6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Yatırım Amaçlı Alabileceğiniz Gayrimenkul Türleri

Yatırım Amaçlı Alabileceğiniz Gayrimenkul Türleri

Gayrimenkul yatırımı, en güvenilir ve en kârlı yatırım türlerinden biri olarak düşünülür. Bu yatırım, belli bir dönem içinde elde edilecek avantajlı bir yatırım olma özelliğiyle ön plana çıkar. Yatırım amaçlı alabileceğiniz gayrimenkul türleri arasında daire, dükkan, ofis, ticari alan, arsa ya da kiralık gayrimenkul gibi şeyler yer alır. Önemli olan doğru bir yatırım yapabilmektir. Bu konuda bilgi sahibi değilseniz ve yanlış bir adım atmak istemiyorsanız bir profesyonele de danışabilirsiniz.

Gayrimenkul Nedir?

Gayrimenkul sözcüğü, dilimize başka bir dilden geçen, Arapça kökenli bir kelimedir ve sözlük anlamı “taşınması mümkün olmayan” şeklindedir. Bundan ötürü gayrimenkul sözcüğü, emlak sektöründe çoğu zaman “taşınmaz” olarak da kullanılır. Gayrimenkul ile ilgili olarak sık sık karşımıza çıkan diğer kavramlar ise “gayrimenkul maliki”, söz konusu olan taşınmaz üzerinde hak sahibi olan, malın sahibi olan kişiye verilen isim anlamını taşır. Belli bir değere sahip olan ve taşınmaz olan bütün mal varlıkları gayrimenkul şeklinde nitelendirilir. Emlak piyasasında alım satım, devir, kiralama gibi işlemler yapılan tüm mal varlıkları gayrimenkul olarak bir başlık altında toplanır.

Hangi Gayrimenkul Türüne Yatırım Yapılmalı?

Gayrimenkul türleri arasında en iyi yatırım, kişinin durumu, risk toleransına ve isteklerine göre değişebilir. Bazı kişiler daire, ev, arsa, ticari gayrimenkul, çiftlik, yatırım ortaklıkları ya da kiralık gayrimenkulleri tercih edebilir. Ev ya da evler, düşük riskli gayrimenkul yatırımları temsil eder ve genel olarak kısa vadeli getiri sağlar. Ticari gayrimenkul, getirisi daha yüksek bir seçenektir ama riski de biraz  yüksektir. Çiftlik ya da kiralık gayrimenkullerse uzun vadeli getiri isteyenler açısından son derece idealdir. Gayrimenkul türleri arasında hangisine yatırım yapmanın mantıklı olduğu, kişinin uzun ve kısa vadede elde etmek istediği amaç ve hedefleri doğrultusunda şekil alır ve bu karar tamamen bireysel bir şekilde yapılmalıdır.  Gayrimenkul yatırımı yaparken aşağıdaki durumlar göz önünde bulundurulmalıdır;

  • Satın alınan gayrimenkulü hangi amaçla kullanacağınız
  • Uzun ya da kısa vadeli kar etmek istediğiniz
  • Yatırım için ayırmayı planladığınız bütçe miktarı
  • Emlak sektörünün o süreç içerisindeki değişim ve gelişimi
  • Tercih edeceğiniz gayrimenkul türünün ülkedeki son durumu

Gayrimenkul Özellikleri Nelerdir?

Herhangi bir gayrimenkul türü değeri, yer aldığı konum ve içinde bulunduğu çevre özellikleri gibi detaylara göre değişiklik gösterir. Yatırım amacıyla satın alınan bir gayrimenkul, konut üzerinden elde edilecek bir kira geliri ya da satın alınan arazinin ilerleyen zamanlarda değer artışına doğru gitmesinden dolayı tapu sahibinin kazanç sağlayacağı bir yatırım türüdür. Ancak bu tarz bir gayrimenkul yatırımı yapmaya karar vermeden önce dikkat edilmesi gereken iki konu vardır.

İlk olarak, satın alınan gayrimenkulden en iyi düzeyde faydanın kısa zaman içerisinde elde edilemeyeceğidir. Bunu unutmamak gerekir.  Emlak piyasası ya da bir arazinin değeri her geçen yıl ile beraber değişir, bazı yerler daha önem kazanırken, bazı yerler ise eski değerini kaybedebilir. Taşınmazın satın alındığı süreçten kısa bir zaman sonra gayrimenkulün değerinin büyük oranda değişmesi çok rastlanan bir durum değildir. Bu sebeple, yatırım amaçlı gayrimenkul almak isteyen bir kişinin öncelikle sabretmeyi bilmesi ve gayrimenkul üstünde işlem yapacağı en doğru zamanı beklemesi gerekir.

