6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Araç Değerleme Nedir, Nasıl Yapılır?

Araç Değerleme

Günümüzde, araç değerleme esnasında birçok faktör dikkate alınır. Bir aracın değerini artıran ve fiyatını etkileyen durumlar vardır. Bu durumlar, genellikle arabalara yatırım yapmayı içerir ve kolaylaştırır. Bir aracın değerini etkileyen ve artıran faktörler şunlardır:

  • Araçta her türlü değişiklik,
  • Hem araç içerisi hem de motoru için sağlıklı ve temiz görünüm,
  • Aracın tüm elektronik parçalarının ve tüm mekanik aksamlarının iyi durumda olması,
  • Aracın düzenli bakımı için kayıt belgeleri.

Ayrıca, bir arabanın değeri, satın aldığınız ilk günden itibaren değişir. Hal böyle olunca da aşınma ve yıpranma nedeniyle aracın değeri düşmeye başlar. Bu gibi durumlar yaşandığında, araç çok hızlı bir şekilde değer kaybedebilir. Aşağıdaki faktörler aracınızın değerini düşürebilir:

  • Hasar raporuna sahip olan araba,
  • Sık sık araba değiştirmek,
  • Araçta orijinal olmayan parçaların bulunması,
  • Arabanın kirli ve bakımsız gözükmesi,
  • Bakım eksikliği nedeniyle aracın motorundan istenmeyen gürültü,
  • Arabayla katedilen mesafenin yüksek olması,
  • Aracın iç ve dış parçalarında hasar veya çizikler.

Araç değerleme nedir sorusunun cevabını öğrendikten sonra; araca değer biçerken, aracın ait özel bilgileri ve birçok teknik özelliğini tam olarak bilmek gerekir. Tüm bu verileri doğru bir şekilde girebilmek, aracın değerini doğru hesaplamak için çok önemlidir.

Aksi takdirde, aracın değeri olağandışı sonuçları yansıtabilir. Bu nedenle, aracı değerlenme esansında hangi verileri girdiğinizden kesinlikle emin olmalısınız. Ekspertiz ile araca değer biçmek mümkündür.

Araç Değerleme Nasıl Hesaplanır?

Araç değeri hesaplaması yapılırken araç değerleme servisi, aracın birçok özelliğini dikkate alır ve buna göre araç fiyatı hesaplanır. Aracın değeri hesaplanırken dikkate alınan faktörler şunlardır:

  • Elbette aracın marka ve modeli değer hesaplamasında en önemli faktörlerdir.
  • Aracın yaşı yani üretim yılı da hesaplamaya dahil edilir.
  • Birçok alıcı için yakıt türü çok önemlidir. Derecelendirmeler benzinli veya dizele dayalıdır. Son yıllarda araç fiyat değerleme belirlenirken donanım türü de kullanılmaktadır.
  • Otomatik şanzımanlı bir araç, manuel şanzımanlı bir araçtan daha değerlidir.
  • Araç kasa tipi, ambalaj ve kilometre gibi değerler de değerlendirmeye dahil edilir.
  • Aracın genel özelliklerinin yanı sıra darbe, hasar, boya ve diğer donanım özellikleri de fiyatı belirlemektedir.

Araç Değerleme Neden Önemlidir?

Aynı marka olsa dahi üreticisine ve kullanım amacına göre biraz farklı özelliklere sahip tüm araçların belli bir değeri vardır ve hatta ikinci el araç satışlarında bu değerin önemi daha fazladır.
Sürekli gelişen ve büyüyen araç pazarında araç değerleme hem araç satmak isteyen sahipleri hem de yeni araç almak isteyenler için alım satım sürecinde önemli bir rol oynuyor.

İkinci el araç satarken aracı doğru fiyattan satışa çıkarmak, güvenilir bir satış deneyimi için çok önemli bir kriterdir. Araç piyasasında güncel satış fiyatları üzerinden fiyatlandırılan araçlar, reklamlarının yapıldığı platformlarda çok daha kısa sürede satılabiliyor.

