6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Yazlık Evi Günlük Kiraya Vermek Yasal Mı?

Yazlık Evleri Günlük Kiraya Ver

Birçok kişi tatillerini geçirebilecekleri bir yazlığa sahiptir. Fakat bazı kişiler, yılın bir kısmını yazlıklarında geçirirken, bazıları yazlıklarında daha az vakit geçirmektedir. Dolayısıyla bu kişiler ya da birden fazla yazlığa sahip olan kişiler, yazlıklarını günlük kiraya verme düşüncesine girmektedirler. Bu yüzden son zamanlarda yazlık evi günlük kiraya vermek yasal mıdır yoksa yasal değil midir diye sıkça merak edilmektedir.

Yazlık evi günlük kiraya vermek için 2023 Ekim ayında yeni bir yasa yayınlanmıştır. Bakanlık tarafından yapılan yeni yasada günlük kiralanan evlerin pansiyon statüsüne dahil edildiği, bu yüzden de bu yasayla birlikte 2024 yılından itibaren günlük ev kiralayabilmek için turizm konut belgesi (ruhsat) almak zorunlu hale getirilmiştir. Aksi taktirde ruhsat almadan ev kiralayanlara 1 milyon liraya yakın ceza uygulaması yapılacağı belirtilmektedir. Yazlık evlerini günlük kiraya vermek isteyenler, kiraya verme şartlarını Turizm Mevzuatı aracılığıyla öğrenebilirler.

Turizm Mevzuatı’na göre turistik konutların en az 30 günlük kiralanması gerektiği belirtilmektedir. Bu durumdan ötürü günlük kiralama seçenekleri yasal değildir. Ancak bu durum bazı bölgelere ya da belediyelere göre değişkenlik gösterebilmektedir. Yine de yazlık ev sahiplerinin, evlerini günlük kiraya vermeden önce Turizm Mevzuatı’ndan detaylı bilgi alarak, bu bilgilere göre hareket etmelerinde fayda vardır.

Yazlık Evi Kiraya Vermek İçin Ruhsat Nasıl Alınır?

Kullanılmayan yazlık evlerini kiraya vermek isteyenlerin öncelikle ruhsat almaları zorunludur. Fakat ruhsatın alınabilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Yazlık evleri kiraya verme şartlarından bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Düzenlemenin hayata geçmesi durumunda, günlük kiralık evlerde yangın merdiveni, yangın raporu belgesi ve atık kontrol belgesi zorunlu tutulmaktadır.
  • Günlük kiralık evlerde, bir otelde bulunması gereken zorunlu malzemelerin (saç kurutma makinesi, nevresim takımı, havlu, vs) bulunması gerekmektedir.

Yazlık Evi Günlük Kiraya Vermek için Ne Yapılmalı?

Yazlık ev sahibi olan birçok kişi evlerini değerlendirmek için günlük kiraya verme yöntemini tercih ediyor. Fakat yazlık evlerini kiraya vermek isteyenler, günlük kira süreçlerinin nasıl işlediği konusunda bilgi arayışına giriyor. Öncelikle evlerinizi günlük kiraya vermek için güvenilir bir emlakçı ya da ev kiralama şirketleriyle anlaşmak oldukça önemli bir konudur. Ayrıca evlerinizi, Airbnb ve Booking gibi güvenilir sitelerde ilanlarınızı yayınlayarak da kiraya vermeniz mümkündür.

İlanlarınızı verirken evin fotoğrafları ve ev hakkında açıklayıcı olan bilgiler, daha dikkat çekici olacağından evinizin kiralanma sürecini hızlandırarak daha çabuk kiralanmasını sağlar. Bunun yanı sıra ilanlarınızda verdiğiniz doğru bilgiler, kiracının memnuniyetini arttırarak kiracıya güven verir. Aksi taktirde verdiğiniz yanlış bilgiler evinizin kiralanma olasılığını düşürür ve kiracıya olan güveninizi kaybettirir. Bu sebeple ilan verirken bilgilerinizin doğru olduğundan emin olmalısınız. Bunun için emlakçılardan ya da yazlık ev kiralama şirketlerinden profesyonel yardım alarak kiralama sürecinizi kolaylaştırabilirsiniz. 

Yazlık Evleri Günlük Kiraya Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yazlık evleri günlük kiraya verirken dikkat edilmesi gereken bir takım önemli noktalar vardır. Öncelikle evlerinizi kiraya verirken, piyasadaki günlük kira bedellerini göz önünde bulundurmakta fayda vardır. Bu sayede evinizi değerinde bir fiyata kiraya vermiş olursunuz. Bununla birlikte günlük evinizi kiraya verirken mutlaka bir kira sözleşmesi hazırlamalısınız. Bu sözleşmede konaklama süresi, ödeme koşulları ve ev kuralları gibi bazı önemli noktalara değinmek hem ev sahibinin hem de kiracının haklarını koruyarak olası bir anlaşmazlık durumunda kanıt sunar.

Yazlık evlerinizi günlük kiraya verirken profesyonel bir destek alarak, evinizi dikkat çeken bir tanıtım yapabilirsiniz. Böylelikle kiracı bulmakta güçlük çekmezsiniz. Ayrıca evinize düzenli bir bakım ve temizlik yapmanız kiracının dikkatini çeken en önemli unsurlardan biri olacaktır. Bu sayede kiracı memnuniyetini kazanarak, sonraki kiracıları etkileyecek ve evinizin daha çabuk kiralanmasını sağlayacaktır.

Yazlık ev kiralamaları yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de ilanlara koyduğunuz fotoğraflardır. İlanlarınız için doğru fotoğrafları çekmek evi tutacak olan kişiye pozitif bir etki yaratması, evinizin en kısa sürede kiralanmasını sağlar. Evinizin fotoğraflarını çekerken, fotoğrafların net olması ve evin özelliklerinin anlaşılabilir bir şekilde olmasına dikkat edebilirsiniz. Son olarak ilan verirken eviniz hakkında detaylı ve açıklayıcı bilgiler ile birlikte dikkat çekici bir başlık, evinizin kiralanma olasılığının artmasını sağlar. Evinizin konumu, oda sayısı, eşya durumu ve ulaşım şekli gibi bilgileri doğru ve açıklayıcı bir şekilde ilanınıza koyarak evinizi kiralanma şansını arttırabilirsiniz.

Yazlık Evlerinizi Günlük Kiraya Vererek Kazanç Sağlayın

Birden fazla yazlığa sahipseniz ya da evlerinizi çok sık kullanmıyorsanız, yazlık evlerinizi günlük kiraya vererek ek gelir elde edebilirsiniz. Son zamanlarda oldukça popüler hale gelen ve günlük olarak kiralanan yazlık evler ile birçok ev sahibi kazanç sağlıyor. Özellikle turizm bölgesinde bulunan yazlık evler, yerli ve yabancı çok sayıda turist tarafından günlük olarak kiralanmaktadır. Eğer siz de özellikle turizm bölgesinde bir yazlığa sahipseniz evinizi günlük kiraya vererek güzel bir kazanç elde edebilirsiniz.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

seventeen − 10 =