6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Birlikte Tasarruf

Tasarrufla Ev Alma Dönemi

Tasarrufla Ev Alma Dönemi

Birevim Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çiftçi, “Ev sahibi olmak herkesin hakkı düşüncesiyle hareket ederek, tasarrufa dayalı faizsiz yepyeni bir modelle başta dar gelirli ve orta gelirli ailelerimizin ev hayallerini gerçekleştiriyoruz “dedi.

Tasarrufa dayalı faizsiz ev alım sektörü sürekli büyüyor. Temel ihtiyaçlar arasında yer alan konut ve araba alımında kişiler bir kurum tarafından finanse edilmediği için faiz ve vade farkı ödemiyorlar. Konut alımında faizlerin son 10 yılın en yüksek seviyelerine çıkmış olması insanların ihtiyaçlarını karşılayamaması anlamına geliyor. Bunun da etkisiyle tasarrufa dayalı faizsiz ev alma sektörü hızla ön plana çıkıyor. Birevim Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çiftçi, “Birevim’in tescilli ve özgün tasarrufa dayalı modelinde tasarruf sahipleri belli bir plan dâhilinde tasarruf programına alınarak ihtiyaç duydukları ev ve arabalarının sahibi olurken bir yandan da yüksek faiz maliyetlerine katlanmak zorunda kalmıyorlar. Böylece isteyen herkes bu faizsiz modellerle kolaylıkla ev ve araba sahibi olabiliyor” dedi.

Birevim modeline neden ihtiyaç var?

Günümüzde her isteyenin kredi kullanamaması gibi ciddi bir sorun var. Bu hem kişilerin gelir seviyesinin düşüklüğünden hem de maliyetlerin yüksek olmasından. Konut kredisi kullanımında bugün toplumun büyük bir kesimi kredibilite sorunlarından dolayı bankaların müşterisi olamıyor. Dar ve orta gelirli aileler ayda maksimum 1-2 bin lira tasarruf yapabiliyorsa, bugünkü sistem bu ailelerin kredi kullanmasına izin vermiyor. Dolayısıyla Birevim’in tasarrufa dayalı finansman modeli dar gelirli ailelerin de gayrimenkul sahibi olmalarına olanak tanıdığı için ilgi görüyor. Biz aslında hiçbir zaman bankaların rakibi olarak piyasada yer almıyoruz. Aksine, bankalardan hizmet alamayan toplumun önemli bir kesimine hizmet sunuyoruz.

Krediyle değil tasarrufla ev sahibi yapıyoruz

Türkiye’de yılda ortalama 1 milyon 400 bin konut satışı gerçekleşiyor. Bunun 2 milyon seviyelerine çıkması ancak tasarrufa dayalı modellerin yaygınlaşması ile mümkün olur diye düşünüyorum. Tasarrufa dayalı faizsiz ev alma modeli özellikle orta ve alt gelir grubunda bulunanların satın alma gücünü artırıyor. Onların da ev sahibi olmasını sağlıyor.

Biz, mevcut ev alma yollarından hizmet alamayan, almakta zorlanan ya da almak istemeyen kişilerin ihtiyaçlarına çözüm olmaya yönelik yöntemler sunuyoruz. Diyelim ki, mevcut ev alma yollarından hizmet almadınız ya da alamadınız. Kendiniz tasarruf yapmaya karar verdiniz. Kiranızı ve diğer tüm ödemelerinizi yaptıktan sonra ailece her ay 1.000 TL kenara koyabiliyorsunuz, 100 bin TL değerinde bir ev alabilmek için 100 ay beklemeniz gerekecektir. Biz, Birevim olarak tam bu noktada devreye giriyoruz, “birlikte tasarruf yapmanıza olanak sağlayarak” bu bekleme süresini kısaltıyoruz. Dolayısıyla hızlı, kolay ve ekonomik şekilde ev sahibi olunuyor.

“Taksitleri siz belirliyorsunuz”

Birevim modelinin banka kredisine göre nasıl bir avantajı var örnekler misiniz?

