6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Orta Gelir Konut Kampanyası Şartları Ne, Kimler Başvurabilecek?

Orta gelirde yaşayan vatandaşlar için kampanya şartlarının detayları belli oldu. Kimler orta gelir konut kampanyası kapsamımda yararlanabilecek ve kampanyadan yararlanabilmek için gerekli şartlar nelerdir? Bu ve buna benzer pek çok sorunun cevabını içeriğimizde alabileceksiniz.

Proje ile ilgili orta gelirli vatandaşlara yönelik kampanya hakkında bilgiler verildi. Böylece kampanya ve detayları hakkında detaylı açıklamalar yapılarak vatandaşların bu konuda bilgi sahibi olunması sağlandı. Orta gelirli vatandaşlar için konut kredisi faizi ve ödeme detayları hakkında merak edilen soruları bakanlar yanıtladı.

Orta Gelir Kampanyası İçin Detaylar Nelerdir?

‘’Yeni Evim Projesi’’ kapsamında değerlendirilen orta gelir kampanya detayları şu şekilde belirlendi:

  • Kişilerin üzerine herhangi bir tapulu konut olmayacak.
  • Yaşanılan yerde 1 yıl ikamet etmek gerekiyor.
  • %10 peşinat ödenecek.
  • Vade süresi 15 yıl olacak.
  • Taksitlendirme en fazla hane halkının gelirinin %40 civarını geçmeyecek.
  • 69 oranından faiz yüzdesi uygulanacak.
  • 5 milyon TL’ye kadar 15 yıl süre içerisinde kredi imkanı sağlanacak.
  • Başvuru yapacak olan kişi son bir yıl içerisinde konut almış olduğu ilde konut satışı yapamayacak.

Başvurular Ne Zaman Başladı?

Orta gelir konut başvurusu 16 Ocak 2023 tarihinde başlamış olup projeden 100 bin kişi yararlanmıştır. Orta Gelir konut projesi dahilinde yer alan şehirlerde bölgelere ayrıldı. 1. Bölge olarak İstanbul seçildi. Verilmesi beklenen en çok kredi miktarı ise 5 milyon civarında belirlendi. İstanbul’un ardından Ankara, Bursa, Mersin, İzmir, Antalya ve Muğla gibi şehirler de 2. Bölge olarak seçildi. Bu iller için en yüksek kredi miktarı 3 milyon TL olarak düşünüldü. Saymış olduğumuz iller dışında diğer tüm iller de 3. Bölge olarak seçildi. Kredi tutarı ise maksimum 2 milyon TL olarak belirlendi.

Ev satın alabilmek için ilk 1 ve 2. Bölgelerde ikamet edenler için en az 1 yıl ikamet şartı aranırken diğer iller için ikamet şartı aranmadı. Gerekli şartları taşıyan kişiler başvurularını yapabilecek ve kabul edildiği takdirde ev sahibi olabilecek. Bu sayede pek çok orta gelirli vatandaş düşük kredi oranlarıyla ev sahibi olabilecek.

Orta Gelir Konut Projesi Başvuru Şartları

Orta gelirli vatandaşlar için ev sahibi olmalarına olanak sağlayan orta gelir konut projesi başvuru şartları içerisinde şu detaylar bulunur:

  • Projeden yararlanabilmek ve başvuru yapabilmek için en az 18 yaşında olmak gerekiyor. 18 yaş ve üstü kişiler banka tarafından kredi alabilecek kişiler kampanyadan yararlanma hakkına sahip olabilecek.
  • 1. Ve 2. Bölge içerisinde yer alan illerde ikamet eden kişiler için en az 1 yıl bulunduğu ilde ikamet etme şartı aranmaktadır.
  • Konut başvurusu yapan kişi kredi için bankaya gidecek ve banka kişinin gelir durumuna göre uygun taksitlendirme yapacak.
  • 16 Ocak itibariyle konut sahibi olmaya hak kazanan kişiler çekilişsiz kurasız konut kredi alma hakkı elde edebilecek.

Orta Gelir Konut Kampanyasıyla Orta Gelirli Vatandaşlar Evlerine Kavuştu

Orta gelirli vatandaşlar için en büyük konut projelerinden birisi geçtiğimiz dönemlerde uygulandı. Orta gelir konut kampanyası dahilinde pek çok orta halli vatandaş ev sahibi olmaya hak kazandı. TOKİ projelerinden biri daha hayata geçirildi ve pek çok vatandaş uygun ödeme seçenekleri ile ev sahibi oldu. ‘’İlk Evim İlk İş Yerim’’ kampanyasından sonra ‘’Yeni Evim Konut Projesi’’ de hayata geçirildi. Bu proje sayesinde pek çok vatandaş evlerine kavuştu.

