6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Motosiklette Euro 5 Nedir ve Euro 4’ten Farkları Nelerdir?

Günümüzde daha temiz ve çevre dostu bir gelecek için tüm araçlar yeni emisyon standartlarına göre üretiliyor.

Euro 5 emisyon standartlarını ve Euro 4 ile olan temel farklarını merak ediyorsanız adresimizi kullanabilirsiniz. Uygulanan yeni standartlar, taşıtların çevreye saldığı zararlı gazları sınırlamayı amaçlıyor. Uygulanan standartlar sayesinde bu alanda büyük bir ilerleme kaydedildi.

İçten yanmalı araçlar için Avrupa büyük bir pazar haline geldi. Avrupa standartlarına uygun olmayan araçları bu bölgede satamazsınız. Bu yüzden standartlara uymayan motosikletlerin satışları düşmektedir. Çevreye verilen zararın minimuma indirilmesi için, AB tarafından zaman içinde belirli standartlar talep ediliyor. Ortaya çıkan bu standartlar dünya çapında değere sahiptir. Çevreye verilen zararlı gazların azaltılması için egzoz emisyon standartlarından yararlanılıyor. Yakın zamanda güncellenen standartlar, daha katı kurallarla emisyon değerini düşürmeyi hedeflemektedir.

Euro 4 ve Euro 5 terimleri karmaşık bir sistemlere sahiptir. Euro 4, 2017 yılından sonra Avrupa’da satılan neredeyse tüm motosikletleri kapsamaktadır. Yeni düzenlemeler sadece yeni motosikletlere uygulanıyor. İlk aşama, 1 Ocak 2016’dan sonra başlamıştır.  1 Ocak 2017’den itibaren geçerli olan ikinci aşama ile araçlar yeni kurallara uyum göstermek zorunda kalacak. Euro 3 emisyon kurallarına göre, motosiklet euro4 uyumu emisyon standartları daha da geliştirildi. Bu standartlarla test yöntemleri daha da zor hale gelmiştir.

Bir motosikletin kapasitesine ve performansına bağlı olarak belirli kısıtlamalar bulunuyor. 125cc’nin üzerindeki kısıtlamasız motosikletler için emisyon standartları da belirlendi. CO seviyelerinin 2.0 g/km’den, 1.14 g/km’ye düşmesi hedefleniyor.

Yeni Motosiklet Euro5 Uyumu Standardı

Yeni motosiklet euro5 uyumu standardı kapsamında, motosikletler, üç tekerlekli bisikletler ve dört tekerlekli bisikletlerin egzoz misyon oranları 1.000 mg/km karbon monoksitden yüksek olmayacaktır. Euro 5 egzoz borusu kirletici emisyon limitleri ise otomobiller için tasarlanan Euro 6 ile aynıdır.

Euro 4 yerini alacak yeni Euro 5 standardı, 1 Ocak 2020 yılından itibaren tüm yeni tip onaylı motosikletler için zorunlu hale getirildi. Bazı modellere özel ek teslim süresi verildi. Ek süre alan araçlar 1 Ocak 2024’ten itibaren yeni Euro 5 egzoz emisyon sınırlarına uymak zorunda kalacaktır. Yeni standartlarda dayanıklılık hükümleri ve buharlaşan emisyon seviyeleri daha katı hale geldi.

Euro 4 Nedir?

Euro 4 ile beraber geçmiş standartlara göre bazı güncellemeler gerçekleştirildi. Çevreye salınan Karbon Monoksit, Azot Oksitleri ve Hidrokarbon miktarı yarı yarıya düşürüldü. Bununla beraber emisyon standartlarına uygun motosikletlerin 20.000 km’ye kadar standartları koruması gerekiyor. Araçlar üzerinde elektronik gaz kelebeği de emisyon kontrolüne yardımcı olacak şekilde düzenleniyor. Euro 4 güvenlik ve performans standartlarını da sağlıyor. Bunlar çekiş kontrolü ve farklı yol koşulları olmak üzere farklı modlar için geliştirildi.

 Euro 5 Nedir?

