6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Her Arsaya Prefabrik Ev Yapılabilir Mi?

Son dönemlerde ekonomik ve güvenlik gibi çeşitli nedenden dolayı prefabrik evler popüler bir yapı haline geldi. Gelişen teknolojinin sağladığı nimetlerden yararlanan prefabrik evler kolaylık ve konforuyla tercih sebebi olmaya başladı. Özellikle arsa sahiplerinin sorduğu her arsaya prefabrik ev yapılabilir mi sorusunun cevabı büyük bir merak konusudur.

Arsaya Prefabrik Ev Yapmak İçin İzin Gerekir Mi?

Yasal yükümlülükler gereği herhangi bir arsaya prefabrik ev yapmadan önce ilgili merciye başvuru yapılmalıdır. Prefabrik ev yapmak için başvuru yapılacak merci belediyedir. Belediyeye başvuru yapılmadan arsaya prefabrik ev yapmak girişimi gerçekleştirmek yasalara aykırıdır. Bu nedenle arsaya prefabrik ev yapma izni için mutlaka belediyeden randevu alınması gerekir.

Prefabrik ev yapmak için resmi prosedürleri sağlamak şartı aranır. Arsaya prefabrik ev yapmak adına imar ve ruhsat şartlarını sağlamak için belediyeye müracaat etmek yeterli değildir. Bunun yanı sıra Kadastro Müdürlüğü ile arsaya prefabrik ev yapmak için iletişime geçmek gerekir. Gerekli tüm izin ve belgeleri sağladıktan sonra arsaya prefabrik ev yapmak için bir engel kalmaz.

Belediyeden izin almanın bir diğer önemi üstüne prefabrik ev yapılmak istenen arsanın imar durumudur. Bazı arsalar yapısı gereği prefabrik ev yapmaya uygun değildir. Bu nedenle ilk olarak bunun tespitinin yapılması gerekir. Aksi taktirde ortaya pek çok yasal sorun çıkabilir.

Arsaya Prefabrik Ev Yapmak İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Düşük maliyetleri nedeniyle sıklıkla tercih edilen prefabrik evlerin yapımından önce birtakım belgelerin toplanması gerekir. Herhangi bir yasal engele takılmamak için arsasına prefabrik ev yaptırmak isteyen kişilerin belirli kurumlardan bazı belgeleri temin etmesi istenir. Söz konusu belgelerin için herhangi bir eksik olursa arsaya prefabrik ev yapmak için gerekli izin alınamaz.

En önemli belge prefabrik ev yapılmak istenen arsanın tapusudur. Tapu olmadan resmi işlemlere başlamak mümkün olmayacağından ilk olarak bu belgenin hazır edilmesi gerekir. Eğer arsa hisseli ise tüm hissedarlardan muvafakatname alınmalıdır.

Arsaya yapılacak ev için birtakım projeler istenir. Bu belgeler sırasıyla mimari, statik, elektrik, ısı ve su projeleridir. Bunların yanı sıra bölge için ebatlı krokinin de sağlanması istenir.

İmarsız Arsaya Prefabrik Ev Yapılabilir Mi?

İmarsız arsa özet olarak üzerine yapı inşa etmeye uygunluk bulundurmayan arsalardır. Prefabrik evler hakkında en çok sorulan sorulardan biri imarsız alana yapılmaya elverişli olup olmadığıdır. İmarsız arsaya prefabrik ev yapılabilir mi sorusunun cevabı resmi kaynaklara göre evettir. Bunun için bazı şartların karşılanması gerekir.

İmarsız Arsaya Prefabrik Ev Yapabilme Şartları Nelerdir?

İmarsız arsa sahipleri belirli şartları yerine getirerek söz konusu yere prefabrik ev yapabilir. Belirli şartları yerine getirmeden imarsız arsalara prefabrik ev yapmak yasaktır. Resmi kaynaklara göre belirlenen bu şartlardan herhangi birinin ihlal edilmesi prefabrik ev yapmanın önüne geçer. İmarsız arsaya prefabrik ev yapma şartları şu şekilde listelenir:

