6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Konut Fiyatları

Arsa, iş yeri, ev ve benzeri  yerleri kiraya vermek istediğinizde  kira bedeli ve yıllık kira artışı ile ilgili oranlar belirlenirken bazı hususlar dikkate alınarak yapılmalıdır. Bu içeriğimizi okuyarak emsal kiranın ne demek olduğunu ve kira artış oranını nasıl hesaplandığı ile ilgili soruların cevaplarını rahatlıkla bulabilirsiniz.

Ülkede yaşanan gelişmeler kira fiyatlarında da önemli bir belirleyici faktörler arasında yerini almaktadır. Ülke genelinde kira fiyatlarının trenlerini anlayabilmek izleyeceğiniz yolu kolaylaştırmaktadır. Özellikle mülk sahipleri ve kiracılar arasında önemli bir konu haline gelmektedir. Dolayısıyla kira fiyatlarını belirlemek için kira trendlerini takip etmeniz gerekmektedir. Bu trendler arasında yaşanan gelişmeler size bir yol gösterecektir.

Bununla birlikte ülkede yaşanan gelişmelerden dolayı kira fiyatlarında belirsizlik şekillenmektedir. Bu belirsizliğe sebep olan faktörler kira fiyatlarını da değiştirmektedir. Yaşanan bu dinamiklikle birlikte dikkatli bir şekilde takip edilmesi gereken konut kira piyasası nasıl bir yol izleyeceğinize dair ipuçları sunmaktadır.

Şimdiye kadar çalıştığınız gayrimenkulleri kiraya vermek istediğinizde dikkat etmeniz gereken önemli hususlar nelerdir, bu hususlar içerisinde hangisi daha öncelikli bununla ilgili detayları yazımızda paylaştık.

Ev, iş yeri ve arsa gibi gayrimenkullerinizi kiraya güvenli bir şekilde vermek istediğinizde önemli ölçütler bulunmaktadır. Bu ölçütlerden önemlisi ise kira bedeli ve yıllık kira artışı ile ilgili belirli oranları belirlerken bazı noktaları göz önünde tutmanız gerekir.  Bu noktaları detaylı bir şekilde öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.

Arsa, iş yeri, ev ve benzeri  yerleri kiraya vermek istediğinizde  kira bedeli ve yıllık kira artışı ile ilgili oranlar belirlenirken bazı hususlar dikkate alınarak yapılmalıdır. Bu içeriğimizi okuyarak emsal kiranın ne demek olduğunu ve kira artış oranını nasıl hesaplandığı ile ilgili soruların cevaplarını rahatlıkla bulabilirsiniz.

Emsal Kira Bedeli Nedir?

Kira geliri yüksek olan kişiler her sene ödemek zorunda olduğu kira gelir vergisini ödeyerek elde edecekleri gelirin vergisini ödemiş olurlar. Evini kiraya vermek isteyen mülk sahibi vergilendirme yapmadan önce bir beyanda bulunması gerekmektedir. Emsal kira bedeli kira gelir beyanı sırasında kiraya verilmek üzere mülklerin özel olarak belirlenmekte olan minimum tutarını karşılamaktadır.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 73. maddesi, Emsal Kira Bedeli Esası olarak isimlendirilmektedir. Bu hükme göre kiraya verilmek üzere olan evin kira bedelleri, diğer gayrimenkuller ile ortak özellik gösterdiği için fiyat asla düşük olmamaktadır. Emsal kira bedeli arsa evde benzeri yerleri kiraya vermek isteyen bireyler adil ve Gelir Vergisi Kanunu’na uygun bir şekilde kira belirlemelerini sağlamaktadır.

Emsal Kira Bedeli Hangi Durumlarda Uygulanmaz?

Bilindiği üzere emsal kira bedelleri bazı husus noktalarında gerçekleşmemektedir. Gelir vergisi kanunun 73.  maddesine göre şu hususlar yer almaktadır;  Hiçbir şekilde kullanılmayan gayrimenkullerin sadece korumak amaçlı ikamet edilmesi, gayrimenkullere sahip kişilerin değil de onların yakınlarının ikamet etmesi, hem konut sahibinin hem de yakın akrabalarının birlikte ikamet etmesi, belediyeler, kamu kuruluşları gibi yerlerde emsal kira bedeli uygulanmamaktadır.

