6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

İpotekli Ev Alım – Satımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kişilerin ipotekli şekilde ev alıp satmasını sağlamak adına dikkat edilmesi ve üzerinde durulması gerekenler unsurlar olduğundan ipotekli ev alım satımı dikkat edilmesi gerekenler iyi şekilde bilinmelidir. Bu süreç oldukça iyi şekilde bilgiler edinmeyi, değerlendirme yapmayı ve oluşmakta olan risklere karşı tedbirlerin alınmasını gerektirir. Bundan dolayı kişilerin ipotekli şekilde olan evi alıp satarken danışmanlık dahi almasında fayda olacaktır.

Dikkatli şekilde yapılması gerekenler bu işlemler doğru belge hazırlığı, finansal analizler ve hukuki destek gerektirebilir. Aynı zamanda kişiler ileriye dönük olarak sorun yaşamamak için son derece dikkatli ve de temkinli olursa istedikleri şekilde ev alım satımı gerçekleştirmiş olur. Her ipotekli evin alım ve satımı birbirinden farklı olacağı için kişilerin tüm süreçleri ayrı olarak bilmesi önem arz eder.

Doğru belge hazırlığının yapılması, profesyonel şekilde aşamaları geçmek ve de dikkatli şekilde araştırmalar yapmak oldukça önemli ve gereklidir. Bu nedenle kişiler tüm detaylara ve unsurlara dikkat ederse rahatlıkla alı ve satım işlemlerini gerçekleştirebilir. Ayrıca oluşabilecek olan risklere karşı da temkinli davranmak kurtarıcı olabilir.

İpotekli ev alım satımı nasıl gerçekleşir? Konusunda kişiler için değerlendirmesi ve üzerinde durması gerekli olan durumlar olduğu için hepsinin uzman ve profesyonel şekilde bilinmesinde fayda olmaktadır. Hem daha iyi sonuç almak hem de evin elden çıkmasını sağlamak adına tüm süreçlere hakim olmak gerekir.

İpotekli Ev Satılır Mı?

Yatırım amaçlı olarak gayrimenkul alan ve satan kredisini ödemekte zorlanan kişiler kredi borcunun daha bitmeden önce evi satabileceklerini bilmelidir. Yani kredi borcu varken dahi kişilerin bu evi satması son derece mümkündür. Banka tarafından üzerine konmuş olan ipotekli evleri kişilerin satması mümkün olduğundan kredi bitiminin beklenmesine gerek kalmamaktadır. Bu sayede ev alış ve satışı en iyi şekilde gerçekleşebilir. Ev üzerinde bulunan banka ipoteğinin devam etmesi satışın yapılmasına engel olmamaktadır.

Kişilerin ipotek kaldırmadan ya da kredi bitimini beklemeden satmasında sakınca görülmeyen evler için kullanacakları yöntemler ve uygulamalara bakarak en iyi şekilde sonuç elde etmesi söz konusudur. Bundan dolayı ipotekli ev satılır mı? Konusunda kişilerin kullanacakları yöntemler ile bu sorunu çözmesi ve evi elden çıkarması son derece mümkündür. Bu nedenle kişiler bu yöntemleri doğru ve eksiksiz şekilde bilirse bu a göre doğru olan adımları atarak aşamaları tamamlamış olur.

  1. İpotekli Evi Krediyle Satmak

Ev satın almak isteyen kişi evi eğer konut kredisi ile almaktaysa kredi devir işleminin gerçekleştirilmesi söz konusudur. banka mevcut olan kredi borcunu evi satın almak isteyen kişiye otomatik şekilde devretmektedir. Gayrimenkulü satacak olan kişinin bu aşamada kredi borcu tam olarak kapatılmış olur.  Fakat bu aşamada evin üzerinde bulunan ipotek tamamen kaldırılmış olmamaktadır. Evi almakta olan kişi yani evin yeni sahibi kredi taksitlerinin tümünü öderse bankaya başvurmaktadır. Bu aşamada tapu devir işlemi de yapılmış olur.

Eğer kişi evi satın almak istediği anda kredinin çekilmiş olduğu farklı bir bankayı tercih etmek isterse var olan kredinin bulunduğu ve kredinin alınacağı bankalara da başvurmak gerekir. Mevcut ev kredisini vermiş olan banka ile işlemlerin yapılması da önemlidir. Bu aşamada evi yeniden alacak kişi için yeni bir ev kredisi düzenlenir. İpotekli ev alım satımında neler yapılır? Konusunda kişiler bu aşamaları yerine getirebilir.

