6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Merkez Bankası Konut Fiyatları Artış Oranı

Merkez Bankası Konut Fiyatları Artış Oranı

Konut satın almak her aile için bir ihtiyaç niteliğinde değerlendirilmektedir. Ancak konut sahibi olmanın günümüz koşullarındaki enflasyon artışı nedeniyle yükselen tabloyla öne çıktığını da belirtmeliyiz. Merkez bankası konut fiyatları artış oranı bu konuda dikkate almanız gereken konut fiyat endeksini sunmaktadır. Bu doğrultuda; Türkiye’deki konutların tümüyle ilgili değişimleri takip etmek mümkün olmaktadır. Kalite yönünden arındırılmış olan çıplak fiyat şeklinde nitelendirmek te doğru bir yorumdur. Konut fiyat endeksi ve merkez bankası konut fiyat artış oranı 2024 yılı Şubat ayı içerisinde 2,2 oranında artmış gözükmektedir. Belirlenen seviyesi 1216,0 olarak bilinmektedir.

2024’te Emlak Piyasası Ne Olur?

Konut alım satımı veya taşınmaz gayrimenkuller açısından emlak piyasası, merkez bankasının bilgilerini dikkate alarak değerleme yapmaktadır. Çeşitli nedenler beraberinde konut satışı yapmak isteyen veya almayı düşünen kişilerin sorguladığı durum ise 2024’te emlak piyasası ne olur şeklinde öne çıkmaktadır. 2024 yılı kapsamında emlak piyasasındaki artış devam edeceği yönünde gözükmektedir. Uzmanlara göre mevcut artışlar, anlık düşüş yaşasa bile yeniden yükselecektir. Bu nedenle alım-satım süreci yönünden hızlı hareket etmenizde fayda bulunmaktadır. Çünkü konut alımında bankaların sunduğu kredilerin faiz oranları sürekli yükselmektedir.

Konut Fiyatları Ne Kadar Arttı?

Konut fiyatları ne kadar arttı soru başlığına yönelik 2023 Aralık konut satış verileri değerlendirme alınmıştır. Bu tarihe göre konut fiyatları Türkiye çapında 1 yıl içinde %84 değer kazanmış görülmektedir. Bu durum genel açıdan yorumlanacak olduğunda ortalama konut fiyatını 3 milyon 92 bin 700TL şeklinde belirlenmesini sağlamaktadır. Konutun metrekare hesabına yönelik değeri ise 23 bin 790TL’ye yükselmiştir. 2024 yılı çerçevesinde bu rakamlar daha da hızlanarak artış göstermiş bulunmaktadır. Bu nedenle konut alım-satım işleri gerilemeye başlamıştır.

2024 Yılında Ev Almak Mantıklı Mı?

İnsanların hayatını kökten etkileyen başlıca sorunun enflasyon artışı ile eş değer ilerlediğini söylemek mümkündür. Ancak bir yandan belirli sürelerde hareketliliği öne çıkan emlak piyasası da insanların kafasını karıştırmaktadır. Bu bakımdan 2024 yılında ev almak mantıklı mı sorusuna ilişkin uzmanların verdiği yanıt olumsuz yöndedir. Çünkü fiyat artışı geçtiğimiz yılın konut fiyat artış oranı şeklinde öne çıkmaktadır. Yıl genelinde ise bu fiyatların hayli artış gösterdiğini belirtmek mümkündür. Konut alımında daha uygun fiyatlarla ev sahibi olabilmeniz adına en az 1 yıllık süre daha beklemeniz önerilmektedir.

Gayrimenkul değerleme uzmanlarının yaptığı yorumlar neticesinde 204 yılında fiyatlarda düşüş beklenmediği bilgisi paylaşılmıştır. Ancak ileriki yıllarda fiyatlar daha çok artış göstereceği için bütçesi uygun durumda olan kişilerin fırsatları değerlendirilmesi önerilmektedir. Çünkü alım-satım işlemlerinin azaldığı süreçte bazı satıcı kesimlerin fiyatta düşüş yaptığı da görülmektedir.

Son 5 Yılda Ev Fiyatları Ne Kadar Arttı?

Güncel bilgiler eşliğinde yaptığımız araştırmaların sonucu olarak konut fiyatlarına dair peşin sıra gelen birçok soru başlığının olduğunu söylemeliyiz. Konut satışları hakkında çokça sorgulanan konulardan biri de son 5 yılda ev fiyatları ne kadar arttı yönünde öne çıkmaktadır. Son 5 yıl içindeki enflasyon oranı hızlı bir şekilde tırmanış göstermiş olup konut fiyatlarını da doğrudan etkilemiştir. Bu durum kapsamında yüzdelik hesap yapıldığı vakit 5 yılın sonucunun % 45 artış olarak gözüktüğünü belirtebiliriz. Fakat rakamlar her konut satışı yapan kişi için geçerli bulunmamaktadır. Çünkü fahiş fiyatlar sunan ev sahipleri bu anlamda gelecek yılların hesaplamasını yaparak evini satmaktadır.

Fiyat dengesini araştırmayan veya emlak uzmanına danışmayan kişiler bu yönden maddi zarar görmektedir. Emlak uzmanı dışında gayrimenkul alımı-satımı bünyesinde iş birliği yapmanız gereken kişilerin gayrimenkul değerleme uzmanları olduğunu belirtmeliyiz. Çünkü alım-satım işlemlerinde gerçek değeri hesap ederek güvenli alışveriş gerçekleşmesi mümkün olabilmektedir.

Konut Fiyatlarını Etkileyen Faktörler

Konut fiyatları kapsamında enflasyon durumuna yönelik birçok bilgi paylaşmış bulunmaktayız. Bu durum insanların alım gücünü de düşüren bir konu şeklinde değer görmesi haricinde etkileyici yönlerini de öne çıkarmaktadır. Bu nedenle konut fiyatlarını etkileyen faktörler merak ediliyor olup aşağıdaki maddeler ile belirtilmektedir.

  • Konut piyasasındaki faiz oranları
  • Kredi hacmi
  • Döviz kuru
  • İnşaat malzemesi fiyatları
  • Sanayi üretimi
  • Kira fiyatları

Belirtilen maddeler konut fiyatlarının artış göstermesini doğrudan etkilemekte ve satış fiyatını yükseltmektedir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

MTV Nedir, MTV Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bilgi BankasıBirevim

Web Tapu Nedir? Nasıl Kullanılır? Web Tapu Randevusu

Bilgi BankasıBirevim

En İyi C Segmenti Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Trendyol Araçlı Kurye Nasıl Olunur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

14 − 7 =