  • İmar kanunu ve ilgili diğer yönetmeliklere göre prefabrik ev yapılmak istenen arsanın yola cephesi olması gerekir. Yola cephesi olmayan imarsız arsalarda prefabrik ev yapılamaz.
  • Prefabrik ev yapılmak istenen arsanın yola cephesi yoksa bazı uygulamalar ile yol cephesi tedarik edilebilir. Bu durumda imarsız arsaya prefabrik ev yapabilme şansı oluşur.
  • İmarsız arsa kadastro cepheli ise söz konusu imar izni yaklaşık olarak yüzde 5 civarındadır. Bu durum yapılabilecek prefabrik evin en fazla 250 metrekare olabileceği anlamını taşır.
  • Prefabrik ev yapılmadan önce imarsız arsa üzerinde tüm altyapı kontrollerinin sağlanması gerekir. Altyapı sorunu olan imarsız arsalarda prefabrik ev inşa etme izni yoktur.
  • Yasal yükümlülükler gereği imar durumu hakkında belediye ile bir görüşme gerçekleştirme zorunluluğu bulunur. Bölgenin ileride meydana gelebilecek olası sorunlara karşı uygun olup olmadığı araştırılır.
  • Mevcut şartları karşılayan kişiler İmarsız arsaya prefabrik ev yapma hakkına sahiptir. İlgili bölgeye prefabrik ev yapma sürecinde meydana gelebilecek herhangi bir istisnai durum için yetkililer ile iletişime geçmek gerekir.

İmarlı Arsaya Prefabrik Ev Yapılabilir Mi?

İnşa etmek için herhangi bir temel kazılmasına gerek olmayan prefabrik evlerin yaptırmak için en çok talep edilen yerler imarlı arsalardır. Bu nedenle imarlı arsaya prefabrik ev yapılabilir mi sorusu sıkça sorulur. Gerekli olan müracaatlar sağlanıp belgeler ve izinler alındıktan sonra imarlı arsaya prefabrik ev yapmak mümkündür.

İmarlı Arsaya Prefabrik Ev Ne Şekilde Yapılır?

İmarlı arsaya prefabrik ev yapmak için belirli yöntemlerin izlenmesi gerekir. Projeye başladıktan sonra yapılacak ilk şey beton dökmeden önce zemini sıkılaştırmaktır. Daha sonra zemin betonu hazırlanır. Betonu dökmeden önce drenaj sistemi kurulur. Ardından hazırlanan zemin betonunu dökme işlemi gerçekleştirilir.

Prefabrik ev için elektrik ve su tesisatı oluşturulur. İsteğe bağlı olarak prefabrik ev için ısı ve ses yalıtımı yapılır. Yalıtımın ardından duvar panellerine geçilir. Son olarak çatı kaplaması ve pencere kasaları yapıldıktan sonra inşaat süreci sona ermiş olur. Evin iç dekorasyonu bu aşamadan sonra yapılır.

Prefabrik evin yapımı ve iç dizaynında işini bilen kişilerle çalışmak çok önemlidir. Özellikle elektrik, su ve ısı konusunda bir sorun yaşamamak için dikkatli davranmak gerekir. Bunun yanı sıra prefabrik evin kurulma amacına uygun olarak yapılıp dizayn edilmesi büyük önem taşır. Bu yerler genelde konut amacıyla yapılıyor olsa da hayvancılık, iş yeri ve yazlık olarak da tasarlanır.

Tarlaya Prefabrik Ev Yapılabilir Mi?

Son dönemlerde doğa içinde yaşamak popüler bir hale geldi. Doğa içinde yaşamanın bir yolu tarlaya sahip olan kişilerin buraya prefabrik ev yapmasıdır. Tarlaya prefabrik ev yapmak yasal olarak mümkündür. Bunun yanında tıpkı diğer arsa türlerinde olduğu gibi bazı şartların sağlanması gerekir.

Tarlaya nasıl prefabrik ev yapılacağı İmar Kanunu’nun 20. Maddesinde belirtilir. Bu maddeye göre arsanın yola cephesinin olması istenir. Tarlanın yola cephesi yoksa buraya prefabrik ev yapmak mümkün değildir. Bunun yanında yapılacak olan prefabrik ev tarlanın yalnız %5’i kadar büyük olabilir. Bu durumda tarlaya 250 metrekare kadar prefabrik ev yapmak mümkündür.

Tarlaya prefabrik ev yapmak isteyenlerin bilmesi gereken diğer konu birden fazla evin yapımına izin verilmemesidir. Tarlaya yalnız bir prefabrik ev yapılabilir. Son olarak tarlanın durumu hakkında belediyeden bilgi alınmalıdır. Yapılan incelemeler sonucunda herhangi bir engel yoksa tarlaya prefabrik ev yapılabilir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

4 × two =