6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Rayiç Bedel Nedir?

Rayiç Bedel

Belli işlemler uygulanarak evinizin değerinin ölçülmesine rayiç bedel sorgulama denir. Herkesin yapması gereken şeylerden biri olan bu ölçüm evinizin depreme ne kadar dayanıklı olduğunu da yaklaşık olarak hesaplamanızı sağlamaktadır. Bu nedenle de her evde yapılması gerekmektedir.

Ülkemizin deprem ülkesinde olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Bu gerçek doğrultusunda gerekli denetimlerin yapılması önlem alınması da oldukça önemlidir. Siz de bu duruma bağlı olarak evinizin sorgulatmasını yaptırmalı ve yıpranma oranının ne kadar olduğunu ölçtürmelisiniz. Bulunduğunuz ilçenin internet sitesinden bu işlemi yapabilir ve bilgi alabilirsiniz. Bu hizmetin alınması ve binanın değerinin ölçülmesi önlem alabilmeniz ve depreme dayanıklılığı ölçebilmeniz açısından da oldukça önemlidir.

Rayiç Bedel ve Deprem

Siz de bunları göz ardı etmeyin ve evinizin değerini ölçtürün. Ülkemizde deprem maalesef bir gerçektir. Bu gerçekten kaçmak mümkün olmadığı gibi gerekli önlemlerin alınması ve denetimlerin yapılması da şarttır. Rayiç bedel nedir sorusuna verdiğimiz bu yanıt ile siz de bir an önce evinizin rayiç ölçümünü yaptırabilirsiniz. Bu ölçümün yapılması sizin için de binanız için de önem arz etmektedir.

Bu durum birçok şeye göre değişim göstermektedir. Şehrin nüfusu, yoğunluğu gibi faktörler de bu açıdan önemlidir. Bu bedel aynı zamanda yaşadığınız yerin arz talep dengesine bağlı olarak da değişim gösteren faktörleri arsasında yer almaktadır. Bu ölçümü yapmak da oldukça önemlidir.

Rayiç Bedel Hesaplaması Yapmak

Bu hesaplama için belli kriterlerin bilinmesi gerekmektedir. Bazı verilerin elinizde olması bu ölçümü hesaplayabilmeniz için şarttır. Malınızın güncel değerini belli kıstaslara bağlı olarak ölçmek hem malınızın ederini bilmenizi sağlarken hem de evinizin ne kadar değerli olduğunu ve satış fiyatını da belirlemenizi sağlamaktadır. Bu nedenle bu etkenler dikkat etmek de oldukça önemlidir. Bu bilgiyi belediyeler aracılığı ile öğrenebilirsiniz. Vergi usul kanuna göre de bunu hesaplamak oldukça önemlidir. Rayiç bedel hesaplama yaparak evinizin bedelini tespit ettirin.

Sizde bunlara dikkat ederek bedel hesaplayın. Alım satımı yapılacak olan taşınmaz malın değerini hesaplayın ve Pazar değerinde satılmasını sağlayın. Eğer bu ölçümü yapmazsanız mağduriyet ortaya çıkabilir. Satım ederinin üzerinde ya da ederinin altında yapılabilir. Bu da hem satıcı hem de alıcı için istenmeyen durumların başında gelmektedir. Bu nedenle oldukça dikkat edilmesi gereken çoğu kişinin bilmediği ama önemli olan detaylardan biridir. Yazımızda cevap verdiğimiz rayiç bedeli ne demek sorusuna yanıt bulabilir ve siz de hesaplama yaptırabilirsiniz.

Bu hesaplamalar oldukça kolay yapılan yalnızca belli başlı bilgileri bilmenizi gerekmektedir. Hesaplama için gerekli veriler elde olduktan sonra kısa sürede hesaplama yaptırabilirsiniz. Bu noktaya dikkat etmek ve buna bağlı hesaplama yaptırmak hatta belli aralıklarla bu değeri hesaplamak oldukça önemlidir. Siz de evinizin ya da taşınmaz herhangi başka bir yerin değerini ölçmek istiyorsanız bu ölçümü yapabilirsiniz.