Euro 5, motosiklet imalatçılarının Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi’nde satışa sunmak için uyması gereken kurallar bütünüdür. 2020 yılında yürürlüğe girmiş olan Euro 5, standartları daha katı hale getirildi. Euro 4 standartları ile gaz salımı yarı yarıya düşürdü. Bunun dışında motosikletlerdeki 20.000 km sınırı bu standartlarda kaldırıldı. 2020 tarihinden itibaren Avrupa Birliği Serbest Ticaret Bölgesi’nde satılan her yeni motosiklet için Euro 5 standartlarına uyması zorunlu duruma getirildi.

Euro 5 ile Euro 4 Arasındaki Temel Farklar

Euro 1, Euro 2, Euro 4, Euro 5, Euro 3 araçlar için oluşturulan emisyon standartlarıdır. Bu emisyon standartları, egzozlardan çıkan kirliliğin havaya ne kadar yansıttığını gösterir. Emisyon Euro sistemleri sayesinde karbondioksit ve nitrojen oksit büyük oranda azaltıldı. Bu azalmanın doğaya olan etkisi de büyüktür. Standartlar sayesinde çevre ve doğa daha yaşanılabilir hale geldi. Euro 5 ve Euro 4 arasındaki temel farklar şu şekildedir;

Emisyon Sınırları

Emisyon konusunda en önemli farklardan bir tanesi sınırlardaki katılaşmadır. Euro 5, özellikle NOx ve partikül madde emisyonlarını daha da düşürdü. Standartlar uygulandığında hava kalitesi iyileşir ve insan sağlığına olumlu katkı sağlar.

Yakıt Verimliliği

Euro 5 standartları, daha yakıt verimli araçların geliştirilmesini sağlar. Bu uygulama sürücülere daha düşük yakıt tüketimi ve daha düşük işletme maliyetleri sunacaktır.

Çevre Dostu

Euro 5 ile beraber daha fazla çevre dostu teknolojiden destek alınıyor.

AdBlue Kullanımı

Euro 5 standartlarına uyum gösteren araçlar, AdBlue çözeltisi kullanır. Bu çözelti, NOx emisyonlarını azaltmak için tercih edilir.

Yol Testleri

Euro 5 standartları, daha sıkı yol testlerini içerisinde bulundurur. Böylece araçların gerçek dünya koşullarında da standartları karşılayıp karşılamadığına bakılır.

Euro 5 emisyon standartları çevreye çok daha duyarlıdır. Euro 4 ile karşılaştırıldığında daha düşük emisyonlar, daha yakıt verimli araçlar elde edilir. Bu uygulama otomotiv endüstrisinin sürdürülebilirliğe olan katkısını arttıracaktır. Motosiklet üreten firmalar Euro 4 motosiklet emisyon yasaları karşısında belirli problemler yaşadı. Yakın zamanda oluşturulan kural değişikliği çok büyük markaların ürettiği motosikletlere son vermesine neden oldu.

Euro 5 adı altında oluşturulan kurallar Euro 4’e göre çok daha farklıdır. Motosiklet emisyonlarını minimuma indirebilmek için aşamalı süreç devam ediyor.

Motosiklet Euro4 ve Euro5 Karşılaştırması

Motosiklet firmalarının Euro 4 emisyon yasalarına karşı büyük problem yaşadığı görülüyor. Bu kural değişikliği, ünlü markaların üretimine son verilmesine neden oldu. Üreticiler Euro 4 konusunda problem yaşarken Euro 5 sistemi 1 Ocak 2020 de devreye sokuldu.

Yeni kurallar Euro 4’e benzer şekilde oluşturuldu. 2013’ün başlarında ortaya çıkan yasa, yıllar içinde Motosiklet emisyonlarını azaltmak için aşamalı şekilde geliştirildi. Ocak 2016’da, yeni tüm motosikletlere Euro 4 kuralları uygulanmaya başladı. Ocak 2017’de de aynı kurallar geçerli oldu. Euro 5, mevcut Euro 4’e göre belirli farklılıklar yaşadı. Yakın zamanda emisyon kuralları için çok daha kapsamlı çalışmalar yapılacağı tahmin ediliyor.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

fourteen + fifteen =