raporu bulunan kişiler, otomobil satın alırken ÖTV’den muaf oluyor.

Engelli ÖTV İndiriminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Engelli ÖTV indiriminden faydalanarak araç satın almak isteyen kişiler birtakım unsurlara dikkat etmesi gerekiyor. Engelli bireylerin araç satın alma işlemi sırasında ÖTV indiriminden faydalanması için dikkat etmesi gereken faktörler şöyle sıralanıyor:

  • Engelli raporunda vites türü ibaresi önem kazanıyor. Çünkü bireylerin tam teşekküllü hastaneden almış oldukları engelli raporunda otomatik vites kullanım izni bulunuyorsa, manuel vitesli araç kullanarak trafiğe çıkamıyor.
  • Engelli raporunda yer alan araç türü ibaresi oldukça önemli bir faktör niteliği kazanıyor. Bireylerin sahip oldukları engelli raporunda özel tertibatlı araç kullanım izni belirtiliyorsa, engelli bireyler farklı araç türü kullanarak trafiğe çıkamıyor.

Peki, engelli araç raporu ne kadar süre geçerli? Engelli bireyler ÖTV indiriminden yararlanarak aldığı aracı 5 yıl süre ile satışa çıkaramıyor. Eğer 5 yıl içinde araç satıldığı takdirde engelli bireyler ÖTV indirim hakkını kaybediyor.

Hangi Araçlar İçin ÖTV İndirimi Yapılır?

Engelli ÖTV indirimi ile alınabilecek araçların limiti her yıl farklı miktarda belirleniyor. ÖTV indirimi ile alınabilecek araçların fiyatı vergiler dahil 1.004.000 TL olması gerekiyor. Aynı zamanda ÖTV indiriminden yararlanarak araç satın almak isteyen kişiler, yalnızca sıfır kilometre araçlarda bu haktan faydalanabiliyor. ÖTV indirimi ile alınabilecek araçların motor hacminin 1.6 litreyi geçmemesi gerekiyor.

Bazı araçlar, motor hacmine bakılmaksızın ÖTV indirimi kapsamına giriyor. Toplam bedeli 330.800 TL’nin aşağısında olan pick-up, otomobil, arazi aracı, panelvan, jeep ve ATV taşıtları, motor hacmi kısıtlamasına bakılmaksızın engelli ÖTV muafiyeti ile alınabilecek arabalar listesine giriyor.

Engelli Araç İndirimi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Araç satın alırken engelli araç indirimi hesaplama işlemi için ÖTV muafiyet ve KDV iskonto oranını bilmeniz gerekiyor. Yüzde 26,3 ÖTV muafiyet oranına yüzde 15,24 oranında KDV iskonto oranı ekleyebilirsiniz. Dolayısıyla ÖTV muafiyet ve KDV iskonto oranı ile birlikte araç satın alırken, toplam bedel üzerinden yüzde 50’ye yakın bir indirim hakkı elde edebiliyorsunuz.

Engelli araç indirimini hesaplarken indirim uygulayacağınız aracın fiyatı büyük önem taşıyor. Engelli araç indirimi hesaplarken yalnızca ÖTV indirimi değil, MTV oranından da indirim hakkı elde ediliyor.

Yüzde 40 Engelli Raporu ile ÖTV İndirimi Ne Kadar?

Yüzde 40 engelli ÖTV indirimi nedir, kimler yararlanabilir? Tam teşekküllü hastaneden alınan yüzde 40 engelli raporu bulunan kişiler araç satın alma sırasında toplam bedel üzerinden yüzde 26,3 oranında bir indirim hakkı elde ediyor. Sürücü belgesi bulunan ve ÖTV indiriminden faydalanmak için gerekli tüm koşulları sağlayan engelli bireyler, yüzde 15,24 oranında KDV indirimi kazanıyor.

Yüzde 90 Engelli Raporu ile ÖTV İndirimi Ne Kadar?

Engellilik oranı yüzde 40 ile yüzde 89 aralığında değişen bireyler ÖTV indiriminden faydalanırken yüzde 90 engelli raporu ÖTV indirimi ne kadar? Engelli bireyler sıfır kilometre araç satın alırken belirli bir ÖTV indirim hakkı kazanıyor. Söz konusu ÖTV indirimi engellilik oranına göre değişiklik gösteriyor. Yüzde 90 engellilik oranını tam teşekküllü hastaneden aldığı rapor ile ispatlayan bireyler, ilk sıfır kilometre araç satın alma işlemi sırasında ÖTV’den muaf tutuluyor.

Engelli Araç Limiti Ne Kadar?

Engelli ÖTV indiriminden faydalanmak isteyen kişiler, her yıl belirlenen araç limiti koşullarına uymak durumunda kalıyor. Her yıl farklılık gösteren engelli araç limiti 2023 yılında yeniden düzenleniyor. 2023 engelli araç limiti olarak devlet tarafından belirlenen miktar, 1.004.200 TL’dir. 1.004.200 TL’nin altında olan ve motor hacmi 1,6 litreyi geçmeyen araçlar ÖTV indirimi ve muafiyeti kapsamına dahil ediliyor.

ÖTV İndirimli Araç Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Engelli ÖTV indirimli araç almak için gerekli belgeler şöyle sıralanıyor:

  • Araç muayene belgesi
  • Engelli kişinin kimlik aslı ve fotokopisi
  • ÖTV indirimi başvuru formu
  • 5 tane vesikalık fotoğraf
  • Tam teşekküllü hastaneden alınan Engelli Sağlık Kurulu raporu
  • 18 yaşından küçük yüzde 90 engelli bireylerin vasi onay belgesi

Engelli Raporu ile Araç Alma Şartları Nelerdir?

Engelli raporu ile araç alırken uyulması gereken başlıca koşullar şöyle sıralanıyor:

  • Engelli raporu bulunan kişinin 18 yaşından büyük olması gerekiyor.
  • Engelli raporu bulunan kişinin sürücü belgesi olması gerekiyor.
  • Engelli raporunun tam teşekküllü hastaneden alınması gerekiyor.
  • Engelli raporunda ÖTV muafiyeti veya indirimi ile araç kullanabilir ibaresinin bulunması gerekiyor.
  • Engelli raporunda yer alan araç özelliklerine uygun bir araç satın alırken ÖTV indiriminden faydalanılabiliyor.
  • Yüzde 90 ve üzeri engelli raporu bulunan kişiler, 18 yaş koşulu dışında bırakılıyor. Bu rapora sahip olan engelli bireylerin vasileri ÖTV indirimi ile alınan aracı kullanabiliyor.
  • Engelli raporu ile araç alırken ÖTV indiriminden faydalanmak isteyen kişiler, bu rapor ile yalnızca bir araç satın alabiliyor.

Araç satın alırken “engelli ÖTV indirimi nedir, kimler yararlanabilir?” sorusunun yanıtını merak edenler, bahsedilen ÖTV indirimi ile araç alma koşullarını detaylı bir şekilde bilmesi gerekiyor.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

five × four =