6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Engelli Raporu ile Araç Alımı ve Şartları Nelerdir?

engelli araç

Günümüzde engelli raporu ile araç alımı sıklıkla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Bilindiği üzere fiziksel açıdan engeli olan kişilerin vergi indiriminden faydalanarak araç alma hakkı bulunmaktadır. Böylece MTV ve ÖTV vergilerinden muaf bir şekilde araç almak mümkün hale gelmektedir. Ancak bu muafiyet için araç almak isteyen kişilerin karşılaması gereken bazı şartlardan söz etmek mümkündür.

Bu şartları taşıyor olmanız halinde başvuruda bulunarak vergi indirimlerden faydalanma şansı yakalayabilirsiniz. Bu şekilde, engelli raporuna uygun olan araçlar için ÖTV ve MTV vergilerinden muafiyet alabilirsiniz. Peki engelli raporu bulunan bireyler için araç alımı nasıl yapılmaktadır? Engelli raporu ile araç satın almak için gerekli görülen şartlar nelerdir?

Engelli Raporu ile Araç Nasıl Alınır?

Bilindiği üzere engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmak için sahip olduğu bazı haklardan ve onlar için yapılan bazı düzenlemelerden söz etmek mümkündür. Bu düzenlemelerden biri de araç satın almak konusunda karşımıza çıkmaktadır. Engelli bireylerin araç alması için birtakım düzenlemeler mevcuttur. Bu düzenlemeler sayesinde araç sahibi olmak isteyen kişiler daha rahat bir şekilde araçlarını alabilmektedir.

Eğer engelli raporu ile araç almak istiyorsanız yapılması gereken ilk şey engel derecenizi belirtir bir rapor almaktır. Bu raporu almak için tem teşekküllü bir hastaneye başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra alçağınız raporda “ÖTV istisnalı araç kullanabilir” ibaresinin bulunması önemlidir. Böylece vergi muafiyeti ile araç satın almanız mümkün hale gelecektir.

Engelli Raporu ile Araç Satın Almak için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Engelli raporunun alınmasının hemen ardından vergi dairesine başvuruda bulunarak ÖTV ödeme belgesi almanız gerekmektedir. Almış olduğunuz rapor ve belge ile birlikte bir galeriyi ziyaret ederek araç satın almanız mümkündür. Bu rapor ile belirlenmiş özelliklere uygun olan araçları satın alabilirsiniz. Kendiniz için bir araç almak istediğinizde ise bazı evraklara sahip olmanız gerekmektedir.

Bu evraklar olmadan vergi muafiyeti ile araç almak mümkün olmamaktadır. Bunun için aşağıdaki evraklara sahip olmanız yeterlidir:

  • Engelli bireye ait olan, engellilik durumunu ve muafiyet ile araç satın alabileceğini bildiren rapor (Tam teşekküllü bir hastaneden alınmış olmalı)
  • Eğer birey aracı kendisi kullanacaksa engelli bireyler için düzenlenen sürücü belgesi (H sınıfı ehliyet)
  • Vergi dairesinden alınması gereken ÖTV ödeme belgesi

Hangi Araçlar ÖTV ve MTV Muafiyeti ile Alınabilir?

Bilindiği üzere ülkemizde engelli raporu ile araç alımı konusunda bazı kolaylıklar bulunmaktadır. Bu sayede engelli bireylerin daha uygun fiyatlar ile araç alımı yapması mümkün hale gelmektedir. Engellilik durumunu belirten rapor ile birlikte vergi dairesine başvuran engelli bireyle gerekli tüm evrakları tamamlayıp kendilerine ait bir aracı ÖTV ve MTV muafiyeti ile satın alabilir.

Ancak engelli bireyler tüm araçları muafiyet ile satın alamamaktadır. Çünkü alınabilecek araçların bazı özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bu özellikler aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:

  • 6 ya da daha düşük motor hacmine sahip olan binek otomobiller
  • Tüm motosikletler (Motor hacmi konusunda herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır)
  • Motor silindir hacmi 2800 cm³ ve daha düşük olan kapalı ya da açık kasaya sahip kamyonetler, panelvan ve vanlar
  • Aracın engelli raporu ile alınabilecek araçlar için belirtilen fiyat aralığında olması

ÖTV Muafiyeti ile Araç Alım Şartları Nelerdir?

Engelli bireylerin vergi muafiyeti ile araç satın almaları için gerekli görülen bazı şartlar bulunmaktadır. Ancak belirlenmiş olan şartlar kişinin engel düzeyine göre farklılık göstermektedir. Buna göre %40 ila %89 engele sahip bireyler ve %90 ya da daha üzeri engele sahip olan bireyler için uygulanan şartlar farklıdır. Dolayısıyla kişinin engel düzeyine göre araştırması yapması önem taşımaktadır.