Öte yandan, aracınızın piyasa değerinin altında satılmasını ve bunun sonucunda maddi hasara uğramasını istemiyorsanız, araç ekspertizi ile aracınızın değerini bilmeniz gerekir. Bu durum, engelli araç yeniden değerleme için şartlar aranarak yapılır.

Engelli Araç Yeniden Değerleme

Engelli araç alım satımlarda bazı ayrıcalıklar tanınmaktadır. Engelli raporu %40 ve üzeri olan kişiler yeniden değerleme oranından faydalanabilmektedir. Engelli araç yeniden değerleme için bazı şartlar aranır. Bu şartları karşılayan kişiler uygun oranlardan faydalanarak aracını satabilir ya da yeni araç alabilir.

Yeniden değerleme yapılacak araçta “Tertibatlı olmaksızın ÖTV indiriminden faydalanır.” şeklinde bir gösterge bulunmalıdır. Ayrıca, kişinin raporunda “Tertibatlı araç kullanır.” şeklinde bilgi de yer almalıdır.

Oto Ekspertiz Nasıl Yapılır?

Oto ekspertiz, bir aracın değerinin profesyonel ve analitik bir şekilde belirlenmesidir. Oto ekspertiz araç değerlemeleri, araba sigortası veya kullanılmış araba alıp satarken kullanılabilir. Oto ekspertiz araç raporu alınan araçların alım, satım ve sigorta işlemleri çok daha şeffaf ve hızlıdır.

Bir araç ekspertizi, aracın her bir teknik detayını ayrı ayrı inceler ve arabanın her bir parçasının durumu ile ilgilenir. Ayrıca aracın genel durumu, kilometresi, kullanımdan kaynaklanan aşınma ve yıpranma ve kaza durumları gibi kriterler gözden geçirilir. Bu kriterleri en iyi şekilde değerlendirebilmek için araç çeşitli testlerden geçirilir.

Araç değerlemesi, arabanın değerini en iyi ortaya çıkaran profesyonel süreçtir. Araç ekspertizi, aracınızın değerini anlamanızı ve buna göre hareket etmenizi sağlar. Bu işlemler, araç değerleme servisi tarafından teknik analizler ve özel testler kullanılarak gerçekleştirildiği için bireysel ölçümlerden çok daha güvenilirdir.

Ekspertiz Raporu Nedir?

Yetkili servisler aracınızda meydana gelen hasarın boyutunu öğrenmek ve değer düşüklüğünü teyit etmek için ekspertiz yapacaktır. Ekspertiz, hasar miktarını ve aracın değerini belirleyecektir. Değerleme raporları, sigorta, otomobil ve gayrimenkul gibi sektörlerde varlıkların değerlemesini ve analizini yansıtmak için kullanılan raporlardır.

Ekspertiz raporu veya değerleme raporu, alım-satım işlemi öncesinde ekspertiz tarafından yapılan inceleme sonucunda aracın hasar durumunu ve ekspertiz değerini gösteren belgedir. Değerlendirme raporları bilirkişi raporları ile hazırlanır.

Aracı Ekspertize Sokmak Ne Demek?

Ekspertiz tarafından hazırlanan ekspertiz raporu, fiyatlandırmanın ilk adımında aracınız hakkında detaylı bilgi verebilen güvenli bir belgedir. Aracınızı gönül rahatlığıyla satın alabilmeniz için aracınızda gözle görülemeyen çizikleri dahi tespit edip değerlendiriyorsunuz.

Oto ekspertiz, aracın alım ve satımında tarafların mağdur olmaması için aracın hasar durumunun anlaşılmasında rol oynayan detaylı incelemedir. Değerlendirme sürecinde uzmanlar bu testleri talep edenler için bir rapor hazırlamaktadır.

Ekspertiz raporu oluşturulduktan sonra aracın tüm elektronik ve mekanik parçaları incelenerek genel hasar detaylandırılır. Son olarak, aracın tüm kriterleri göz önüne alınarak araç fiyat değerleme işlemi yapılır. Bu değer de rapora eklenir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

one × 4 =