6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Kentsel Dönüşüm İtirazı Nasıl Yapılır?

Şehirleşmenin getirmekte olduğu olumsuz durumların da şehirler üzerinden kaldırılması için tercih edilen kentsel dönüşüm projelerinde kentsel dönüşüm itirazı bulunmaktadır. Yapının riskli olması ve altyapı, temel itibariyle kişiler tarafından uygun bulunmayarak rapor hazırlanıp bunun iptal edilmek istenmesi üzerine kişiler için sağlanan bu itiraz hakkı haklı bulunulduğu takdirde yürürlüğe girer.

Afetlere ve de tehlikeli durumlara engel olmak, riskleri en aza indirebilmek adına kişiler için düzenlenmekte olan bu projeler ile en iyi şekilde sonuçların alınmasına çalışılır. Bu nedenle kişilerin girmekte olduğu hu kentsel dönüşüm projelerinden vazgeçmek istemesi de son derece mümkün olur. Dünyanın değişmekte olan fiziksel şartlarına ve de olası herhangi bir tehlikeye karşı kişilerin de tedbir almasını sağlamak için en doğru şekilde bu projeler hayata geçirilir.

Çarpık kentleşme ve gecekondulaşmanın en aza indirilmesi için kişilere sunulmakta olan bu projeler her zaman için en doğru ve en iyi şekilde tasarlanarak insanlara kolaylık oluşturur. Çöküntülerin ve gecekondu alanlarının dönüştürülmesi adına kullanılmakta olan en önemli projelerden biridir. Şehirlerin reklam yüzlerin güzelleştirmek, sit alanlarının korunmasını sağlamak ve de iş merkezi alanlarının da etkin hale getirilmesini sağlamak adına bu projeler kullanılır.

Zorunluluk arz etmesi gereken durumlarda ve şehirlerin daha da iyi şekilde görünüp en iyi manada yerleşme yerlerinin de hayata geçirilmesi adına kişiler tarafından tercih edilmesi muhtemel olan projelerdendir. Kentsel dönüşüm itirazı nedir? Risk taşımakta olan yapılar için risk tespitlerinin ve de testlerinin çıkması durumunda rapor düzenlenerek kişilere yardımcı olunup bu yerleşim yerinin uygun olmadığı anlaşılması halinde itirazlar verilir. Yapı maliklerinin ve de kanuni temsilcilerinin de bu duruma itiraz hakkı doğmaktadır.

Yapılan itirazlar en etkili ve de olması gerektiği süreçlerin izlenmesi ile sağlandığı zaman kişilerin haklı olması durumunda aradıkları sonucu da elde etmeleri mümkün olur. Bu nedenle insanlara kentsel dönüşüm projelerinin sunulabildiği kadar bunlara duyulan itirazın da hayata geçirilmesi söz konusudur.

Kentsel Dönüşüme Nasıl İtiraz Edilir?

Risk tespiti raporunun olması ve de kişilerin ellerinde bu raporun bulunması ile yapının malikleri ve de kanuni temsilcileri, tespit raporuna dair olan evraklar ile 15 gün içerisinde kentsel dönüşüm için itiraz edebilir. İtirazın da bu süre içerisinde yapılması durumunda kişilerin itirazları müdürlükçe ve yetkili olan kişilerce alınması halinde itiraz dikkate alınır. Ancak istenen evrakların olmaması ve de zamanında yapılmaması durumunda itirazların kabul edilmesi mümkün değildir.

İtiraz yolunda başvuru yapılırken hukuki olan sakatlıkların giderilmesi de talep edilebilir. Söz konusu olan itiraz tespit raporunun içeriği maliklerle paylaşılmadığı zaman sadece risk tespitine ilişkin olarak itirazın yapılması söz konusu olur.

İdarenin de ilgili yapıya ilişkin olarak risk tespitini konu almakta olan risk tespit raporu ciddi anlamda resmi bir evrak niteliği taşımaktadır. Kentsel dönüşüm itirazı nasıl yapılır? Gerekli görülmekte olan bu risk raporunun ve de evrakların hazırlanması işe kişilerin İl idaresine giderek yetkili olan kişilerle görüşmesinde fayda vardır. Bu sayede risk raporuna ve de gerçekten bu itirazın olmaması gereken testlere göre de kişilerin itirazı ciddiye alınır.

