6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

app plaka

Ülkemizde yer alan ve bütün hepsinde geçerli olan motorlu taşıtların aktif olarak trafiğe çıkıp seyir halinde gidebilmesini sağlayabilmek adına bir sürü yasal düzenleme bulunmaktadır. Birçok evrak ve kayıt prosedür işlemi gerektiren bu adımların arasında belki de en önemlilerinden olan plaka tescil olarak geçen araca bir plaka yani trafikteki kimliğini takmaktır. Aracın dışarıdan bakıldığında resmiyetteki kimliği olarak bilinen plaka, renginden ve modelinden önce gelmektedir. Kimi sürücüler için ise bu arabanın plakası kimliğinden öte bir özelleştirilebilir aksesuar olarak görülmekte ve APP plakalar yolu ile araçlarında bulunan plakaları sürücüler değiştirmeye koyulmaktadır. Hal böyle olunca kimi sürücüler ise kullanımı yasak olan APP plaka cezasından nasibini almaktadır.

App Tipi Plaka Yasak Mı?

Otomobil ve motor hatta diğer bütün motorlu taşıtların üzerindeki plakası yasal düzenlemeler ile sınırlandırılmış bir araç kimliği niteliği taşımaktadır. Trafikte görev yapan polis memurları, jandarmalar ve diğer memurlar için ve bu araçların kimliği birer plakadan ibarettir. Görevli kişiler açısından araçları tanıma ve sınıflandırmada kimi zaman çok büyük öneme sahiptir. Bu plakaların resmiyette okunabilmesi, her koşul altında rahatça görünmesi vs. gibi birçok etken göz önünde olarak sınıflandırılmakta ve kullanıcıların dikkatine bu kurallar bütünü ile sunulmaktadır.

Bu durumda ise APP plaka uygulaması da yetkili devlet kurumları tarafından kabul edilmeyen ve bazı zorlukları beraberinde getirebilecek sonuçlara sebebiyet vermesinden dolayı yasak olarak kabul edilen bir plaka uygulamasıdır. Bu sebeple sürücülerin muhakkak dikkat etmesi gerekmekte ve bu plaka türünü kullanmadan önce yasak olduğunun ve ceza yükümlülüğünü doğurabileceğinin bilincinde olmaları gerekmektedir.

App Plaka Tam Olarak Nedir?

Araçlarına özelleştirme ve bazı değişik uygulamalar yapmayı seven ve araçlarının birçok noktasını kendi zevklerine göre yeniden yapılandırmak isteyen araç sürücülerin dikkat ettiği ve çok sevdiği bazı noktaların başında listede plakalar gelmektedir. APP plakanın açılımı; Avrupa Press Plaka olarak bilinmektedir. APP tarzda olan plakalar sürücüler tarafından kullanımı tercih edilen ve şık güzel durduğu düşünülen plaka türleridir.

Siz de eğer modifiye seven biri iseniz APP plakaları kullanmayı tercih ediyor olabilirsiniz. Ancak bu durumun size cezai bir yaptırımı olabilmektedir. Bunun sebebi APP plakaların yazı stillerinden dolayı belirlenen standartlar dışında kalması ve bu sebeple bu plakaların trafikte diğer plakalar gibi ayırt edilememesidir. Bu sebepten dolayı APP plakalar trafikte ayırt edilememekte ve trafikte görevli memurlar tarafından okunamamaktadır. Yetkili kurumlar ise durum böyle olunca APP plakaların kullanımını yasaklamış ve trafikte araçların üzerinde standartlara uygun normal ve genel kullanımda olan plakaların kullanımını uygun görmüşlerdir.

APP Plaka Neden Yasak?

APP plakalar modifiye tutkunları için özelleştirilmiş ve onlara daha iyi görünen bir plaka türüdür. APP plakalardaki yazıların daha belirgin olması, yazıların kalın puntosu plakaları birbirinden ayırt etmeyi zorlaştırmaktadır. Standartların dışında bulunan bu plakaların kullanımı trafikte bazı zorluklara sebebiyet verebilmektedir. Durum böyle olunca APP plakalar yetkili kurumlar tarafından yasaklanmış ve kullanımı uygun görülmemiştir.

