6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Tapu Alım ve Satım İşlemleri Hakkında Her Şey

2023 yılından itibaren arsa, tarla, konut, iş yeri gibi taşınmazların satışları artık noter üzerinden yapılabiliyor. Nöbetçi noterlik uygulaması ile beraber taşınmaz satış sözleşmelerinin hafta sonu da tamamlanabiliyor. Tapu devir işlemi taşınmazın satılması ya da miras yoluyla el değiştirmesi durumlarında devreye girecektir. Konut ve arazi gibi taşınmazların devredilmesi için resmi işlemlere tapu devir işlemleri adı verilir.

Tapu Alma Günü Öncesinde İzlenecek Adımlar

Kişiler tarafından herhangi şekilde bir alana sahip olma ve de mülk edinme durumlarında tapu alma öncesinde izlenecek adımlar bulunur. Bu nedenle kişilerin her şeyi en doğru ve olması gerektiği şekilde yerine getirmesini sağlayabilmek adına da tüm bu işlemleri bilmek en önemli olan konulardandır. Kişiler burada ilk olarak tapu almak için ne gibi belgelere ihtiyacının olduğunu bilmelidir. Tapu harcı ve emlak vergisi ödeyecek olan taraf belirlenmelidir.

Emlakçı ödemesi, tapu, dosya ve sigorta gibi masrafların karşılanması gerekmektedir. Ödemenin ne şekilde yapılacağı belirlenerek gereken hesaplamaların yapılması önemlidir. Bunun yanında zorunlu deprem sigortası, rayiç bedeli gibi çeşitli belgelerin de hazırlanması önem arz eder. Tapu sahibi ya da vekili ile gerekli olan tüm belgeler hazırlanarak kişilerin tapu müdürlüğüne başvurması gerekmektedir. Bu sayede her şeyin olması gerektiği gibi ve de yasal olarak doğru ilerlemesi adına tüm adımları izlemekte fayda vardır.

Tapu Devir İşlemleri Nasıl Yapılır?

Tapu devir işlemleri tapu müdürlükleri üzerinden gerçekleştirilir. Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp harcı yatırmalısınız. ALO 181 numarasını arayarak ya da tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak randevu alabilirsiniz. Randevu gününde işlemler kolayca tamamlanır. Günümüzde ise tapu müdürlüklerinin yanında noter üzerinde de işlem yapılıyor.

Tapu Gününde İzlenecek Adımlar

Tapu müdürlüğünden alınmakta olan randevunun kararlaştırılması ile tüm tarafların zamanında tapuda yer alması gerekmektedir. Nüfus cüzdanları ile kişilerin tapuya gitmesi önem arz eder. Okuma yazması olmayan kişiler için de 2 adet şahit olması gerekir. ödeme sonrasında harç dekontları işlem yapmakta olan memura iletilmektedir. Satış evraklarının tüm alıcılar ya da satıcılar tarafından imzalanması gerekmektedir.

Kredi kullanımı oluşsa kişilerin buna da dikkat ederek bankadan alması gereken tüm belgeleri alması gerekir. Yani bankada kredi kullanım belgelerinin imzalanması da zorunludur. Tapuda dikkat edilmesi gerekenler içerisinde kesinlikle bu noktalar ve unsurlar oldukça önem arz ettiğinden kişilerin dikkat ederek ve gözden hiçbir detayı kaçırmayarak adımlar uygulaması gerekmektedir.

Fatura taşıma işlemlerinin de yapılması adına gerekli kurumlara gitmek, nüfus müdürlüğüne de gidilerek ikametgah taşımak gerekir. Gerekli olan belediyeye de emlak vergisi beyanında bulunulması son derece önem arz etmektedir. Tüm bunları tapu zamanında göz ardı etmeyerek yerine getirmekte fayda vardır.

Tapu Devir İşlemleri için Gerekli Belgeler

Tapu devrinin tamamlanması için gereken evrakları eksiksiz olarak hazırlamalısınız. Tapu devir işleminde gerekli belgeler şu şekildedir;

  • Satıcı ve alıcının kimlik belgeleri,
  • Zorunlu Deprem Sigortası,
  • Emlak vergisi belgesi,
  • İki adet vesikalık fotoğraf,
  • Taşınmaz ipotekliyse İcra Müdürlüğü Satış Müzekkeresi,
  • Miras nedeniyle yapılacak devir işlemlerinde Mirasçılık Belgesi

Ne Zaman Satış Randevusu Verilir?

Kişilerin tapu için alım satımı gerçekleştirmesi adına kesinlikle önceden randevu alması ve bu randevudan 15 dakika önce de orada yer alması gerekir. Peki satış randevusu ne zaman verilir? Kişilerin müdürlükten randevu alması için de çağrı merkezini araması yeterli olur. Alo 181 çağrı merkezinin aranması ile kişiler işlemlerini en hızlı şekilde yapabilmek adına belirtilmekte olan saat ya da gün için randevu oluşturabilmektedir.

