6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Takyidat Nedir? Takyidat Belgesi Nasıl Alınır?

Takyidatlı Tapu

Osmanlıca bir kelime olan  Takyidat, bir mülk üzerinde şerh, ipotek, haciz, intifa hakkı, irtifak hakkı, şufa hakkı, vefa hakları, serbest dereceden istifade hakları gibi bilgi veya belgedir. Şerh veya borç gibi mülk üzerindeki sınırlamalar için kullanılan Takyidat, tapudan alınmaktadır. Takyidat belgesi ise tapunun ayrıntısını gösteren bir belge türüdür.

Takyidat belgesi ile mülk üzerindeki sınırlama olup olmadığını gösteren belgeye verilen isimdir. Takyidat belgesi alabilmek için harç yatırılmalıdır. Takyidat harcı yatırıldıktan sonra takyidat belgesi almak mümkündür. Takyidat belgesini almak için Ziraat Bankası, Halkbank, İş Bankası, Vakıfbank gibi bankalara harç yatırmak gerekmektedir.

Takyidat belgesi ile tapu arasında çeşitli farklar bulunmaktadır. Takyidat belgesi, taşınmaz hakkında çok daha fazla hukuki bilgi içermektedir. Gayrimenkulü satın alacak olan kişinin gayrimenkulün sahibinden takyidat belgesini çıkarmasını istemesi ve bunu detaylı olarak incelemesi gerekmektedir. Takyidat belgesi, 3. kişilerce talep edilmez. Takyidat belgesi, bizzat taşınmazın sahibinden temin edilmelidir.

Takyidat Nedir?

Takyidat, Osmanlıca bir kelimedir. Takyidat, tapudan alınan bir bilgi veya belgedir. Takyidat, ile bir mülk üzerinde şerh veya borç olup olmadığı gösterilmektedir. Takyidat, gayrimenkul üzerinde mülkiyet hakkını çeşitli şekillerde sınırlamaktadır. Takyidat, üçüncü kişilere haklar sağlamaktadır.

Takyidatlı Tapu Kaydı Nedir?

Anlam olarak bakıldığında takyidat belgesi, tapu ile ilgili olarak ayrıntıları barındıran belgelerden bir tanesidir. Tapu üzerinde ipotek, irtifak, istifade gibi hakların bulunup bulunmadığını bunun yanında şerh, haciz gibi durumların tapu kapsamında gerçekleşip gerçekleşmediğini barındırmaktadır.

Yeni tapu sahibi olanlar için özellikle bilinmesi gereken bir konudur. Kişiler eğer bu belgeyi almak istiyorlar ise belirli bir harç karşılığında hizmet alabilmektedirler. Devlet tarafından kurulmuş olan bankalara yatırılan harçlar ile de işlemler sağlanmaktadır. İlgili bankalar Ziraat, Vakıfbank gibi bankalardır. Bu kayıtların alınması ileride tapu üzerinden sorun yaşanmaması için elzem olarak görülmektedir.

Takyidat Belgesi Neden Önemlidir?

Takyidat belgesi, gayrimenkul alımı sırasında oluşacak sorunların önüne geçmek içindir. Takyidat belgesi, alınmak istenen gayrimenkulün üzerinde şerh veya borç gibi problemlerin önceden görülebilmesi için önemlidir.

Herhangi bir mülkün tapu sicil kütüğündeki tapusu üzerinde şerh, beyan veya irtifak hakları gibi sınırlamalar mülk kullanımını engelleyebilir. Mülkün üzerinde şerh, ipotek, haciz, intifa hakkı, irtifak hakkı, şufa hakkı, vefa hakkı, serbest dereceden istifade hakkı gibi sınırlamaları gösteren belgeye takyidat belgesi denilmektedir. Gayrimenkul satın almadan önce takyidat belgesi alınması önemlidir. Takyidat belgesi, bizzat malik ya da maliklerin kanuni vekilleri tarafından alınabilmektedir. Takyidat belgesi ile ilgili bilgilerin başka kişilere verilmesi yasaktır. Takyidat belgesi, tapu ile ilişkisi olmayanlara verilmez.

Takyidat Belgesi Nasıl Alınmaktadır?

Takyidat belgesi almak için birden fazla yol bulunmaktadır. Tapu Müdürlüğü, e-Devlet üzerinden takyidat belgesi alınabilmektedir. Tapudan takyidat almak için Tapu Müdürlüğü’ne bizzat müracaat etmek gerekmektedir. Takyidat belgesi almak için anlaşmalı bankalara takyidat harcı yatırılması gerekmektedir. Takyidat belgesi iskân çıkarmak için alınacaksa söz konusu apartmanda bulunan her daire sahibi, bağımsız olarak harç ücretlerini bankaya yatırmalıdır. Takyidat belgesi e-devlet üzerinden de almak mümkündür. Bunun için TKGM servisleri sayfasına başvurarak e-devlet üzerinden takyidat belgesi almak mümkündür.

Tapu Takyidat Belgesi Harcı Ne Kadar?

Takyidat belgesi almak için ilgili apartmanda bulunan her daire (bağımsız) başına 7.60 TL harç yatırılması gerekmektedir.

Takyidat Belgesi Harçları Hangi Bankalara Yatırılır?

Tapunun ayrıntısını ve de olması gereken bilgileri gösteren takyidat belgesi harçları hangi bankalara yatırılır? Tapu müdürlüğünden bu belgenin alınabilmesi için anlaşmalı olan bankaları bilmek ve bunlarla çalışmak son derece önem arz eder. Bu durumda kişilerin müdürlükte tüm işlemlerini halletmesi ve belgelerini de hazır şekilde bulundurması ile kesinlikle belgenin harçlarını da ödeyebilmelidir. Bunun için de anlaşmalı olan birden çok sayıdaki bankanın bilinip buna gör hareket edilmesi söz konusudur.