APP plakaların yasaklanma sebebi trafikte görevli memurların plakaları okuma zorluğudur. Kolluk kuvvetleri plakaları bazı durumlarda okumak ve anons etmek gibi olaylar ile karşı karşıya kalmaktadır. Standartlara aykırı olan APP plakalar ise okunmakta güçlük çektiren bir plaka grubudur. APP plakalar modifiye seven kişilerin gözüne güzel gözükse de trafikte görevli memurlara zorluk çıkaracakları için yetkili kurumlar tarafından yasaklanmışlardır.

Doğru Plaka Kullanımı Nasıldır?

Doğru plaka kullanım olarak yetkili kurumlar tarafından belgelendirilmiş ve resmi olarak kayıtlarda kullanımı uygun görülen plaka modelleridir. APP plaka seven kişiler ne yazık ki APP plakaların bu standardın dışında kaldığını bilmelilerdir. Bu sebepten dolayı APP plakaların normale uygun olmaması onların yetkili kurumlar tarafından yasaklanmasına sebebiyet vermiştir.

Doğru plaka kullanımı trafik kurallarını ve arabalar ile ilgili belgelerin resmiyette karşılığını düzenleyen yetkili kurumlar tarafından belirlenmiş olup sizlere arabanızı götürdüğünüz plaka basım merkezlerinde doğal olarak verilen plaka türlerdir. Bu plakaların kullanımı trafikte herhangi bir problem oluşturmamaktadır. Trafikteki en güncel sorunlardan birisi olan APP plaka kullanımı trafik kuralları gereğince araçlarda ve tüm motorlu taşıtlarda bulunması ve kullanımı yasak olan bir plaka türüdür. Resmi olarak bir karşılığı bulunmamakta ve cezai işlemlere tabii tutulmaktadırlar.

Mühürlü APP Plaka Kullanımı Yasak Mı ?

Bilindiği üzere doğru plaka kullanımında plakaların bir köşesinde mühür bulunmaktadır. Bu mühür, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı bir mühürdür. Bu mühür plakanızda bulunduğu zaman plakanızın kullanıma uygun olduğunu gösteren bir resmiyet niteliği taşımaktadır. APP plakalrın plaka mühürü olarak da bilinen bu mührü taşımaları mümkün değildir. Çünkü APP plakalar denetim çerçevesinde trafikte resmiyeti bulunmayan plaka türlerdir ve mühürlü olsalar dahi kullanımları yasal olmamaktadır.

Herhangi bir APP plakaya mühür basımı yapılmaz ancak mühür basımı olsa bile bu durum APP plakalarda bir nitelik bulunduğu anlamına gelmez. APP plakalar her koşulda trafikte kullanımı yetkili kurumlar tarafından yasaklanmış olan plakalardır. Bunun için APP plaka sahipleri plaklarına farklı yollardan mühürler edinmek yerine APP plakalarını kurumlarca standardize edilmiş plaka türleri ile değiştirmeli ve cezai işlemler ile karşı karşıya kalmadan plakalarını değiştirmelidirler.

Aldığım Araçta APP Plaka Var Ne Yapmalıyım ?

İkinci el olarak aldığınız araçta APP plaka bulunması halinde aracın sizden önceki sahibinden standardize edilmiş plakayı rica edebilirsiniz. Aracın eski sahibinde bu plaka mevcut değil ise siz en yakın plaka basım merkezine giderek plakanızı resmi ve kullanımında bir kusur bulunmayan plaka ile değiştirmelisiniz. Bunun için plaka basım merkezlerinden plakanızı edinebilir ve resmi nitelik taşıyan plakanızı aracınıza takabilirsiniz. APP plakaların sıfır olarak satın alınan ve bayilerden çıkarılan araçlarda, motorlarda diğer tüm motorlu taşıtlarda bulunması neredeyse imkansızdır.

Fakat ikinci el olarak alınan araçların bazılarında APP plakalar bulunabilmektedir. Bu gibi durumlarda yapılması gereken en yakın plaka basım noktasına giderek resmi kurumlar tarafından standardize edilmiş ve APP plakanın aksine kullanılmasında yasal olmayan bir durum bulunmayan plakanızı taktırabilirsiniz. APP plaka hakkında daha fazla bilgi almak için resmi kurumların web sitesinde gerekli bilgileri bulabilirsiniz. Standardize edilmiş resmi plaka kullanımına özen göstermeli ve APP plakanın getireceği idari para cezalarından kaçınmalı, trafikteki kurallara da özenle uymaya önem vermelisiniz.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Akaryakıt Vergi Oranı Ne Kadar Oldu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

four × 1 =