Günümüzde bankadan 300 bin TL için kredi kullanmak isteyen bir orta gelirli aile, 120 ay vadede en düşük aylık taksit 4.600 TL ödemek zorunda kalıyor. Bu aylık taksit orta ve alt gelir grubunda bulunanlar için ödenmesi imkânsız bir tutar. 300 bin TL kredi kullanımı durumunda ödenmesi gereken 4.600 TL taksit, Birevim yöntemlerinde aynı tutar için 240 kişilik tasarruf programında evini teslim almadan önce 1.250 TL oluyor. Evini teslim aldıktan sonra ise ödeyeceği taksitler ortalama 2.450 TL oluyor. Bu taksit, neredeyse kredi kullanımında ödenen taksitin yarısı kadardır. 240 kişilik tasarruf programımızda müşterimiz hiç peşinat vermez ve evini ilk sırada alırsa toplam borcu 90 ayda bitiyor. Böylelikle Birevim; 300 bin TL değerinde bir evi orta ve alt gelir grubunda bulunanlar için ulaşılabilir hale getirmiş oluyor.

Dar gelirli bir aile örneğin 150 bin TL değerinde bir ev almak isterse; şuan uyguladığımız 1-453 Fetih Kampanyamız kapsamında evini teslim almadan önce 331 TL, evini teslim aldıktan sonra ise ortalama 1.006 TL taksit ödüyor. Birevim’in tasarrufa dayalı modelinde 331 TL aylık tasarruf yapabilen aileler kolaylıkla ev sahibi olabiliyor.

Konut fiyatlarının ve kredi faizlerinin yükseldiği bu dönemde, bankada talebi geri çevrilen orta ve dar gelirli aileler için ‘Birevim’in tasarrufa dayalı faizsiz finansman yöntemleri’ öne çıkıyor. “60, 80, 120, 180, 240, 360 veya 480 kişilik tasarruf programlarına dâhil olarak da aylık ödemek istediğiniz taksitleri kendiniz belirleyebilirsiniz. 331 TL, 500 TL, 1000 TL, 2000 TL, 3000 TL taksitlerden dileğinizi seçip kolaylıkla ev sahibi olabilirsiniz. Dilerseniz hiç peşinat vermeden ev sahibi olabilirsiniz. Birevim’in tasarrufla ev alma modeliyle faiz ödemeden, hiç fark vermeden hızlı, kolay ve ekonomik bir şekilde ev sahibi oluyorsunuz.

Teminat metodumuz 4T:

Tasarruf, Tahsilat, Teslimat ve Teminat

Tasarruf programındaki kişileri nasıl güvence altına alıyorsunuz?

Birevim olarak müşterilerimize pek çok teminat seçeneği sunuyoruz; ancak bizim üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir teminat metodumuz var. Biz buna 4T diyoruz. Açılımı ise; tasarruf, tahsilat, teslimat, teminat. Önce müşterilerimiz girmek istediği tasarruf programını belirleyerek tasarruf yapmaya başlıyor. Böylelikle ilk T gerçekleşmiş oluyor.  Ev sahibi olmak isteyen kişiler, her ay düzenli olarak tasarruflarını ve varsa peşinatlarını Birevim hesabına kendi müşteri numarasıyla gönderirler. Böylelikle tasarruflar tahsilata dönüşerek ikinci T gerçekleşmiş olur. Gerçekleşen tahsilatlar neticesinde elde edilen tutar ile ev sahibi olma zamanı gelen kişilere teslimat yapılır. Birevim, teslimatı yapılan gayrimenkule diğer müşterilerin haklarını korumaya yönelik “satılamaz kaydı” koyar. Yapılan her teslimat, evini henüz teslim almamış diğer müşterilerin güvencesi anlamına gelir. Evini teslim almış bir müşteri, evini henüz teslim almamış diğer müşterilerin de ev sahibi olabilmeleri için kalan borcunu Birevim’e ödemekle yükümlüdür. “Birevim’in alacakları” hesabında tutulan ve satılamaz kaydı konulan gayrimenkul, evini teslim almamış diğer müşterilerin teminatını oluştururken, bu teminat şekline “ipotek teminat yöntemi” diyoruz.

Kişi yöntemden ayrılmak isterse…

Bu konuda müşterilerimize pek çok seçenek sunuyoruz; müşterimiz ekonomik açıdan geçici bir sıkıntı yaşıyorsa mesela 3 ay ödeme yapamayacaksa taksitlerini atlatabiliyor. 3 ay ödemeyip daha sonra cezasız bir şekilde ödemelerine devam edebiliyor. Kaç ay taksitlerini atlattıysa o kadar teslimatını erteliyoruz. En kötümser tabloda ise, müşterimiz yöntemlerimizden ayrılmak isterse dilediği zaman gerekçe göstermeden bu hakkını kullanabilir.