Anlaşmalı olan bankalar ise Ziraat, Vakıfbank, Halkbank, İş Bankası gibi çeşitli bankalardan yardım alınarak kişilerin harcını yatırması gerekmektedir. Bunu yatıran kişilerin işlemleri tamamlanmakta olduğundan kesinlikle bu bankalara gitmek ve gerekeni yapmak oldukça pratik şekilde gerçekleşir. Bazı bankalar bunu gişelerden tahsil etmekle beraber Ziraat Bankası ATM aracılığıyla da bu garcın ödenmesini son derece mümkün kılar. ATM sayesinde işlemlerin daha hızlı şekilde yapılması ve gişelerde de beklenilmemesi söz konusu olur.

Belgeyi almakta hak sahibi olan kişiler mülk sahibi ya da mülk sahibinin yakınları olduğundan bunun 3. Şahıslar tarafından alınması söz konusu olmamaktadır. Tapu tarafından verilmekte olan takyidat belgesi ile harcın ödenmesi için de kişilerin uğraşmaması ya da zorlanmaması adına en doğru şekilde bankalara gidilerek kişilerin harcı ödemesi mümkündür. Bankalara harç yatırılarak kişilerin harç konusunda sorun yaşaması ortadan kaldırılmış olur.

Takyidat Belgesini Kimler Alabilir?

Gayrimenkul veya tapu sahibi olan kişiler tapuları üzerinde bulunan herhangi bir hak olup olmadığını öğrenmek istemektedirler. Bu kapsamda da gündeme gelen sorulardan takyidatlı tapu kaydı nasıl alınır, kimler alabilir? Bu belgeyi almak isteyen kişiler, kanuni temsilci veya hak maliki olmak zorundadırlar.

Tapu ile ilgisi olmayan 3. Kişilere bu bilgilerin verilmesi tamamen kanun kapsamında yasaklanmıştır. Direkt olarak ilgili kişiler tapu müdürlüklerine giderek belgeyi talep edebilmektedirler. Bu da belirli bir harç ile sağlanmaktadır. Belgesi olan veya bununla ilgili sorun olduğunu düşünen kimseler de tapu takyidat belgesi örneğini inceleyerek tapu çalışanlarına başvurabilir ve bu şekilde de süreci yönetebilmektedirler.

Takyidat Belgesi Ücretsiz Olarak Nasıl Alınır?

Takyidat belgesinin temin edilmesi için belirli bir harç miktarının ilgili devlet bankaları üzerinden yatırılması gerekmektedir. Bu anlamda her ne kadar kolay olarak bu tapu kaydı belgesini elde etmek mümkün olsa da ücretsiz alınabilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Tapu kaydına kolay ulaşma maksatlı olarak e – devlet platformu üzerinden işlemler gerçekleştirilmektedir.

E – devlet platformu üzerinden giriş yapıldıktan sonra Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sitemine giriş yapılarak işlemler gerçekleştirilmektedir. Bunun dışında yine e – devlet üzerinden sağlanan Web Tapu hizmetine giriş yapılarak da ilgili belgeye ulaşım sağlanabilmektedir. Tüm bu işlemler kolaylıkla yapılmasına karşın, harçlar da internet üzerinden yatırılarak tapu takyidat belgesi e – devlet üzerinden ilgili kişilere ulaştırılabilmektedir.

Kısıtlayıcı Takyidatlar Nelerdir?

Kişilere ait olan ev ya da mekanların en doğru şekilde işlemlerinin yapılması adına kişilerin sorun yaşamaması için bu belge alınarak harcının ödenmesi son derece önemlidir. Takyidat konusunda da hemen herkes için aynı hakların verilmediği, bir başkasının da ev üzerinde hakkının olması gibi durumlarda yasal olarak kanunen en doğru adımlarla bazı kısıtlamalar oluşturulmaktadır.

Ev üzerinde herhangi şekilde kısıtlama olup olmadığını belirtmekte ve de ifade etmekte olan bu ifade ile alıcı da kendisine ya da başkalarına ait olan hakları görebilir. Kişiler burada aslında satın almakta olduğu gayrimenkul hakkında kendisi haricinde kimin söz hakkının olduğu ya da malda ne gibi haklarının olduğunu görebilmiş olur. Malikten başkasına ait olan bu hakların tümü kısıtlayıcı takyidat olarak bilindiğinden burada kişiler ev üzerindeki hak sahiplerini öğrenmiş olur.

Sınırlamalar yani kısıtlamalar gayrimenkul değerini direkt olarak doğrudan etkilemek durumunda olduğu için kişilerin ev üzerindeki kısıtlayıcı olan her türlü unsuru bilmesinde fayda vardır. Burada kısıtlayıcı olan her türlü unsur aslında gayrimenkulün nasıl kullanılması gerektiğini gösterdiğinden kullanıma dair kurallar da ortaya çıkmış olur.

Takyidatlar satışa ya da alışa sorun oluşturmasa dahi satın alım gerçekleştikten sonra malik büyük ölçüde sorun yaşayabilmekte ve de risk altında kalabilmektedir. Kısıtlayıcı takyidatlar nelerdir? Tam olarak gayrimenkul üzerindeki hak sahibi olan kişilerin haklarını belirtmekte olan unsurlardır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

eighteen − 1 =