Yukarıda belirtilen durumlar gerçekleştiğinde hiçbir şekilde emsal kira bedeli uygulanmamaktadır. Bu hususların dışında ise olağan bir durum gerçekleşmediği  sürece emsal kira bedeli gerçekleşebilmektedir. Ancak şunu da belirtmek isteriz ki bu hususlar içerisinde emsal kira bedelini gerçekleştirmek istediğinizde yasal sorunlar yaşamakta olduğunuzu da hatırlatmak isteriz.

Kira Artışı Nasıl Hesaplanır?

“ Kira artışı nasıl hesaplanır?” sorusunu sizler için cevaplayacağız.  Bilindiği üzere yıllık kira artışı olduğu zaman da hem mülk sahipleri hem de kiracılar kira ile ilgili araştırma yapmaktadır. Araştırma yaparken kira artış oranına dikkatli bir şekilde incelemektedir. Çünkü kira artış oranı her iki taraf için de önemli bir boyut taşımaktadır.  Yeni kira hesaplama sürecinde en önemli faktörlerden biri kiralayan ve kiracı arasında yapılmakta olan sözleşmenin boyutudur. Yapılmakta olan bu sözleşme Tüketici Fiyat Endeksi çerçevesinde yapılmaktadır.

Bu etik çerçeve dahilinde kira oranında artış veya azalış olabilmektedir. Dolayısıyla gayrimenkul sahibi kişi kiracı ile ortak bir anlaşma yaparak kira oranını belli bir tutarda belirleyebilmektedir. Yapılan bu eylemlerin yanında dönemsel olarak uygulanan kanunlar kapsamında da kira artış oranı büyük ölçüde etkilenmektedir. Tüm bu etmenler dikkate alındığında kiracı ve gayrimenkul sahibi yeni bir kira oranını netleştirebilmektedir. Herhangi bir sorun yaşanması durumunda ise haklarını savunabilmek ve koruyabilmek amacıyla yasal yollara başvurmaktadır.

İş Yeri Kira Artışı Nasıl Hesaplanır?

Bilindiği üzere bir yeri kiralamak isterken dikkat edilmesi gereken hususları yukarıda belirtmiştik. Ancak kiralayacağınız yerin iyi bir şekilde araştırılması sizin faydanıza olacaktır. Gayrimenkul sahibi kişinin iyi ve güvenilir bir kiracı bulması veya bir kiracının iyi bir kiralayan bulması için etik çerçevede yürütülmesi gereken kuralları uygulaması önemli bir boyut taşımaktadır. İş yerini kiralamak isteyen kişi öncelikle derin bir araştırma kapsamında tutacağı iş yerinin fiyatını gayrimenkul sahibi ile etik çerçevede görüşerek evraka dökmesi gerekmektedir. Bu çerçevede her iki taraf için de uygun olan kira bedeli belirlenecektir. Ayrıca yasal olan bu düzenlemeler neticesinde her iki tarafta mağdur olmayacaktır. Bununla birlikte iki taraf da belirtilen kurallara uyarak iş yeri kira artış sürecini birlikte yürütebilecektir.

İş yeri kira artışı nasıl hesaplanır? Sorusunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz. Tıpkı ev kira artış oranı ile benzerlik gösteren iş yeri kiralama süreci de önemli bir boyut taşımaktadır. Bu süreç kiracı ile kiralayan arasında yapılmakta olan sözleşme ile resmi evraka dökülmektedir. Örneğin bir esnaf için kiralayacağı dükkan ya da büyük bir firma için kira artış oranı önemli bir boyut içerisine girmektedir. Bu boyut etik çerçeve içerisinde yürütülerek yasal yollarla tamamlanmaktadır.

Etik çerçevede yürütülen bu işlem bazı etmenlerden de etkilenebilmektedir. Bu etmenler arasındaki kişinin ekonomik durumu ve çevresel etmenler gibi faktörler de kira artışını yükseltmektedir. Dolayısıyla bu faktörlerin etkisi en aza indirgenerek uygun olan makul fiyat belirlenmektedir. Gayrimenkul sahibi kişinin kiracıyı mağdur etmeden uygun olan kirayı vermesi ve gereken hukuk kurallarına da uyması gerekmektedir. Yine aynı şekilde kiracının da bu kurallara etik çerçevede uyarak kira bedelini zamanında ödemesi de önemli bir etkendir. Bu süreçte iş yeri kira artışı da önemlidir. Bu kapsamda kira sözleşmesi etik kurallar çerçevesinde gerçekleşeceği için  iki taraf içinde uygun bulunmaktadır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Akaryakıt Vergi Oranı Ne Kadar Oldu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

three + sixteen =