Kampanya detaylarında vatandaşları mutlu edecek ayrıntılar paylaşıldı. Taksitlendirmelerin hane halkının gelirine göre indekslenmesi ödemelerin zorlanmadan yapılması için önemli bir adım oldu. Bu sayede vatandaşlar zorlanmadan konut taksitlerini ödeyebilecekler. Düşük oranda kredi faiz uygulaması da vatandaşların ödemelerinde kolaylık sağladı.

Yeni Evim Programında Neler Yer Alıyor?

Yeni Evim Programı dahilinde orta gelir konut projesi vatandaşların ev sahibi olmalarında kolay bir adım oldu. Orta gelirli vatandaşlar için piyasa koşulları dikkate alındı. Kar payları be avantajlı faiz oranları enflasyonun altında bir rakamla belirlendi. 3 yıl gibi süreç içerisinde de Bakanlık katkısıyla ödeme kolaylığı vatandaşlara sağlanacak. Böylece vatandaşların çok zorlanmadan ev sahibi olmalarına katkı sağlanacak.

Projenin en dikkat çeken ve vatandaşları mutlu eden detaylarından birisi de hane halkının gelirine uygun ödeme planı çıkarılması oldu.Buna göre kredi ödemeleri hane halkının%40’lık gelirini aşmayacak şekilde belirlenecek.Böylece vatandaşlar konut kredi taksitlerini öderken zorlanmayacak. Gelirlerine uygun şekilde taksitlendirme yapılarak vatandaşların zorlanmadan taksitleri ödemesi sağlanacak.

Orta Gelir Konut Kampanyasından Kimler Yararlanabilir?

Orta halli gelir seviyesine sahip vatandaşlar için önemli bir proje niteliğinde olan orta gelir konut kampanya projesi dahilinde bu kampanyadan yararlanacak kişiler de açıklandı. Projeden 18 yaş ve üstü kişilerin yararlanması beklenmekte. Konutlar sıfır olup yaş şartı dışında hane halkının geliri de dikkate alınacak. Geliri yüksek olan ya da ev sahibi olan kişiler kampanyadan yararlanamayacak. Yani projeden yararlanmak için kişinin üzerine kayıtlı bir konutu olmaması gerekir.

Orta gelir konut kampanyası kapsamında diğer bilinmesi gereken hususta 1. Bölge ve 2. Bölge’de yer alam şehirlerde ikamet eden kişilerin 1 yıl gibi bulunduğu yerde ikamet etme şartı aranmaktadır. Bu bölgeler dışında diğer bölgeler için böyle bir şart aranmamaktadır. Ayrıca kişinin konut almak istediği ilde konut satışı yapmaması da gerekli şartlar içerisinden bildirilmiştir. Bu şartları taşıyan tüm vatandaşlar projeden yararlanmak hakkına sahip olabilecek.

Ne Kadar Peşinat İstenmekte?

Orta gelir konut projesi kapsamında konut sahibi olmaya hak kazanan kişilerden belli bir peşinat istenmektedir. Tüm bölgeler dahil olmak üzere vatandaşlardan isteten peşinat yüzdesi 10 olarak düşünülmüştür. Yani konutun %10’luk değeri peşinat olarak vatandaşlardan istenmektedir. 15 seneye kadar vade imkanı ile faiz ve kar payı oranları % 69’dan başlayacaktır.

Konut almaya hak kazanan kişiler taksitlendirme yapılmadan önce %10 peşinatı ilgili bankaya yatırmak durumunda. Peşinatı yatırdıktan sonra hane halkının %40’lık gelirine göre uygun ödeme kolaylığı yapılacak ve taksitlendirme gelire göre uygulanacak. Bu sayede vatandaş gelirine göre taksitleri rahatça ödeyebilecek.

Ev sahibi olmak isteyen orta gelirli vatandaşlarımız söz konusu projeden yararlanacak ve böylece uygun ödeme planıyla evlerine kavuşacak. Bakanlık destekli proje ile vatandaşın yüzü gülecek.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

9 + 11 =