Rayiç Bedel Sorgulama Nedir?

Rayiç bedel öğrenmek için öncelikle bulunduğunuz ilçenin internet sitesine girmeniz gerekmektedir. Bu ölçüm sonucunda taşınmaz malınızın en düşük değerini öğrenirsiniz. Bu binanın yer aldığı semt, ulaşım noktalarına ne kadar yakın olduğu ya da burada olan sosyal imkanlar bedelin tespit edilmesini sağlayan temel etkenler arasında yer almaktadır.

Aynı zamanda bu ölçümün belirlenmesinde binanın yıpranma payı gibi etmenleri de göz önünde bulundurulmaktadır. Siz de bunlara dikkat etmeli ve buna bağlı olarak hesaplama yapmalısınız. Bu yazımızdan siz de rayiç bedel ne demek sorusu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Rayiç Bedel Hesaplama İçin Gerekli Veriler ve Bilgiler Nelerdir?

  • Bunun için bulunduğunuz yerdeki üç gayrimenkulün bedeli toplanır.
  • İlgili konutların metre kareleri hesaplanır.
  • Toplam çıkan rayiç bedeli metre kareye bölünür.
  • Çıkan rayiç bedeli çıkan taşınmaz malın metre karesi ile çarpılır. Buradan çıkan sonuç metrekare başını ifade etmektedir.
  • Ölçümün yapılması için yukarıdaki veriler yeterlidir. Bu nedenle bunu dikkate almak ve buna bağlı hareket etmek de oldukça önemlidir. Zor olmayan oldukça kolay olan bir hesaplama yöntemi bulunmaktadır. Bu sayede siz de rayiç bedel öğrenmesi yapabilir ve hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bu Bedeli Hesaplamanın Faydaları Nelerdir?

Bu bedeli hesaplayarak taşınmaz mallarınızı satmak istediğinizde uçuk fiyat belirlemekten kaçınırsınız. Bu ev alacaklar içinde bir avantajdır. Alacağınız evi değerinde alma fırsatı yakalarsınız. Cebinizden çıkması gereken para evinizin değerinde olur. Her iki tarafı da mağdur etmeye ve aynı zamanda evin durumu hakkında bilgilendiren önemli detaylar arasında yer almaktadır. Siz de bu verilere ve bilgilere dikkat ederek ev alımı ve satımı yapabilirsiniz. Tüm bu sebeplere bağlı olarak da rayiç bedel sorgulama yaptırabilir ve buna bağlı olarak dikkat edebilirsiniz.

Rayiç Bedelini Neler Etkiler?

Rayiç bedelini etkileyen belli başlı unsurlar vardır. Bu unsurların bazıları hesaplamayı düşürürken bazıları ise hesaplamayı arttırarak evin de değerini arttırır.

  • Konutun yer aldığı semt ya da lokasyon bu durumu etkileyen etkenler arasındadır.
  • Şehir merkezine ne kadar yakın olduğu yine önemli detaylar arasındadır.
  • Taşınmaz malın genişliği
  • Binanın yaşı
  • Konutun sitenin içerisinde olması ya da olmaması
  • Yıpranma payının ne kadar olduğu
  • Sinema, tiyatro gibi sosyal mekanlara ne kadar yakın olduğu

Yukarıda verilen bilgiler evin değerini belirleyen ve belirlemede kıstas alınan temel bilgiler arasındadır. Güncel rayiç bedeli sorgulama için yılda bir ölçüm yapabilirsiniz. Evin yıpranma payı değiştiğinden bu veri de buna bağlı olarak değişim gösterecektir. Buna dikkat ederek siz de evinizin değerini öğrenebilirsiniz. Bu ölçümleri düzenli olarak yapmaya ve ev alırken de satarken de bu verilere bakmaya mutlaka dikkat etmelisiniz.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

Kredi Kartı ile Araç (Araba) Alınır Mı?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Plaka Çıkarma Ücreti Ve İşlemler

Bilgi BankasıBirevim

Engelli Raporuyla Alınabilecek Araçlar 2024

Bilgi BankasıBirevim

İstanbul’un Depreme En Dayanıklı İlçeleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

four × three =