  1. İpotekli Evi Peşin Satmak

Banka ipotekli olan evin satın alınmak istemesi durumunda evi satın alacak olan kişi kredi borcunu nakit şekilde ödeyerek kapatabilir. Kalan kredi borcu ve ev satış tutarı bankaya yatırılmaktadır. Bu aşamada ise bankadan blokeli çek almak gerekir. Bu blokeli çek belirtilmekte olan süre zarfında ya da çek bankaya teslim edene kadar hesaptan paranın çekilmesi mümkün olmaz.

Tapuda eğer ki satış işlemi gerçekleşmekteyse blokeli çek bu kez satıcıya verilir. Gayrimenkulü satmakta olan kişi toplam kredi borcunu bankaya yatırır. Bankadan alınmış olan çek yazısı da tapuya teslim edilir. Bu aşamalardan sonra ise evin tüm hakları alıcıya geçmiş olur. İpotekli ev almak riskli mi? Konusunda kişiler tüm detayları bilirse buna göre riskleri de en aza indirebilir.

İpotekli Ev Alım Satımında Önemli Olan Unsurlar Nelerdir?

Kişilerin bu aşamaları gerçekleştirirken ilk olarak tüm süreci bilmesi ve hiçbir şeyi aksatmadan dikkatli olması gerekir. Bu durumda ipotekli ev alım satımında önemli unsurlar nelerdir? Öncelikle evin değerlendirilme süreci son derece önem arz eder. Alıcılar ve satıcılar evin gerçek olan değerini belirlemek adına bir değerlendirme raporu talep etmelidir. Aynı zamanda ipotek taksitlerinin ve geri ödeme planının da iyi şekilde bilinmesinde fayda vardır.

Vade süresi, faiz oranları aylık taksit miktarı, toplam geri ödeme miktarı gibi durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. Kredi puanının iyi olması da aynı şekilde ipotekli ev alımı konusunda son derece önemlidir. Düşük kredi puanı, yüksek faiz oranları ve geri ödeme koşulları ile karşılaşmak söz konusu olabilir. İpotek başvurusu yapılırken ya da sözleşme imzalanırken ortaya çıkabilecek olan ek maliyetler, sigorta ücretleri ve komisyonlar ve tapu masraflarını da gözden geçirmek oldukça gereklidir.

İpotekli Ev Alım Satımında Riskler ve Önemler Nelerdir?

Kişilerin bu şekilde ev alım satımı yapması konusunda bazı risklerde bulunur. Bu nedenle hem alıcıların hem de satıcıların son derece dikkatli olması gerekir. Öncelikle finansal olarak riskler bulunur. Kredi puanında yaşanan düşüler, faiz oranında ortaya çıkan değişimler, geri ödeme planlarında yaşanabilecek zorluklar gibi riskler vardır. İpotekli ev alım satımında riskler içerisinde bir de kredi puanındaki düşüşler son derece etkili olur. Kişilerin bu riskleri göz önünde bulundurarak önlem ve tedbir alması son derece mühim olduğundan bu konuda dikkatli ve temkinli olmak gerekir.

Hukuki risklerde olabileceğinden kişilerin sözleşme ve belgelerini eksiksiz ve doğru şekilde bulundurmasında fayda vardır. Aksi takdirde insanların hukuki sorunlarla karşılaşması ve bunun neticesinde istenmeyen sorunların oluşması yaşanabilir. Aynı zamanda piyasadaki değişimler de aynı şekilde risktir. Bu nedenle evin değeri ve piyasadaki koşullar iyi şekilde bilinmelidir.

Kişilerin en ufak şekilde sorun yaşamaması ve risklere karşı da yanlış durumlar olmaması adına en iyi şekilde tedbirlerin alınmasında fayda vardır. Bu nedenle kişiler tüm adımları ve aşamaları uzman ve profesyonel şekilde bilerek hareket etmelidir. İpotekli ev alım satımında önlemler kişileri yaşanacak olan aksaklıklar ve de sorunlardan korumaktadır. Hem maddi olarak hem de hukuki olarak kişilerin sorun yaşamamasını sağlamak için tüm tedbirlere başvurmakta fayda vardır.

İlk olarak alınabilecek önlemler içerisinde finansal durumların göz önünde bulundurulması ve risklerin en aza indirilmesi yer alır. Yani evin iyi şekilde değerlendirilmesi, finansal duruma ağırlık verilmesi, geri ödeme planlarının da güvenilir şekilde zorlamayacak şekilde yapılması önemlidir.

Kişiler tüm detayları ve aşamaları bilmeden, araştırmadan ya da tedbir almadan bu şekilde bir alım satım yaparsa zarara uğrayabilir. Bu zararın engellenmesi adına sözleşmeler ve belgeler iyi şekilde okunmalıdır. İpotekli ev alım satım avantajları iyi şekilde bilinmelidir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

5 × one =