6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Satın Alınan Evin Önceki Borcunu Kim Öder?

Gayrimenkul satın alacakların satın alma süreci öncesinde dikkat etmesi gerektiği birçok konu bulunuyor Bunların başında ise satın aldıkları evin herhangi bir borcunun olup olmadığıdır.

Yeni alınan eski borçlarından kim sorumludur? Ev satın aldıktan sonra vergi borçları, fatura ve aidat borçlarından kimin sorumlu olduğunu merak ediyorsanız yazımızı kullanabilirsiniz. Yeni evi aldıktan sonra eski bir borç yüzünden yüklü bir para ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden evi satın almadan önce evin vergi, fatura ve aidat gibi eski borçları olduğunu öğrenmelisiniz.

Evin Eski Borcunu Kim Öder?

Ev ile ilgili borçlar eski mülk sahibi tarafından ödenmemesi nedeniyle sorun olabilir. Yargıtay kararları doğrultusunda yeni ev sahibi borçlardan sorumlu değildir dense de bu durum yasal açıdan sorunlara neden olabilir.

Ev Tapusunda İpotek Yazar Mı?

İpotekli ev nasıl anlaşılır? Bir evin ipotekli olup olmadığı tapu senedinde yazılı olarak gösterilmemektedir. Bu gibi durumlarda, Tapu Müdürlüğü’ne gidip, satın almayı planladığınız emlakla ilgili detaylara göz atmalısınız. Söz konusu gayrimenkulün ipotekli olup olmadığını böylece bulabilirsiniz.

Yeni Ev Sahibi Eski Borçtan Sorumlu Mu?

Yargıtay yeni ev sahibi sahibinin eski borçlardan sadece belirli şartlar altında sorumlu olmadığını söyler. Eski ev sahibinin ödemediği vergi borçları yeni ev sahibini de bağlanacaktır. Bu borçlardan dolayı hem alıcı hem de satıcı sorumlu olacaktır.

Vergi borcuyla berber en çok karşılaşılan durumlardan bir tanesi eski ev sahibinin apartman aidatlarını ödemeden ayrılmasıdır. Buradaki borç yükümlülüğü emlak vergisinde farklı konulara dahildir. Yeni mülk sahibi, satın aldığı kişinin apartmana olan eski gider borcunu ödemek zorunda değildir.

Eski Borçlara Karşı Ne Yapılmalı?

Eve ait eski borçlar, yeni ev sahiplerine problem çıkarabiliyor. Bu tür durumlarla karşılaştığınız zaman mutlaka uzman avukattan destek almanızdır. Ayrıca bu sorunu en aza indirmek için, aşağıdaki maddelere dikkat etmelisiniz.

  • Alınacak ev ile ilgili emlak vergisi borcuna göz atmalısınız.
  • Satın alınacak mülkün bulunduğu apartmanın ortak borçlarına bakmalısınız.
  • Ev sahibi ile eski borçlar konusunda anlaşma yoluna gidebilirsiniz
  • Tapuyu almadan önce borçları sorgulamanız gerekir.

Yukarıda yer alan adımları uygulayarak sizde eski borçların yükümlülüğünden kurtulabilirsiniz.

İpotek Sorgulama Nasıl Yapılır?

Gayrimenkul üzerinde ipotek sorgulaması yapmak oldukça basittir. Gayrimenkul sahibi kişi, internet üzerinden ya da ilgili belediyelere başvurarak sorgulama yapabilir. Gayrimenkul üzerinde ipotek olup olmadığını online incelemek için ise e-devlet uygulamasından yararlanabilirsiniz.

Tapu üzerinde bulunan borç ve ipotek bilgisini üçüncü şahıslardan öğrenemezsiniz. Bu nedenle satın alım söz konusu ise bu konuda tarafların işbirliğine gitmelisiniz.

Evin Geçmiş Borcu Nasıl Öğrenilir?

Emlak borcu bilgisini öğrenmek için e-Devlet uygulamasından yararlanabilirsiniz. Bu tür bilgiler de üçüncü şahıslara asla verilmez. Alım satım işlemleri sırasında mülkün eski sahibinden “borcu yoktur” yazısını isteyebilir. Satışı tamamlanan mülklerin geçmişten kalan tüm emlak vergisi borçlarından eski malik sorumlu olacaktır.

Tapu Devri Sonrasında Ev Borcundan Kim Sorumludur?

Tapu devri tamamlanınca eski eve ait aidat ve diğer borçlardan evin yeni sahipleri sorumlu tutulmaz. Yeni mülk sahibi olanlar, tapu devrinden sonraki dönemlere ait ortak giderleri ödemek zorunda değildir.