İşlemin tamamlanmasının ardından kişilerin randevu saatini kaçırmayacak şekilde tapuda bunması önemlidir. Burada zamanı belirlemekte olan ise tapudaki yoğunluk, işlemlerin fazlılığı gibi çeşitli etkenler söz konusudur. Genel anlamda bakılacak olursa 1 – 2 gün içerisinde kişilerin randevu oluşturarak işlemlerini halletmesi mümkün olur. Bundan dolayı kişilerin oluşturmak istedikleri randevu için başvurdukları kurumun yoğunluğu son derece önemlidir.

Tapu Ödemelerini Hangi Taraf Yapar?

Satıcı ve alıcı arasında kararlaştırılarak ödeme yapılması gereken bir durum olduğu için bunun olması adına herhangi şekilde belirli bir yasal unsur bunmamaktadır. Kanuna bakıldığında ise eşit şekilde ödenmesi söz konusu olan bu ödemeler için tarafların anlaşması da yeterli görülür. Yani taraflar arasında bir kişinin ödemeyi kabul etmesi sayesinde sorunsuz anlamda ödeme yapılarak tapu işlemleri sağlanır.

Eşit ödenmesi durumu ülkede oldukça nadir şekilde karşılaşılmakta olan durumlardan biri olduğundan bu genellikle salıcı tarafından gerçekleşmektedir. Bundan dolayı tapu ödemelerini hangi taraf yapar? Eşit olarak ödenmesi gereken bu durumda ancak alıcının tapu ödemelerini yapması genellikle söz konusudur.

Tapu Devir İşlemleri Kaç Gün Sürer?

Tapu işlemleri ne kadar sürer? İşlemin süresi devri gerçekleştirilecek taşınmazın özelliğine göre değişiklik gösteriyor. Evrakların tamamlanmasıyla birkaç günde tapu devir işlemleri tamamlanır. Tapu devir işlemleri sonrasında taşınmazın farklı risklere karşı sigorta ile güvence altına alınmasını sağlar.

Web Tapu Sistemi

Günümüzde tapu devir işlemleri online olarak tamamlanıyor. Web Tapu Sistemi üzerinden gerçek ve tüzel kişiler taşınmazlarının durumunu takip edebiliyor. Başvuru sayfası üzerinde sisteme alıcının ve satıcının bilgileri girilir. Tapu müdürlüğü yatırılması gereken harç bedeli hesaplanmalıdır. Harç bedelinin yatırılması sonrasında taraflara kısa mesaj yoluyla web tapu randevu günü iletilir.

Tapu Devir Teslim Süreci Nasıl İşliyor?

Gayrimenkul satışında farklı süreçler bulunur. Gayrimenkul üzerindeki haklar mülkün yeni sahibine geçer. Alım satımlarda ya da miraslarda da tapu devir işlemleri yapılmaktadır.

Tapu Devir Teslim Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Evi satın alacak kişi konut kredisi alacaksa kredi başvurusunu yapmalıdır.
  • Konut kredisi başvuru onaylandıktan resmi belgeler hazırlanmalıdır.
  • Evi satın alan kişi, bankadan almış olduğu kredi evraklarını ve diğer belgeleri oluşturmalıdır.
  • Tapu Sicil Müdürlüğü’nden randevu talep edilir.
  • Randevu gününde alıcı ve satıcı, istenen belgeleri birime teslim eder.
  • Tapu dairesi, devir teslim işleminin tamamlanacağı tarih ile harç tahakkuk numarasını alıcı ile satıcıya bildirmelidir.
  • Alıcı ve satıcı, tapu harcının ödemesi yapılır ve gerekli belgeler teslim alınır.
  • Tapu dairesine randevu saatinde gidilir. Avukatlar veya vekiller eşliğinde imzalar atılır.

Tapu devir teslim işlemleri ile ilgili güncel bilgileri tapu dairesini arayarak öğrenebilirsiniz.

Tapu Devir Teslim İşlemi Ne Kadar Sürer?

Gayrimenkul alım satım işlemlerini resmi hale gelmesini sağlayan tapu devir işlemleri, randevu sistemi sayesinde bir günde tamamlanıyor. Tapu işlemi için randevu saatinden önce resmi dairede bulunmanız gerekir. Size gelen bilgi mesajı üzerinden tapu harçlarını yatırmalısınız. İlgili tapu dairesinde yoğunluk bulunmuyorsa tüm işlemler kısa sürede tamamlanır.

Tapu Devir Ücreti Nedir?

