6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Vaziyet Planı Nedir?

Bir projede yer almakta olan inşaat alanı içindeki tüm varlıkların gösterilmekte olduğu vaziyet planı detaylı şekilde proje hakkında bilgi verir. Ölçeklenerek hazırlanması gereken bu haritada caddeler, bina yerleri, sokaklar, ağaçlar, yönler, yol durumu, eğim, su ve elektrik hattı gibi her türlü detayın bulunması söz konusudur. Mimari projelerde inşa edilmekte olan yapıların ve altyapının da detayları bu şekilde plan içerisinde yer almaktadır.

Vaziyet planının hazırlanmasını sağlamak adına bazı işlemler gerekli olduğundan kişilerin  buna dikkat ederek tam profesyonel anlamda iş çıkarması için detayları ve de ilgili yerleri bilmesinde fayda vardır. Projenin mimarı tarafından hazırlanması gereken bu plan son derece detaylı olduğundan kişilerin işin iyi bilen ve de hiçbir unsuru gözden kaçırmayacak olan kişilerle çalışmasında fayda vardır.

Tamamlanmakta olan projelerde inşa edilecek yapılar ve binalar inşaat alanında ve çevresindeki tüm yapıları ile belirtilmelidir. Bu detayların belirtilmesi için de en doğru şekilde vaziyet planı oluşturulmaktadır. Vaziyet planı içerisinde bulunması gereken detayların unutulmaması da planın daha iyi ve kaliteli olması adına insanlar için dikkat edilecek unsurları göstermiş olur. Aksi takdirde planı eksik ve yanlış olması söz konusudur.

Bir planın daha iyi şekilde yapılması adına yapının ve binanın çevresinin ve de kendi durumunun doğru olarak bilinmesi en doğru olandır. Bu plan arsa önü, bina giriş yönü, bina yerleşimi, peyzaj yerleşimi, otopark yerleşimi, havuz yerleşimim gibi detayların olması ile de insanların aradıkları plan detaylarını bulması söz konusudur. Vaziyet planı nedir? Binaların her türlü içeriklerinin ve de detaylarının görünmesi adına kullanılan bir çizimdir.

Vaziyet planı olduğu zaman insanların aradıkları özellikleri ve nitelikleri anlaması ve görmesi içim bu planın gayet kaliteli ve de konforlu şekilde profesyonel anlamda çizilip oluşturulmasında fayda vardır. Bu nedenle bina ve yapı hakkında kimin daha çok bilgisi varsa o kişi tarafından plan yapılır.

Vaziyet Planında Neler Bulunur?

Sokaklar, bina yerleri, caddeler, yönler, ağaçlar, yol durumu, eğimler ve de su elektrik gibi hatlar bu plan içerisinde yer alır. Tüm hepsinin olması ile eksiksiz bir plan çiziminin gerçekleşmiş olması söz konusudur. Yapının kesit görünüşü ve kat sayısı gibi bilgiler de bu plan içerisinde yer almaktadır. Bunların olması gerektiği için kişiler çizim anında tüm bu detaylara ve de özelliklere hakin olursa en iyi anlamda sonuç elde ederek plandan da memnun kalabilir.

Zemin bilgisi, konum, özel yol, yeşil saha ve spor tesisleri de plan etrafında varsa kesinlikle plan çiziminde belirtilerek kişilerin çizmesi gereken unsurlardan biridir. Bölgeye hakim olan rüzgarların belirtilmesi, arsanın fiziksel olan özellikleri de aynı şekilde plan içerisinde yer alarak doğru ve eksiksiz bir planın çizilmesi sağlanmış olur. Vaziyet planında neler bulunur? Kişilerin çizmekte olduğu bu plan içerisinde belirtilen her türlü detayın olması gerekmektedir.

Vaziyet Planını Kim Hazırlar?

Kişilerin en doğru ve de olması gereken uzmanlık, profesyonellik ile çizim yapması ya da yaptırması adına ilk olarak planda nelerin olması gerektiğini en doğru şekilde bilmelidir. Bununla birlikte vaziyet planının hazırlanması da teknik bir süreç gerektirmekte olduğundan kişilerin uzmanlık açısından alanında iyi olmasında da fayda vardır. Vaziyet planı her zaman için projenin mimarı olan kişi tarafından çizilerek hazırlanmalıdır.

