6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Bankadan Satılık Daire Almak

Bankadan Satılık Daire

Bankadan satılık daire ilanları, piyasa fiyatından daha düşük tutarlarla konut sahibi olmak isteyenler için cazip birer alternatif oluşturuyorlar. Bankaların sürekli artan satılık daire ilanları ise istediği evi daha uygun fiyatlardan almak isteyen vatandaşlar için fırsat niteliği taşıyor.

Bankalar arasında özellikle kamu bankaları, satılık ev ilanları konusunda geniş seçenekleri ile dikkat çekiyor. Bankalar kendi internet siteleri üzerinden bu daireler için satış ilanı yayımlıyor ve buradan en uygun fiyat teklifini veren kişi, evi satın almak konusunda daha avantajlı oluyor.

Örneğin kamu bankalarından olan Vakıfbank için baktığınızda aradığınız ilanlara “satılık gayrimenkul ve araçlar” sekmesinden ulaşmanız mümkün. Bunun dışında devletin bu tür ilanları listelediği internet sitesini kullanarak da bu ilanlara ulaşabilirsiniz. Tüm kamu bankaları ilanlarının tek çatıda birleştiği bu sitede yer alan tüm konutlar piyasa koşullarının çok daha altında fiyatlardan alıcı bulmaktadır. İlanlar belli bir süre ilanda kalmakta ve daha sonra satış yapılmaktadır.

Bankadan Satılık Daire Alınır Mı?

Bankadan satılık ev almak uygun fiyatı sebebiyle birçok kişi için cazip gelse de akıllarda soru işaretleri oluşturmaktadır. Banka tarafından satışa çıkarılan bir konutu satın almak hem avantajı hem dezavantajı da beraberinde getirir, fakat doğru evi bulduğunuzda bu satın alma işlemi sizin için oldukça avantajlı hale gelecektir. Bu süreçte profesyonel bir destek almanız, doğru yatırımı yapmanız açısından oldukça önem taşır. Bankaların satılık daireleri, sahibinden satılık konutlara göre çoğu zaman daha karlıdır ve hukuki açıdan gönül rahatlığıyla satın alınabilir.

Bankadan satılık evler için uygun koşullarla konut kredisi fırsatı sunan bankalar, kredi geri ödemesi boyunca evi peşinat olarak sayarlar. Satılık olan evin değeri piyasa şartlarına göre belirlenir ve bankalar kredinin geri ödenmesine oldukça dikkat ederler.

Bankadan Satılık Ev Almanın Avantajları

Banka tarafından satışa çıkarılmış bir daireyi satın almak size birçok avantaj kazandırır. Bankalar aracılığıyla satışa çıkarılan konutlar, sahiplerinin ilgili krediyi geri ödememesi sebebiyle bankanın eline geçmektedir. Bu evler için yüksek bedeller belirlenmediğinden fiyatlar her zaman piyasaya oranla çok daha düşük olur. Bir diğer avantaj da araya emlakçı girmemesidir. Bu sayede komisyon bedeli gibi masraflar da ortadan kalkar. Konutların bedeli belirlenirken evin piyasada en hızlı şekilde satılabilmesi dikkat alınarak değerleme yapılır.

Bankalardan ev alırken yaşayacağınız diğer avantaj ise, dairelerde normalden büyük gösterilme ya da fahiş fiyatlarla satışa sunulma gibi durumlarla karşılaşmayacak olmanızdır. Genellikle vergi ve buna benzer borçları olmayan bu daireler, banka kapsamına alınırken yasal sorunlarından arındırılır ve böylelikle kanuni açıdan problemle karşılaşmazsınız. Bununla birlikte bankalar katma değer vergisi mükellefi olmadıkları için satın alma sırasında KDV ödemesi yapmanıza gerek yoktur.

Bankadan Satılık Daire Nasıl Alınır?

Bir bankadan satışa çıkarılan konutu almaya karar verdiğinizde öncelikle ilgili bankanın internet sitesinde yer alan satılık gayrimenkul ilanlarını inceleyip kendinize en uygun evi bulmalı ve ona en avantajlı teklifi sunmalısınız. Söz konusu konutlar belli bir süre ilanla kalmakta ve daha sonra onlar adına ihaleler düzenlenmektedir. Bu ihaleler genelde açık arttırma yöntemi ile yapılır ve en iyi teklifi veren kişi evi alır. Konut fiyatları, konut piyasası ile kıyaslandığında bankadan olanlar ile yaklaşık yüzde elli oranında fark etmektedir.

Konut için açılan ihaleye dahil olmanız için genellikle satış bedelinin yüzde yirmisi oranında bir tutar yatırmanız gerekir. Bu ihale belirli gün ve saatte başlatılır ve bu süre içinde teklif vermeniz beklenir. En yüksek teklifi verdiğinizde ev sizin olacaktır.

Bankadan Satılık Daire Alırken Dikkat Edilecekler?