Serbest planlı tasarruf yönteminde ayrılmak isteyen müşterimizin çalışma bedelinin yarısını ve ödediği taksitleri, varsa peşinat ve ara ödemeleri iki ay içinde iade ediyoruz.

Sıra tespitli tasarruf yönteminde ise çalışma bedelini iade etmiyoruz. Geriye kalan tüm ödemelerini yine iki ay içinde iade ediyoruz.

Bu çatı altında 365 gün eğitim var

Tasarruf Akademi’den de bahseder misiniz?

Birevim ve Viof A.Ş. iş birliği ile Tasarruf Akademi çatısı altında tasarrufa dayalı faizsiz finans sektöründe faaliyet gösteren firmalar için yetişmiş çalışan sağlıyor. Tasarruf Akademi ile Birevim ve Birevim’in çatı kuruluşu Teba Tasarruf için 2018 yılında 500 yetişmiş çalışan oluşturmayı hedefliyoruz. Tasarruf Akademi tasarrufa dayalı faizsiz finans sektörüne yetişmiş eleman sağlarken aynı zamanda istihdama da katkıda bulunuyor. Tasarrufa dayalı faizsiz finans sektörü uzmanlık programı, mesleki gelişim programı ve yönetici yetiştirme programlarını uyguluyor. Akademiyi başarıyla bitirenlere Birevim ve Birevim’in çatı kuruluşu Teba Tasarruf’da iş garantisi veriyoruz. Bu sektör hızla büyüyen bir sektör. Tasarruf Akademi’de eğitim alanlar adeta geleceğin sektörü ve mesleği için iş gücü anlamına geliyor. Tasarruf Akademi’de aralıksız eğitim faaliyetleri sürdürülüyor. Yılın 365 günü bu çatı altında eğitim var.

Bu modelin yasal altyapısı ne durumda?

BDDK uzun süredir tasarrufa dayalı faizsiz finansman sistemleriyle ilgili mevzuat çalışmaları yapıyor. Biz de bu çalışmaları yakından takip ediyoruz. Çalışmalar sonuçlandığında sektörümüz için güzel gelişmeler yaşanacağını düşünüyorum. Şeffaflık, denetim, rekabet koşulları, hesap verebilirlik gibi konularda sektör kazanımlar elde edecektir. Birevim olarak mevzuatı beklemeden bu ilkeler doğrultusunda ilerlemeye hassasiyet gösterdik ve göstereceğiz.

Mevzuatla birlikte sektörümüzde %18 olan KDV oranının makul bir seviyeye düşürülmesi ve bankalara sağlanan ipotek imtiyazlarının sektörümüze de sağlanması, aynı zamanda bu yöntemlerden yararlanmak isteyen kişilere devlet teşvikinin de verilmesi, tasarrufa dayalı yöntemlerin tabana yayılmasını sağlayacaktır.

2017’de yüzde yüzün üzerinde büyüdük

Türkiye’de kaç şehirde, nerelerde hizmet alınıyor?

Nisan 2018’de yeni açılacak 6 şubemizle beraber Türkiye geneli toplam 36 şubeye ulaşıyoruz. Yılsonunda ise toplam 52 şubeye ulaşacağız. Şu an aylık binin üzerinde yeni müşterimiz oluyor. Son olarak Mart 2018’de 1.300 yeni müşterimizle sözleşme imzaladık.

2017 sonunda %100’ün üzerinde büyüdük, bu yılın sonunda da %100 büyümeyi hedefliyoruz. Bu yılın sonunda toplam 15 binin üzerinde yeni müşterimiz olacak. Şu an aylık ortalama 250 civarında teslimat yapıyoruz ve bu sayı hızla artıyor, yılın sonunda takribi ayda 400’e çıkacak.

Milat Gazetesi 21/04/2018

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirlikte Tasarruf

Birevim Araba Hesaplama Programı

Bilgi BankasıBirlikte Tasarruf

Birevim Ev Hesaplama Programı

Bilgi BankasıBirlikte Tasarruf

Herkesi Ev Sahibi Yapmayı Hedefleyen Bir Model: BİREVİM

BirevimBirlikte Tasarruf

Çalışan da, emekli de bu yöntemle ev sahibi oluyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

two × five =