6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Tiny House Ne Demek? Tiny House Hakkında

tiny house

Son dönemlerde oldukça popüler bir hale gelen Tiny House şu an pek çok kişinin hedefleri arasında yer almaya başladı. Tiny House’un en temel amacı doğaya yakın, sürdürülebilir, minimal ve tüketimden uzak bir yaşamı sunmaktır. Özellikle doğada insanlar için gerekli olan yaşamın tüketilebilirliği arttığı için sürdürülebilir için çaba harcamak isteyen kişilerin yeni yaşam biçimi haline geldi. Tiny House içinde banyo, mutfak, yatak odası ve oturma odası gibi bölümler olabilecek en minimal düzeyde tasarlanıyor. Yani aslında bir evden ziyada daha çok bir yaşam alanı olarak kabul edilmektedir.

Tiny House Nedir?

Tiny House Türkçe’ye küçük ev, tekerlekli ev ya da mikro ev gibi pek çok farklı şekilde çevrilen bir terimdir. Tiny House kökeni ise 1970’li senelere dayanmaktadır. Dönemin artmış olan tüketim alışkanlıklarına tamamen tepki olabilmek amacıyla minimal yaşam tarzını benimseyen bir eğilim ortaya çıkmaktadır. 2008 senesinde yaşanan ekonomik krizle beraber oldukça popülerleşme başlamıştır. Kriz sebebiyle borçların ödenememesi ya da ev sahibi olmanın oldukça zorlaşması ve aynı zamanda özgürlük düşüncesinin oluşması Tiny House akımının doğmasına yol açmıştır.

Tiny House ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri‘nde başlayan bir akımdır. Zaman içerisinde ise dünyaya yayılmaktadır. Şu an bile pek çok ülkede gelişmeye başlamıştır. Özellikle Türkiye’de yeni yeni popülerleşmeye başlayan bir akımdır. Tiny House kullanım için aslında ana amaç doğaya yakın, tüketimden uzak minimal ve sürdürebilir bir yaşamı elde etmektir. Genelde 10 ila 30 metre² arasında değişen farklı malzemeler ve şekillerdeki sabit ya da tekerlekli olarak tasarlanabilen evlerdir.

Tiny House tamamen kişilerin isteklerini ve ihtiyaçlarına karşılık verecek şekilde oluşturulabilmektedir. Bu nedenle sadece 30 metre² ile sınırlı kalan bir akım değildir. Fakat bu evlerin yükseklikleri karayolu ulaşım kurallarına göre maksimum 4 metreye kadar çıkar. Çünkü genel olarak tekerlekli olarak tasarlandığı için kişiler evlerini istediği yerlere taşıyabilmektedir. Taşıyabilmek için de karayolları kullanılır. Bu nedenle karayolu kurallarına uygun olmak oldukça önemlidir. Kişiler tabii ki Tiny House sahibi olduktan sonra tamamen kendi arazisinde istediği boyutlarda da yapabilmektedir. Bunlar genelde tekerleksiz olarak tasarlanır. Seçim tamamen kişiye aittir.

Tiny House Akımı Nedir?

Dünyanın pek çok yerinde de olduğu gibi Türkiye’de de emlak piyasası oldukça karmaşık bir hale gelmeye başlamıştır. Özellikle son dönemlerde ekonominin kötüleşmesi sebebiyle ev fiyatları çok hızlı bir şekilde yükselmeye başlamıştır. Sadece ev satın almak değil aynı zamanda bir evde kirada oturmak bile kişileri oldukça zorlamaya başlamıştır. Bununla beraber özellikle büyük şehirler çok daha fazla kalabalıklaşmaya başlıyor.

Yaşam alanları daralsa bile kişilerin hayatları hiçbir şekilde minimalleşemez. Özellikle emekli olduktan sonra büyük şehirlerden küçük şehirlere gitmek neredeyse herkesin hayalleri arasında yer alır. Ancak bu hayali için sadece emekli olmayı beklemeye gerek yok. Çünkü Tiny House bu gibi konulara tamamen uygulanabilir bir çözüm sunmuştur. Tiny House akımı da sadece yaşam alanı değil aynı zamanda getirmiş olduğu pek çok fikri de benimsetmeye yardımcı oluyor.

Tiny House ile Yerleşim Kolaylığı

Herhangi bir şekilde imar izni olmadığı için çok daha uygun fiyatlı olarak arsa bulmak ve bulunan bu alanlara Tiny House yerleştirmek son dönemlerde pek çok kişinin tercih ettiği yatırım fikirlerinden biridir. Tiny Houseların temelleri olmadığı için de kişiler tamamen istediği zaman gerekli olan ekipmanlar ile evlerin taşıyabilmektedir. Örneğin bir tatile çıkmak için ya da farklı bir şehre bir süreliğine taşınmak için en başında masraf yapmaya gerek yok. Yapılacak tek masraf benzin fiyatlarıdır. Bu da aslında taşınmaya göre bakıldığı zaman oldukça uygun fiyatlıdır. Örneğin kişiler bir süre Ege’de yaşayıp daha sonra Karadeniz Bölgesini deneyimleyebilir. Ev taşınırken doğal olarak eşyalarla taşındığı için aslında sadece para kaybı olarak değil aynı zamanda zaman kaybı da hiçbir şekilde yaşanmaz. Yapılması gereken tek şey evi taşımaktır.