Tapu devir işlemlerinin tamamlanma süreçlerinde sizlerden tapu devir ücreti talep edilir. Her yıl bu ücret değişiklik göstermektedir

2023 Tapu Harcı Ne Kadar Oldu?

Tapu harcı bütün gayrimenkul unsurları için tapuda beyan edilen satış tutarının % 2 oranındadır. Gayrimenkulün tapuda beyan edilen ücretinin yüzde 4’ü kadar ödeme yapılmalıdır.

Gayrimenkul alım satım sürecinde tapu harcı dışında1.298,5 TL tutarında döner sermaye kalemi ödemesi de bulunur. Tapu harcının yüzde 2’sini alıcı diğer yüzde 2’sini ise satıcı ödeyecektir.

Emlak Satışında Para Nasıl Ödenir?

Emlak satışında ücret nakit olarak ödenir. Ödeme yöntemi satıcı ile alıcı arasında anlaşmaya bağlıdır. Ayrıca çek, elden ödeme, online ödeme gibi yöntemlerden de yararlanabilirsiniz. Emlak satışı her dönemde insanlar tarafından yapılan uygulamalardan bir tanesidir. Bu nedenle, emlak satışı işlemi sırasında ödeme yöntemi önemlidir. En çok tercih edilen ödeme yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Online Ödeme

Emlak satışlarında online ödeme, sıklıkla kullanılan uygulamalardan bir tanesidir. Online ödeme, internet bankacılığı, kredi kartı ya da diğer elektronik ödeme sistemleri üzerinden tamamlanır. Bu yöntem, emlak satışı işlemlerinin hızlı ve kolay bir şekilde yapılmasını sağlayacaktır. Online ödeme yöntemi, alıcı ve satıcı arasında güvenli ödeme türleri arasındadır.

Çek ile Ödeme

Çek ile ödeme yönteminde alıcı, satıcıya ödeme yapmak için bir çek verecektir. Çek, banka tarafından yazılmalı ve imzalanmalıdır. Çek üzerinde ödemenin yapılacağı tarih ve miktar bulunur. Çekle ödeme yaparken alıcının çekin geçerliliğini kontrol etmesi gerekir.

Elden Ödeme

Emlak satışında elden ödeme yöntemi en sık tercih edilen uygulamalar arasındadır. Elden ödeme yöntemi, emlak satışı işlemi sırasında ödemelerin hızlı ve kolay bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olur. Bu yöntem, emlak satışı işlemi sırasında ödeme yapmak isteyen alıcıların tercihidir.

Alıcı, ödemeyi tamamladıktan sonra tapu ve diğer mülkiyet belgelerini anında alacaktır. Bu yöntem, satıcıya anında parayı teslim eder. Elden ödeme yönteminde alıcının nakit olarak ödeme gücü bulunmalıdır. Bu uygulama alıcıya güvenli bir ödeme yapma imkânı sunmaz. Bu nedenle uygun bir seçenek olarak görülmez.

Takas Yöntemi

Takas yöntemi de tercih edilen ödeme uygulamalarından bir tanesidir. Gayrimenkullerin para karşılığı yerine birbirleri ile değişimi için tapuda trampa işlemi yapılacaktır. Trampa işlemini yapabilmek için gayrimenkullerin değerlerinin birbirine eş değerde olma zorunluluğu bulunmuyor.

Tapuda Para Ne Zaman Verilir?

Tapuda para verilme zamanı, emlak satışında satıcı ile alıcının anlaşmasına göre değişir. Satış işlemlerinde ilk önce tapu teslimi yapılır. Tapu teslimi tamamlandıktan sonra para ödemesi gerçekleştirilir. Bu yöntem, hem alıcının hem de satıcının güvenliğini sağlayacaktır. Alıcı, satın aldığı emlakların mülkiyetini alır. Daha sonra ödeme yapar. Tapu teslimi öncesinde ön ödeme, kapora gibi ödeme yöntemlerinden de yararlanabilirsiniz. İki taraf arasında ödeme yapılır ve tapu teslim işlemi tamamlanır.

Tapuda En Güvenli Ödeme Yöntemi Bedir?

Tapuda en güvenli ödeme yöntemini seçerken nasıl hareket etmeniz gerekir? Emlak satışı işlemi sırasında kullanılabilecek farklı yöntemler bulunur. Ödeme işlemlerinde genellikle banka havalesi tercih edilir. Bankalar, ödemelerin gerçekleştirilmesi ve kayıt altına alınması için güvenli sistemlerden yararlanır. Böylece ödemelerin gerçekleştirilmesi sırasında oluşabilecek soruna kolayca müdahalede bulunabilir. Ödeme sırasında kartların güvenliği için, kartın sahibinin bilgisi dışında kullanılmaması için bu uygulamadan yararlanmak gerekir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

e-Devlet Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Bilgi BankasıBirevim

En Az Yakan SUV Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Taks ve Kaks Emsal Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bilgi BankasıBirevim

Ülkemizde Satılan 3 Tekerlekli Motosiklet Modelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

10 − 6 =