  • %40 ile %89 engel oranına sahip bireylerin engelli raporu ile araç alım şartları aşağıdaki gibidir:
  • Aracı satın almak isteyen kişinin reşit olması
  • Kişinin engellilik durumunu belirten rapora sahip olması
  • Tam teşekküllü hastaneden alınmış olan raporda vergi muafiyetinden yararlanabileceğini belirten ibare olması
  • Kişi aracı kendisi kullanacaksa sürücü belgesine sahip olması

%90 Engelli Raporu ile Araç Alım Şartları Nelerdir?

Eğer araç ihtiyacı olan kişinin engel düzeyi %90’ın üzerinde ise bu kez farklı şartlar gerekli görülmektedir. Bu durumda kişinin aracını kendi kullanma şansı bulunmuyorsa bir yakını tarafından araç sürülebilmektedir. Yakın tarihe kadar bunun için yakınlık sınırlaması bulunuyor olsa da günümüzde herhangi bir sınırlama yoktur. Kişinin herhangi bir yakını aracı kullanabilir. %90 engelli raporu ile araç alma şartları ise aşağıdaki gibi karşımıza çıkmaktadır:

  • Kişinin tam teşekküllü bir hastaneden engellilik düzeyini belirten rapora sahip olması
  • Almış olduğu raporda “ÖTV istisnalı araç alabilir” ibaresinin yer alması
  • Kişinin 18 yaşını doldurmuş olması ya da bir vasiye sahip olması
  • Eğer araç kullanabilir durumda ise kişinin sürücü belgesine sahip olması

Engelli Raporu ile Alınan Aracı Satmak Mümkün Mü?

Gerekli olan şartların taşınıyor olması halinde engelli raporu ile araç alımı yapılabilmektedir. Bu durumda aracı kendisi kullanabilir durumda olan bireyler aracını kendileri kullanabilirken, kullanamayacak durumda olan kişilerin araçları yakınları tarafından kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra zihinsel engeli bulunan kişiler için de araç alımı yapılabilmekte ancak araç yine yakınları tarafından sürülebilmektedir.

Eğer engelli raporu ile alınmış bir araç satılacaksa bunun için üzerinden 5 yıl geçmiş olması gerekmektedir. Aksi takdirde araç yalnızca ÖTV vergisi ödendiği takdirde satılabilir ya da devredilebilir. Aynı zamanda 5 yıl içerisinde vergi muafiyeti ile başka bir araç almak mümkün değildir. Yalnızca aracını zorlayıcı nedenlerden (doğal afetler, kaza) ile kaybeden kişiler muafiyetten faydalanarak tekrar araç alabilir.

H Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?

Eğer fiziksel engele sahip olan bireyler araçlarını kendileri kullanabilecek durumdalarsa sürücü belgesine sahip olmaları gerekmektedir. Bu sürücü belgesi ile H sınıfı ehliyet olarak geçmektedir. Bu ehliyet türü hem motosiklet hem de otomobiller için aynıdır. Kişinin eğitimin ardından ehliyet alması gerekmektedir.

Bunun için öncelikle kişi durumunu bildirir engelli raporu almalıdır. Bu raporda kişinin ehliyet almak için herhangi bir engelinin bulunmadığı belirtilmelidir. Böylece kişi, sürücü kurslarında özel araçlar ile eğitim alarak ehliyet alma şansı yakalayabilmektedir.

Engelli Bireyler Hangi Araçları Kullanabilir?

Fiziksel olarak engel durumuna sahip olan kişiler araç alımında bazı kolaylıklardan faydalanabilmektedir. Ancak bu rapor ile alınacak olan araçlar bazı özelliklere sahip olmalıdır. Eğer engelli raporu ile araç satın alımı sırasında araç için belirli düzenlemeler yapılmışsa ya da kişi için raporda “Yalnızca otomatik vitesli araba kullanabilir” gibi ibareler belirtilmişse, kişinin farklı bir araç kullanmaması gerekmektedir.

Engelli ÖTV İndirimi ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Eğer engelli raporu ile bir araç aldıysanız bu aracı satmanız için üzerinden 5 yıl geçmesini beklemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde ÖTV tutarını ödemeniz istenmektedir. Bunun yanı sıra yeni bir araç almak için de yine 5 yıl beklemelisiniz. Engelli raporu ile araç alımı sırasında düzenlenen ruhsatta ise aracı kimlerin kullanacağı önceden belirtilmelidir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

20 + seven =