Bankadan satışa çıkarılan bir evi satın almadan önce o ev ile ilgili herhangi bir itiraz olup olmadığını ve o taşınmazın tapusu üzerine aile konutu şerhi koyulup koyulmadığını kontrol etmelisiniz. Bu kontrolü yapmadığınızda ilerleyen süreçte sorun yaşama olasılığınız vardır.

Bankadan satılık bir daire için teklif vermeden evvel emsal fiyatlara göz atmalısınız. İnternet üzerinde yer alan diğer daire ilanlarını inceleyerek o evin özelliklerine en yakın olanı bulmalı ve ihale için fiyat teklifinizi buna göre belirlemelisiniz. Teklif verme işlemi öncesinde yapacağınız bu araştırma, rekabet sonucunda zarar etmemenizi sağlayacaktır.

Bankadan İcralık Ev Nasıl Alınır?

İcra daireleri, icra için bankadan ev almakla görevlidir. Bu yüzden Bankadan icralık eve nasıl alınır? sorusuna yönelik cevap, devlete ait icra sitelerinde bulunan icra daireleri aracılığıyla ihaleye çıkan taşınmazları görebilmektedir. Sonuç olarak, ilgilenenler ihaleye katılıp mülkü satın alabilirler. Bir bankadan haciz almak için uzun bir süreçten geçmeye gerek olmadığını belirtmek gerekir.

Sürecin eskisine göre nispeten kolay olduğunu belirtmek gerekiyor ancak satış öncesi basit bir işlemden sonra bankadan alınan bir evin evrakların incelenmemesi nedeniyle icra edilmesi mağdur bırakabiliyor. Satılık ev denilince akla ilk olarak şu ayrımın yapılması önemlidir; haciz yoluyla satılan bir ev, bir banka aracılığıyla satılan bir ev ile aynı olmayabilir. İcra olmuş bir ev arıyorsanız, mirasçılar tarafından hisse dağıtımında sorun olduğu için satışa çıkarılan evleri, banka tarafından haczedilen evleri de düşünmelisiniz.

Bankadan İcralık Ev Satın Alım Süreci

Artık eskisinden daha kolay bir şekilde bankadan icralık ev satın alma süreci kolay bir hale gelmiştir. Daha önce ihale ilanları gazetelerde takip ediliyordu. Ancak bugün, özel olarak bu amaç için oluşturulmuş web siteleri ve ayrıca ilanlar gibi devlet web siteleri var. Devlete ait ihale ilan sitelerini düzenli olarak kontrol ederseniz, bankanın icralık bir evi arıyorsanız, hiç şüphesiz beğendiğiniz bir gayrimenkul bulacaksınız. Ayrıca hızlı bir internet araması yaparak çeşitli reklam takip sitelerini bulabilir ve aramalarınızı çabuk gerçekleştirebilirsiniz. Bir ev seçtikten sonra bir güvenlik depozitosu sağlamalısınız. Ekspertiz raporu sonucunda oluşan ekspertiz değerinin %20’sini icra müdürlüğüne verdikten sonra geriye ihaleyi beklemek kalıyor.

Bankadan İcralık Gayrimenkullerin Değerleri Nasıl Belirlenir?

İcra amacıyla bankadan gayrimenkullerin değerleri nasıl belirlenir? sorusunu cevabı, sürece dahil olmalarının sadece ihale aşamasına kadar uzayacağına inansalar da gerçekte her adımın farkında olmaları gerekmektedir. Özellikle değerleme sürecinin nasıl işlediği ve ilan prosedürlerini bilmeleri hangi eve teklif vermeleri ve hangi evden uzak durmaları gerektiğini ortaya çıkaracaktır.
Bir durumdan geri çekilme veya yasa dışı hale gelme noktasına geldiğinde müdahale etmek için yasal işlem başlatma durumu kritik öneme sahiptir. Gayrimenkul ürününün çapı, tapu kaydı ve imar durumuna ilişkin gerekli yazılı bilgiler istendikten sonra değer tespiti için bilirkişi seçimi yapılır.

Değerleme uzmanı ise raporunu sunmadan önce diğer araştırmasını tamamlar ve kendisine gönderilen belgeleri inceler. Ekspertiz değeri, raporda açıklanan gayrimenkulün tahmini maliyetini ifade eder. Bu raporun bir nüshası hem borçluya hem de alacaklıya verilir. Tapu ile ilgilenenler aynı zamanda bu raporu da alacaklardır.

Taraflardan biri bankanın belirlediği gayrimenkul kıymet takdirine yani düzenlenen rapora 7 gün içinde itiraz edebilir. Uzman görüşü, gerekli ücret ve masraflar bilirkişiye ödenir. Yeniden değerlendirilen değer veya itiraz edilmeyen ekspertiz değeri, bu sırada ihale ilanına izin verir. Ekspertiz bedeli belirlendikten sonra iki yıllık nihai yasal süre belirlenir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

fifteen − 13 =