Bir başka konu da , gayrimenkul türleri birbirine benzemez ve her taşınmazın kendi değerini ortaya çıkaran, kendine özgü özellikleri mevcuttur. Taşınmazın yer aldığı arazinin o şehir içinde bulunduğu lokasyon, arsanın jeolojik durumu, gayrimenkulün olduğu bölgenin iklim şartları, şehir merkezi, hastane ya da okul gibi yapılara yakın olması ya da uzaklığı, taşınmazın yer aldığı arazinin çevresinde bulunan yapıların ne tarz olduğu gibi durumların tamamı, gayrimenkulün değerini ortaya çıkaran önemli faktörler arasında yer alır. Yatırım için bir taşınmaz almayı düşündüğünüz zaman, söz konusu olan gayrimenkulün çevre özelliklerini de dikkat etmeniz tavsiye edilir.

Ticari Gayrimenkul Yatırımı

Bu gayrimenkul yatırım türü, yatırımcılar açısından son derece önemli bir seçenektir ve genel olarak bu tür tercih edilir. Çünkü Türkiye, ticari gayrimenkul yatırımlarından bir başarı elde etmek için gerekli bütün bileşenlere sahip bir ülkedir. Aynı zamanda, bunlardan en dikkat çekeni, yatırımcılara yapmış oldukları yatırımlarda dalgalanma olmadan istikrar garantisi veren şey ekonomidir. Doğru bir yatırım yapanlar, Türkiye’de en iyi seçenekler arasında kabul edilen dükkan ve ofis gibi çok farklı ticari gayrimenkullere sahip olabilirler. Türkiye bir turizm ülkesi de olduğu için her sene çok sayıda turist tarafından ziyaret edilir ve bu da yeterli geliri elde etmenizi sağlar.

Konut Yatırımı

Konut gayrimenkulünde en çok karşılaşılan tür, yalnız ailelerin yaşadığı yapılardır. Kişilerin tek başına, ev arkadaşı ya da aileleriyle beraber yaşadığı her yapı konut gayrimenkul türü içinde yer alır. Bu emlak türü, aynı zamanda rezidans, dublex ev, dört veya beş katlı binalar, yazlık, kooperatif, dağ evi ve belediye binası gibi yapılanmaları da i içine alır.  Konut yatırımı en çok tercih edilen gayrimenkullerden biridir ve getirisi de oldukça yüksektir.

Endüstriyel Gayrimenkul Yatırımı

Emlak türlerinde dikkat çeken ve son yıllarda revaçta olan endüstriyel gayrimenkul ticari gayrimenkullerde satışı yapılan farklı ürünlerin üretimlerinin yapıldığı alanlar olarak adlandırılır. Bahsi geçen ürünlerle ilgili tüm yapım, onarım, üretim ve araştırmanın yapıldığı yapılanmalar, arazi ve binalar gibi endüstriyel gayrimenkul türünü oluşturur.

Tarımsal Gayrimenkul

Tarımsal her türlü ürünün üretiminin yerler, gayrimenkul türleri içerisinde tarımsal gayrimenkul grubunda yer alır. Bu tür gayrimenkul alanlarında bir değer hesaplaması yapılırken alanın yer aldığı coğrafi konum, arazinin verimliliği, üretilen tarım ürünlerine uygun iklim şartlarının olup olmadığı gibi durumların göz önünde bulundurulması gerekir. Doğru adımlar takip edildiği zaman, getirisi yüksek olacaktır.

Gayrimenkulden Gelir Nasıl Elde Edilir?

Gayrimenkul, gelir elde edebilmek ve uzun süreli olarak birikim yapmak isteyen kişiler için popüler bir yatırımdır. Gayrimenkulden gelir elde edebilmenin birkaç yolu vardır. Tercih edeceğiniz stratejiler yatırım amaçlarınız, bütçe ve risk toleransı gibi şeylere göre değişiklik gösterir. Kiralık mülkler, gayrimenkul ile gelir elde etme konusunda en popüler olanlardan biridir. Bir mülk satın alıp daha sonra kiralayarak, her ay düzenli bir gelire sahip oluşturabilirsiniz. Kiralık mülklerde başarılı elde edebilmek için kiracıları bir mercek altına almanız, mülkün bakımını aksatmamanız ve herhangi bir onarım ya da bakım problemleri ile yakından ilgilenmeniz gerekir.

Yenileme ve satmada son derece önemlidir. Bu da  popüler gayrimenkul yatırımları yenileme stratejilerinden biridir. Bu strateji; tadilata gerek duyulan bir mülkün satın alınmasını, yenilenerek daha sonra da  kâr amaçlı satılmasını içerir. Yenile ve sat yolunu tercih eden yatırımcılar, genel olarak değeri az olan veya bakıma ihtiyaç duyan mülkleri özellikle arayıp, bulurlar. Yenile ve sat seçeneğinde başarılı olmak için, yerel emlak piyasasını iyi bilmenin haricinde mülkün yenilemesi ve proje yönetimi konusunda da tecrübeli olmak gerekir. Gayrimenkul yatırımı her zaman popülerdir ve siz de en doğru türü seçerek, istediğiniz kazancı elde edebilirsiniz.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

MTV Nedir, MTV Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bilgi BankasıBirevim

Web Tapu Nedir? Nasıl Kullanılır? Web Tapu Randevusu

Bilgi BankasıBirevim

En İyi C Segmenti Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Trendyol Araçlı Kurye Nasıl Olunur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

8 − 5 =