Yap maliki ya da yapı üzerindeki ayni ya da şahsi hak sahibi olan kişiler bu karara itiraz edebileceğinden itiraz raporunun bulunması yeterlidir. İtirazın reddedilmesi ile de kişilerin bu itiraz süreci bitmiş olacağından yıkım sürecine başlanması söz konusudur. Bundan dolayı hem zaman olarak kişilerin bu zaman zarfı içerisinde itiraz etmesi hem de en doğru evraklar ile ilgili yerlere başvurması en önemli konulardandır.

Kentsel Dönüşüm İtirazı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kişilerin kentsel dönüşüme başvurması ve de istedikleri sonucu alamaması durumunda buna itiraz edebilme hakları ve yolları bulunur. Bu nedenle insanlar itiraz etmeye karar verdikleri zaman en hızlı ve en uygun zaman dilimi içerisinde itirazlarını iletmelidir. Aksi takdirde itiraz yolunun açık kalması ve insanların da itirazının kabul edilmesi söz konusu olmamaktadır. Kentsel dönüşüm itirazında dikkat edilmesi gerekenler ise şunlardan oluşmaktadır:

1.    İtiraz Yolu

Yapının malikleri ve de kanuni temsilcileri tarafından kişilere tanınmakta olan itiraz hakları ile en doğru ve hızlı şekilde yapının yıkılmaması kararı alınır. Hemen her devlet ve idari kurumlarda olduğu gibi bu işlem için de insanlar için belirlenmekte olan kısıtlı süreç olduğu için 15 gün içerisinde itirazın yapılması ve dilekçenin yazılmış olması gerekir. Riskli tespit raporunun kişilere iletilmesinden itibaren başlayan bu 15 günün aşılmamış olması da son derece önem arz eder.

2.    İtiraz Hakkı Sahipleri

Kentsel dönüşüm itirazı nasıl olur? Bu itiraz hakkına sahip olan kişiler kanuni temsilcilerden ve de yapını sahibi olan kişilerdir. Bundan dolayı bir diğer başka kişinin ya da kişilerin itiraz edebilme hakkı bulunmaz. Mülk üzerinde herhangi bir hakkı ya da söz sahibi olan kişilerin de itiraz edebilmesi söz konusu olmadığından kişilerin bu belirtilmekte olan kişiler ile yapılan itirazları dikkate alınmaktadır.

3.    İtiraz Mercii

Kentsel dönüşüme itiraz edilir mi? Yeterli ve de gerekli şekilde elinde risk raporu olan kişilerin sorunsuz olarak bu konuda itiraz edebilme hakkı vardır. Kişilerin bunun için gerekli olan mercie başvurması ve bunun için de İl Müdürlüklerine gitmesi gerekir. Bahsi geçen itiraz dilekçesinin buradaki ilgili ve yetkili olan kişilere ulaştırılması ile de insanların başvuruları alınmış olur. İletilmekte olan dilekçe ve de rapor ilgili olan heyet tarafından incelenerek olması gereken sonuca varılır. Kentsel dönüşüm itirazı neden yapılır? Tam olarak kişilerin riskli olduğunu düşünmesi durumunda ellerindeki rapor ile itirazlar gerçekleşir.

Teknik heyet bu konuda itirazı onaylayıp kişilere olumlu sonuç verebileceği gibi aksine raporu onaylamayarak yıkım işleminin de gerçekleştirebilmektedir. Bu aşamada risk raporunda eksiklik ya da yanlışlık tespit edilirse düzeltmelerin yapılması için gelen kuruma geri gönderilmesi de sağlanabilir.

4.    İtiraz İçin İptal Davası

Yapının malikleri yaptıkları itirazın reddine yönelik olarak dava açabilir. Bu sayede insanların itirazları kabul edilmezse de yasal olarak haklarını aramaları söz konusu olur. Doğrudan risk raporu tespitine karşı olarak idari dava açılması mümkündür. Kentsel dönüşüme itiraz edilirse ne olur? Kişilerin haklı olması ile gerekli olan durdurmalar ya da tam aksine yıkımlar başlar.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

nineteen − fourteen =