Ev Sahibinin Eski Borçtan Sorumluluğu Nedir?

Yargıtay kararlarında yeni ev sahibi yani malik, eski borçlardan sadece belirli şartlar sorumludur. Yeni mülk sahibi, apartmanın eski gider borcunu ödemekle zorunda değildir. Ev satın alındıktan sonra kat maliklerinden istenen giderlerden ise sorumlu olacaktır. Apartman yönetimi, bu konuda ödenmeyen aidat giderleri için icra takibi başlatabilir.

Mülkiyet kanunu, eski borçlar konusunda yeni ev sahiplerini koruyor. Yeni ev sahibi, kat maliki olmadığı döneme ait borçlardan asla sorumlu olmayacaktır. Davaya konu edilen anlaşmazlıklar her zaman yeni malik lehine sonuçlanır. Ancak bu sürecin uzun bir zamanı kapsayabileceği unutulmamalıdır.

Eve ait eski borçlar, yeni malikler için sorun olabilir. Bu tür durumlarla karşılaşıldığı zaman gerekli desteği almanız gerekir.

Ev Satmadan Önce Hangi Borçlar Ödenmelidir?

Gayrimenkul sahiplerinin satış işlemini gerçekleştirmeden önce mutlaka evin borç durumuna göz atmalıdır. Satılacak eve ait emlak vergisi, apartman aidatı ya da ortak gider borcu dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir. Gayrimenkul sahibinin bu borçları ödeyecek durumu bulunmuyorsa alıcı ile anlaşarak evin bedelinden masraf düşülebilir.

Emlak Alım Satım Vergisini Kim Öder?

Emlak alım satım vergisini her iki tarafı da ilgilendirmektedir. Ödemenin yapılabilmesi için taşınmazın ait olduğu belediyeden değer miktarı öğrenilmelidir. Bu yasal bir zorunluluktur. Belediye beyan değerinden düşük satış bedelinin göstermesi mümkün değildir. Bu durum olduğu zaman vergi cezası uygulanacaktır. Eğer alıcı ve satıcı aralarında bir anlaşma yaparsa bu parayı alıcı öder.

Tapu Harcı Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

Tapu harçlarını doğrudan banka şubelerinden ödeyebilirsiniz. Bununla beraber online olarak kredi kartı ile ödeme gerçekleştirebilirsiniz. Ödeme işlemlerinin tamamı Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet adresinden yapılıyor.  Kat malikleri ödemelerini E-Devlet üzerinden sisteme giriş yaptıktan sonra da bitirebiliyor. Tapu Kadastro Harç ve Döner Sermaye Sorgulama bölümüne girerek karşınıza çıkan bölümdeki bilgileri doldurarak harç ödemenizi yapabilirsiniz.

Apartmanda yaşam pek çok sorunu beraberinde getiriyor. Bunların başında da ilk olarak aidatlar geliyor. Apartman yönetimi tarafından ortak alanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere aidatlar alınır. Bu ödeme oranları malikler arasında sorunlara neden olabiliyor. Özellikle ev satın almadan önce eski borçların dikkatli araştırılması gerekir. Bu konuda araştırılmaması durumunda eski ve yeni malikler arasında geçmiş borçlar konusunda anlaşmazlıklar çıkabiliyor. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, her malik bina için yapılan giderlere ortak olarak katılmalıdır. Ancak yeni ev sahibi eski aidat borçlarına karşı ne yapması gerekir?

Satın alınan evlere ait eski borçlar her ev sahibini korkutan durumlardan bir tanesidir. Yeni ev aldığınız zaman sürpriz sonuçlarla karşılaşmak istemiyorsanız mutlaka evle ilgili araştırma yapmanız gerekir. Kanun yeni ev sahiplerinden yana olsa da davaların uzun sürmesi sizleri rahatsız edebilir. Günümüzde birçok ev satışa çıkarılıyor. Ancak evlerin geçmiş borcu hakkında çok fazla bilgi bulunmuyor. Evi satın aldıktan sonra olası borçlarla karşılaşırsanız uzman bir avukattan destek almanız gerekir. Eski eve ait borçlardan kurtulmanın en önemli yolu satın almadan önce araştırma yapmaktır. Yazımızda yer alan adımları uygulayarak eski dönem borçlarının sorgulamasını yapabilir ve sorunsuz bir şekilde satış işlemlerini tamamlayabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

11 − 2 =