Vaziyet Planı Nasıl Çizilir?

Planın çizilmesini sağlamak ve de en iyi şekilde sonuç elde edebilmek adına kişilerin uzman kişiden yardım alarak çizimi gerçekleştirmesi gerekir. Vaziyet planı nasıl çizilir? Tüm içeriğin ve de detayların bilinmesi ile planın çizimine başlanması gerektiği için kişiler tüm aşamaları bilerek en doğru adımlarla çizime başlamalıdır. İlk olarak kadastro müdürlüklerinden aplikasyon krokisi alınmalıdır. Tasdikli kodlu bir pafta kullanılarak çizimin yapılması gerekmektedir.

İmar mevzuatına ve de plan şartlarına dikkat edilerek bu planın en doğru şekilde çizilmesi her zaman için önem arz eder. Bu nedenle kişilerin tüm kriterlere ve de olması gereken özelliklere ağırlık vererek çizim gerçekleştirmesi doğru olur. Yapı ölçülerine ve de yapı ile ilgili olan detaylara da yer verilerek çizimler yapılmalıdır. Vaziyet planı nasıl yapılır? Tüm bu bilgiler ve de detaylar ışığında doğru ve eksiksiz olara yapılması gerekir.

Vaziyet Planının Çiziminde Bilinmesi Gereken Kurallar Nelerdir?

Vaziyet planı bir binanın ve de yapının en iyi şekilde detaylı olarak gösterilmesi için önem arz etmekte olduğundan kişilerin bunlara dikkat ederek çizim yapması ve de kurallara baplı hareket etmesi önemlidir. Bu nedenle kişilerin bazı detayları ve de olması gereken özellikleri bilerek çizim yapması son derece gerekli olur. Hem daha kaliteli hem de daha doğru eksiksiz olarak çizim yapmak adına insanlar kurallara hakim olmalıdır.

1.    Giriş Yollarının Gösterilmesi

Vaziyet planı çizim kuralları içerisinde ilk olarak çizim yapılırken bu planda kesinlikle giriş yollarının doğru ve detaylı olarak gösterilmesi gerekir. Arazi etrafında yer alan bu yolların gösterilmesi ile insanların giriş yollarını anlaması ve bu doğrultuda doğru anlamda hareket etmesi de söz konusu olur. Aynı zamanda giriş yollarının nitelikleri ve de detayları da çizim için gerekli olan unsurlar içerisinde yer alır.

2.    Yol Gösterimleri

Binanın, yapının en iyi şekilde anlaşılması ve de çizilmesi adına kişilerin arazi giriş yolu, yürüyüş yolu ve de tüm kaldırım olan yolları da bilmesinde fayda vardır. Bu durumda yolların net ve açık şekilde anlaşılması adına kişilerin istedikleri sonucu elde etmesi ve çevre hakkında da istenen nitelikleri, özellikleri anlaması söz konusu olur.

3.    Ölçülendirmelerin Yapılması

Vaziyet planı ne işe yarar? Yapı hakkındaki tüm detayların ve özelliklerin aktarılması adına bu plan kullanılarak yapılar ve de binalar için merak edilen tüm çizimler gerçekleştirilmiş olur. Arazinin sınır ölçüleri, yapının dış kütle ölçüleri bu çizim içerisinde yapılmaktadır. Ancak diğer türlü olan ölçülendirmeler vaziyet planının içinde yer almamaktadır.

4.    Mekan ve Yapı İsimleri

Plan yapılırken ve de çizimin hazırlanması anında yapının adı, yapıya yakın olan binaların ve de merkezlerin adları da burada yer almalıdır. Otopark, kültür merkezleri, giriş kısımları gibi alanlarda bu çizim içerisinde belirtilmelidir. Vaziyet planı hakkında bilinmesi gerekenler tüm bunlardan oluşacak şekilde çizim yapılmalıdır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

15 − 7 =