Tiny House ile Şehirden Kaçmak

Özellikle son zamanlarda Tiny House popülerleşmesinin en büyük sebeplerinden biri de şehrin kalabalıklaşmasından kaçma isteğidir. Örneğin kişiler huzur bulabileceği bir hafta sonunu bile şehirden uzak bir yerde geçirebilir. Bu anlamda kişiler şehirlerine yakın olan ancak tam olarak kalabalığın yer almadığı bölgelerde Tiny House kurabilir. Bu anlamda istedikleri zaman kaçarak zihinlerine boşaltabilecekleri küçük alanlar kurmaktadır. Eğer kişiler Tiny House içerisinde yaşıyorsa zaten istediği zaman kolaylıkla şehrin dışına çıkarak dinlenebilmektedir.

Tiny House ile Doğaya Dönüş

Kişiler Tiny House sahibi olduktan sonra tamamen kendi arazilerinde istediği meyve ve sebzeyi ekip biçebilir. Bu da aslında doğayla çok daha güçlü bağlar kurmak adına iyi bir fırsattır. Şehir yaşamı ve kalabalığı kişileri tamamen doğadan koparmaktadır. Tazelenmek ve yenilenmek adına doğayla iç içe olmak hayatın en önemli parçalarından biridir. Aynı zamanda rüzgâr, güneş gibi çok daha sürdürülebilir enerji kaynakları sayesinde evin ısınma ve elektrik ihtiyaçları karşılanabilmektedir. Kişilerin bu anlamda doğa ile bağları ekstra bir şekilde sağlanmış olacaktır.

Tiny House ile Minimal Yaşam

Son dönemlerde popüler bir hale gelmeye başlayan minimal yaşam Tiny House ilgisini oldukça artırmıştır. Fazla tüketim artık çok da hoş karşılanmayan bir durumdur. Kişiler kullanmadığı eşyaları evde tutarak sadece evi değil aynı zamanda kendi zihinlerine kalabalıklaştırdığını düşünmeye başlamıştır. Kişiler sadece ihtiyacı olan ve kendileri için gerçekten önemli olan eşyaları koruyarak diğerlerine atmak ya da bağışlamak gibi davranışlarla kendileri için zihinde ev temizliği sağlayabilmektedir. Tiny House yaşama alanı çok kısıtlı olduğu için kişiler sadece en elzem eşyalarını olabildiğince kompakt çözümler ile evlerinde tutabildiği için bu sistem kişileri istif yapmaktan da alıkoymaktadır.

Tiny House ile Hayalleri Gerçekleştirmek

Bireyler hayallerindeki evlerde yaşamak için çok yüksek fiyatlar vermek durumunda kalabilir. Ancak Tiny House tercihi ile tamamen kendi hayallerini gerçekleştirebilirler. Yani kişiler tamamen kendi istek ve ihtiyaçlarına yönelik olarak bir yaşam alanı sağlayabilir. Sabit bir apartman dairesi satın alındığında ya da kiraya çıkıldığında yapılabilecek değişiklikler bir noktada sınırlı olur. Fakat Tiny House için arazi varsa eğer kişiler istediği boyutlarda el yapabilirler. İlerleyen senelerde ise yine kendi istek ve ihtiyaçlarına göre yeni bölümler ekleyip çıkarabilir.

Örneğin kişiler ilk seferde 1+ 1 olarak bir Tiny House tasarladıysa daha sonra ailesini büyütmeye karar verdiği zaman oda eklemesi yapabilir. Bu anlamda oda sayılarını da artırabilir. Bununla beraber farklı hobilerine ev içerisinde gerçekleştirmek istiyorsa yine çalışma alanı gibi özel bir bölüm oluşturulabilir. Yani kişiler tamamen kendi bütçelerine uygun olarak, zevk ve ihtiyaçlarına göre sınırsız bir özgürlük alanı yaratabilmektedir. Fakat tabi yaşam alanı ne kadar büyütülürse Tiny House felsefesinden bir o kadar uzaklaşmış olur. Ancak yine de beton apartman dairelerine göre çok daha kullanışlı olduğu söylenebilir. Tiny House amacı küçük alanlara minimal düzeyde fakat anlamlı olan yaşamları sığdırmak olduğu için bu felsefeden çok uzaklaşmış olmazlar.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

seventeen + seventeen =